05.07.04, 16:16
Z myślą o przyszłości postanowiłem założyć wątek o jednym z podstawowych
narzędzi analizy danych statystycznych - SPSS. Sądzę, że może to być miejsce
wymiany doświadczeń, pytań i odpowiedzi związanych z niełatwą przecież sztuką
analizy ilościowej. Do przyszłych użytkowników mam gorącą prośbę - niech
każdy nowy problem przez Was poruszany będzie odpowiednio zatytuowany, co
wprowadzi pewnien porządek na forum i ułatwi odpowiadanie(w chwili, gdy
piszę te słowa, forum to dwie osoby, więc uwiadacznia się tu mój optymizm:).
Obserwuj wątek
    • socjolog1 Re: SPSS 06.07.04, 14:24
      akson.sgh.waw.pl/cren/_podstrony/dlapracownikow/kurs_spss.pdf
      nawet kursy obsługi spss są;)
      chociaż prawdę mówiąc jeśli nie zna się statystyki to trudno potem nadrabiać
      zaległości w toku takiego kursu
      • tak_zwany Re: SPSS 06.07.04, 14:37
        O, to ciekawe... Aczkolwiek większość z tego, co jest w pliku .pdf już miałem...
        • tak_zwany Re: SPSS 06.07.04, 14:51
          Możne znasz jakieś podręczniki SPSS godne polecenia? Ja słyszałem tylko o
          podręczniku Earla Babbiego, poświęconym temu pakietowi (po angielsku)...
          • socjolog1 Re: SPSS 08.07.04, 23:49
            e, niech będzie fstyd. Nie znam się na podręcznikach, na razie intuicyjność nie
            zawodzi, zawodzi za to brak statystyczny i ogony powstające w wyniku gadania na
            lekcjach.
            Earl Babbie? przynajmniej przetłumaczone jest? czy jak zwykle w co ciekawszych
            programach trzeba opierać się na ichniej mowie
            • tak_zwany Re: SPSS 08.07.04, 23:57
              Z tego co wiem, nie. Ale widziałem na stronie SPSS jakiś nowy podręcznik, muszę
              go poszukać...
    • r.richelieu Re: SPSS 06.07.04, 14:54

niech będzie, że będę robić za dwuosobowy tłum, hihi
      w stanie 2 osób na forum każdy nowy nick jest na wagę

a i advertismentu trzeba by narobić

Nie lubię wątków o tzw. dupie maryni, bo to nie forum towarzyskie jednak w
      stanie noworodztwa forum trudno nie pokuszać się o ciągnięcie forum postami
      przestankowymi

a więc. Na forum są trzy osoby (choć nadal dwie, ale to sza ;)

co do spss
      zajmują się nim i geografowie i ekonomiści (jak widać po sghowskim kursie)
      dlatego socjolog nie jest sam, hm, niestety, bo ma konkurencję

Zaś co do zajęć z spss. Teoretycznie powinny być na zajęciach komputerowych.
      Tyle, że na takich zajęciach zazwyczaj uczą podstawowej obsługi, Offica i tyle.
      Tyle że ja 90% tego co uczyli dawno umiałam. A o spssie opowiedzieli jako
      ciekawostce, na metodach badań. Program kupiłam swój i własną klawiaturę się z
      nim siłuję
      • tak_zwany Re: SPSS 07.07.04, 20:24
        Witaj r.richelieu... i geografa tu przywiało...? Ciekawe...

Tak, SPSS ma wiele zastosowań - w socjologii, psychologii, ekonomii,
        bankowości, ubezpieczeniach. W geografii również, jak widzę i podejrzewam, że
        nie tylko w demografii... W zasadzie każde dane ilościowe można przetwarzać za
        pomocą tego pakieciku...

Więc próbujesz sama rozgryźć ten programik? Hm, może i można by Ci coś pomóc,
        czy doradzić. Ja jestem po kursie SPSS, sam się nim trochę bawię, pare analiz
        już nim wykonałem, więc jak masz pytania, to śmiało... Nie wiem, jaki jest Twój
        stopień zorientowania w tym programie - masz jakiś przewodnik czy coś?
        • socjolog1 Re: SPSS 08.07.04, 23:52

po kursie spss jesteś? to znaczy szkoła Ci zapewniła w ramach zajęć? czy sam
          wynalazłeś jakieś cudowne, czyli dobre i tanie miejsce

ps. trudno żeby mnie tu nie przywiało, sama siebie przywiałam, hihi
          to zaś w ramach strachu o swoją socjologiczną skórę, bo istnieje
          niebezpieczeństwo zajęcia się geo w 100% i ani chybi umrze we mnie socjolog
          • tak_zwany Re: SPSS 09.07.04, 00:08
            Ah, to wiele tłumaczy... Szkoda, żeś tylko takiego mało orgninalnego nicka
            wzięła... Na UW mamy zasadniczo następujący kurs: statystyka - 2 semestry, 4
            godziny tygodniowo (czysta teoria), do tego (cóż za dumna nazwa) laboratorium
            komputerowe - 2sem., 1h tygodniowo (zasadniczo tylko execela uczą, choć
            niektórzy prowadzący sporo czasu SPSSowi poświęcają). Na drugim roku mamy za to
            właściwy przedmiot mający w założeniu nauczyć zastosowań SPSS "metody i
            techniki analizy danych" - 2h, 1 semestr. Można się tam PODSTAW SPSS nauczyć,
            ale wiele zależy od prowadzącego, ja na swojego nie mogłem narzekać. Jednak,
            aby wyjść poza podstawy trzeba się przejść na bardziej wyspecjalizowane kursy,
            których kilka u mnie jest (większość zarezerwowana dla modułu - taki rodzaj
            specjalizacji - "modele formalne w socjologii", ale będę próbował się na nie
            dostać). Cóż, teraz sam kombinuję. Czasem o sposobach analizy danych można
            usłyszeć na wykładach osób zajmujących się analizą ilościową (ja trochę
            skorzystałem na jednym z najlepszych wykładów na moim instytucie, prowadzonym
            przez "special guest star" - prof. H. Domańskiego). Ot tyle mojego SPSS, pomaga
            mi fakt, iż pomimo marny statystycznie jestem, szybko chwytam praktyczną stronę
            zastosowań statystyki...
            • r.richelieu Re: SPSS 29.03.06, 18:00
              .
    • algo_mine Re: SPSS 09.03.17, 18:35
      Firma Algomine serdecznie zaprasza na kolejne szkolenie z narzędzia IBM SPSS Statistics, które w dniach 19-20.04.2017 organizowane jest w naszym centrum szkoleniowym w Warszawie.

Szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie:
      spss-polska.pl/szkolenia/

Serdecznie Zapraszamy!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka