Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30

23.08.08, 22:20
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne swojego rozmiaru.

Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!

*UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem 24 godziny na dobę, dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym opóźnieniem. Prosimy o cierpliwość i „podbijanie” pytań dopiero, gdy ewidentnie zostaną przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały odpowiedzi, a przy Twoim pytaniu cisza).

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) Uwaga — mierzymy się zawsze:
— pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
— w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a wpisujemy większy wynik).

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz — możesz opisać stanik, który leży częściowo dobrze (np. „80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży...”) i te zupełnie niedopasowane — a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

3) Mierząc stanik:
— dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
— wyprostuj się,
— podciągnij ramiączka, [sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
— poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać — nie przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz podbiec do autobusu].

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie — fotografii.
UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile! Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu „Podeślij mi zdjęcie biustu, a wtedy ocenię Twój rozmiar” — TO BZDURY! Takie próby są oczywiście kasowane, dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatora.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu: www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723

6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie. Zatem wszelkie budzące wątpliwości „rady” nieznanych nam wystarczająco osób będą kasowane bez ostrzeżenia.

7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli interesuje Was również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek) napiszcie o tym w Waszym poscie, a wtedy podamy Wam oba rozmiary. Jeśli podany przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie brytyjskim - oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy. Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego (29):
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82956100
PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru. Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie.
Obserwuj wątek
    • kombajniara 75/96 24.08.08, 19:30
      Dzień dobry! Zależy mi na doborze dobrego stanika, zamierzam dokonać
      zakupu przez Internet, chciałabym się dowiedzieć w jaki rozmiar
      powinnam celować.
      Pod biustem - 75 (bardzo ściśle mierzone)
      W biuście - 96 (mierzone luźno, 'tak, że miarka nie zlatuje')
      Obecnie noszę rozmiar 80C, który podjeżdża mi do góry, miska nie
      jest wystarczająco głęboka.
      Mogę dodać, iż byłam na mierzeniu w sklepie stacjonarnym e-lady,
      niestety wybór był raczej niewielki i tak:
      Freya Rio 65F - za mała miska
      Freya Retro 65F - to samo, na dodatek okropnie spłaszczony biust
      Panache Eliza - i tu był problem, bo przy rozmiarze 65FF biust
      wyglądał dobrze 'z przodu', ale kompletnie nieudany profil, koronka
      w górnej części stanika 'dzieliła' jakoś biust, że wypływał;
      natomiast przy 65G koronka marszczyła się lekko, a mimo to też
      dzieliła jakby biust 'na górze'. Więc nie wiem, może to po prostu
      wina nietrafionego modelu?
      Pozdrawiam:) i czekam na pomoc.
      • maheda Re: 75/96 - kombajniara 24.08.08, 20:05
        To dzielenie biustu na górze może być efektem zbytniego zaniżenia obwodu. W
        zbytnio zaniżonych obwodach miseczki przeznaczone są na biust, który jest
        "węższy" i "smuklejszy"... Stanik w rozmiarze np. 70E ma miseczkę na pierś,
        która jest bardziej "rozlana" po klatce piersiowej, natomiast 65F - na pierś,
        która ma węższą podstawę i więcej jej jest "przed klatką", niż "na klatce"
        piersiowej.
        Obydwa rozmiary są przeznaczone na różne kształty piersi, i o ile różnica nie
        jest tak widoczna przy rozmiarach dużych biustów, o tyle różnica dla mniejszych
        biustów jest widoczna.

Może lepiej jednak lepiej celuj w 70tki? Spróbuj przymierzyć jakiś brytyjski
        rozmiar 32E albo 32F i sprawdź, jak Ci się będzie biust układał w tym staniku.
        Oczywiście trzeba by celować w staniki ze ścisłymi obwodami.

Z polskich firm - okolice 70F/70G. No i chyba tylko Gaia, bo tylko ona chyba ma
        ścisłe obwody.
      • monika_i Re: 75/96 24.08.08, 23:23
        Ja zaczynałam od podobnego rozmiaru, kupiłam Freya Madison 30G i po kilku dniach
        się ułożyła, chociaż na początek 'spłaszczała' mi piersi, Arabelle 30G była mała
        ale za to obwód mi pasował.
        Freya retro na mnei wygląda koszmarnie, za to panache harmony był na tamten
        rozmiar dobry, nosiłam 30G.
    • sliwka30 100/114 24.08.08, 20:50
      jaki rozmiar doradzić siostrze - pod biustem 100, w biuście 114, nosi 95B
      • maheda Re: 100/114 - sliwka30 - siostra 24.08.08, 22:26
        Niechże dziewczyna spróbuje 95C, hm?
        Albo 90D/90E?
        Spróbujcie w jakimś sklepie stacjonarnym - pójść we dwie i zobaczyć, jak wygląda
        biust w tych stanikach, i niech siostra pamięta o wygarnianiu wszystkiego spod
        pach i z pleców.
    • 50e Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 24.08.08, 21:23
      Witam. Mam 80/96 i ciągle nie mogę dobrać rozmiaru, mimo Waszych rad
      udzielanych mi od pewnego czasu. Jeżeli zakładam 75, to na plecach
      nad i pod pasem stanika wyłażą ohydne wałki tłuszczu. Wic może
      lepiej większy obwód (tak jak noszę teraz - 80)i uniknięcie tego.
      Czytałam wątek o zbyt ciasnych obwodach, ale nadal nie wiem ...
      Serdecznie pozdrawiam
      • maheda Re: 80/96 - 50e 24.08.08, 22:29
        A jakie Ty te staniki przymierzasz z obwodem 75? Czyżby 75B?
        Spróbuj przymierzyć w dowolnym stacjonarnym na przykład kontynentalne 75D albo 75E.
        Pamiętaj, że najpierw trzeba zapiąć obwód, bez nakładania ramiączek nawet na
        nadgarstki, a dopiero potem ułożyć wstępnie biust w miseczkach, nałożyć
        ramiączka, i ostatecznie ułożyć biust w miseczkach i wyregulować ramiączka.
        Pamiętaj też, żeby wygarnąć wszystko spod pach i nawet z pleców do miseczek,
        będąc w skłonie w przód.

Powodem robienia się wałków może być albo za mała miseczka, albo fatalna jakość
        materiału, z której zrobiony jest stanik.
        • kuraiko Re: 80/96 - 50e 25.08.08, 03:06
          please maheda, wytłumacz łamadze jak nałożyć ramiączka, a potem je
          wyregulować, jak ja ręką nie dostaję w miejsce regulacji? :/ wiem,
          że dużo było o tym pisane, ale ja nie jestem w stanie tego zrobić
          fizycznie (tak jak "agrafki" na jedną stronę).

ps. ja mając wymiary 80/97 nigdy nie mierzyłam 75B, dawano mi
          większe miseczki, ale obwód wydawał mi się masakrycznie ciasny.
          to ciągłe wypominanie 75B wydaje mi się wręcz agresywne :/
          do tego trudno aby pulchna osoba dała radę wetknąć w miski cały
          tłuszcz z pleców, a i opis "ohydnych wałków tłuszczu" może być
          całkowicie subiektywny i być może w naszym odczuciu to byłoby zwykłe
          ściśnięcie stanikiem.
          poza tym jeśli 50e pisze o radach udzielanych przez lobbowiczki, to
          raczej mało prawdopodobne aby próbowała założyć 75B.
          sorry za być może ostre słowa, ale powoli zaczyna mnie to irytować,
          to ciągłe o 75B i jak stanik nie pasuje to "na pewno za luźny obwód
          i za małe miski"...

jeśli chodzi o rozmiar to jak najbardziej polskie 75D/E, a nawet 70F
          jeśli np trafisz na Avę. dlatego najlepiej zapytać o rozmiarówkę
          albo sprawdzić na pudełku tabelkę jeśli jest, bo rozmiarówka może
          się różnić od tradycyjnej europejskiej
          • maheda Re: 80/96 - 50e 25.08.08, 10:53
            Mam nadzieję, że 50e właściwie odczytała mój post, bez imputowania niczego.
            • kuraiko Re: 80/96 - 50e 25.08.08, 15:56
              a co z tymi ramiączkami? ;)
              • kryklu Re: 80/96 - 50e 25.08.08, 16:04
                To ja się wtrącę. Moim zdaniem nie da się dokładnie wyregulować
                ramiączek mając stanik na sobie. Ja zdejmuję i zakładam stanik w
                związku z tym tyle razy ile trzeba, żeby stanik dobrze leżał.
              • maheda [OT] ramiączka 25.08.08, 17:01
                Nie wiem, co z ramiączkami.
                Osobiście w części nie mam problemu z wyregulowaniem na sobie, a w części po
                prostu kilkakrotnie zdejmuję i nakładam.
                • kuraiko Re: [OT] ramiączka 26.08.08, 00:41
                  mnie się wydaje, że trzeba wtedy pracować tak rękoma jak
                  przy 'agrafce'. ja na jedną stronę absolutnie 'agrafki' nie zrobię,
                  naciąganie na siłę przez panią z w-fu to były jakieś tortury ("na
                  pewno dasz radę, niemożliwe, że nie potrafisz" - stuknięta kobieta).
                  po prostu zastanawiam się, czy to ze mną jest coś nie tak, czy po
                  prostu w pewnych stanikach mam tak wysoko regulację, że nie dostanę
                  od tyłu ani od przodu... zatem muszę ściągać stanik i wtedy
                  poprawiać, a i tak mam wrażenie, że przy zakładaniu się lekko
                  przesuwa regulacja i ramiączko się wydłuża (pewnie dlatego jest
                  zalecane regulowanie już założonych jak rozumiem)
                  sorry za OT jeszcze raz
          • 50e Re: 80/96 - 50e 26.08.08, 16:30
            Dzięki za rady! Nie próbowałam oczywiście 75b(takie nosiłam ...lat
            temu, a teraz 80c), ale wcale nie czuję się dotknięta. Nie odezwałam
            się, bo cały dzień mnie nie było. No a teraz - nowina. Mam RIO
            (75dd), bo dzisiaj byłam w Peachfieldzie. Jestem pod wrażeniem
            profesjonalizmu pani Marii. Wałki są wynikiem ściśnięcia, ale ich
            nie cierpię, bo strasznie je widać. Poprzedni stanik (120 zł)80c
            push up wybierany z panią sprzedawczynią (miłosiernie nie wymieniam
            adresu) ma, według pani Marii, za małe miski! A ja myślałam, że są
            ogromne jak balony. No, ale mam Rio. Nie jest piękny, ale bardzo
            dobrze zbiera piersi. Ciśnie okropnie pod pachami i po całości, ale
            mam nadzieję, że z każdym dniem będzie lepiej. Pozdrawiam i jeszcze
            raz dzięki
            • maheda Re: 80/96 - 50e 26.08.08, 17:10
              Przede wszystkim gratuluję zakupu :-)))
              Wałki znikną, jeśli pobawisz się w wygarnianie wszystkiego... U mnie właśnie w
              taki sposób zniknęły po ponad roku.
      • kryklu Re: do 50e 25.08.08, 16:26
        Masz komfortową sytuację: 75D/E możesz kupić bez problemu w
        większości zwykłych bieliźniaków. Ja jednak z uporem maniaka
        namawiałabym Cię na wizytę w Pechfield. Przede wszystkim ze względu
        na profesjonalne doradztwo. Na tym forum porady będą tylko
        teoretyczne, chociaż oparte na własnych doświadczeniach, ale
        przecież każda z nas jest inna. Poza tym angielskie staniki są
        świetnie skonstruowane(tylko musisz trafić w swój fason) i nie do
        zdarcia. Ja nigdy w życiu nie wrócę do europejskich-kontynentalnych,
        wyjątek zrobię tylko dla "effuniaków" :)
        • 50e Re: do 50e 26.08.08, 16:44
          Chociaż noszę mój angielski stanik dopiero od kilku godzin, czuję że
          to strzał w dziesiątkę. Effuniaki widziałam na zdjęciu - są śliczne.
          Myślę, że w przyszłości wybiorę się do Łodzi, aby zmierzyć pod okiem
          fachowca. Mierzyłam Pollyannę brązową 75 e, była dobra, ale nie
          zbierała tak piersi. Chciałabym czarną, ale ponoć ma luźnieszy
          obwód, wię nie wiem, jaki rozmiar (może trafi się na Allegro). To
          już pewnie powinnam napisać w wątku dotyczącym Freya.
          • maheda Re: do 50e 26.08.08, 17:08
            Mierzyłam zarówno czarną, jak i karmelową Polyannę - czarna była tylko
            nieznacznie luźniejsza od karmelowej.
            • 50e Re: do 50e 26.08.08, 21:02
              Mahedo, dziękuję za odpowiedź. Może trafi się na Allegro jakaś
              odpowiednia Polyanna.
    • jooolee 100/122 25.08.08, 15:22
      moja bratowa potrzebuje pomocy :)

Teraz nosi 99DD i biust ma "obwisły"
      Pomożecie????
      dziękuję :)
      • maheda Re: 100/122 - jooolee - bratowa 25.08.08, 17:04
        Co teraz nosi? :D

Niechże dziewczyna spróbuje jakichś staników w kontynentalnym rozmiarze 90H albo
        w brytyjskim 40F albo 40FF (bryt. 90F albo 90FF).

A potem zobaczy się, co dalej :)
    • annavolante 82-87/125 25.08.08, 16:02
      Witam,
      Zalezy mi na dobrym doborze rozmiaru. Pod biustem 87, jak scisne to moze byc
      mniej nawet 82. w biuscie 125. Teraz nosze 90H Anita dla karmiacych mam, albo
      Felina 90H... za luzne pod biustem..a miska za mala. W zadnym stacjonarnym
      sklepie nie znalzlam wiekszej miski a przy karmieniu drugej dzidzi biust sie
      jeszcze powiekszyl.. Bede musiala zrobic zakupy przez internet wiec prosze o
      polecenie od razu jakich modeli konkretnych w miare klascznych najlepiej czarnych.
      Dziekuje!
      • maheda Re: 82-87/125 - annavolante 25.08.08, 17:09
        Oj, przy obwodzie 82 przy dobrym ściśnięciu pod biustem stawiam, że dobre na
        Ciebie będą 75tki.
        Możesz mieć trochę problem z doborem staników, bo ja ze swoimi 120 cm w biuście
        powinnam nosić 34JJ (bryt. 75JJ).
        Spróbuj więc może na początek dość ścisłego na szczęście Tango II z firmy
        Panache - w rozmiarze 36JJ albo 36K - w razie czego podszyjesz sobie obwód, żeby
        był ściślejszy, albo będziesz się zapinała od razu na najciaśniejszą haftkę.
        Tutaj jest owo Tango II:
        www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/panache/balconette-bras/pn53-details.aspx?colour=Black
    • kropelkaa Poszukiwania rozmiaru 82/109-111 25.08.08, 22:16
      Jako świeżo uświadomiona próbuję dobrać właściwy rozmiar. Akcję zaczęłam od
      kupna stanika marki Dalia model Sara soft w rozmiarze 75G. Jako mało
      uświadomionej klientce wydał się od właściwy- obwód bardzo ściśle przylegał
      (naprawdę bardzo), miska byłą pełna. Niestety po kilku dniach noszenia dotarłam
      do wątku z instrukcją, że do miski trzeba włożyć jeszcze to co jest pod pachą (a
      posiadam wyjątkowo duży wałek podpachowy), a nawet co nieco z pleców!!!
      Po wykonaniu tej czynności okazało się że miska jest dużo za mała. Ale czemu się
      dziwić skoro moje obwody to: pod biustem ściśle 82 , w biuście bez biustonosza
      111, z biustonoszem 109.
      W międzyczasie zamówiłam w sieci dwie Freye- jedna Antoinette balconette w
      rozmiarze 34H, druga Ines underwired balconette w rozmiarze 34G.
      Tutaj już znacznie lepiej- co prawda ten z miską G jest lekko za mały- naprawdę
      minimalnie, ale miska H już mieści mój biust z całymi przynależnościami (chociaz
      odrobinę luźna jest miseczka mniejszej piersi). Mój wałeczek podbiustowy mieści
      się tam całkowicie i żadne machanie rękami czy podskoki tego nie zmieniają. Za
      to fiszbina dość mocno wbija mi się pod pachę... boleśnie. Po prostu ten stanik
      jest bardzo wysoki pod pachą. Jak odrobinę poluźnię ramiączka to mi spadają
      (moim zdaniem mam wyjątkowo spadziste ramiona i spadające ramiączka to mój problem).
      Ja rozumiem że trudno jest trafić na początku na właściwy rozmiar ale teraz już
      nie wiem w co celować. Mogę kupić kolejne powiedzmy 2 staniki- tylko jakie?Czuję
      się jakbym błądziła po omacku... jakie teraz mam próbować? nie mam pomysłu..
      • kasica_k Re: Poszukiwania rozmiaru 82/109-111 kropelkaa 26.08.08, 02:57
        Z Twojego opisu wynika, że rozmiar (34H) jest dobrany dobrze (jeśli 34G jest
        tylko lekko za mały, możesz jeszcze spróbować 34GG - może trochę pomóc na
        wysokość pod pachą). Pozostają Ci próby znalezienia modeli niżej zabudowanych
        pod pachami. Niestety nie jest to łatwe. Może ten wątek okaże się w czymś pomocny:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76647616&v=2&s=0
        To wszystko pod warunkiem, że drut kłuje Cię w pachę od dołu, a nie po prostu
        jest za wąski i uwiera Cię w bok (z Twojego opisu wynika, że chodzi o ten
        pierwszy przypadek).
        • kropelkaa Re: Poszukiwania rozmiaru 82/109-111 kropelkaa 26.08.08, 07:28
          Też pomyślałam że rozmiar gg byłby idealny. Drut wbija mi się całkiem pod pachą,
          nie w pierś. I drut nie celuje w środek pachy jak to powinno być tylko trochę
          dalej. A jak to jest z podziałem na wąsko i szeroko fiszbinowe? Wydaje mi się że
          gdyby ten biustonosz miał mniejsze U w fiszbinie byłoby mi wygodniej.
          Z tego wątku co mi podałaś wynika że Freya jest niżej zabudowana od Panache- a
          ja właśnie Freye teraz mam. Może akurat ten model taki duży im wyszedł...
          Chciałam spróbować z
          www.undercoverexperience.co.uk/product_info.php?products_id=3260albo
          www.undercoverexperience.co.uk/product_info.php?products_id=3268{1}831{2}147
          Potrzebuje białego/cielistego kolorku. Myślisz że to dobry pomysł?
          • maheda Re: Poszukiwania rozmiaru 82/109-111 kropelkaa 26.08.08, 08:46
            Tango Pure zdecydowanie odradzam, ma szerokie fiszbiny.
            O tym drugim staniku nic nie wiem, niestety, bo z Panache się generalnie nie
            lubimy ;)

Istotne jest też to, że często bywa, iż staniki od miseczki GG są inaczej szyte.
            Mają nagle zauważalnie szersze fiszbiny na przykład i są trochę inaczej skrojone.

Na mnie na przykład (miseczka powyżej GG) źle leży absolutnie każdy brytyjczyk
            (z tym, że jedne zupełnie koszmarnie, a inne po prostu trochę źle) i absolutnie
            każdy ma zbyt szerokie U fiszbinów.
            Na szczęście już wkrótce wchodzi na rynek Effuniak. :-)
    • grudniowa.panienka jaki rozmiar, pomozcie (98/108) 26.08.08, 15:29
      kupilam stanik rozmiar 34GG i pod biustem lezy super, gorzej z miseczka. Jest za mala, ale tylko odrobine. Boje sie, ze H bedzie za duze. W biuscie mam 108.
      Co byscie radzily? Czy to kwestia 'ulozenia sie' po latach noszenia zlego biustonosza, czy lepiej wymienic i sprawdzic H?
      • maheda Re: 98/108 - grudniowa.panienka 26.08.08, 16:16
        Jeśli miseczka jest za mała, to dobrze by było jednak spróbować większej.
        Zastanawia mnie natomiast jedno - jaki kupiłaś model stanika?
        I czy na pewno fiszbiny okalają piersi, a nie leżą na żebrach na przykład trzy
        palce pod nimi?

Też jestem grudniowa :)
        • grudniowa.panienka Re: 98/108 - grudniowa.panienka 26.08.08, 18:38
          model to Millie Bra z Freyi (www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/freya/balconette-bras/fy71-details.aspx?colour=Soft+Pink)
          Pod biustem lezy dobrze, wszystko przylega jak nalezy i we wlasciwym miejscu. Martwi mnie jednak ta miseczka, bo pierwszy biustonosz, ktory probowalam to byl 36H i miseczka byla wyraznie za duza.
          Nie wiem czy dobrze pamietam, ze gdzies czytalam, ze jesli nosilo sie zly biustonosz to biust musi sie 'ulozyc' i poczatkowo biustonosz moze wygladac na zle dobrany. I jedyne miejsce gdzie jest to widoczne to skraj biustonosza - troszeczke nad miseczka w dekolcie.
          • maheda Re: 98/108 - grudniowa.panienka 26.08.08, 22:10
            Akurat tę samą Millie mam na sobie.
            Ona może się wydawać trochę za mała - ze względu na to, że przy jej
            rozciągliwości trzeba bardzo zaniżyć obwód - pociąga to za sobą zmianę kształtu
            miseczki, która wpija się nieco górną krawędzią w pierś.
            Nie wymieniałabym raczej tej miseczki na 34H, bo może się okazać, że jest za duża.

36H mierzyłaś z tego samego modelu? Pamiętaj, że między 36H a 34H tego samego
            modelu jest jakieś 2 miseczki różnicy.
            Miseczka H (i każda inna) zmniejsza/zwiększa się wraz ze
            zmniejszeniem/zwiększeniem się obwodu pod biustem.
            • grudniowa.panienka Re: 98/108 - grudniowa.panienka 27.08.08, 00:05
              dzieki za (p)odpowiedz! :)
    • biedrrrona 74/102 26.08.08, 19:47
      noszę teraz E80- miseczka w miare ok, pod biustem za szeroki, nie usztywnia biustu.
      Ogolnie zakupy bielizny to dla mnie udręka, w sklepach nie ma dostępnych bużych rozmiarów ,a jeśli jest już coś, to szyte jak na starą babę.

Proszę gorąco o pomoc!!!!!
      • maheda Re: 74/102 - biedrrrona 27.08.08, 07:11
        Pewnie, że pod biustem za szerokie...

Wiesz co, spróbuj brytyjskiego rozmiaru 32G (bryt. 70G) albo - jeśli nie
        ścisnęłaś się naprawdę bardzo mocno pod biustem - 30H (bryt. 65H). Od czegoś
        trzeba zacząć, żeby móc określić, co dalej...

Tutaj proszę - popatrz, jaki masz wybór w rozmiarach:
        - 32G
        - 30H
        • biedrrrona Re: 74/102 - biedrrrona 27.08.08, 21:39
          A dziękuję za pomoc:* Teraz będę szukać czegoś fajnego w sieci za niewielkie pieniądze:)
    • czarna_poziomka 75/95 26.08.08, 21:56
      Witam. Na ogół noszę miseczkę 75C jednak piersi uciekają mi pod pachę (czasem
      też do góry i tworzy się taka mała fałdka), biust podskakuje kiedy biegam a
      stanik lubi się przesuwać. 80C jest lepsza pod względem wielkości, ale pod
      biustem zdecydowanie za duża. Przed przeczytaniem tego forum chciałam próbować
      miseczek D jednak spojrzenie ekspedientki pt. "dobrze się dziewczyno czujesz?"
      skutecznie mnie zniechęciło więc nie wiem jak by na mnie leżały. Mierząc ściśle
      (bardzo ściśle) pod biustem mam 75cm w biuście 94-95cm. Myślałam o rozmiarze 70E
      lub 70F jak sądzicie będą odpowiednie?
      • maheda Re: 75/95 - czarna_poziomka 26.08.08, 22:14
        Kierunek kombinowania dobry, natomiast kontynentalne 70E raczej będzie za małe.
        95-70 (odejmujemy NIE zmierzony obwód pod biustem, ale rozmiar stanika) to 25
        cm, co daje kontynentalną miseczkę G dla obwodu 70. 70G
        Nie przesadzałabym jednak na początek z miseczką i istotnie zaczęłabym próby od
        kontynentalnego 70F :) Albo brytyjskiego 32E (bryt. 70E)
        Daj znać, jak poszły przymiarki :)
    • green_eyed_kate 73/88 26.08.08, 22:22
      pisałam już kiedyś w tym wątku, ale trochę się od tamtego czasu pozmieniało -
      przede wszystkim schudła, ale też kupowałam mniejszy obwód i większą miskę,
      jestem już bardziej świadoma i nie nie będę krzyczeć jak powiecie, że 65 :)
      ale nie udało mi się jeszcze zdobyć idealnego biustonosza, z właściwych marek to
      kupiłam Fantasie Smoothing strapless 32DD, ale niestety za duże michy :(
      dziś byłam zmuszona kupić bezramiączkowca do sukienki 32D w M&S, i wiem, że to
      nie ideał, ale potrzebowałam go na już, zresztą biorąc pod uwagę, że zaczynałam
      od 75C to i tak ewolucja :)

tak więc moje pytanie brzmi: jaki rozmiar powinnam nosić i jaki stanik
      proponujecie na początek (marka, model)? bo znać swój rozmiar to jedno, a
      skonfrontować go z rzeczywistością to drugie... a tak poszukam coś na giełdzie,
      albo allegro/ebay
      aha wydaje mi się, że jestem raczej wąskofiszbinowa
      • maheda Re: 73/88 - green_eyed_kate 27.08.08, 07:34
        No to próbuj tych 30DD oraz 30E :) A co Ci szkodzi :)

Możesz też spróbować polskiego Avocado - mają wąskie fiszbiny. Wiem, że ich
        65tki są (były?) strasznie rozciągliwe, więc może lepiej u nich próbować 60tek?
        Tylko jaka miseczka - to nie wiem, słowo honoru. Może 65E-F? A może 60F-G?

Generalnie wąskie fiszbiny ma Freya... chociaż Effuniaki biją Freyę na głowę!
        • leli1 Re: 74/94 27.08.08, 10:19
          teraz nosze zwykle Triumpha 75D i mam dosc. Wiecznie cos mi sie wylewa, wyłazi (zwykle górą :) ). Kiedys udalo mi sie kupic piekna Samante z miseczka D, ale byla b. głęboka i miała super szerokie mięciutkie ramiaczka, niestety juz nie maja tego modelu.
          Kupilam polecana przez Was Freye w rozmiarze 34DD....wlasnie czekam na dostawe. Ale moze to nie jest moj rozmiar?!
          • maheda Re: 74/94 - leli1 27.08.08, 11:04
            Istotnie, nie jest...
            Zdecydowanie nie kupuj 75-tek, mając pod biustem 74 cm!
            Góra 70tki (brytyjskie 32-jki), a w stanikach z rozciągliwym obwodem nawet
            65-tki (brytyjskie 30-tki).

Ze staników o bardzo ścisłym obwodzie próbuj mierzyć staniki w rozmiarach około
            kontynentalnego 70F/70G, albo też brytyjskiego 32E (70E).
            Przy luźniejszym obwodzie - będzie to raczej coś około kontynentalnego 65H, albo
            brytyjskiego 30F/30FF (65F/65FF)...

Nie ma szans trzymać Cię w obwodzie żadna Freya o obwodzie 75, niestety.
        • green_eyed_kate Re: 73/88 - green_eyed_kate 27.08.08, 18:19
          a co to te Effuniaki? :)

a co do Avocado (masz na myśli markę Essentia Avocado?) i Freyi - jakie modele
          proponujesz na początek?

dziś chodziłam w tym M&S - dokładnie ma 69 cm w obwodzie, bo zmierzyłam i powiem
          szczerze, że z ulgą go zdjęłam po przyjściu do domu... więc myślę, że próbowanie
          65 na początek będzie OK, a później pomyślimy :)
          no i jaka miska?
    • stesknionanamaxa 73/85 27.08.08, 11:44

Witam:)

Proszę doradźcie mi w sprawie rozmiaru.
      Oto moje wymiary: pod biustem 73, w biuście 85.
      Do tej pory nosiłam 75B ale podejrzewam że nie jest to ten idealny w obwodzie leży całkiem ok, ale zdarza się że z miseczki zaczyna ciekać mi jeden sutek (zawsze lewy, haha). Proszę o podanie rozmiaru i kontynentalnego i brytyjskiego.
      Dzięki z góry!

• maheda Re: 73/85 - stesknionanamaxa 27.08.08, 12:07
        Spróbuj raczej staniczków w rozmiarach 70B albo 70C.
        Natomiast jeszcze lepsze dla Ciebie możliwe, że byłyby staniczki w rozmiarze 65D
        albo 65E (w brytyjczykach: 30D albo 30DD).
        • stesknionanamaxa Re: 73/85 - stesknionanamaxa 27.08.08, 12:26
          Dziękuję za odpowiedź. Próbowałam z 70B ale był dla mnie za mały w obwodzie, aż
          ciężko mi się w nim oddychało ;) muszę sprawdzić 65E bo nigdy jeszcze takiego
          nie mierzyłam.
          • maheda Re: 73/85 - stesknionanamaxa 27.08.08, 12:53
            Co do obwodu w 70tce - jeśli na przykład najpierw nałożyłaś ramiączka i wstępnie
            miseczki, to nie dziwię się, że miałaś problem z zapięciem miseczki :-)
            Czy też może obwód stanika zapięłaś w pierwszym rzędzie?
            Najpierw powinno się zapiąć obwód, układając fiszbiny pod biustem, potem dopiero
            nałożyć miseczki i ramiączka.
            Jeśli próbowałaś 70B - możliwe, że miseczki były za małe i stąd wrażenie
            "zbytniej ścisłości obwodu". Spróbuj 70C.
    • wiosenka23 74/91 27.08.08, 18:34
      Witam!

Odkąd pamiętam nosiłam push-up, rozmiar 75B-C.
      Mój najnowszy nabytek to La Senza 80C (75C bardzo uciskał pod
      biustem).
      Odnoszę wrażenie, że miseczki spłaszczają mi piersi, ramiączka choć
      skrócone spadają (szczególnie prawe).
      Marzę o piersiach skierowanych bardziej do środka a nie na boki.
      Proszę o nr kontynentalną i brytyjską.
      Z góry dziękuję za poradę.
      Magdalena
      • lorunia Re: 99/115 27.08.08, 19:33
        Obecnie nosze 85/90 C
        Miseczki mi piersi splaszczaja, w wiekszosci stanikach.
        Prosze o rozmiarowke brytyjska i polska
        • maheda Re: 99/115 - lorunia 28.08.08, 13:12
          Nie dziwię się, że Ci spłaszczają, bo za małe miseczki dokładnie to robią z
          biustem - spłaszczają go.

Spróbuj raczej miseczek większych, w okolicach kontynentalnego 85H - 85I, albo
          brytyjskiego 38F (ichnie 85F).

Nie gwarantuję Ci, że te miseczki będą na Ciebie dobre... Ale po prawidłowym
          przymierzeniu staników w tych rozmiarach będziesz już miała jakiś ogląd na
          sprawę i będziesz wiedziała, jakiego rozmiaru masz szukać.
      • maheda Re: 74/91 - wiosenka23 28.08.08, 13:07
        75C uciskał Cię pod biustem całkiem możliwe, że z powodu zbyt małych miseczek -
        zbyt płaskich konkretnie - w których nie mieścił się Twój biust.

Powinnaś raczej celować w rozmiary albo w okolicach kontynentalnego 70E (przy
        ścisłych obwodach) lub brytyjskiego 32DD (70DD), lub też dla bardziej
        rozciągliwych obwodów - w okolice kontynentalnego 65F-65G lub brytyjskiego
        30E-30F (bryt. 65E-65F).
        • wiosenka23 Re: 74/91 - wiosenka23 28.08.08, 15:36

Ślicznie dziękuje za pomoc.
          Będę próbowała z nowymi rozmiarami.
          Pozdrawiam
      • wensday Re: 74/91 30.08.08, 20:11
        Ja obecnie mam wymiary 74/92 i moje 70E /32DD jest już na mnie troche za luźne w
        obwodzie (zaczynałam od 77/91).
    • lorunia Re:85/102 dla mamy 27.08.08, 19:36

• maheda Re: 85/102 - lorunia - mama 28.08.08, 13:17
        Zaproponuj swojej Mamie przymierzenie na początek rozmiaru 80D - niech sprawdzi,
        jak się w nim czuje i czy aby na pewno mieści się Jej w miseczkach cały biust -
        być może lepsze byłoby kontynentalne 80E lub brytyjskie 36DD (bryt. 80DD).
    • lady_glamour 75/95 27.08.08, 21:32
      witam,
      jestem tu nowa i kompletnie nie znam się na rozmiarach staników. Do tej pory nosiłam 75D,miseczka niby jest ok,ale w obwodzie stanik podjeżdża do góry.W dodatku jedna pierś jest nieznacznie większa od drugiej i lekko "wylewa się" z miseczki górą, jeśli tak to można ująć.Właściwie ledwo zauważalnie, ale jest to bardzo niekomfortowe. Wymiary w temacie(pod biustem mierzone bardzo ściśle).Proszę o podanie rozmiaru i brytyjskiego i kontynentalnego. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam:)
      • maheda Re: 75/95 - lady_glamour 28.08.08, 13:20
        Miseczkę zawsze, ale to zawsze, dobieramy na większą pierś - jeśli Ci się w 75D
        leciutko wylewa, to możliwe, że lepszy jednak byłby stanik w rozmiarze 75E.
        Obwód za luźny i podjeżdża, bo staniki w rozmiarze 75 przestały być szyte z
        nierozciągliwego płótna i się zaczęły naciągać - spróbuj staników z obwodem 70 i
        przeliczoną miseczką.

Czyli w okolicach kontynentalnego 70G czy brytyjskiego 32F (bryt 70F).
    • biedrrrona 77/97 27.08.08, 21:41

tym razem proszę o pomoc dla siostry;P teraz nosi 85D i nie leży to dobrze;/
      • maheda Re: 77/97 - biedrrrona - siostra 28.08.08, 13:21
        Nie ma takiej możliwości, żeby przy obwodzie pod biustem 77 cm jakakolwiek 80tka
        leżała dobrze.

Spróbuj siostrze zaproponować przesiadkę na kontynentalne 70G/70H lub brytyjskie
        32F/32FF (bryt. 70F/70FF).
    • cielecinka 89/119 27.08.08, 22:38
      obecnie nosze karmik Mellissy 85J model bodajze 246 , niestety po pol roku
      troche mi sie rozciagnal i jest za luzny. Przed ciaza nosilam 85F/FF i nie
      narzekala,, aczkolwiek obwod bywal lekko luznawy czasami.
      Chce sobie kupic w brastopie troche bielizny i tak sie zastanawiam w jaki
      rozmiar celowac 36J?
      Jakies pomysly ? Pozdrawiam
      • maheda Re: 89/119 - cielecinka 28.08.08, 13:23
        Tak, 36J wydaje mi się niezłym strzałem.
        Ewentualnie jeszcze 36HH.
        Na mnie przy moich wymiarach 82/120 miseczkowo 36J leży jak ulał.
    • kuraiko 73/91... 28.08.08, 00:15
      heh i mi się wymiary zmieniły... (było 75/93, 74/93)
      jak podejrzewam powinno być ścisłe 70DD brytyjskie i 70E
      europejskie? a takie przeciętne to 65F ? jak jeszcze schudnę to
      niestety 70-tki odpadną i w czym ja będę chodzić :((((
      • maheda Re: 73/91 - kuraiko 28.08.08, 13:24
        Tak, dobrze mówisz z rozmiarami.
        Wiesz - masz dwie opcje.
        1. chudniesz i chodzisz w 65tkach i 60tkach
        2. nie chudniesz i spokojnie kupujesz w sklepach 70tki.
        Wybór należy do Ciebie.
        • kuraiko Re: 73/91 - kuraiko 28.08.08, 16:13
          hehe, tylko ja pod biustem schudłam "niechcący" ;) w ogóle ja się
          szczególnie nie odchudzam, a waga spada... dlatego boję się, że
          będzie mniej
          niestety przy 73cm 70-tki polskie to chyba jednak luźne? :(((
          a 65F powinno być ok? bo kupiłam sobie w lumpeksie i nie jest ok.
          foty do galerii wysłałam yadze.
          • maheda Re: 73/91 - kuraiko 28.08.08, 22:41
            Polska Gaia ma w części modeli bardzo ścisłe obwody i spokojnie możesz kupować
            70tki.
            Jakie to modele, to Ci nie powiem, ale moja koleżanka właśnie przy 72 cm nosi
            70tki, które są bardzo dobre w obwodzie.
            • kuraiko Re: 73/91 - kuraiko 29.08.08, 00:18
              dzięki, no to muszę poszukać Gai :)
            • kuraiko Re: 73/91 - kuraiko 29.08.08, 00:30
              to się zapędziłam, przejrzałam wątek o sklepach z moimi wypocinami i
              nigdzie nie ma Gai :(
      • wensday Re: 73/91... 30.08.08, 20:13
        KrisLine w ma niektóre dość ścisłe modele. W moim przypadku (polskie 70E) Gaie
        się szybko rozciągały.
    • mkanet Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 28.08.08, 10:24
      Witam:)
      prosze o pomoc w określeniu rozmiaru stanika
      pod biustem 79(mierzone ścisło) bius 99/100
      z góry dziękuję
      • maheda Re: 79/100 - mkanet 28.08.08, 13:27
        Spróbuj dorwać gdzieś w sklepie kontynentalne 75G, żeby sprawdzić, jak się w nim
        czujesz. I czy obwód nie za luźny.
        Jeśli 75G będzie pasowało, to brytyjczyki 34F (bryt. 75F) powinny być w sam raz.
        Albo z bardziej rozciągliwymi obwodami - brytyjczyki w rozmiarze 32FF (bryt. 70FF).
    • magda1206 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 28.08.08, 10:42
      75/94 ????
      witam wszystkie mało- i dużobiuściaste przy okazji :-)))
      • maheda Re: 75/94 - magda1206 28.08.08, 13:29
        Nie wiem, jak ściśle mierzyłaś się pod biustem.
        Jeśli do pęknięcia taśmy, to spróbuj kontynentalnych 70E-70F lub brytyjskich
        32DD-32E (bryt. 70DD-70E).
        Ale jeśli pod biustem nie było mierzone wyjątkowo ściśle, to zacznij przymiarki
        od staników w rozmiarze około kontynentalnego 65G lub brytyjskiego 30F (bryt. 65F).
    • czarna_poziomka 70F 28.08.08, 11:53
      Witam ponownie:)
      Mierzyłam dziś w sklepie rozmiar 70F i wszystko byłoby dobrze ale mam wrażenie że biust rozjeżdżał mi się w nim na boki. Było tak we wszystkich modelach które mierzyłam ale od razu mówię że nie było wśród nich żadnych usztywnianych. Z przodu biust wychodził dość mocno poza kontur ciała a z profilu wydawał się strasznie mały. Nie znam się może za dobrze ale tak chyba nie powinno być? Czy w usztywnionym staniku będzie lepiej?
      • maheda Re: 75/95 - czarna_poziomka - 70F 28.08.08, 12:56
        Czy mogłaś się w tych stanikach bez problemu zapiąć na najciaśniejszą haftkę?
        Jeśli tak, to być może powinnaś jednak nosić staniki o obwodzie 65?...

Szeroko rozstawione piersi mogą być albo skutkiem takiego właśnie uszycia
        stanika, albo właśnie zbyt szerokiego obwodu.
        • czarna_poziomka Re: 75/95 - czarna_poziomka - 70F 28.08.08, 15:43
          W 65 raczej bym się nie zapięła myślę że 70 jest ok wszystko się ładnie trzyma nic nie podjeżdża pod kark tylko jakoś tak dziwnie się czułam z piersiami po bokach:)
          Muszę chyba poszukać stanika który dobrze zbiera piersi tylko nie bardzo wiem który to może być. Chyba zostaje poeksperymentować.
    • silvana80 85/108 :-) 28.08.08, 14:22
      Witam, pod biustem 85 cm, w biuście 108 bez stanika, a 106 w staniku.
      Ostatnio noszę brytyjski w rozm. 80DD i nie jest najgorzej, ale nie wiem czy to
      poprawny rozmiar. Proszę o polską i brytyjską rozmiarówkę.
      • kwiatek04 Re: 85/108 :-) 28.08.08, 14:34
        Ja mam w chwili obecnej identyczne wymiary i nosze brytyjskie 34G, czyli polskie
        75J :)
    • silvana80 93/104 :-) 28.08.08, 14:25
      Poproszę jeszcze o pomoc koleżance w doborze stanika. Pod biustem ma 93 a w
      biuście 104. Proszę o rozmiarówkę polską i brytyjską.
      • effka454 Re: 93/104 koleżanka silvany80 28.08.08, 22:38
        Jeśli to 93 zmierzone było na wydechu tak ciasno, że aż miarka piszczała, to
        proponuję przymierzenie z brytyjczyków 85(38)D, czyli w europejskiej rozmiarówce
        to w zasadzie też będzie 85D :)

Chociaż w rozciągliwcach możliwe, że nawet 80 nie będzie za ciasne i wtedy warto
        przymierzyć 80(36)DD/E brytyjskie, lub 80F/G europejskie.
    • meeyka 85/112-114 28.08.08, 14:45
      Witam,
      jestem tutaj nowa, ale bardzo potrzebuje Waszej rady co do dopasowania
      nowego biustonosza.

wymierzylam sie dzisiaj i mam 85 pod biustem (bardzo scisle), w
      biuscie bez biustonosza około 112, w starym biustonoszu (na pewno juz
      niedobrze dopasowanym) okolo 114.

do tej pory mialam na pewno zle dopasowane biustonosze, wiec czekam na
      Wasze rady :(
      • effka454 Re: 85/112-114 meeyka 28.08.08, 22:46
        Zawsze warto wziąć pod uwagę większy wymiar w biuście, szczególnie że duży
        biust bez biustonosza raczej nie sterczy prostopadle do ciała :)

Proponuję przymierzyć coś w rozmiarze 75(34)H/HH brytyjskie (w europejskiej to
        wypada bodajże 75N - czyli niedostępne), ewentualnie w ściśliwcach takich jak
        TangoII 80(36)GG/H
        • meeyka Re: 85/112-114 meeyka 28.08.08, 23:03
          effka454 napisała:

> Zawsze warto wziąć pod uwagę większy wymiar w biuście,
          szczególnie że duży
          > biust bez biustonosza raczej nie sterczy prostopadle do ciała :)
          >
          > Proponuję przymierzyć coś w rozmiarze 75(34)H/HH brytyjskie (w
          europejskiej to
          > wypada bodajże 75N - czyli niedostępne), ewentualnie w ściśliwcach
          takich jak
          > TangoII 80(36)GG/H
          >

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

wrzuciłam wcześniej swoje wymiary w kalkulator, potem wyszukałam
          sobie taki biustonosz:
          www.avocado.com.pl/show.php?nazwa=jasmin&
          nie wiem, czy miseczka nie będzie za mała... a on mi się baaaardzo
          podoba :( zaryzykowac?
        • meeyka Re: 85/112-114 meeyka 29.08.08, 00:03
          effka454 napisała:

> Zawsze warto wziąć pod uwagę większy wymiar w biuście,
          szczególnie że duży
          > biust bez biustonosza raczej nie sterczy prostopadle do ciała :)
          >
          > Proponuję przymierzyć coś w rozmiarze 75(34)H/HH brytyjskie (w
          europejskiej to
          > wypada bodajże 75N - czyli niedostępne), ewentualnie w ściśliwcach
          takich jak
          > TangoII 80(36)GG/H
          >

poprawka!

mój mąż pomógł mierzyć i ścisnął mnie pod biustem do 81 (przy 80 już
          nie mogłam oddychać. rozumiem, że jednak powinnam szukać 75HH?
          • maheda Re: 85/112-114 meeyka 29.08.08, 09:13
            Tak jest. Powinnaś szukać 34HH (75HH), ewentualnie mniej - 34H (75H), czy nawet
            34GG (75GG).
            Wszystko zależy od tego, jak bardzo biust masz wciśnięty pod pachy i w stronę
            pleców...
            Na mnie przy wymiarach 81/120 owo 75HH było przez długi czas bardzo dobre, aż mi
            się skończyła migracja i już dobre nie jest :/
            • meeyka Re: 85/112-114 meeyka 29.08.08, 11:07
              Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Oglądam właśnie te wszystkie biustonosze i już sama nie wiem co
              wybrać... Może jakaś dobra dusza podpowie od której firmy zacząć,
              ewentualnie które modele dobrze podtrzymują duże piersi?

Spodobała mi się na przykład Julia firmy Comexim, ale już mi
              odpisano, że niezbyt podtrzymuje.

Jakieś rady? będę bardzo wdzięczna...
              • maheda Re: 85/112-114 meeyka 29.08.08, 13:18
                Tutaj masz wątek o zasadach doboru pierwszego stanika, a także polecane modele:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941

:-) Mam nadzieję, że coś dla siebie znajdziesz.
    • joannakrecik 73/98 29.08.08, 10:17
      Witam serdecznie. Czytając lobby mogę powiedzieć tylko "o rety".
      A mianowicie , do tej pory nosiłam 75 C, który wydaje mi się w obwodzie trochę
      za duży a w miseczkach za mały.
      Dzisiaj mierząc się wymiary mam następujące:
      - pod biustem ściśliwie 73 cm
      - w biuscie w staniku 94 cm
      - bez stanika w biuście (luźno) 98 cm.
      Prosze, Proszę o POMOC w dobraniu właściwego rozmiaru.
      Z góry BARDZO, Bardzo DZIEKUJĘ
      Joanna
      • maheda Re: 73/98 - joannakrecik 30.08.08, 08:18
        Witaj.
        Jeśli to "ściśliwie pod biustem 73 cm" oznacza, że nie dałabyś rady już się
        bardziej ścisnąć miarą ani o centymetr - to celuj na początek w staniki o
        rozmiarze kontynentalnym 70H/70I lub brytyjskim 32F/32FF (bryt. 70F/70FF).
        Jeśli natomiast to 73 cm dałoby się jeszcze ścisnąć, to lepsze będą staniki w
        rozmiarach brytyjskich około 30G (bryt. 65G). Kontynentalną teoretyczną
        rozmiarówkę dla 65 mogę podać... tylko po co, skoro i tak nikt takich miseczek
        na razie jeszcze nie produkuje? :) Chociaż w sumie... podam, a co. W
        kontynentalnej to okolice 65J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka