Gość: kaziuk66
IP: *.tktelekom.pl
23.02.12, 22:44
KLUB GAZET POLSKIEJ
w Tarnobrzegu
im. cc. mjr. Hieronima Dekutowskiego ps. "Zapora"
SZANOWNI PAŃSTWO
W dniu 1 Marca obchodzimy Dzień Żołnierzy Wyklętych. Na uroczystości związane z pamięcią tych którzy oddali swe młode życie dla Ojczyzny, stańmy w skupieniu i zadumie po to, by przywołać wspomnienie o wszystkich, dla których Polska była i do ostatniej chwili pozostała dobrem najwyższym.
PROGRAM OBCHODÓW DNIA ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH:
- godz. 12:30 - Msza św. w kościele OO. Dominikanów
- godz. 13:00 - przemarsz z kościoła pod pomnik mjr Hieronima Dekutowskiego
- godz. 13:30 - otwarcie uroczystości
- godz. 13:45 - złożenie kwiatów i zapalenie zniczy
- godz. 14:15 - wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych
- godz. 14:30 - zakończenie uroczystości
Na uroczystości te zapraszamy wszystkich mieszkańców Tarnobrzega. Będziemy szczególnie ukontentowani uczestnictwem Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, NSZZ Solidarność, Ruchów i Stowarzyszeń Katolickich i partii politycznych których deklaracją ideową jest szerzenie postaw patriotycznych, oraz wzmacnianie solidarności społecznej i narodowej Polaków.
Uroczystość ta ma budzić wśród młodego pokolenia Polaków poczucie patriotyzmu i szacunku dla tych, którzy nie wahali się oddać życia za niepodległość i suwerenność Ojczyzny.
Przewodniczący Klubu Gazet Polskiej
Tadeusz Wojteczko
Tarnobrzeg, luty 2012 r.
Pozwalam sobie zamieścić info Klubu Gazety Polskiej. Mam nadzieje,ze pan Tadeusz nie będzie miał mi tego za złe
Oddajmy zasłużoną cześć i chwałę osobom które nie zginały karku zbrodniczemu systemowi komunistycznemu i przed jego pachołkami i sługusami . Warto przypomnieć kilku z nich
mjr. Hieronim Dekutowski "Zapora",mjr. Zygmunt Szendzielarz "Łupaszka", gen. August Fieldorf " Nil",rotmistrz Witold Pilecki, Józef Kuraś "Ogien" i wielu wielu innych Nie byli doskonali ale ich poświęcenie zasługuje na uznanie, i szacunek
W ostatnim dodatku Rzepy " Plus Minus" płk Kazimierz Paulo ze oddziału "Ognia " na pytanie jakie wrażenie na nim zrobił "Ogien" odpowiada " Co za człowiek. Potężna postura,charyzma,bardzo inteligentny,wojowniczy. Jak go po raz pierwszy zobaczyłem,to już wiedziałem,że to prawdziwy dowódca" a w innym miejscu na pytanie czy dobrze zrobił podejmując walkę zbrojną z polskimi pachołkami Stalina odpowiada " Jestem strzępem człowieka,staruszkiem.Ale gdyby dzisiaj zaistniała taka sytuacja,że moja ojczyzna potrzebuje wsparcia,to na kolanach - poszedłbym na kolanach. Mimo wszystko.Nie ma dla mnie gorszej sprawy jak zniewolenie ojczyzny". Te słowa oddają najlepiej ,że ówcześni obrońcy przed zniewoleniem byli ukształtowani w II Rzeczpospolitej i wiedzieli co znaczy Bóg Honor Ojczyzna. Z dzisiejszej perspektywy, dzięki m.in IPN widać jak wybitnych Polaków żeśmy utracili Na ich miejsce przyszła nie matura lecz chęć szczera zrobiły UB oficera .Co mamy dzisiaj - złodziejem jest ten co ukradł 10 zł, co ukradł 10000 zł jest malwersantem a ten co ukradł milion nazywany jest biznesmenem
Warto być na tej uroczystości i choć w ten skromy sposób wyrazić szacunek dla tych osób,ze ich życie, czasami śmierć nie poszła na marne i my dziś żyjący to doceniamy i dziękujemy za poświęcenie