Dodaj do ulubionych

nowa (stara) matura - SKANDAL !!!

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 18:21
Niestety rzad przelozyl nowa mature i uwazam, ze jest to SKANDAL !!!
Wiadomo bylo o niej juz od 3-4 lat i bylismy do niej przygotowani,
a nie jestemy (moje liceum) do starej ! Jak mam zdac i przygotowac sie
do starej matury w pol roku ? Poza tym stare egzaminy sa niesprawiedliwe,
bo subiektywnie oceniane przez nauczycieli ze szkoly.
SKANDAL !!! SKANDAL !!! SKANDAL !!! Jezeli spotkam nowa minister edukacji
to nie recze za siebie. Kopnac w d*** to malo. A moze chcieli przesuniecia
nowej, bo proste procenty na matmie byly dla nich za trudne ?
P*ep**e taki rzad !!! Wstydze sie go i nigdy juz nie zaglosuje na SLD.
Obserwuj wątek
    • Gość: dominika Re: nowa (stara) matura - SKANDAL !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 19:48
      bzdury!to ze byly jakies pozory w formie syllabusow itd. to nie znaczy ze
      bylismy przygotowywani do nowej matury!nauczyciele ucza wg starych programow i
      metod,nie mowiac juz o tym co sie robi na matematyce...
      przelozenie nowej matury to jest po prostu racjonalnie słuszna decyzja.
    • Gość: Michał Zabierz się do polskiego i pracuj nad ortografią i interpunkcją !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 22:23
      W twoim wypadku nie ma znaczenia : stara, czy nowa matura ! Ty zwyczajnie nie
      zdasz i jednej, i drugiej , albo zrobisz to z dopalaczem.
      Jaki sens ma nowa matura, jeśli będą nadal egzaminy wstępne ? Co z tego, że
      nauczyciele szkolni nie oceniają prac, skoro banalną matmę zdało na piątkę
      tylko kilka procent.Skąd wiesz, że sprawdzający byli rzetelni i uczciwi ? W
      szkole masz wgląd do swojej pracy i możesz się odwołać, a w nowej maturze
      możesz napisać skargę do Pana Boga !
    • Gość: uczeń CHCĘ ZDAWAĆ NOWĄ MATURĘ!!!!!!! IP: 10.129.227.* / *.acn.pl 21.10.01, 12:43
      Ja zdawać będę maturę w 2003. Wśród moich znajomych z 83 rocznika przeważał
      pogląd, że nie są jeszcze przygotowani do nowej matury, nie chcą zdawać
      matematyki itd. W porządku, jestem w stanie się z tym zgodzić, może i matura
      powinna być przesunięta o rok. ALE, NIE O TRZY LATA!!!!!!!!
      1)Moja klasa już od drugiego roku w szkol. średn. przygotowywana była do
      zdawania matury w nowym systemie (np. wymagania dotyczące wypracowania z
      polskiego znacznie się różnią).
      2)Poza tym co tu nie mówić - nowa matura jest po prostu ciekawsza. Nawet nie
      mając wykutych wszystkich suchych faktów można coś wykombinować.
      3)W dodatku na nowej maturze posiadanie certyfikatu z języka zwalnia z egzaminu
      maturalnego z języka obc. - dla mnie byłby to jeden egzamin mniej, jeden stres
      mniej.

Takiego obrotu sprawy nie spodziewałam się. Nowy rząd zamiast uporządkować ,
      jeszcze bardziej namącił. Teraz już nie jeden, ale trzy roczniki nie są pewne
      jaką w końcu maturę będą zdawać. Mam tylko nadzieję, że nie jest to decyzja
      ostateczna.
      A tak w ogóle to oni mają maturzystów w... . Chodzi tylko o odwleczenie
      wielkiego wydatku, jakim jest wprowadzenie nowej matury przy obecnej dziurze w
      budzecie.
      • Gość: Daniel Re: CHCĘ ZDAWAĆ NOWĄ MATURĘ!!!!!!! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 21.10.01, 12:50
        Witam
        Nowa matura jest przygotowywana dla uczniow ktorzy potrafia mysleca nie tylko
        napisac wyprobowane juz wczesniej przyklady. A ze 1/5 osob nie zdala tak latwej
        mamty swiadczy tylko o tym z stary system jest beznadziejny.
        Jak mlodzi ludzie maja w przyszlosci znalezc prace nie umiejac obliczyc
        najprostszych zadan? Nieumiejetnosc myslenia i wyciagania wnioskow, kojarzenia
        faktow odbije sie u sporej czesci tych mlodych ludzi na braku jakichkolwiek
        perpektyw w przyszlosci. POLSKA nigdy nie dogoni panstw rozinietych z tak
        wyedukaowana mlodzieza ("na pamiec").
        Pozdrowienia
        Daniel
        • Gość: Ginny Re: CHCĘ ZDAWAĆ NOWĄ MATURĘ!!!!!!! IP: *.net.bialystok.pl 21.10.01, 13:34
          A ja chce starą . W mojej klasie wszyscy tez chcą starej. Wczoraj, jak ogosili
          to na 100%, zapanowała euforia. A ucze się w dobrym LO i jestem inteligentna( a
          próbe z matmy zdałam na 4).
          • Gość: paula Re: CHCĘ ZDAWAĆ NOWĄ MATURĘ!!!!!!!a ja nieeeeee!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.01, 19:11
            dokładnie ta sama sytuacja!ciesze sie strasznieeeee!!!
            ucze sie w humanie i nie wyobrazam sobie zeby zamiast wypracowania rozwiazywac
            jakis idiotyczny test!to ma byc obiektywne?!
            • Gość: Mikey Re: CHCĘ ZDAWAĆ NOWĄ MATURĘ!!!!!!!a ja nieeeeee!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.01, 21:45
              Gość portalu: paula napisał(a):

> ucze sie w humanie i nie wyobrazam sobie zeby zamiast wypracowania rozwiazywac
              > jakis idiotyczny test!to ma byc obiektywne?!

a co? wypracowania sprawdzane przez swojego nauczyciela są według ciebie bardziej
              obiektywne?
              co za pomysł z tym brakiem obiektywności w tych testach?
              można im zarzucić, że są niefachowo przygotowane, ale co z tą nieobiektynością?
              daj mi jeden porządny argument
              tak powinna wyglądać matura, aby można było porównywac wyniki uczniów z różnych
              szkół
              • Gość: Darek Re: CHCĘ ZDAWAĆ NOWĄ MATURĘ!!!!!!!a ja nieeeeee!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.01, 22:37
                Problem polega na tym, że z polskiego na nowej maturze miała być
                m.in.interpretacja wiersza. Polonistki u mnie w szkole na próbnej dostały od
                OKE gotowy schemat odpowiedzi ( napisane ordynarnie, co poeta miał na myśli ) !
                To czysty idiotyzm . Wolę starą maturę.
                • Gość: Mikey Re: CHCĘ ZDAWAĆ NOWĄ MATURĘ!!!!!!!a ja nieeeeee!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.01, 00:01
                  ja również uważam, że te syllabusy i próbne matury z polaka są strasznie źle
                  przygotowane, a szczególnie interpretacje wierszy i wszelkie pytania otwarte
                  chodzi mi o bezmyślne zawężanie możliwych odpowiedzi
                  mimo to, sama idea takiego egzaminu jest według mnie dobra, bo daje możliwość
                  porównania swoich wyników z uczniami innych szkół
                  dotąd 6 ani 3 nic nie mówiły o twoich umiejętnościach na tle średniej
          • Gość: kasia Re: CHCĘ ZDAWAĆ NOWĄ MATURĘ!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 23:16
            Pleciesz, jeszcze nie przysłali wyników więc się nie chwal (albo wcale nie
            jesteś uczennica tylko podstawionym z SLD dyskutantem)
    • Gość: Lukas Re: nowa matura SUCKS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.el-4100100.acn.pl 23.10.01, 14:50
      Gość portalu: smutny napisał(a):

> Niestety rzad przelozyl nowa mature i uwazam, ze jest to SKANDAL !!!
      > Wiadomo bylo o niej juz od 3-4 lat i bylismy do niej przygotowani,
      > a nie jestemy (moje liceum) do starej !

Synku ,gdzie ty chodzisz do szkoly? Powiedz mi gdzie cie uczyli do nowej
      matury przez 3-4 lata? Bo tak sie sklada ,ze taz mam zdawac mature w tym roku
      szkolnym i mnie jakos nie przygotowali do nowej.Taka jest prawda.A wszycy ,ktorzy
      sa za nowa matura powinni to przemyslec - w wielu szkolach stary program byl
      nadal realizowany i uczniowie z tych szkol NIE MIELI szans zdac np. matmy.

• Gość: Abuk nowa matura SUCKS - bez komentarza IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.01, 17:11
        Sorry ale matmę miał szansę zdać każdy rozgarnięty udzeń po szkole podstawowej.
        Jakoś w próbnej maturze nie było żadnych skomplikowanych pochodnych ani nie
        wiem jakich innych tródnych zadań. Ponad połowa zadań nie wymagała szczególnej
        wiedzy, a jedynie tego aby przez chwilę pomyśleć.
        • Gość: Lukas Re: nowa matura SUCKS - komentarz IP: *.el-4100100.acn.pl 23.10.01, 17:46
          Sorry ,ale moze nie kazdy jest na tyle rozgarniety zeby rozwiazac te
          zadanie.Pierwsze 8 bylo latwych ,a do nastepnych trzeba bylo miec juz jakas
          wiedze.Ja sie nie wypieram ,ze moja matematyka jest na poziomie podstawowki i
          wlasnie dlatego wole stara mature.
        • Gość: Ixtlilto Re: nowa matura SUCKS - bez komentarza IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.11.01, 12:15
          Gość portalu: Abuk napisał(a):

> Sorry ale matmę miał szansę zdać każdy rozgarnięty udzeń po szkole podstawowej.
          > Jakoś w próbnej maturze nie było żadnych skomplikowanych pochodnych ani nie
          > wiem jakich innych tródnych zadań...
          Hmmm... może test z matmy był na poziomie szkoły podstawowej, i Ty może byłeś w
          stanie rozwiązać te zadanka, ale jedno jest pewne! Lekcje posksiego pouszczałeś i
          matury z języka niezdałbyś- czy to starej czy to nowej... trudno...
    • Gość: ghost Re: nowa (stara) matura - SKANDAL !!! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.01, 22:32
      Dobrze, że przełożyli nową maturę. Mówie tak nie dlatego, że nie chce zdawać
      matematyki, wprost przeciwnie. Po prostu uważam (na przykładzie mojej szkoły),
      że przygotowanie do nowej matury było beznadziejne i ucznowie nie mieli by
      szans na zdanie matury, poza tym sama forma nowego egzaminu mi nieodpowiada.
      Jedynym dobrym założeniem nowej matury jest ograniczenie możliwości ściągania,
      zwłaszcza jeżeli chodzi o matematykę. Wyeliminowało by to
      wszystkich "pasożytów".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka