Dodaj do ulubionych

Hej!! prosba o rade :)

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.02, 17:34
Witam wszystkich :) Wlasnie dzisiaj dowiedzialem sie, ze dostalem sie na
Wydzial Elektroniki Mikrosystemow i Fotoniki na Politechnice Wroclawskiej :)
Nawet nie musze mowic, jak bardzo jestem szczesliwy :) Ale oprocz tego dostalem
sie takze na Informatyke na Uniwersytecie Wroclawskim. I mam dylemat. Gdzie ja
mam isc? Interesuje sie zarowno programowaniem, jak i fizyka. Prosilbym o rade,
co wy byscie zrobili na moim miejscu? Po ktorych studiach latwiej dostac prace?
A moze ktos juz skonczyl ktorys z tych kierunkow??
Pozdrawiam - A.
Obserwuj wątek
    • Gość: DaDa Re: Hej!! prosba o rade :) IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 13.07.02, 08:25
      Jeśli fizyka, to dlaczego zdawałeś na matematyke? Według mnie, na wydziałach, na
      które zdawałeś fizyka będzie tylko dodatkiem, ale na pewno będzie jej więcej na
      politechnice, chociaż w wydaniu raczej technicznym. A rynkowo na pewno pewniejsza
      jest ta elektronika.
      • Gość: DaDa Re: Hej!! prosba o rade :) IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 13.07.02, 08:30
        Sorry, cos mi sie przestawilo z ta matematyka. Na informatyce na uniwersytecie
        nie bedziesz mial fizyki. Raczej.
        • Gość: escorpio Re: Hej!! prosba o rade :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.02, 14:04
          wiem, ze na uniwerku nie bede mial fizyki, ale chodzi mi glownie o prace.
          Informatykow chyba za pare lat bedzie od groma...
          • Gość: Doświadczony Re: Hej!! prosba o rade :) IP: *.chello.pl 13.07.02, 16:31
            Gość portalu: escorpio napisał(a):

> wiem, ze na uniwerku nie bede mial fizyki, ale chodzi mi glownie o prace.
            > Informatykow chyba za pare lat bedzie od groma...

Oczywiście że informatyków za parę lat będzie od groma, ale też rynek, według
            wszelkich znaków na niebie i na ziemi, będzie ich wielu potrzebował. Jak nie u
            nas, to za miedzą (z Wrocławia blisko). Najrozmaitszych - od administrowania
            serwerami, utrzymania sieci, projektowania systemów, kodowania, baz danych,
            doradztwa, itp.
            Nie wydaje mi się, żeby z jakiegoś powodu rynek miałby nagle zacząć potrzebować
            wielu fizyków. To już raczej matematyków (analitycy finansowi). Jeśli lubisz
            fizykę, to na pewno ten nowy wydział na Politechnice Wrocławskiej jest lepszy.
            Ale jak na razie w Polsce nie potrzeba tak dużo specjalistów od hardware'u. Po
            prostu przemysł upadł. Jest tylko trochę małych firm. Z drugiej strony ta
            dziedzina jest trudniejsza niż informatyka, więcej kosztuje wykształcenie
            specjalistów i jest ich mniej. Może jak wejdziemy do Unii poprawi się sytuacja na
            rynku pracy...
            Na pewno Ty w programie swoich studiów na PWr będziesz miał dużo przedmiotów
            informatycznych, a na UWr niewiele się dowiesz o projektowaniu nowoczesnych
            urządzeń, bo na UWr nie kształcą inżynierów.

A zatem naprawdę trudny wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka