Dodaj do ulubionych

Nauka trzech języków w tym samym czasie?

18.02.06, 16:53
Z języka angielskiego jestem na poziomie Intermediate, z języka niemieckiego
umiem tylko najprostsze rzeczy (jak np. pytanie o imię, gdzie ktoś mieszka
itp.) a języka hiszpańskiego zaczełam się uczyć dopiero jakieś 2 miesiące
temu i umiem go na podobnie niskim (a może nawet gorszym) niz niemiecki.
Bardzo chciałabym się nauczyc tych trzech języków ale nie jestem pewna czy to
nie za dużo w tym samym czasie. Może powinnam narazie dać sobie spokój z
jednym z nich (niemieckim lub hiszpańskim) i dopiero gdy nauczę sie w miare
przyzwoicie dwóch pozostałych zacząć naukę trzeciego? Jeśli chodzi o moje
zdanie to naprawdę chciałabym uczyć sie ich naraz ale słyszałam opinie, że
tak się nie da. Jakie jest wasze zdanie? Może uczycie się trzech lub nawet
więcej języków naraz a może próbowaliście ale nie wyszło?
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 18.02.06, 23:51
      za dużo
      daj sobie spokój.

można się uczyć nawet więcej języków jednocześnie ale rzadko kiedy to ma sens.

jak długo uczysz się angielskiego i niemieckiego?
      jeśli z angielskiego jesteś na poziomie intermediate po ok. 2,5 latach nauki, a z niemieckiego umiesz te podstawy po nauce przez ok. 2-3 miesiące....to pewnie umiesz się uczyć i może dałabyś sobie radę z trzecim językiem.

Jeśli się uczysz ich dłużej, to znaczy, że chcieć to niekoniecznie móc i lepiej się skoncentrować na porządnej nauce jednego lub dwóch języków.
    • randybvain Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 19.02.06, 17:01
      Mozna, ale symultaniczno-strukturalnie:
      Musisz wypisywac sobie podobne konstruksje syntaktyczne i porownywac je we
      wszystkich jezykach, zaczynajac od najprostszych typu: to jest kot, az po
      skomplikowane. Nastepnie zapamietywac je i traktowac wymiennie z polskim
      odpowiednikiem.
      • baba67 Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 19.02.06, 17:25
        Najlepiej poprzestac na dwoch.Za rok zaplanuj sobie hiszpanski, kiedy juz
        bedziesz naprawde dobra z angielskiego i bedziesz tylko uzupelniac slownictwo.
        Problemy z uczeniem sie jezykow jednoczesnie wystepuja na nizszych poziomach
        zaawansowania-po prostu myla sie slowka i regulki gramatyczne.
        Kilka lat temu znalam francuski na poziomie Dalf(zdalam trzy czwarte starego
        jeszcze egzaminu), musialam nagle w szybkim tempie nauczyc sie przyzwoicie
        angielskiego(wyjazd), a mialam za soba 5 semestrow Metodystow (bagatela prawie
        20 lat wczesniej).Musze powiedziec, ze oprocz rozbawiania mojej nauczycielki
        francuskim akcentem wiekszych problemow nie bylo:-)
        Oczywiscie pisze o sytuacji, kiedy sie przykladasz do nauki jezykow i robisz to
        systematycznie, z widocznymi postepami, a nie ekstensywnie.
      • emeryt21 Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 28.02.06, 09:30
        Daj sobie spokoj.Naucz sie angielskiego a inne przyjda same w miare potrzeby i
        sytuacji zyciowej.Ja posluguje sie angielskim wszedzie i jest mi z tym
        dobrze.Nie odczuwam potrzeby poznawania dokladnego innych,najwyzej
        grzecznosciowe zwroty.
        • dodder Nie idź na kursy jedz na wakacje 28.02.06, 11:35
          Znajdź kogoś chętnego(najlepiej chłopaka- względy bezpieczeństwa) i pojedz w
          wakacje po miesiącu do Niemiec, hiszpanii wielkiej brytanii. Podróżuj tylko
          stopem, spij w namiocie. I nie gadaj z partnerem po polsku. Gwarantuje ze jak
          będziesz miała szczęście i będziesz trafiała na gadatliwych to nawet może
          stracisz polski akcent:) (No i co z tego ze gramatykę będziesz maila kulawa i
          pisowni nie będziesz miała- język będziesz znała 100 razy lepiej niż po
          najlepszych kursach) A potem po powrocie do polski zapisz sie na kursy i wtedy
          będziesz juz tylko szlifowała(dziecko tez sie najpierw uczy w domu dopiero potem
          idzie do szkoły)
    • avvg Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 21.02.06, 18:13
      ja się jakoś uczę trzech naraz i nic mi się nie plącze
      • business3 Angielski, niemiecki, rosyjski - i jest ok 27.02.06, 19:47
        Angielski, niemiecki, rosyjski - i jest ok
        • prokris Re: Angielski, niemiecki, rosyjski - i jest ok 28.02.06, 09:15
          angielski, łacina, greka, francuski i rosyjski - naraz - da się :) (koleżanka z
          roku, ja niestety tylko 3 :( )
    • raf255 Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 22.02.06, 01:11
      Polecam obecne pozostanie przy dwóch - najlepiej kontynuować angielski i
      hiszpański, natomiast do niemieckiego powrócić po wzmocnieniu znajomości
      angielskiego.
    • myslenie-szkodzi Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 26.02.06, 14:37
      uczę się jednocześnie angielskiego [intermediate], od pół roku francuski i
      łacina.
      niemiecki - 3 lata w gimnazjum, więc też podstawy.

podobno z każdym kolejnym językiem jest łatwiej.
      • baba67 Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 26.02.06, 17:06
        Lacina nie szkodzi bo a tylko pomaga, bo nie uczysz sie mowic w tym jezyku.
        Wiekszosc jezykow europejskich ma bardzo duzo slowek z lacinskim rdzeniem.
        Ja sie tez uczylam ang, fr i laciny w LO oraz na studiach 2 lata w duzym
        wymiarze, nigdy mi to nie przeszkadzalo.No jeszcze jakis ros sie platal, ale
        trudno tu mowic o nauce, wiec go nie licze.
    • zjp5 Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 19:14
      Ja jestem w tej chwili w Stanach, angielski juz wczesniej znalam dobrze, a
      teraz lapie go z powietrza, czytajac, sluchajac etc i uczac sie (po angielsku)
      francuskiego - na poziomie sredniozaawansowanym i hiszpanskiego - podstawowym.
      Nie ma problemu, a dostarcza duzo frajdy.
    • miluwa Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 19:32
      Właśnie dochodze do 5. Spoko, rzeczywiście im więcej tym łatwiej. Ale radzę
      zaczynać kolejne języki tak po roku nauki, nie wcześniej. Gramatyka sie myli i
      przyimki - zmora!!!!!!
      • sigrid.storrada Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 19:53
        Moim zdaniem 3 to za dużo. Żeby mieć widoczne postepy, najlepiej poswięcić
        językowi min 15 minut codziennie, a w przypadku 3 to się robi już 45 minut.
        Lepsze efekty będziesz mieć, jeśli odczekasz jakiś czas z jednym językiem. Nie
        warto ryzykować i mieć potem hiszpański akcent w niemieckim, angielski w
        hiszpanskim i niemiecki w angielskim:)
        A co do laciny o której ktoś pisal, to rzezywiście troche inna historia.
    • mysza_klapsiara Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 20:26
      Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji i... chęci. Bo trzech języków
      jednocześnie uczyć się można. Jeśli tylko chcesz, to czemu nie. Warto spróbować.
      Ja z racji swoich studiów uczę się języka czeskiego, macedońskiego i mam zamiar
      w najbliższym czasie zrobić CPE, trzeci już certyfikat z angielskiego. Warto!
    • titta Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 20:30
      W liceum mialam trzy na raz. Nie wyszlo mi to na dobre. Po trzech czterech
      latach niemieckiego umialam pewnie tyle co ty:)
      • aureliana Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 21:06
        ucze sie czterech jezykow jednoczesnie.
        angielskiego, hispzanskiego, galisyjskiego i portugalskiego. i mam ochote na
        kolejny.
        placze mi sie, ale to ze wzgledu na te sama rodzine trzech jezykow. poza tym
        jest ok. kwestia samozaparcia. badz dzielna;)
    • starchaser a może by tak polski... ? 27.02.06, 21:42
      a może wpierw nauczysz się dobrze j. polskiego?
      piszemy "na razie" a nie "narazie" :)
      (dziwne, że jakieś 98% Polaków robi ten trywialny błąd)
    • odadoz2 Ja sie uczyłem niemieckiego od poziomu 27.02.06, 21:54
      podstawowego do poziomu płynnego mówienia przez 10 miesięcy po 3 godziny dziennie. Z tego wniosek, że opanowanie trzech języków wymagałoby trzech lat. Ale jeżeli muzucy mogą ćwiczyć codziennie po 3 godziny, to dlaczego nie mozna uczyć sie języków po 3 godziny, prawda?
      • titta Re: Ja sie uczyłem niemieckiego od poziomu 28.02.06, 12:51
        Mam znajomego, ktory co roku opanowuje - do pozomu "komunikatywny" dwa jezyki.
        Biegle wlada jakimis dziewiecioma...Ale to taka forma zboczenia. Tyle ze nie na
        raz, a o tym mowa.
        Ps. jego piecioletnia coreczka zna piec (trzy to "rodzinne", ze wzgledu na dosc
        pokrecana sytuacje narodowosciowa :).
    • markmig Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 22:02
      Tak się da, a nawet jest wskazane... Tylko trzeba trochę więcej czasu poświęcić
      niż na jeden język. Trochę, ale ni trzykrotnie więcej na trzy języki. Są to trzy
      języki, które mają wiele podobnych słów i bardzo podobną gramatykę opartą na
      łacińskiej. Pozostają tylko idiomy inne, właściwe dla każdego z nich...
    • beata825 Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 22:18
      ja sie ucze trzech ale w sumie to nie jest tak do konca ze naraz,
      w zeszłym roku skonczyłam 3 letnie studia - francuski stosowany, gdzie miałam
      tez włoski,
      teraz zapisałam sie na angielski od podstaw i chciałabym jeszcze zdac jakis
      egzamin panstwowy z wtego włoskiego i ucze sie własnie w ten sposób ze jesli
      robie słownictwo z danego działu to w obu ( fr. i włoskim) jednoczesnie, wtedy
      czesto łatwiej mi skojarzyc jesli zapomne w jednym jezyku to czasem przypomne
      sobie jak to było w drugim bo czesto podobnie,
      jesnak prawde mowiac nie mam teraz byt wiele czasu na ten włoski i go troche
      zaniedbałam:/ - ucze sie sama, natomiast jesli chodzi o angl. to zapisałam sie
      na kurs
    • erfolg83 Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 22:47
      ja sie ucze 2 i nie narzekam :) wszystko sie da tylko trzeba chciec :), niemiecki jestem na poziomie Oberstuffe, natomiast ang na intermediet, tylko ze co roku przekakuje o jeden poziom, rok temu bylem na elementary...pozdrawiam :)
      • santosubito Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 27.02.06, 23:09
        Niemiecki na poziomie OberstuFe! przez jedno F... mam nadzieje, ze to literowka,
        bo inaczej to ciezko w to Oberstufe uwierzyc...
    • m824 ODPUŚĆ niemiecki 27.02.06, 22:48
      fajna kombinacja - popieram. z wałsnego doświadcenia wiem, że super się uczy
      angielskiegi i hiszpańskieo w tym samaym czasie. a jeżeli jeszcze jesteś na
      wyższym poziomie z angola to już super układ.

niemiecki sobie odpuść i poczekaj, aż przynajmniej z hiszpańskim będziesz na
      dobrym poziomie. myślę, że tak będzie łatwiej przyjemniej ale także bardziej
      efektywnie i biorąc pod uwagę całość - szybciej z tych wszystkich 3 języków
      dojdziesz na przyzwioty poziom.

życzę powodzenia i przyjemności z nauki :-)
    • usaf Re: Nauka trzech języków naraz...Si,naturalmente ! 27.02.06, 23:11
      emisor, popieram cie ! sam wladam trzema i polecam nauke trzech naraz. ale
      dobrze byc konsekwentnym i wyjezdzac do tych krajow i tam zyc i pracowac. jesli
      jest przy tej okazji mozliwosc zbierac kwalifikacje zawodowe to tym lepiej.
      Weiter so und viel Glück ! Yeah buddy, go for it and take it easy !
    • anaat Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 28.02.06, 00:54
      Dlaczego ma sią nie udać?

Ja się uczę łaciny, włoskiego i niemieckiego chodząc na zajęcia wykładane po
      angielsku. Ważna jest tylko systematyczność i chęć zdobywania wiedzy.

Powodzenia :)
    • lukasgld Ja znam 3 28.02.06, 01:00
      angielski średnio niemiecki dobrze i francuski słabo no i polski oczywiście
      czyli 4 poza tym spokojnie sie dogadam ze słowakiem czechem czy ukraińcem
      • tuptup23 wszystko się da 28.02.06, 01:11
        Wszystko się da. Angielski, niemiecki, francuski, włoski. Trudne to jest, bo się
        nakładają. Najwazniejsze to nie tłumaczyć na polski. Jeśli już to wskroś
        języków. Omijać jak się da j.polski. Pozdrawiam.
        P.S Nie warto rezygnować z czegoś, co się już osiągnęło.
      • tangri 3 JEZYKI 28.02.06, 12:26
        HEJ, obecnie znam trzy jezyki: francuski perfekt, angielski na poziomie ACE no
        i od jakiegos czasu ucze sie hiszpanskiego. Gramatyka hiszpanska, jako zblizona
        do francuskiej przychodzi mi bardzo latwo. Podobnie wymowa. Cala kwestia to
        dobor jezykow, ktore sa choc odrobine do siebie zblizone.
    • katarzyna.kot Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 28.02.06, 08:57
      mozna sie uczyc kilku w tym samym czasie, tylko trzeba miec dobrze
      zorganizowana nauke. zalezy tez czy chodzisz na kursy czy uczysz sie sama w
      domu. ja ucze sie obecnie francuskiego, angielkiego i wloskiego a mieszkam w
      rumunii i przez pryzmat tego jezyka ucze sie pozostalych. czasami jest zabawnie
      ale jakos idzie. pozdrawiam :)
    • iridia UCZ SIE !! 28.02.06, 09:39
      jak dajesz rade to w czym problem... w szkole wkuwaja dzieci po kilkanascie
      pedmiotow i "musza" sie nauczyc ;)))
    • umbradomini1 Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 28.02.06, 10:44
      ucz się wszystkich:)
      ja przez cztery lata ogólniaka uczyłem się trzech języków (angielski,
      niemiecki, łacina) i jakoś szło- tym bardziej, że wszystkie są do siebie
      podobne..teraz już tylko niemieckiego się uczę, a po angielsku to czytam i
      starcza;) ale chętnie wróciłbym do latiny ukochanej;)
    • bez.wyksztalcenia Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 28.02.06, 13:20
      uczyc sie to nie jest az taki problem - gorzej uzywac i to na raz. znam
      angielski i niemiecki: doskonale (ale uczylam sie mieszkajac po wiele lat w
      stanach i niemczech), hiszpanski - niezle, wloski - dogadam sie w podstawowych
      sprawach. zabawnie jest, kiedy musze tych wszystkich jezykow + polski uzywac
      jednoczesnie, bo akurat takie jest towarzystwo i kazdy mowi w innym jezyku:))
    • hitb Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 01.05.06, 23:38
      W tych czasach o porządną pracę należy biegle władać 2 jezykami,ale to
      minimum.Ja też ucze 3 jezyków naraz angielski,niemiecki i francuski.Anglika i
      niemca umiem na poziomie zaawansowanym a francuza na prepodstawowym.Ja zaczalem
      edukacji lingwistyki w bardzo młodym wieku to teraz mi gładko
      • tawananna Re: Nauka trzech języków w tym samym czasie? 02.05.06, 22:17
        Niestety odbiło się to na polskim...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka