Gość: lis IP: *.swc.vectranet.pl 15.01.09, 15:40 www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090115/INNEMIASTA12/125515290 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zyta 88 Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 16:09 Dobrze lisie żeś zadał temat, bo nie czytuję Pomorskiej. Najlepsze jest to, że w sprawie wypłaty dla Pogody wypowiada się Żurek - jego podwładny - ślusarz po zawodówie (tak samo jak Wójcik), którego pogoda zrobił sekretarzem w urzędzie. Trzeba rozgonić to towarzystwo bo wszyscy młodzi uciekną z tego miasteczka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liz Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.swc.vectranet.pl 15.01.09, 17:27 ja jako pielegniarka miesięczną pensję Burmistrza uzyskuje w ciągu roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrudzia Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.09, 19:17 Pytanko :)-burmistrza wybiera kto? My czy oni między sobą? Bo jak między sobą to masakra dla Świecia,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikdaklik Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.popl.cable.ntl.com 15.01.09, 20:49 E tam, wszyscy pewnie w urzędzie dostaną trzynastki a tylko burmistrzowi do kieszeni zaglądają, poza tym okazji żeby wybrać kogoś innego było kilka (nawet raz jeden głos decydował o ile dobrze pamiętam) to trzeba było iść na wybory i faceta rozliczyć. Teraz to mu spokój dajcie, skoro jest ustawa o pracownikach samorządowych to należy jej przestrzegać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.cust.tele2.pl 15.01.09, 21:12 W sumie to my wybieramy burmistrza, ale wiem jakimi sposobami. Jestem mieszkanka Gruczna i wiem na wlasnej skorze, co Pogoda zrobil, aby wygrac tu u nas wybory, szok!!! No ale ludzie na kase niestety zawsze polecą. A kasa nie leciala z jego kieszeni, tylko ze srodkow publicznych, naszych A znam sie na tym, bo pracuje w ksiegowosci. I do tego jeszcze takie wysokie nagrody dostaje. Zobaczcie sami na stronach BIP-kich innych, ale jakże dużych miast, że Burmistrzowie czy Prezydenci nie zarabiaja tyle co nasz burmistrz, a maja o wiele więcej zaplanowanych dochodów i wydatków. Niestety takie czasy: masz kasę, masz władzę i to jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilcia Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.09, 22:16 Szok, normalnie szok!!! Mam niepełnosprawne dziecko, nie pracuję, żyjemy z pensji męża. Po zapłaceniu czynszu i rachunków na życie dla naszej rodziny mamy na miesiąc dokładnie 827 zł. Czyli przez cały rok w trzy osoby żyjemy za mniej niż Pogoda dostanie nagrody. Co za porąbany kraj! Co za chore miasto!!! Czy tego nikt nie widzi? Czy nie można nic z tym zrobić? I nie piszcie mi tu, że trzeba chodzić na wybory. Ci co żyją w układach z Pogodą od lat robią wszystko, aby był dalej burmistrzem, bo im też jest wtedy dobrze - wiem bo mój kuzyn robi usługi dla miasta i przed każdymi wyborami trzęsie się ze strachu, że Pogoda może przegrać i jemu się skończy. Ja głupia głosowałam na Pogodę, bo kuzyn nas wszystkich w rodzinie prosił, że ma kredyty na dom i samochody i że sobie nie poradzi jak się zmieni władza w Świeciu. Sorry ...ale się poryczałam z tego poczucia bezsilności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.swc.vectranet.pl 15.01.09, 22:36 Ustawa o pracownikach samorządowych nic takiego nie mówi. Wręcz przeciwnie, jakieś 3 lata temu Sejm postanowił odebrać 13-te pensje wszystkim wójtom, burmistrzom i prezydentom miast, ponieważ uznano, że zarabiają wystarczająco duże pieniądze. Kolesiostwo i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.swc.vectranet.pl 15.01.09, 23:33 Norek - Radzę zapoznać się z ustawami. Także tego nie popieram ale to nie ja ustalam prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woźny Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 14:05 ciekawe komentarze, tej pani z Gruczna już dziękujemy, nie musi się wysilać swoją znajomością księgowości i grzebaniem w nie swojej kieszeni, biedną panią, która ryczy krokodylowymi łzami prosimy o udanie siś do kuzyna, toć to on dobrze stoi, więc finansowo wesprze i łezki obetrze. Pozostali, którym brakuje niech sie wezmą do roboty albo udadzą do Tadzia ale Rydzyka on pewnie chętnie pomoże, a kasy ma jak liści. Macie lepsze pomysły na prowadzenie gospodarki w mieście to udajcie się do urzędu , są dane dotyczące budżetu i zaproponujcie jak i na co najlepiej je wydać. O Żurku nie piszę , bo misie nie chce. Co do jego wykształcenia, to sami spytajce jakie ma. Bo napewno nie jest tylko po zawodówce zawistni pisarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.swc.vectranet.pl 16.01.09, 15:08 Akurat pomysłów na miasto to jest sporo, ale burmistrz realizuje jedynie własne, czytaj jedynie słuszne, idee. Przypomnieć co było np. ze sprawą lokalizacji hali? Zresztą nie o to chodzi, a o to, że facet, który zarabia kupe kasy ma czelność występować o więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.swc.vectranet.pl 16.01.09, 15:48 Wożny... nie wiem o jakich misiach piszesz? Chyba trzeba sie cofnąć do podstawówki, by podszkiolić język ojczysty!Szkoliłeś tylko złośliwość.Pachniesz sługusem, który nie musi czekac od wypłaty do wypłaty.Rożne sa wykształcenia, ale każdy zawód jest potrzeby, więc nie kpij z ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woźny Re: jesteście walnięci ! wszyscy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 13:49 O misiu GOGO meg piszę. Burmistrza nie znam, ale napewno nie przyszedł do urzedu i nie kazał sobie wypłacić kasy osły dadanelskie. Zobaczcie przepisy pajace, durnie moherowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 20:07 > Zresztą nie o to chodzi, a o to, że facet, który zarabia > kupe kasy ma czelność występować o więcej. A gdzie jest napisane, że on "występuje o więcej"? Wyraźnie wspomniane o 13-tej pensji i nagrodzie jubileuszowej. Jeszcze 15-20 lat temu, kiedy większość zakładów produkcyjnych była państwowa, wszyscy dostawali trzynastki i jubileuszowki. Wtedy ku... jakoś nikt nie narzekał. Jeśli ustawy tak przewidują, to co się faceta czepiacie? Idiotą byłby gdyby powiedział, że nie chce tych pieniędzy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.gprs.plus.pl 17.01.09, 14:55 Zgadzam się z przedmowcą. Jeśli ustawa mówi, że te pieniądze się należą, to się należą. Za każdym razem, gdy pisze się o nagrodach, "trzynastkach", dietach, ludzie się burzą, zamiast sami się wziąć do lokalnego politykowania i kandydować do rady gminy czy powiatu. Wtedy zdania na ten temat zapewne się zmienią. Zwykła zawiść i jad przemawia przez niektórych. Normalnie kadr z filmu "Dzień Świra" - modlitwa nocna. Zastanówcie się zanim zaczniecie cokolwiek mówić. Nie musicie się ze mną zgadzać. Szanuję to. Ale proszę o konkretne argumenty, a nie rynsztokowe jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.swc.vectranet.pl 20.01.09, 16:12 Ludzie się burzą, bo wiedzą, że te trzynastki nagrody wypłacają sobie kolesie z ich pieniądzy (podatków). Nie ma się co dziwić, że jak przeciętny mieszkaniec Świecia czyta, że burmistrz (który mało przecież nie zarabia), ma dostać kolejne pieniądze, to porównuje to w jakiś sposób do swojego uposażenia. Rozumiem złość tych, którzy w rok zarabiają tyle, ile Pogoda ma teraz dostać w postaci 13-tej pensji. To jest po prostu społecznie nie uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.gprs.plus.pl 20.01.09, 18:10 Zgadzam się z Tobą, że rozwarstwienie w zarobkach jest ogromne. Ale czy to wina burmistrza? Jeśli ktoś tak uważa, to mija się z prawdą. Powiem też po raz kolejny, że tzw. "trzynastka" ustalona jest ustawowo w sektorze publicznym. Dostanie ją: burmistrz, starosta, wojewoda...itd. Więc czy ktoś chce, czy nie, pieniądze z mocy prawa dostanie. To, co z nimi zrobi po otrzymaniu, jest już każdego sprawą. Czy rozda czy zachowa dla siebie? Poprzednik pisze o społecznej uczciwości. Moim zdaniem ta społeczna uczciwość zależy od punktu siedzenia. Dla każdego będzie gdzie indziej. Z drugiej strony takie tematy (pieniądze), to klucz do skłócenia ludzi. Wierzę, że mieszkańcy Świecia nie dadzą się wciagnąć w rozgrywki służące zwiększeniu sprzedaży lokalnych gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.09, 22:09 Niestety widać tu chory kapitalizm ! Jedni nie mają co jeść a drudzy głupieją z nadmiaru pieniędzy. Po prostu tak już jest na świecie i trzeba się z tym pogodzić. Ktoś zaraz powie "to weź sprawy w swoje ręce i mniej lepiej" tylko jak w tym chorym ustroju coś osiągnąć gdzie liczą się tylko układy układziki korupcja i inne toksyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.swc.vectranet.pl 21.01.09, 23:02 Ta cała dyskusja jest bez sensu. Jeżeli ktoś uważa, że jemu powinna być przyznana taka trzynastka to niech ubiega się o fotel burmistrza- czy jeżeli ktoś inny byłby burmistrzem to do tej wypłaty nie byłoby zastrzeżeń. A może burmistrz powinien jeździć starym trabantem i żebrać pod kościołem na chleb ? - to by się podobało wszystkim niezadowolonym z poruszonych w tym wątku kwestii finansowych. Niech każdy odpowie sobie na pytanie - co zrobił, żeby polepszyć swoją styuację materialną ?. Ja mam czyste sumienie i nie narzekam i też innym nie zazdroszczę, a żeby sobie polepszyć inwestuję w swoją edukację, a nie liczę na to, że burmistrz odstąpi mi swoją trzynastkę (nie ubiegałam się o to stanowisko i ta kasa mi się nie należy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.swc.vectranet.pl 22.01.09, 15:51 Troszkę przesadzasz. Trzeba brać pod uwagę ile ktoś zarabia. Urzednikowi, który ma 1200 zł na rękę można dawać 13-tą pensję, nikt nie będzie miał o to pretensji. Ale burmistrzowi, którego pensja to ponad 10 000 zł miesięcznie, trzynasta wypłata nie jest już czymś, co może nie budzić kontrowersji. To właśnie jest brak społecznej uczciwości, o której wspomniałem wcześniej. A że taki mechanizm wprowadzają przespisy (jeśli tak jest faktycznie) to już zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.swc.vectranet.pl 22.01.09, 19:20 Nie przesadzam (ale to moje zdanie). Urzędnik, który ma 1200 netto miał szansę ubiegać się o więcej (konkurs na Kierownika jednego z Wydziałów-4 tys. brutto) - z Urzędu Miasta brane są pod uwagę tylko 2 osoby + jedna z zewnątrz - pozostali albo nie są tym zainteresowani, albo nie spełniają kryteriów (bo np. nie mają odpowiedniego wykształcenia). Uważam,że nie można kogoś karać za to,że ma jakieś stanowisko i zarabia określone pieniądze (bo ma jakieś doświadczenie (np. Burmistrz), wykształcenie, umiejętności) i z uwagi na to nie powinien otrzymać odpowiednio wyższej premii rocznej, bo wszyscy powinni mieć równo (jak za dawnych "dobrych" czasów). Ale to jak pisałam wyżej moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc do karola Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.09, 20:02 W pewnym sensie masz rację ale nie rozumiesz jednej rzeczy.Więc powiem w prost: w tym toksycznym ustroju można sobie startować nawet na prezydenta, tylko jeśli nie masz układów albo pieniędzy na łapówki to nic z tego. A co do inwestycji w podnoszenie kwalifikacji to oczywiście dobry ruch tylko na nic tobie to wszystko jeśli nie będziesz miał(a) znajomości - układów. TO JEST CHORY KRAJ I USTRÓJ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola do gosc Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.swc.vectranet.pl 22.01.09, 20:32 Gość portalu: gosc do karola napisał(a): ... > jeśli nie będziesz miał(a) znajomości - układów. TO JEST CHORY KRAJ I USTRÓJ ! I tu muszę Tobie przyznać rację, ale nie do końca. Ja ciężko pracowałam na to, żeby zdobyć wykształcenie i w pocie czoła zdobywałam doświadczenie zawodowe i dzięki temu udało mi się zdobyć naprawdę dobrą pracę (bez układów i łapówek) i cieszę się z tego co mam. Ale nie masz pojęcia ile razy wysłuchuję wypominania i zarzuty (od osób, które siedzą i czekają na mannę z nieba) "bo Ty pracujesz w ... i zarabiasz ...", dlatego drażni mnie takie gadanie, więc zanim ktoś zacznie komuś coś wypominać niech się 3 razy zastanowi. A jeżeli chodzi o temat burmistrza to dodam tylko tyle, że jak zaczynał pełnić ten urząd też nie było mu na pewno lekko, a układy chcąc niechcąc się wyrabia (nawet ja już jakieś mam, ale dopiero teraz). Ale to jak zwykle moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc do karola Re: ale macie pole do popisu ! IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.09, 17:13 Mnie właśnie chodzi oto że jednej osobie na 1000 udaje się po prostu normalnie jak w cywilizowanym kraju. Ty miałaś fuksa. Znam osobiście ludzi którzy mają wyższe wykształcenie i na prawdę mają dużo oleju w głowie a pracują za marne pieniądze i na nieciekawych stanowiskach. Mogę podać masę przykładów gdzie na stanowisku kierowniczym pracuje gość po zawodówce który naprawdę aż szkoda słów, a jego podwładni niemal wszyscy mają średnie wykształcenie i znają się na robocie. PO PROSTU BANDA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.01.09, 21:46 Burmistrz dostanie 13-tke tak jak... nauczyciele, urzednicy ze skarbowki, staroscina, urzednicy z Urzedu Pracy ;) A ludzie sie tu emocjonuja pod dyktando upadajacej gwiazdy lokalnej gazety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek Re: burmistrz wyciąga łapypo publiczną kasę IP: *.swc.vectranet.pl 27.01.09, 16:17 Emocjonuja sie, bo denerwuje ich to, w jaki sposob wzdawane sa ich pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woźny Re: jakie ich pieniądze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 19:18 czy pracownicy budżetowki nic nie robią tylko biorą pieniądze zarabiane przez inne zawody? Walnijcie się wszyscy w te głupie napchane gównem łby! Odpowiedz Link Zgłoś