Dodaj do ulubionych

Zmarł Gintrowski

21.10.12, 14:13
jeden z bardow Solidarnosci.W stanie wojennym dawal iskierke nadziei gdy komunistyczni barbazyncy niszczyli wszystko to co nie bylo zapisane w oblakanych ksiegach Marksa i Lenina.
www.youtube.com/watch?v=r3z073p7yVo&NR=1&feature=fvwp
www.youtube.com/watch?v=OHrPavAbJ7Q&feature=related
www.youtube.com/watch?v=i-ZAEwYMn6k
Obserwuj wątek
    • Gość: znajoma Re: Zmarł Gintrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 15:24
      Nie znałam drugiej piosenki, przynajmniej nie pamiętam. "Mury" w wykonaniu Kaczmarskiego słuchałam na żywo w klubie studenckim. Pamiętam, że śpiewał też "Obławę".
    • Gość: @ Re: Zmarł Gintrowski IP: *.play-internet.pl 21.10.12, 15:47
      Zmarł małpy przyjaciel! dziwi małpę tylko to że szumnie podaje się do wiadomości kiedy zasnął w pokoju bo małpa wiedziała to już trzy dni temu!
      • ja-tarzan Re: Zmarł Gintrowski 21.10.12, 16:14
        [*]
      • Gość: znajoma Re: Zmarł Gintrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 16:31
        Wyrazy współczucia, Małpko, z powodu śmierci przyjaciela, pozdrawiam cieplutko. Trzymaj się, pa:-)
        • lechowski51 Re: Zmarł Gintrowski 21.10.12, 17:45
          Pamietam takie moje imieniny w pierwszy albo drugi rok stanu wojennego.Jest letni piekny wieczor,otwarte okna,sbecy na ulicy i my wykrzykujacy z siebie bol i protest przeciwko temu łajdactwu wokol nas.Spiewalismy wowczas piosenki Gintrowskiego,Jasia Kelusa i marzyla sie nam Polska wolna i sprawiedliwa.Doczekalismy sie z Gintrowskim Polski wolnej a sprawiedliwosc o ktorej pisalismy na sztandarach Solidarnosci ugrzezla w sitwach amber-panstwa Tuska i szeptanych interesach Rycha,Mira i Zbycha.
          www.youtube.com/watch?v=XxNEYICXcqM
          • lechowski51 Re: Zmarł Gintrowski 21.10.12, 17:50
            To jedna z piosenek tego wieczoru...
            www.youtube.com/watch?v=_Br1GQmyqAQ
            • Gość: kondolencje Re: Zmarł Gintrowski IP: *.tktelekom.pl 21.10.12, 19:07
              jak zwykle koczkodan Lechowski51 robi biznes na truchle
              wyrazy współczucia dla rodziny zmarłego.........
            • Gość: nikita Re: lechowskiego wspominki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.10.12, 19:26
              lechowski - nie wyszla wam to rewolucja, oj nie wyszla. Komunisci wyj..bali was bez mydla. Dostaliscie pozory wolnosci a wladze, pieniadze i organizacje panstwa jak trzymali czerwoni tak trzymaja. Przyszle pokolenia beda was scigac za zbrodnie przeciwko ludzkosci bo czyz nedza to nie element wyniszczania substancji narodowej ? Ale nie martw sie lechowski, zrywy wolnosciowe zawsze prowadzily do klesk.
    • Gość: @ Re: Zmarł Gintrowski IP: *.play-internet.pl 21.10.12, 20:14
      Małpa do Lechowskiego 51-ZAMILCZ PROSZĘ CZŁOWIEKU CHOCIAŻ W TEJ CHWILI! I USZANUJ CZYJĄŚ ŚMIERĆ nie znasz, nie znałeś człowieku nie komentuj -prosi o to małpa! to człowiek ktoremu nie dorastasz do pięt więc zamilcz! możesz uprawiać swoją politykę na innych tekstach ale uszanuj ! to, sam to wkleiłeś a teraz ????????????????-wstyd!
      • Gość: fiś Re: Zmarł Gintrowski IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.12, 20:26
        Dowiedziałem się przed chwilą dosłownie…
        Uff…

Ja jakoś późniejsze… A w zasadzie o biężących sprawach... Posłuchajcie! Wręcz prorocze:
        www.youtube.com/watch?v=GXAEIPoxNew&feature=relmfu
        (Już w 1992 roku tak śpiewali. Gdy wśród błogiego społecznego snu i ciszy wykańczali Olszewskiego…)
        Handel lud zalewa boży,
        Obce kupce i klienci
        W złote wabią go obroże.
        Liczy chciwy Żyd i Niemiec
        Dziś po ile polska czystość;
        Kupi dusze, kupi ziemie
        I zostawi pośmiewisko...

- Co nam hańba, gdy talary
        Mają lepszy kurs od wiary!
        Wymienimy na walutę
        Honor i pokutę!

I w tej samej scenerii proroctwo z 1989…:

Gdzieś zawiązują się konfederacje,
        Rozprasza się pospolite ruszenie,
        Posągi - stoją na warcie.
        Kruszy się jedne, a kuje kolejne
        (Kując i zbroje przy tym, i kosy)
        Stare sztandary nieznana dłoń przejmie,
        Ze sztandarami - i losy.
        www.youtube.com/watch?v=tpbbI7mcxRg
        A tak w ogóle w rzeczy samej…odszedł ostatni bard walczący z caratem…

www.youtube.com/watch?v=1sK-yQAQSDo&feature=related

Świeć Panie nad jego duszą...
        • Gość: babinicz Re: Zmarł Gintrowski IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.10.12, 21:01
          A czy was porąbało. Dajcie spokój temu Lechowskiemu 51 i uczcie się patriotyzmu od niego. Czyżby prawda w oczy kuła?
          • Gość: znajoma Re: Zmarł Gintrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 21:08
            Przeczytałam jeszcze raz wypowiedzi Lechowskiego. Małpko, jestem życzliwą Ci osobą, Lechowski nie obraził tu Twojego przyjaciela. Straciłam w kwietniu jedynego prawdziwego przyjaciela, łączę się z Tobą w bólu, dobranoc.
            • Gość: benedykt Re: Zmarł Gintrowski IP: *.tktelekom.pl 21.10.12, 21:27
              Gość portalu: "znajoma" sio do różańca klepać w kółko , do rano ...
    • Gość: @ Re: Zmarł Gintrowski IP: *.play-internet.pl 21.10.12, 21:24
      Tak znajoma masz rację troszkę Małpę ponioslo ale wybacz to nerwy i czysta skrucha nad tym cialem tak małpę zdenerwowala.
      Jeśli lechowski odniesie z tego tytułu jakieś konsekwencje to małpa przeprasza za surowy wpis. Jest troszkę rozchwiana -bo to .....dobrze powiem ! bardzo bliski przyjaciel rodziny tak Małpa to może wyrazić i przeprasza za swoje wypowiedzi postara się skulić ogon z szacunku dla zmarłej osoby!
      wszystkich innych pozdrawia i życzy spokojnej nocki i owocnego tygodnia!
      • Gość: znajoma Re: Zmarł Gintrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 21:41
        Małpko, ja Ciebie rozumiem, pewnie bym podobnie zareagowała. Miałam taką sytuację, czekałam w szpitalu na wybudzenie się męża po operacji i rodzinka wydzwaniała i "rozliczała" mnie z tego, czy zadzwoniłam do rodzeństwa i poinformowałam o wszystkim. Miałam ochotę krzyknąć do słuchawki "dajcie mi wszyscy spokój". Lechowski też niedawno stracił przyjaciela i na pewno nie chciał nikogo urazić. Wiem,że potrzebujesz spokoju, wyciszenia i taki wątek na forum temu nie sprzyja. Postaraj się zasnąć, trzymaj się Małpko cieplutko. Dobranoc:-)
        • Gość: @ Re: Zmarł Gintrowski IP: *.play-internet.pl 21.10.12, 21:51
          tak to co dopadło innych dopadło i Małpę -trochę dziwne ale Małpa nie wie co napisać -dzięki znajoma!
          • Gość: znajoma Re: Zmarł Gintrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 21:58
            Małpko, tak już bywa, odchodzą nagle Ci, których kochamy, ale zawsze będą w naszych sercach i pamięci. Zaraz się pobeczę, dbaj o siebie. Ja tu jestem na forum, będę Cię wspierać, pa:-)
            • lechowski51 Re: Zmarł Gintrowski 22.10.12, 15:52
              Panorama o Gintrowskim.
              wnas.pl/artykuly/155-panorama-tvp2-pozegnala-gintrowskiego-ignorancja-i-niechluj
              • Gość: Do Lechowskiego Re: Zmarł Gintrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 22:35
                Lechowski, proszę, uszanuj prośbę Małpki, dobranoc:-)
                • lechowski51 Re: Zmarł Gintrowski 23.10.12, 15:22
                  Malpna nauczy sie czytac ze zrozumieniem a wowczas przekona sie ze pisze o zmarlym Gintrowskim tylko pozytywnie.W przeciwienstwie do forumowych hien ktore wylewaly tutaj pomyje na sp.Prezydenta Kaczynskiego.
                  • Gość: znajoma Re: Zmarł Gintrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 15:57
                    Przykro mi Małpko, trzymaj się cieplutko, życzę Ci dużo zdrowia i pozdrawiam, pa:-)
    • Gość: @ Re: Zmarł Gintrowski IP: *.play-internet.pl 23.10.12, 16:08
      Malpa może tylko publicznie przeprosić Lechowskiego -to emocje ktore sięgnęły zenitu-Małpa potwierdza Lechowski nie zaszkodził myślą słowem i zaniedbaniem mojemu przyjacielowi-czy Lechowski przyjmie przeprosiny?.
      Poza tym Malpa cieszy się że dobra ,znajoma' otwiera w chwilach wielkich oczka i serwuje ciepłą nowinę! Małpa za to kokosow mnóstwo kiedyś naniesie na pole znajomej !
      • Gość: znajoma Re: Zmarł Gintrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 16:37
        Mam całe 9 arów tych hektarów i dwa lasy, zapraszam do nich na wczasy. Brat ładnie wyorał pola, zbieraj kokosy do wora:-) Ciepłe pozdrówka, pa ,życzę zdrówka:-) Za chwilę robię szarlotkę, możesz przyjechać wraz z kotkiem:-) Miniesz tylko parę wiosek a ja kawę Ci przyniosę.
        Wioska w lasy jest obfita i serdecznie Cię powita. Niektórzy chodzą slalomem szczególnie pod moim domem. Życzliwości zaznasz wiele i poczujesz się weselej:-)
    • Gość: edc Re: Zmarł Gintrowski IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 26.10.12, 11:33
      szkoda że nie napisze już nic więcej
      • lechowski51 Re: Zmarł Gintrowski 29.10.12, 17:12
        Dzisiaj odbyl sie pogrzeb Gintrowskiego a jednoczesnie mamy wlasnie dzisiaj 88 rocznice urodzin najwybitniejszego polskiego poety XX wieku Herberta.Gintrowski byl genialnym odtworca jego poezji.
        www.youtube.com/watch?v=5n5YwlmLv1Q&feature=relmfu
        • lechowski51 Re: Zmarł Gintrowski 29.10.12, 17:14
          "Milosnikom" zdrady w Magdalence
          www.youtube.com/watch?v=5n5YwlmLv1Q&feature=relmfu
    • Gość: @ Re: Zmarł Gintrowski IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 21:29
      Małpa wrociła z pogrzebu i wyniosła z tej smutnej uroczystości wiarę nadzieję i miłość!-to był dobry człowiek! ci ktorzy go nie znali to niech wiedzą iż dzielil się wszystkim ze wszystkimi nigdy nie powiedzial i skreślił złego słowa o innych-uczcie się forumowicze od innych chociaż kultury wypowiedzi na tym forum to zacny cel i prestiż wśrod innych mądrych ludzi!
      Małpa pozdrawia znajomą i innych normalnych użytkownikow tego forum!
      • Gość: fiś Re: Zmarł Gintrowski IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.12, 08:25

" za sto, dwieście lat, będzie już małe okienko"

Dodawali sił...

Teraz to już nie wiem czy warto było... Pewnie nie - a może jednak...

Coby jednak nie pedzieć ta poezja jest aktualna tak samo jak WTEDY!. Bo znów to samo Taki widać nasz człowieczy los:

www.youtube.com/watch?v=yDB6VlJJbZA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka