Dodaj do ulubionych

Nowości nowej matury

19.03.05, 14:03
A te 63,5 mln to z kieszeni podatników, potem zmienimy jeszcze raz maturę,
kolejne 70 mln, potem znowu, bo brak będzie "łaciny" "obowiązkowej" a na
podwórku "łacina" jest codziennie stosowana, potem zmiany w szpitalach na
Kasy Chorych itd. Łatwo rozporządza sie cudzymi pieniążkami....
Obserwuj wątek
    • Gość: Inżynier Po co matematyka? IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 19.03.05, 14:05
      "A za trzy lata ma wrócić obowiązkowa matura z matematyki!"

Po co? Przecież matematyka to teoretyczna nauka. Ponadto w swoim obecnym
      kształcie nawet nie potrafi nauczyć licealistów praktycznego wykorzystania.
      Przeciętny licealista nie potrafi odpowiedzieć na podstawowe proste pytania
      logiczne. Zna za to wzór na powierzchnię stożka. Praktyka, czyli np. całki czy
      równania różniczkowe poznaje się na pierwszym roku studiów - po maturze.

Ja nawet nie wiem jak wygląda połowa z tych figur, a miałem stypendium za
      stworzone projekty.

Ergo wniosek: znów do nauki dobrał się teoretyk.

Pytanie do ministerstwa: Jaki jest stopień wprowadzenia programu
      uzależniającego finanse szkół wyższych od odsetka zatrudnionych absolwentów?
    • Gość: Marta Re: Nowości nowej matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 14:32
      Będzie i będzie, i "będzie lepiej" ..... :(

A moje dziecko zdaje W TYM ROKU!
      Matura nowa, rekrutacja na studia po staremu, liceum 3 lata - kompletnie bez
      sensu ... :(((
      Tylko nerwy i koszty - bo każdy podręcznik trzeba było kupić nowy, tysiące
      ćwiczeń, kserówek, opracowań..
      Niech się wypchają tą :nowością: nowoczesną :(
    • Gość: emula Re: Nowości nowej matury IP: 193.151.48.* 19.03.05, 19:33
      Coś mi sie zdaje, ze na I rok studiow beda w tym roku wolne miejsca po tym
      pogromie.....
    • Gość: zu Re: Nowości nowej matury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 00:42
      blagam , tylko nie pieniazki !! a poza tym , jesli juz o nie do matury chodzi ,
      to sa zbierane od nas - maturzystow - 3 tu, 2 tam , 10 gdzie indziej . a poza
      tym z budzetu oplaca sie cala edukacje publiczna .
      ale nie przecze , ze nowa matura zlym pomyslem jest .
    • Gość: ofiara n.matury Re: Nowości nowej matury IP: *.tkdami.pl 20.03.05, 14:08
      TAAAK Ja siedzę 12 dni po 9 -10 godzin zegarowych. 6 dni w swojej szkole 6 w
      obcej(z
      sobotami)Oczywiście w ramach 40 godz tygodnia pracy. Miałam 3 klasy maturzystów
      wiec cały rok miałam 4 nadgodziny gratis by można było mi płacic etet od 15
      kwietna. Więc: etet odpracowany (zostało mi 10 godz dydakt wtyg) plus 9x 6
      zegarowych pytania. Czy to zgodne zprawem pracy? luzacko maja peowcy, wuefmeni i
      uczacy przedmiotów z których nie ma ustnej, dodam ze dyrekcja dodatek
      motywacyjny dzieli równiwniutko.
      Zwiazki zawodowe akceptuja takie działania. Czyli wszystko jest ok. jakie mam
      szanse w sądzie pracy?
      • Gość: Blekot Re: Nowości nowej matury IP: *.home.cgocable.net 20.03.05, 14:51
        Na zatrudnienie w sadzie pracy? Zalezy od wyksztalcenia i doswiadczenia. Bo na wygranie sprawy to raczej marne.
        Jaki ja szczesliwy, ze mature zdawalem w 67-ym. Jeszcze przed tymi wszystkimi eksperymentami. A dzieci wywiozlem do Kanady i tez nie musza sie z tym meczyc.
    • Gość: patrice matma,lol:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 20:19
      buahahahaha,matematyka obowiązkowa:):):) Bardzo sie z tego bardzo ciesze,choc z
      matmy mam 2 :P a wiecie czemu???? bo mature zdaje w nastepnym roku,hahaha:):):)
    • zarazliwe Re: Nowości nowej matury 20.03.05, 20:36
      Ja zdawalem mature z matmy na straych zasadach. Wymagala myslenia - o i to
      jakiego. Potem dzieki niej ( i temu mysleniu ) poszedlem na studia i
      szczesliwie zakonczylem je w roku ubieglym z dyplomem magistra i studiami
      doktoranckimi w kieszeni. Teraz szczyce sie tytulem mgr fizyki katedry
      Astrofizyki i Ciala stalego.
      Smieszy mnie ta rozmowa na temat tego, ze stara matura byla bez wartosci i
      nikomu nie potrzebna.
    • Gość: Kazek Re: Nowości nowej matury IP: *.p-s-inter.net 20.03.05, 21:04
      No coż, do ministerstwa wróciła pani Radziwiłł i już pojawiają się koszmary
      znane z epoki Mirosława Handke.
      Zdawałem maturę w toku 1989. Byl to pierwszy rok, gry matematyka nie była już
      przedmiotem obowiązkowym. Pamiętam, że powitaliśmy to z oddechem "wreszcie
      jakaś zmiania w stym skostnieniu". Ja i tak zdawałem matematykę, ale jako
      przedmiot do wyboru - to o wiele bardziej kojarzy mi się z dojrzałością - że
      mogę wybrać.
      Oczywiście, że jakieś tam argumenty za matematyką można znaleźć. Ale można też
      znaleźć argumenty za obowiązkową historią (znajomość dziedzictwa...), geografią
      (znajomość świata), plastyką... A co mam powiedzieć swoim uczniom - liceum
      wybitnie humanistyczne, lekcji mnóstwo, dzieciaki ledwo zipią, a tu ideolo
      znowu narzuca im jakiś genialny pomysł. Bo o nic inego niż o ideolo tu nie
      chodzi - przywoływana w artykule Gazety posłanka PO ma takie zdanie, jak
      prezentowano za czasów rządów AWS i tyle. Smutne, by nie powiedzieć - żenujące.
      Mirosław Handke nadal nam się czkawką odbija.
      • Gość: Przeciwnik Re: Nowości nowej matury IP: *.wroclaw.mm.pl 26.03.05, 18:22
        Znowu zaczynają wymyślać różne dziwactwa. Matematyka w ujęciu praktycznym
        hahaha... Już, żeście pokazali te swoje nowości na egzaminie gimnazjalnym,a
        teraz dobieracie się do matury. Skończcie z tym bo uczniowie przez te wasze
        innowacje umieją coraz mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka