Dodaj do ulubionych

Sprawdź jak szybko czytasz

IP: 157.25.177.* 23.06.04, 09:16
żygać się chce na myśl czym teraz zajmują się ludzie
wsadźcie sobie jeszcze motorek w d... to będziecie szybciej czytali
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Sprawdź jak szybko czytasz IP: *.crowley.pl 23.06.04, 11:31
      Znam wielu ludzi którzy skończyli takie kursy i... nikt nie jest zadowalony.
      Jeśli ktoś lubi na czas czytać powieści klasy D, gdzie nie ma nic do
      zrozumienia to metoda godna polecenia. Jeśli ktoś lubi myśleć nad tym co czyta
      to nie wydawajcie na to kasy. Są lepsze szkolenia, można uczyć się wielu
      bardziej przydatnych umiejętnośći.
      • Gość: titt Re: Sprawdź jak szybko czytasz IP: *.botany.gu.se 23.06.04, 12:33
        A do glowy wam nie przyszlo ze czyta sie nie tylko powiesci i nie tylko dla
        przyjemnosci?
        Ze czasem chodzi o to zeby przeczytac setki stron nudnych papierow (dokumenty,
        prace naukowe itp.) i wylowic z tego to co jest wazne? No i nie stracic zbyt
        duzo czasu (albo nawet wogole dac rade)?
        • magnolia6 Re: Sprawdź jak szybko czytasz 23.06.04, 14:29
          Tak. Do nudow takie czytanie sie moze przydać. Zastanawiam sie po czym poznac,
          ze gdzies ucza lepiej niz gdzie indziej ? Jesli ktos ma sprawdzone adresy
          dobrych kursow (skutecznych i jak najtanszych) to prosze o kontakt. Oczywiscie
          wiem skutecznosc zalezy tez od poziomu kursanta, no ale wszystkie oceny zawsze
          sa subiektywne. astroidea@o2.pl
        • Gość: alka Re: Sprawdź jak szybko czytasz IP: *.crowley.pl 25.06.04, 07:54
          no właśnie o to chodzi, że do tego celu jest to bezużyteczne, bo po co skanować
          tekst jak szanse na to, że czegoś ważnego nie przeoczysz są nikłe. Dzięki za
          skanującego księgowego, prawnika, lekarza czy kogokolwiek innego. To dobre dla
          gimnazjalistów, których nie obchodzi sens zadawanych lektur, oni chcą mniej
          więcej wiedzieć o co tam chodzi i tyle.
    • Gość: Kasia K-Z Re: Sprawdź jak szybko czytasz IP: *.cyberk.net.pl / 82.160.23.* 23.06.04, 21:03
      Drogi Zwykły Człowieku, czy Ty chociaż próbowałeś/aś technik szybkiego
      czytania? Jeżeli nie, to się nie wypowiadaj w tak ordynarny i prymitywny
      sposób. Ja, owszem, nauczyłam się tych technik i jestem bardzo zadowolona.
      Czytam z prędkością 1200-1500 słów/minutę. Baaardzo przydatna w dzisiejszych
      czasach umiejętność.Polecam wszystkim.
      • verdana Re: Sprawdź jak szybko czytasz 23.06.04, 22:26
        A ja czytam szybko bez technik i mam problem. Czytam przeciętnie 1 książkę
        dziennie. Jak wyjeżdżam na wakacje, to muszę ze sobą brać plecak pełen książek.
        A to cieżke jak nieszczęście...
    • weird_anja Re: Sprawdź jak szybko czytasz 05.07.04, 23:02
      Nauka szybkiego czytania wcale nie jest taka trudna zeby az "motorek w dupe"
      trzeba bylo sobie "wsadzic". Zajęła mi ona 2 miesiące, moje tempo to obecnie
      około 1600 słów/minute. Moim zdaniem jest to bardzo przydatna umiejętność!
      Pomyśl sobie drogi zwykły człowieku ile zapamiętujesz z książki przeczytanej
      tradycyjnym sposobem? moze kilka dni po przeczytaniu wiesz co nie co, ale juz
      po paru tygodniach zapominasz większość, nie wspominając już o szczegółach.
      Wbrew pozorom zapamiętanie podczas czytania tą metodą jest większe niż
      tradycyjne, ponadto istnieje dodatkowy plus: jeśli bowiem po tych kilku
      miesiącach zapragniesz wrócić do przeczytanej książki, możesz to załatwić w
      kilka chwil zamiast męczyć się kilka dni; można też szybko znaleźć poszukiwany
      fragment, bez zbędnego pracochłonnego poszukiwania. Naprawdę polecam kursy
      szybkiego czytania, jestem bardzo zadowolona z efektów! polecam Akademię Nauki
      ( www.akademianauki.pl)
      • Gość: goosia POMOCY!!! IP: *.tomaszow.mm.pl 24.07.04, 15:11
        hej ludzie!!! mam wielki problem!!! bo chcę się zapisać do takiej szkoły, ale
        tam zajęcia są korespondencyjne... nie wiem czy warto, bo kasy wcale za dużo
        nie mam, ale jakby mi to pomogło w nauce... ludzie czy to się opłaca??
        i ile kosztuje taki kurs? pozdrawiam i proszę o pomoc!!!!
        • Gość: anka Re: POMOCY!!! IP: *.p / *.pl 28.07.04, 04:04
          Z moich doświadczeń wynika, że kursy korespondencyjne nie są najlepszą formą
          nauki, nie tylko jeśli chodzi o szybkie czytanie. Przede wszystkim są drogie. W
          moim przypadku idealnym rozwiązaniem było zapisanie się na dwumiesięczny kurs,
          podczas którego grupa spotykała się 2 razy w tygodniu po 2 godziny. W takim
          wypadku jesteś jakoby 'zmuszona' do intensywnej pracy przynajmniej podczas tych
          spotkań. Powinno się ćwiczyć w domu, a regularnym ćwiczeniom sprzyjają te
          właśnie spotkania, podczas których obserwujesz innych, tworzy się niejako
          pewien rodzaj rywalizacji, co dopinguje Cię do ćwiczeń w domu. Ponadto- jesli
          nawet zdarzy Ci się nie ćwiczyć w domu, regularne spotkania sprawią, że
          przynajmniej w małym stopniu będziesz poprawiać swoją technikę i jakość
          czytania. Liczy się samozaparcie, które u mnie niestety jest niskie. Mimo, że
          nie ćwiczyłam tyle ile powinnam, jestem z kursu zadowolona. Podejrzewam, a
          nawet jestem pewna, że gdybym zapisala się na kurs korespondencyjny, nie
          miałabym wystarczająco silnej woli, by zmusić się do ćwiczenia przynajmniej te
          2 razy w tygodniu. Jeśli jednak regularne samodzielne ćwiczenia nie stanowią
          dla Ciebie problemu, radziłabym Ci kupić jakiś podręcznik szybkiego czytania
          (sprawdź wcześniej opinie o nim w internecie) i ćwiczyć samemu. Jest też wiele
          stron, na których są ciekawe wskazówki dotyczące ćwiczenia, wystarczy wpisać w
          wyszukiwarce hasło 'szybkie czytanie'. Jest to chyba najtańsze rozwiązanie.
          Najlepszym jest jednak moim zdaniem kurs w którejś z akademii, ponieważ
          pracujesz tam pod okiem wykwalifikowanego trenera, a przy tym poznajesz
          ciekawych ludz. Życzę powodzenia! :)
        • Gość: anka Re: POMOCY!!! IP: *.p / *.pl 28.07.04, 04:09
          Aha- pytalaś też o koszty. Spotkałam się z dwuletnim kursem korespondencyjnym
          za 3000 zł, a za 'mój' kurs zapłaciłam 550. Jeśli będziesz wybierać miejsce,
          gdzie uczyć się szybkiego czytania, sprawdź wcześniej czy oferta tego kursu
          ogranicza się tylk do czytania. W zależności bowiem od szkoły, może on
          obejmować także techniki notowania za pomocą map myśli, techniki relaksacyjne i
          wiele wiele innych ciekawych rzeczy. Jeśli wybierzesz dobrą szkołe, z pewnoscia
          nie będziesz żałować, bo szybkie czytanie to bardzo przydatna umiejętność.
          Chodziłam na kurs organizowany przez akademię nauki, podobało mi się, więc
          polecam (www.akademianauki.pl). Pozdrawiam!
    • Gość: Przemek Re: Sprawdź jak szybko czytasz IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.04, 18:39
      Czytam 13000 słów na minute. Jestem prawie po kursie kończe ostatnią książke.
      Ty ćwoku czytasz od 100 do 200 słów na minute. Mam 14 lat!
      • Gość: gosc Re: Sprawdź jak szybko czytasz IP: *.p / *.pl 11.08.04, 23:47
        ehm... Troszke jakby nie wiadomo o co Ci chodzi szanowny Przemku... Kogo zwiesz
        ćwokiem? i jakie znaczenie ma to ze masz 14 lat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka