Dodaj do ulubionych

POMNIK NA DUŻYM RYNKU???

IP: *.tvswiecie.com.pl 17.07.03, 20:13
Co sądzicie o pomniku na Dużym Rynku?
Co on przedstawia?
Czy ta nieokreślona z nazwy roślina wyginęła?
Jeżeli tak, to dlaczego tam nie ma nazwy tej rośliny?
Pomniki przyrody, jako długowieczne, są żywe, można je oglądać koło
Magdaleny, Octowni, Przedszkola na ul. Paderewskiego.
Dlaczego burmistrz ze swoim dworem z okazji świąt modli się do tego pomnika i
składa wieńce i kwiaty?
Obserwuj wątek
    • Gość: autowidol Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.03, 20:40
      Domagam się powrotu na cokół (tam gdzie dziś jest knajpka) pomnika żołnierzy,
      co o polskie Świecie walczyli.
      • Gość: Max Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 18.07.03, 20:45
        Wcześniej stał tam, gdzie dzisiaj są kible, Otto von Bismarck.
        Dlaczego by nie postawić kogoś zasłużonego?
        Np.: T. Pogodę, T. Zawiasińskiego, lub inną Sławę. To znaczy postawić sam
        cokół, a na czas modłów stawałby na tym cokole ktoś z zasłużonych aby odbierać
        hołdy i adoracje?
        Dziwi mnie, że dotychczas nikt z meneli tego złomu nie wyrwał i odstawił do
        skupu surowców wtórnych?
        • Gość: luzak Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.03, 23:31
          ja tam wole sciane placzu
          • Gość: Max Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 19.07.03, 21:31
            W tej chwili jest to kupa kamieni do sikania dla psów.
            • garti Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? 21.07.03, 20:03
              Ludzie mówią, że to krzak pożeczki, ale ja tam jeszcze owoców nie widziałem.
              Może ktoś pozrywał?
              • Gość: sivy Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.bazyliszek.k5.pl 22.07.03, 14:28
                garti napisał:
                > Może ktoś pozrywał?

jak to kto? grupa trzymająca władzę...za jaja.
                • Gość: Muminek Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 16:46
                  To jest jeszcze malutki krzew to pewnie jeszcze nie owocuje ;)))
                  • Gość: luzak Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 21:50
                    jak dorosnie przyjdzie narkoman zerwie i spali bo pomysli ze to lisc maryski
                    • Gość: Muminek Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 08:09
                      Drzewko postawili bo nikt nie jest godzien,
                      By stać na cokole tu w naszym grodzie :)))
                      Być może kiedyś dla rynku ozdoby,
                      Przy drzewku postawią " Mapę pogody" ;)))
                      • Gość: Max Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 26.07.03, 22:12
                        Może jest to drzewko genealogiczne Pana Pogody, lub grupy trzymających władzę
                        za jaja? To dlaczego tam nie ma ich portretów?
                        Dlaczego to drzewko jest osadzone na kupie kamieni sukcesywnie osikiwanych
                        przez psy?
                        Może jest to replika Świętej Lipki?
                        Dobrze, byłoby aby ktoś z ekipy trzymajacych władzę za jaja, puścił je i
                        poinformował nas co to za twór jest?
                        Może jest to porzeczka, lub agrest z parku jurajskiego?
                        Albo drzewko mądrości i głupoty z ogrodu rajskiego?, z którego Ewa zerwała
                        jabłko, mówiąc: zjedz jabłko, a dam. Chyba dała bo z tego związku urodziła
                        trzech synów: Kaina, Abla i Sama.
      • Gość: Tomek Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.nsm.pl 30.07.03, 19:42
        Nie chcę nikogo urazić, ale w jakiś dziwny sposób ci żołnierze kojarzą mi się
        z przykrym zapachem przeszłości i szarzyzną, nie wiem- może dlatego że kiedyś
        bywałem w Świeciu tylko jesienią i zimą?
        • Gość: Max Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 30.07.03, 21:02
          To prawda, fotografowano się pod tym pomnikiem w kolorach: czrno - szaro -
          białych, bo ówczesna technika taka była. Z trudem dostać było film w kolorze
          ORWO produkcji NRD. Dlatego porównywanie dzisiejszych osiągnięć techniki, w
          każdej dziedzinie, do czasów minionych, jest dalece nie uprawnione. Świadczy to
          także o tym, że się rozwijamy.
          Ale spróbuj zrobić zdjęcie dzisiaj tego pomnika, jaki będziesz miał kolor?,
          brudny, szary,.....
          Ale mnie chodziło w ogóle o coś innego. Dlaczego nasi Pogodni oddają hołdy temu
          czemuś i składają wieńce oraz palą znicze.
          Ja rozumię, w tym miejscu byli pochowani krasnoarmiejcy. Po wojnie ich
          ekshumowano i pochowano na cmentarzu na terenie J.W. Nie sądzę aby im oddawano
          hołdy, bo mogliby to czynić na wspomianym cmentarzu?
          • Gość: Muminek Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 22:07
            Od wschodu polski żołnierz wyzwolił nam Świecie,
            Stało się to w lutym o czym pewnie już wiecie :)))
            Mieszkańcy w podzience postawili mu pomnik,
            Aby o tym pamiętali tych mieszkańców potomni.
            A że w czasach tych mieliśmy niestety sojuszników,
            Postawiono obok niego rosjanina na pomniku :)))
            Pomnik ten zapewne stałby na rynku do teraz,
            Gdyby w związku z towarzyszem nie wybuchła afera,
            Że na rynku naszym nie godzien stać rosjanin.
            Więc przez nasze władze obaj zostali wygnani :)))
            • Gość: Ahura_Mazda Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 00:27
              W założeniu pomnik, z ważnymi datami dla naszego miasta, był pomysłem dość
              ciekawym, no ale projekt i wykonanie, brak słów. Góra polnych kamieni, z której
              wyłania się trójwymiarowy pień, który w ciekawy sposób zamienia się w
              płaskorzeźbę. Razem wygląda to jak „kupa śmiechu”. Moim zdaniem, powinien
              przyjść drwal, i w czynie społecznym ściąć, to chore drzewo.

Też jestem zdania, że to jest krzak porzeczki, jednak należy zwrócić uwagę, że
              po 1989 stawiało się pomniki Józefowi Piłsudskiemu, a u nas udało się tą
              ogólnokrajową tendencję przełamać (nie oceniam tego), niestety może to
              wskazywać na to,że w naszym mieście mamy silne lobby ogrodników.
              • Gość: sivy Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.bazyliszek.k5.pl 31.07.03, 12:35
                a wiecie czemu porzeczka? bo żeby była ładna i owoce dojrzewały potrzeba...
                Pogody!!! wiecie słonko i takie tam. jakby było coś nieożywionego, typu martwa
                natura a la abstrakcja albo np. drzewo dąb, to by stało lub rosło niezależnie
                czy byśmy mieli Pogodę czy też nie.

widać burmistrz forever!
    • Gość: Tomcio Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.ds.pg.gda.pl 01.08.03, 10:35
      Gość portalu: Max napisał(a):

> Co sądzicie o pomniku na Dużym Rynku?

Troche abstakcyjne wydaje mi sie skladanie wiencow pod takim
      pomnikiem upamietniajacym wszystko i nic zarazem, bo kto
      kojarzy daty z konkretnymi wydarzeniami.

Moze warto bylo by postawic pomnik jakiejs osoby zasluzonej dla
      miasta. W Bydgoszczy szykuja sie do wystawienia Kazimierza
      Wielkiego (o ile dobrze pamietam), to moze u nas np. ksiaze
      Swietopelk, albo cos zwiazanego z powrotem Świecia do polski po
      I-szej wojnie ?

Ale skoro juz krzak stoi, to niech jeszcze troche postoi, a kase
      lepiej juz przeznaczyc na inne cele, bo co jak co ale postawienie
      pomnika, pieniedzy nie przyniesie (no chyba ze bedzie cos na
      ksztalt wiezy Eiffela ?)

Pozdrawiam
      Tomcio
      • Gość: Max Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 03.08.03, 21:40
        No przecież sugerowałem, że bezkosztowo, można było wykorzystać cokół po
        braterstwie broni, na który wchodziłby na czas ceremonii panujący burmistrz,
        zawsze Pogodny i odbierał hołdy. Czy wszystko musi kosztować? Znów zabrakło
        logiki?
        • Gość: Wally-gator Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 08:27
          he he dobre, ale od święta na tym cokole można by było postawić wszystkich
          radnych (jeśli się zmieszczą, patrz: Wójcik)
          • Gość: Tomek Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.nsm.pl 07.08.03, 14:43
            Jak na moje to powinni tam postawić coś większego, bo ktoś z wadą wzroku z
            drugiego końca rynku możę tego pomnika nie zauważyć. Tak ponadto- to
            rzeczywiści to drzewo nie ma z historią Świecia nic wspólnego- zrozumiałbum
            zapaloną świecę z księżycami i na niej zawieszonymi, ważnymi dla miasta datami.
            • Gość: Max Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 10.08.03, 14:44
              Ja bym wolał aby tam był pomnik ku czci papieru toaletowego. Wszak mieliśmy
              wytwórnię tegoż papieru i z tego tytułu byliśmy najbardziej zasranym miastem po
              względem zużycia na jednego mieszkańca. Po tenże papier do Świecia przyjeżdżali
              autokarami wycieczki i pojedynczy obywatele. Czy ktoś to pamięta? Ale warto
              byłoby to uczcić, bo pomnika smrodu chyba nie warto stawiać?
              • Gość: kid Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 12.08.03, 18:11
                Z tego, co wiem taki projekt pomnika miał odzwierciedlać ogólną tendencję
                zrywania ze stylistyką poprzedniego ustroju - nieprzyjazdnych monumentalnych
                brył powalających swoim ogromem i majestatem. Ten miał być przyjemny,
                SPACEROWY, właśnie nie rzucający się w oczy i na kolana, ale niemal
                niezauważalny, bliski przechodzącym tam ludziom, a nawet łatwy do dotknięcia.
                Tyle na temat rozmiarów.

Skojarzenie z drzewem genealogicznym jest oczywiste - najistotniejsze dla
                historii Świecia są umieszczone chronologicznie (czyli wg wzrostu drzewa)
                daty: pierwszej wzmianki o Świeciu, nadania praw miejskich i wyzwolenia
                Świecia. Ponadto symbolika drzewa sugeruje dalszy, trwały i zgodny z prawami
                natury rozwój miasta, choć to może brzmieć jak nadinterpretacja...

A tak swoją drogą - życzę forumowiczom więcej kreatywnego widzenia i myślenia,
                bo jak dotąd forumowa lektura raczej przygnębia...
                Mimo wszystko pozdrawiam tych, którym SIĘ CHCE o naszym grodzie rozmawiać. To
                pozytywne.
                • Gość: Muminek Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 20:26
                  Po kid-owych tłumaczeniach,
                  Obraz forum nam się zmienia :)))

Pomnik nasz bliski nie tylko dla ludzi,
                  Wśród biegających piesków radość także budzi :)))
                  Dla tych co widzą niezbyt kreatywnie,
                  I na widok pomnika zachowują się dziwnie,
                  Opis twórców pomnika tendencji tworzenia
                  Trzeba obok umieścić dla ostrości widzenia :)))
                • Gość: Max Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 12.08.03, 20:35
                  Kid! To mi się podoba. Wytłumaczenie znaczenia tegoż pomnika, że jest to
                  genealogia naszego miasta, jest logiczna. Uważam, że wypowiedź Twoja, tak
                  rzeczowa, świadczy o Twoim znaczącym miejscu w hierarchii naszych władz
                  samorządowych. Ileż trzeba było stosować prowokacji aby zmusić Kogoś do jednej
                  Rzeczowej i Pogodnej w swej treści wypowiedzi. Za to dziękuję
                  • Gość: kid Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 13.08.03, 07:37
                    Mylisz się, władza jest mi daleka, a wręcz obmierzła.
                    Po prostu czytam i słucham. Moja wiedza o pomniku pochodzi sprzed 7 lat, z
                    obszernego wywiadu z artystką-plastyk, projektantką tegoż pomnika, zresztą
                    byłą Świecianką (znawcom historii Świecia, zwłaszcza tej najnowszej nie umknął
                    chyba ten wątek :) a jeśli tak, to może wyszperają go z archiwum "Biuletynu
                    Ratuszowego" lub "Czasu Świecia").
                    Pozdrawiam z ochotą do dalszej rozmowy!
                    • Gość: kid Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 13.08.03, 07:39
                      Zresztą zdaje się, że takiej interpretacji sprzyja po prostu dobra wola
                      odbiorcy...
                      • Gość: Wally-gator Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.03, 08:18
                        Na tym drzewku zabrakło jednej ważnej daty (jeśli mówi się o datach
                        najważniejszych dla Świecia). Jest to data przejęcia przez pana P. władzy :) A
                        może pójść dalej i lepiej wstawić tam datę jego przyjścia na świat, co o tym
                        sądzicie??
                        • Gość: Max Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.tvswiecie.com.pl 13.08.03, 21:18
                          Dla mnie sprawa pomnika była oczywista. Prowokowałem tylko do snucia wypowiedzi
                          prowokacyjnych aby uzyskać jak najwięcej wypowiedzi dziwnych.
                          Jestem zwolennikiem aby każdy pomnik miał swoją metrykę, informującą o
                          fundatorze i twórcy tegoż dzieła. Po co się wstydzić swego pomysłu oraz
                          autorstwa dzieła.
                          Chciałem wskazać, że pomniki przyrody są żywe, bo są długowieczne i prawem
                          chronione. Pomniki stawia się czemuś lub komuś co już nie żyje, nie istnieje.
                          To na Dużym Rynku natomiast jest tylko ramą genealogiczną narodzin naszego
                          miasta.
                          Z trudem ale udało mi się zdobyć z Urzędu Miejskiego (pokój nr 17), płytę
                          compaktową pod nazwą "Świecie 2003", wydaną przy współudziale: Frantschach,
                          Mekro, Kemira, Bart, Darmen Casing i Flex.
                          Wydają ją za darmo ale najpierw trzeba przejść "badania organoleptyczne", tzn.
                          jeżeli wygląd i elokwencja wypadną dobrze to z nieskrywaną niechęcią ale można
                          ją zdobyć.
    • Gość: Cipcia Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.stk.pl / 193.19.104.* 05.08.04, 22:32
      A to nie jest agrest?
      • Gość: czytacz Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 06:55
        powinni go pomalowac na jakis jaskrawy kolor,aby nie potykali sie o niego
        przechodnie
    • Gość: Toja Re: POMNIK NA DUŻYM RYNKU??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 20:59
      me to ne wadzy, to jest trypel. Jezdem za a nawet przeciw
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka