Dodaj do ulubionych

Chorzowskie rosarium ginie!!!

IP: *.smsnet.pl / 192.168.3.* 30.06.02, 18:41
W trakcie zakupów salcesonu na niedzielę nawinęła mi się pod rękę "Gazeta
Bezpłatna" - czasopismo o zasiegu krajowym i nakładzie 330.00 egz.

Na 2. stronie tejże gazety jest mały artykulik, który z domniemanej grzeczności
Redakcji pozwolę sobie cały zacytować:
" Chorzowskie rosarium, zaliczane do 30 najpiękniejszych tego typu ogrodów na
świecie, zarosło chwastami.Choć w drugiej połowie czerwca kwiaty kwitna
najpiękniej, w wiekszosci kwietników różane krzewy gina w trawie.W sprawie
zaniedbania rosarium interweniował wojewoda śląski, Lechosław Jarzębski,
zaniepokojony sygnałami od dziennikarzy.
Wojewodzie podlega chorzowski Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku, gdzie
znajduje sie ogród - jedno z najbardziej charakterystycznych i
reprezentacyjnych miejsc parku.
Dyrekcja parku tłumaczy, że pracownicy pielęgnujacy rosarium zostali czasowo
przeniesieni do innych zajęć.Argumentuje, że w parku ważna jest nie tylko
zieleń, ale również np.organizacja imprez kulturalnych."

Mój komentarz o decydentach tego stanu rzeczy jest taki:

".....Winy góra tego typu warta jest siusiaka
Lub pipuni wszelkiej maści złodziei na stołkach
Służba wasza temu miastu to kit na kółkach..."
- z tekstu utworu "Prohibicja" zespołu El Doopa i Kazika
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: Chorzowskie rosarium ginie!!! IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 23:30
      Powiedziałabym, że nie tylko rosarium ginie ale cały Park Kultury i Wypoczynku
      podupada i to już od jakiegoś czasu. Wydaje mi się, że korzystają z niego nie
      tylko mieszkańcy Chorzowa i dlatego koszty jego utrzymania powinny ponosić
      wszystkie ościenne miasta. Jest on przecież zieloną enklawą na raczej czarnym
      Śląsku i powinnien być troskliwie pielęgnowany w ogólnie pojętym interesie
      wszystkich mieszkańców tego regionu.
      Pozdrawiam.
      • Gość: noie Re: Chorzowskie rosarium ginie!!! IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.02, 11:23
        Masz calkowita racje.Gdzie wybieraly/ja sie rodziny z dziecmi w wolne dni?Park
        Kultury!Gdzie chodza kibice?Gdzie znajduje sie znane,prawie na cala Polske
        Wesole Miasteczko?Kolejka Elka? Zoo? Nie wiem jak teraz,ale za "moich" czysow
        przyjezdzaly wycieczki z calej Polski do Parku.Kto na tym zarabial? Okoliczne
        miasta.Dlaczego nie moga nam,teraz pomoc w finansowaniu?Nie mowie o 100% pomocy
        ale nawet skromny datek cos by juz dal.Naprawde szkoda,ze nikogo to nie
        interesuje,co sie bedzie dalej w Parku dzialo.Szkoda.
        Pozdrawiam wszystkich czytajacych noie
        • Gość: Anka Re: Chorzowskie rosarium ginie!!! IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 22:20
          A działo się kiedyś wiele w parku. Były różne imprezy, festyny lub zwyczajne
          rodzinne wyprawy w niedzielę by przejechać się Elką, specjalnym pociągiem
          wąskotorowym lub tramwajem wodnym. Widać władze doszły do wniosku, że to już
          obywatelom potrzebne nie jest i może sobie podupadać. Teraz poprostu wszyscy i
          wszystko przeliczają na brzęczącą monetę i w związku z tym wszelkie inwestycje
          na kulturę stają się zbędnym obiążeniem budżetu bo nie przynoszącym zysku. A
          szkoda.
          Pozdrawiam.
          • Gość: noie Re: Chorzowskie rosarium ginie!!! IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.02, 23:07
            Amen ;-)
            • Gość: QCZ Re: Chorzowskie rosarium ginie!!! IP: *.proxy.aol.com 03.07.02, 00:21
              Noie . Co w/g Ciebie jest slowo "Amen"? Jakie ma znaczenie?
              Bo w takim razie ja osobiscie nie zgadzam sie (w tym przypadku) z Toba.
              Ten park budowali Slazacy - Powstancy itd. Cel wiadomo jaki. Dla nas dla
              naszych dzieci i prawnukow. Ten park jest nasz wszystkich calego Slaska , nie
              tylko Chorzow czy Katowice.
              • Gość: noie Re: Chorzowskie rosarium ginie!!! IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.02, 08:38
                Przepraszam za moja ostatnia "odpowiedz" ale juz wszystko dokladnie powiedziala
                kolezanka.Amen w moim znaczeniu bylo:ze ona ma calkowita racje i ze jak ja to
                widze nic sie nie zmieni :-( Nasz Park sie rozpadnie.Coraz czarniej to
                widze.Moze kiedys zaczna tam jakies bloki budowac? (iroicznie i
                niepowaznie).Jesli jednak miales inne wrazenie to sorry.Postarm sie juz jasniej
                (u mnie raczej malo mozliwe ;-)) wypowiadac.Ok? Pozdrawiam czytajacych noie
                • Gość: QCZ Re: Chorzowskie rosarium ginie!!! IP: *.proxy.aol.com 03.07.02, 09:02
                  Przepraszam ze sie jeszcze wtrace. Slowo " Amen " to oznacza >Tak musi byc.<
                  Czy tak musi byc ,ze park sie rozpada? Chyba nie , niewiem jakie sa wtej
                  sprawie przeciwdzialania wladz wojewodzkich. Moze ktos z Was o tym moze napisac.
                  Z poszanowaniem QCZ
                  • Gość: noie Re: Chorzowskie rosarium ginie!!! IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.02, 12:59
                    No widzisz.Taka stara jestem a tyle jeszcze nauczyc sie musze! Dzieki za
                    podpowiedz :-)Ja uzywam slowo " amen" jesli nie ma nic wiecej do powiedzenia i
                    mozna isc do domu ;-) pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka