Dodaj do ulubionych

ramowy plan....

09.11.11, 19:51
No właśnie. Pełno w sieci tego - ale niezbyt aktualne. Znalazłem r.p.n. dla klas I-III (dla starej i nowej podstawy) oraz dla klas IV-VI wg starej podstawy.
Brak w sieci info o planie dla klas IV-VI wg nowej podstawy, a przecież już we wrześniu 2012 będzie obowiązywać w klasie IV (V i VI póki co po staremu). Może ktoś ma jakieś wieści?
Interesują mnie szczególnie ilości godzin w cyklu IV-VI z przedmiotów.
Np. aktualnie jest z matmy 4+4+4, a w praktyce dzięki dyrektorskim 5+5+4. Ciekaw jestem, czy ilość spadnie na korzyść np.religii :)
Ciekaw jestem też informy - niby ma być jeden uczeń=jeden komp. Na organach prowadzących wymusi to podział na grupy nawet w klasie 22os., a nie dopiero przy 25os.
Bywało tak, że miałem lekcje z 24 uczniami na 14 komputerach.Tak oczywiście mówi przepis, zobaczymy, jak to wyjdzie w praktyce.
Obserwuj wątek
    • amancjuszka Re: ramowy plan.... 20.11.11, 19:08
      Mariusz wg przepisow to jest podzial ale chyba albo do 26 uczniow, albo do 25. I nie mozna podzielic klasy jak jest mniej. Tylko w gimnazjum i wyzej sa juz odgorne podzialy.
      Co do tego jednego komputera na ucznia TO JEST ZALECANe czy widzisz, zalecana nie znaczy ze ma tak byc, to furtka do tego by upychac uczniow na 1 lekcji. Ja mam kolezanke, ktora pracowala na 10 komputerach przy 25 uczniow. Poki co religia nie wchodzi do podstawy programowej, natomiast jezeli dostaniesz godziny dyrektorskie to tym lepiej. Podstawa WYMUSZA ze na zastepstwo musi przychodzic nauczyciel specjalista, czyli jak jestes na zwolnienieu/wycieczcce i zalozmy na Twoje lekcje przyjdzie polonistka to tak jakby sie lekcje nie odbyly i na koniec roku (przykladowo_ musialbys wyrobic 30 godzin a masz 27 to musisz np w wakacje zorganizowac tak, zeby dzieci Ci przyszly na lekcje //paradoks ale tak jest. Czyli nauczyciel w sumie nie moze nawet chodzic na zwolnienia, bo i tak nas udupili, ze mamy byc jak roboty ;-) Co do programow nauczania to sie skonsultuj z Opiekunem z ramienia kuratorium w Twoim miescie na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka