Dodaj do ulubionych

Mam WIELKĄ prosbę....

IP: *.chello.pl 13.01.04, 19:07
Mam WIELKĄ prośbę!!!Czy Ktoś mógłby mi napisać(najlepiej po 3 przykłady)
relacji które jest równocześnie:
a)zwrotna i spójna
b)nie-przechodnia i spójna
c)nie-przechodnia i zwrotna
d)aymetryczna i zwrotna
e)symetryczna,przeciwzwrotna i spójna.

Dziękuję za pomoc.Nie idę na łatwiznę,próbowałam to zrobić,ale nie umiem ;(
Bede wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

Obserwuj wątek
    • Gość: shania Re: Mam WIELKĄ prosbę.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 10:50
      czy zaleznosc musi byc okreslona wzorem czy wystarczy diagram?
      • Gość: Julia Re: Mam WIELKĄ prosbę.... IP: *.chello.pl 15.01.04, 19:34
        Gość portalu: shania napisał(a):

> czy zaleznosc musi byc okreslona wzorem czy wystarczy diagram?

nie chodzi o zbiór czy o diagram lecz o przykłady np. Krewna wsród krewnych-już
        wiem,ze to spójna i symatryczna razem!:)
        Dziękuję bardzo za zainteresowanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: shania Re: Mam WIELKĄ prosbę.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 00:13
      np.nieprzechodnia i spojna:
      wezmy grupe osob ktore urodzily sie np. w latach 1990-2000 (ale tak zeby nie
      zabraklo zadnego rocznika)
      mozemy zdefiniowac relacje nastepujaco:
      osoba A jest w relacji z osoba B jesli A jest o rok starsza niz B (oczywiscie o
      rok w sensie rocznika)

czy o takie cos chodzi?

i jeszcze jedno: czy nie-przechodnia ma oznaczac, ze nie jest przechodnia?
      • Gość: natka Re: Mam WIELKĄ prosbę.... IP: *.topole.waw.pl 16.01.04, 13:03
        nieprzechodnia, czyli non przechodnia to nie to samo co aprzechodnia.
      • Gość: Julia Re: Mam WIELKĄ prosbę.... IP: *.chello.pl 16.01.04, 14:08
        Dzieki bardzo!!!Moze uda mi się po tym przykłądzie jeszcze coś powymyślac!!!!
        Nie-przechodnia to ta która nie jest przechodnia!:)) Jeszcze raz wielkie
        dzięki!!
      • Gość: Julia Re: Mam WIELKĄ prosbę.... IP: *.chello.pl 16.01.04, 14:11
        Ale czy ona bedzie spójna?Bo jak weżmiemy jedną osobę z 1990 i np jedna z 1998
        to one nie bedą ze sobą w tej relacji(o rok starsze)...Hmmmm...juz sama nie
        wiem...
        • Gość: natka Re: Mam WIELKĄ prosbę.... IP: *.topole.waw.pl 16.01.04, 14:56
          ale spójna to jest taka, która zachodzi albo w jedną stronę (czyli
          starszeństwo) albo w drugą (czyli bycie młodszym)
        • Gość: shania przyklady: nieprzechodnia+zwrotna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 23:42
          masz racje, nie bedzie spojna :(

ale za to inny przyklad: nieprzechodnia i zwrotna
          pani A jest w relacji z pania B jesli uzywaja kosmetykow tej samej firmy

nie jest to relacja przechodnia, bo
          pani A moze uzywac kosmetykow Avon i Vichy
          pani B kosmetykow Vichy i Max Factor
          oani C tylko Max Factor

inny przyklad na to samo:
          student A jest w reacji ze studentem B jesli
          maja takie same stopnie z logiki lub z algebry

i jeszcze jeden:
          osoba A jest w relacji z osoba B jesli maja wspolnego dziadka
        • Gość: shania zwrotna+spojna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 23:47
          np. dowolna relacja pelna, czyli kazdy z kazdym (np. dla grupy osob z tej samej
          szkoly okreslasz relacje: osoba A jest w relacji z osoba B jesli sa z tej samej
          szkoly)

inny przyklad (to juz nie jest relacja pelna): osoba A jest w relacji z osob B
          jesli osoba A ma co najmniej tyle lat co osoba B
        • Gość: shania antysymetryczna+zwrotna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 00:02
          czy piszac antysymetryczna masz na mysli, ze
          jesli (x~y i y~x) to y=x?

przyklad: kolejka osob do okienka w banku
          osoba A jest w relacji z osoba B jesli A ma blizej do okienka niz B

(ta relacja jest nawet wiecej niz antysymetryczna - jest przeciwsymetryczna,
          zeby byla tylko anty- osoba B musialaby miec nie dalej niz osoba A)

podobnie mozna zdefiniowac relacje dla zawodnikow (badz druzyn) w kazdym
          sporcie w ktorym punktacja jest tak ustalona ze nie moze byc miejsc ex equo

• Gość: Julia Re: antysymetryczna+zwrotna IP: *.chello.pl 17.01.04, 11:56
            Asymetryczna-mam na myśli taką co zawsze jest nie-symetryczna.Dziękuję Ci
            bardzo za wszelkie odpowiedzi-bardzo mi pomogłaś!Mam tylko pytanie-czy jesteś
            pewna ,ze z tą kolejką w banku to bedzie oprócz asymetrycznej także zwrotna?Bo
            nie wiem,czy sam x moze być ze sobą w relacji,ze ma blizej do okienka..?

Jakbyś mogła mi jeszcze podsunąć jakiś pomysł odnośnie spójnej i
            nieprzechodniej,to byłąbym ogromnie wdzięczna!!!

Jeszcze raz dziękuje za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jestes
            Wielka!!!!
            • Gość: shania Re: antysymetryczna+zwrotna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 15:55
              z tym "blizej" rzeczywiscie nie jest dobrze (zapomnialam o zwrotnosci) ale
              jesli zgodnie z dalsza sugestia napiszesz zamiast tego "nie dalej" to juz
              bedzie dobrze
            • Gość: shania Re: nieprzechodnia+spojna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 16:24
              w klasie Ia uczy siostra jednej z uczennic
              definiujemy relacje: osoba A jest w relacji z osoba B jesli osoba A zwraca sie
              do osoby B po imieniu
        • Gość: shania symetryczna+przeciwzwrotna+spojna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.04, 00:10
          przyklad: osoba A jest w relacji z osoba B jesli maja rozne odciski palcow

na tej zasadzie mozna skonstruowac dowolnie duzo przykladow - tzn. wyodrebnic
          charakterystyczna ceche dla kazdego obiektu, i zdefiniowac relacje w taki
          sposob, ze dwa obiekty sa ze soba w relacji jesli ta cecha jest u nich rozna...

KONIEC ;-)
          • Gość: Julia Re: symetryczna+przeciwzwrotna+spojna IP: *.chello.pl 17.01.04, 12:33
            Znalazłam relację asymetryczną i zwrotną(mam nadzieję!):

A-zbiór ludzi różnego wzrostu.

X jest w relacji z Y jesli jest jego ojcem lub tego samego wzrostu.-

Napewno jest zwrotna,bo każdy ma ten sam wzrost co ma;) a co do asymetri jeśli
            x jest ojcem y to y nie jest ojcem x,nie moze też być tego samego wzrostu(wieć
            symetria się wyklucza)bo zbiór jest zbiorem ludzi o różnym wzroście.

Mam nadzieję,ze to jest dobrze.Jak uważasz?

Niestety nadal sie głowię nad spójną i nieprzechodnią!Czy w nieprzechodniej
            jest powiedziane,ze elementy muszą być rózne?
            Bo znalazłam coś takiego,ze jesli A ma 20 lat i jest w relacji z B co ma 25
            lat,to to nie jest przechodnie,bo jeśli A jest w relacji z B,a B w relacji z A
            to A nie jest w relacji z A(czyli samym sobą)Czy to jest dobrze?
            Jeśli tak to miałabym relację spóją i nieprzechodnią zarazem(W grupie osób
            różniących się wiekiem x jest w relacji z y,jeśli jest róznego wzrosu)?

Odpisz mi proszę Shaniu co o tym sądzisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka