Dodaj do ulubionych

Rondo potrzebne przy moście

IP: 64.252.180.* 14.06.10, 06:58
A nie lepiej zrobic to po amerykansku? ustawic znaki "stop" i samochody jada w kolejnosci podjazdu do znaku. Nie ma zasad prawej czy lewej strony... To wcale nie jest takie skomplikowane, a i wypadkow mniej.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZWodnej Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.chello.pl 14.06.10, 23:57
      Darujcie sobie rondo w tym miejscu... A marudzacy niech jezdza przez swietnie oznakowane centrum...
      • Gość: kierownica;) Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.10, 17:59
        Co do pomysłu zbudowania ronda właśnie w tym miejscu to nie jestem zbytnio
        przekonana:/

Szczerze mówiąc...bardziej przydałoby się takie rozwiązanie na skrzyżowaniu ulic
        Jana Pawła II i Żwirki i Wigury.Kto tam często jeździ bądź mieszka w pobliżu wie
        o czym piszę.

Tam w godzinach porannych czy popołudniowych skręcić w lewo czy pojechać na
        wprost stanowi nie lada problem.Ale ludzie często nie wiedzą jak tam jeździć
        tamując tym samym ruch i tworząc korki.
        Sama dzisiaj byłam świadkiem jak kobiecina chcąca pojechać prosto nie wiedziała
        czy puścić tego pana z naprzeciwka chcącego skręcić w lewo czy nie.W
        efekcie...pan się zdenerwował i pojechał przed panią wymuszając pierwszeństwo.Na
        szczęście wszystko skończyło się szczęśliwie...ale ile ma zdarzyć się takich
        sytuacji żeby władze miasta zrozumiały,że skrzyżowanie to jest konfliktowe.

Pomyślcie nad tym.Naprawdę!Bo może stać się nie szczęście.
        • Gość: kierowca Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.06.10, 20:45
          Aleja Jana Pawła II powinna być drogą z pierwszeństwem na całej
          długości, a teraz raz jest drogą podporządkowaną, a raz z
          pierwszeństwem i na wysokości szkoły powinno być inaczej
          zorganizowane przejście dla pieszych np. tunel pod jezdnią. W
          obecnym rozwiązaniu trochę koliduje z tzw. obwodnicą centrum i wielu
          kierowców z tych właśnie powodów nie lubi tędy jechać.
          Rondo w tym miejscu to zły pomysł
    • Gość: bez prawka Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.ip.netia.com.pl 15.06.10, 07:04
      jak można nie wiedzieć kto ma na tym skrzyżowaniu pierwszeństwo, jestem przerażony takimi kierowcami bo jak wy po Świeciu nie wiecie jak jeżdzić to strach pomyśleć jak by trzeba np do Bydgoszczy pojechać albo do trójmiasta. Na egzamin jeszcze raz wypad!!!!
      • Gość: bbb Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 08:02
        Zwykłe nieskomplikowane skrzyżowanie! Nie wiadomo jak tam jeździć?!
        To tak jak ktoś wyżej napisał - na kurs i egzamin jeszcze raz!
        • Gość: Anti Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.swiecie.vectranet.pl 15.06.10, 08:15
          Jak tam można popełnić błąd?Normalnie widzę,że zabiorę Panią na jedno konkretne skrzyżowanie w Cb i będzie tam trzeba zrobić rondo.Dajcie spokój z takim pomysłem.
          • Gość: ja Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 09:23
            Normalnie ręce opadają.Jak ta pani zdała egzamin na prawo jazdy?To jest
            najnormalniejsze skrzyżowanie.
            • Gość: kierowca Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.10, 10:48
              W tym miejscu potrzebne jest rondo. Jest jeszcze kilka miejsc w
              mieście, gdzie takie rozwiązanie można zastosować: skrzyżowanie
              Sienkiewicza z Kościuszki, czy Wojska Polskiego ze Sportową. W wielu
              miastach rond przybywa, wszyscy doskonale znają zalety tego
              rozwiązania, może i w Świeciu warto?
              • Gość: .... Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.10, 13:52
                No jasne, że w Świeciu warto, ale nie tam! Jeżdżę tamtędy często i
                jak się trzy samochody spotkają na tym skrzyżowaniu to już jest max.
                Dla trzech samochodów budować rondo?! Jest wiele innych miejsc w
                Świeciu, gdzie takie rozwiązanie jest uzasadnione. Myślałabym
                bardziej o skrzyżowaniu WP z ulicą Sportową i nie uzasadnię tego
                pomysłu tym, że nie wiem jak tam się jeździ, tylko, że jest tam
                naprawdę spory ruch, zakręt, słaba widoczność,wjazd do Biedronki itd
                itd....tylko raczej nie możnaby zrobić bezpośredniego wjazdu do
                Biedronki z ronda, kolejne rondo widziałabym już za kawałek, a
                mianowicie na skrzyżowaniu koło Orlenu - to co czasami się tam
                dzieje...
    • Gość: świeciak Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.10, 13:39
      Ale wioska. Dwa samochody jadą i juz panika za kółkiem. Zapraszam na rondo Bernardyńskie do Bydgoszczy w okolicach 14 godziny. Pewnie by Pani poprosiła o mozliwość teleportowania się na drugą stronę ronda...Porażka.
      • Gość: kierowca Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.10, 15:51
        Rondo Bernardyńskie w Bydgoszczy, owszem jest trudne do przejechania
        nie tylko zresztą w godzinach szczytu, ale to zły przykład.
        Bydgoszcz to ponad 300-tysięczne miasto, a nie 20-tysięczne...? A
        rond przybywa np. w Fordonie. Co do pomysłu z rondem koło stacji
        Orlen, tam akurat obecne rozwiązanie jest właściwe, a jak ruszają
        pracownicy z Mondi, to nie tylko w tym miejscu jest kłopot z
        włączeniem się do ruchu.
        • Gość: .... Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.10, 16:10
          A czym się różni skrzyżowanie koło Orlenu od srzyżowania WP ze
          Sportową?
          • Gość: kierowca Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.10, 16:22
            Co ty nie widzisz różnicy? I jeszcze to kolizyjne rozwiązanie z
            wjazdem na parking do marketu i obładowane ciężarówki skręcające z
            WP- konieczne rondo.
            • Gość: gubiak Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.10, 16:57
              tam wcale rondo nie jest potrzebne to jest wyrzucanie pieniedzy w bloto!!
            • Gość: ..... Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 06:45
              No, ale jak wyobrażasz sobie wjazd na parking Biedronki bezpośrednio
              z ronda? To raczej niemożliwe. A co do ciężarówek to znacznie więcej
              jest ich na skrzyżowaniu koło Orlenu, jest to chyba
              największy "rozjazd" w mieście. Na Bydgoszcz, Toruń, Tucholę,
              Gdańsk. Obładowanych ciężarówek od groma, pasy do lewoskrętu, które
              trzeba przecinać wyjeżdżając np z Chełmińskiej na wprost lub w lewo.
              Hm....no jak dla mnie nie ma różnicy, albo jest nawet gorzej.
    • Gość: czuby Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.10, 19:29
      Na wioskach się rond nie buduje to bez sensu budowanie rond we wsi Świecie gdzie jedna ulica wiedzie przez osadę.
      • Gość: .... Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 06:38
        Obwodnica Wąbrzeźna ma 3 ronda, a Świecie?
        • Gość: Aniqa Re: Rondo potrzebne przy moście IP: 94.254.245.* 17.06.10, 10:30
          Jestem zaskoczona pomysłem budowania ronda w tym miejscu, tyle razy
          jeżdżę przez most i nigdy nie zauważyłam by ktoś nie wiedział jak ma
          jechać, no chyba że nie nauczył się znaków pierwszeństwa i ustąp;)
          • Gość: mocna kawa Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 14:13
            Anitko...
            a po czym rozpoznasz, że ktoś nie zna przepisów?
            ma to napisane na czole? może z tyłu auta? hm?

ja rozpoznaję po tym:
            znajduję się przy moście powiedzmy z ulicy Sądowej i chcę skręcić w lewo, by
            przejechać przez most
            nagle, z każdej strony pojawiają się auta
            tylko ci z głównej się niczym nie przejmują, wiedzą, że mają pierwszeństwo
            natomiast pozostali? stoją, patrzą na siebie i nikt nie wie kto ma teraz
            pierwszeństwo
            takich sytuacji widziałem sporo w tym miejscu
            czy to jadąc, czy to idąc...
            po prostu mam z tego ubaw...
            • Gość: nfjs Re: Rondo potrzebne przy moście IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.10, 14:46
              Z argumentacji tej pani, która wypowiada się w tym artykule to tylko
              można miec ubaw. Na rondzie pewnie też miałaby problem z jazdą, więc
              rondo problemu niedouczenia nie rozwiąże. Swoją drogą, widziałam
              kiedyś właśnie na rondzie panią jadącą pod prąd - skręcała w lewo
              nie jadąc zgodnie z ruchem okrężnym, tylko na skróty :-) Jak i w tym
              przypadku rondo nie zda egzaminu to co wtedy pozostanie? Postawimy
              wiadukty i zbudujemy w tym miejscu drogi niekolizyjne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka