droch Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 09:33 Panie Redaktorze Pacewicz, nie będąc fanem Giertycha, muszę zauważyć, że na Pańską opinię reaguję z nieskrywanym oburzeniem. Pańska argumentacja jest kalką najgorszych sowieckich wzorców, w których o wychowaniu dzieci miało decydować państwo. Wyłącznie. Stąd już tylko krok do stwierdzenia, że rodzice szkodzą dzieci, nie mają kwalifikacji i źle je wychowują, więc dzieci rodzicom należy ODEBRAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
breadcrumbs Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 09:35 Nie myślałem, że nadejdzie ten dzień, ale... popieram Giertycha. 3-letnie dzieciaki do przedszkola? To jest jakas paranoja. Ja rozumiem, że dzieci małe są wyjątkowo chłonne w tym wieku, ale właśnie dlatego należałoby je trzymać przy rodzicach! Może odbierajmy dzieci od razu po urodzeniu? Tutaj PiS pokazał swój socjalistyczne pochodzenie-dlatego na nich nie głosowałem. Inną sprawą jest edukacja. My mamy złą edukację na poziomie szkoły średniej albo wyższej, tam trzeba reformować programy, bo wysyłamy w świat wykształconych indolentów, którzy sobie w życiu nie radzą. Albo dymają w UK na szmacie. A przepaść między Polską i Europą polega na tym, że np. w UK po ichniej maturze lub licencjacie człowiek może sprawnie wykonywać pracę, zarabiać pieniądze itp a w Polsce sprzątaczki mają po 2 fakultety, które nikomu nie są do niczego potrzebne. A jeszcze inną sprawą jest to, że np. ja do przedszkola nie uczęszczałem, a i z zerówką było różnie, oboje rodzice pracowali, pochodzę z małego miasteczka i naprawdę nie czuję się w żaden sposób pokrzywdzony. Pzdr. breadcrumbs.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekz1 Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 09:38 I bardzo dobrze, że nie zapędzi się 6-latków do szkół. Nasze pokolenie szło do szkoly w wieku 7 lat, miało dłuższe dzieciństwo, a i tak wyszło na ludzi - w końcu to my tworzyliśmy NZS, Solidarność itp. A dzieci napracować się jeszcze zdążą w życiu, bo kapitalizm wycisnie je tak, że nie wiadomo, czy dożyją do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Brawo Panie Ministrze ! 30.05.06, 10:19 Pomoc słabszym rodzinom, zamiast socjalistycznego obowiązku dla wszystkich i odrywania dziecka od rodziny. W Europie Zach. istnieje programowa tendencja osłabiania wpływu rodziców na wychowanie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
polo7976 Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 09:58 Zbyt nachalnie atakujecie Giertycha gołym okiem widac, iż jest to tendencyjne Uważam,iż zbyt wczesna eduakacja (Obowiązkowa) z pewnoscią wpływa korzystnie na poziom wykształecenia lecz niekorzystnie na wiezi uczuciowe i rodzinne Wolelibyscie z ludzi zrobic cyborgi Z moze od 2 roku życia rozpocząc eduakacje? Bedzie jeszcze lepiej Zastanowcie sie czego tak naprawdę chcecie Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 10:20 Polak za granica mowiacy sie w jezyku obcym , zenada ,katastrofa Pomijam ,ze Polak tego nie wie , jego wschodni akcent jest tam natychmiast rozpoznawalny. Akcent wschodnio europejski dla europrjczyka z zachodu brzmi fatalnie nie mowiac obrzydliwie ,tak jest niestety i tak bedzie . Zmieni to jedynie nauka jezyka od lat najmlodszych . Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 10:27 karbat napisał: > Polak za granica mowiacy sie w jezyku obcym , > zenada ,katastrofa > > Pomijam ,ze Polak tego nie wie , jego wschodni akcent jest tam natychmiast > rozpoznawalny. > Akcent wschodnio europejski dla europrjczyka z zachodu brzmi > fatalnie nie mowiac obrzydliwie ,tak jest niestety i tak bedzie . > > Zmieni to jedynie nauka jezyka od lat najmlodszych . > > A czy słyszałeś europejczyka z zachodu mówiącego po polsku ? Pewnie jego mowa dla nas to melodia niebiańska ? Odpowiedz Link Zgłoś
breadcrumbs Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 10:37 karbat napisał: > Polak za granica mowiacy sie w jezyku obcym , > zenada ,katastrofa > > Pomijam ,ze Polak tego nie wie , jego wschodni akcent jest tam natychmiast > rozpoznawalny. > Akcent wschodnio europejski dla europrjczyka z zachodu brzmi > fatalnie nie mowiac obrzydliwie ,tak jest niestety i tak bedzie . > > Zmieni to jedynie nauka jezyka od lat najmlodszych . 1. Polak sie predzej, czy pozniej nauczy mowic bo bedzie musiał. 2. Akcent obcy KAZDY jest rozpoznawalny. 3. Akurat co do obrzydliwosci to chyba troche nie wiesz co mowisz. Polacy, ze wzgledu na budowę aparatu mowy, mają stosunkowo najmniejsze problemy z przyswojeniem artykulacji roznych dzwieków. Tak jest i bedzie. Przykro mi. Slyszales kiedys jak mowia po angielsku Francuzi? Wiesz jak ciezko sie ich tlumaczy w symultance? Slyszales ten angielski Pakistanczyków? 4. Nauka jezyka od najmlodszych lat? Tak, tu sie zgodze. Pzdr. breadcrumbs.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
soaga Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 10:11 Giertych potrzebuje pieniędzy za zakup głosów nauczycieli a dzieci przecież nie chodzą na wybory więc stanowią nieistotny element. Obłuda uzasadnienia jest powalająca. Nie dość, że w Europie dzieci zaczynają obowiązkową edukację w wieku 5 lat, to w Polsce ma to szczególne znaczenie - szansa wyrównania startu dla dzieci wiejskich. Płakać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert 5-latki powinny klepac paciorki a nie uczyc sie! 30.05.06, 10:18 po co nauka gdy jest edukacyjne Radio Maryja? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Jak mi się spodoba, to poślę dzieci do przedszkola 30.05.06, 10:54 a jak nie, to nie. Jak nie żona, to ja będę w stanie z nimi być w domu, taką mam pracę że mogę sobie to zorganizować. I bardzo dobrze, że nie chcą mnie zmuszać, żebym wysyłał dziecko do przedszkola i jeszcze za to płacił - jak nie żywą gotówką, to z podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot No i dobrze, że Giertych jest przeciw 30.05.06, 10:55 Przecież to lewactwo zupełnego p...dolca dostaje. Może jeszcze od wieku 2 lat do pionierów, żeby wspomóc socjalizację?! Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Profilowane izby porodowe 30.05.06, 11:15 Profil matematyczno-fizyczny, humanistyczny, itd. W takiej izbie porodowej zaraz po odcięciu pępowiny należy rozpocząć wykłady i zabawy dla noworodków o charakterze profilowanym. Wtedy wszyscy od początku będą mieli równe szanse. Ten wyścig szczurów staje się powoli obłędem. A mówiąc poważnie Giertych ma sporo racji, ale trudno też odmówić racji PISowi; Różnice w rozwoju dzieci wywodzących się z różnych środowisk są coraz bardziej widoczne. Nie widzę na to dobrej recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Mogę tylko powiedzieć... 30.05.06, 11:34 ... że we Francji, dzieci zaczynają "naukę" w obowiązkowym przedszkolu od trzeciego roku życia.... Przechodzą przez trzy gruby - maluchy, śrerdniaki i starszaki - i trafiają do "zerówki" w szóstym roku życia.... To zdaje egzamin.... Acha! Jeszcze jedno: (nawet) w prywatnych szkołach katolickich, nie ma nauki religii... na żadnym poziomie... ani w przedszkolu, ani w podstawówce, ani w college'u, ani - tym bardziej - w liceum.... Odpowiedz Link Zgłoś
rzukow Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 11:37 No i bardzo dobrze! Niech rodzice decydują czy posyłają dziecko do zerówki. Przecież zakazu nie ma. A jak ktoś pochodzi z tak biednej rodziny, że go nie stać na przedszkole, to i tak nie nadrobi tych zaległości jakimś śmiesznym przedszkolem. Myśląc tak jak autor tego artykułu, można szybko dojść do wniosku, że wystarczy wprowadzić obowiązek jedzenia 2x dziennie, aby zlikwidować głód w Afryce... Mimo że LPR i Młodzierz Ogólnopolska to dla mnie głównie banda pajaców, muszę powiedzieć: Brawo Panie Ministrze! Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Panie Pacewicz - goń się pan sam 30.05.06, 12:00 Jakim prawem pan Pacewicz pcha cudze dzieci w wyścig szczurów zwany edukacyjną pogonią za światem? A moze nie każdy ma ochotę gdziekolwiek gonić a już na pewno nie od 5 roku życia. "Są tak bardzo z tyłu, że już nie dogonią" "Argumenty Giertycha i jego zastępców o wyższości rodziny nad szkołą to ideologiczne ple-ple. Staje się groźne, gdy daje alibi dla opóźniania edukacyjnej pogoni za światem." Jedyne co ja mogę panu Pacewiczowi na to odpowiedzieć to "goń się pan sam". Zapisz pan swoje dzieci na kurs angielskiego zanim jeszcze zaczną raczkować, zapisz je pan na niemiecki jak tylko zaczną stawiać pierwsze samodzielne kroki. zapisz je pan na francuski jak tylko przestaną walić w pieluchy. Jak tylko zaczną jako tako mówić (w 4 językach oczywiście), zapisz je pan na kurs asertywności i przebojowości. Wtedy jest szansa, że wychowasz pan Idealnych W Każdym Calu Małych Geniuszy, którzy w wieku 18 lat zrobią dokotorat z prawa. Będą mieli wszystko poza beztroskim dzieciństwem, które chce pan dzieciom zabrać. W związku z tym uprzejmie pana proszę o odpier. się od moich przyszłych dzieci. Moja obecna córka jest już wystarczająco myśląca, żeby panu powiedzieć to co i ja teraz - goń się pan sam. Do trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
kocerkae Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 12:39 Chciałabym wiedzieć, na co w takim razie przeznaczone będą pieniądze, które PIS wygospodarowało na edukację pięciolatków? Odpowiedz Link Zgłoś
svetomir Re: Giertych nie pośle do przedszkola 31.05.06, 08:23 Może na kółka naukowe dla dwunastolatków. To jest bardziej potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
preux Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 12:57 KRAKÓW PRZECIW OBŁUDZIE IV RP 3 czerwca 2006, godzina 11:00 pod Adasiem Wyobraź sobie, że wicepremierem i ministrem rolnictwa w Polsce jest przestępca... Wyobraź sobie, że drugim wicepremierem i ministrem edukacji w Polsce jest nacjonalista... Wyobraź sobie, że ministrem gospodarki morskiej jest były szalikowiec... A teraz otwórz oczy i przekonaj się że to nie sen. To tylko przykłady naszej rzeczywistości, nazywanej przez rządzącą koalicję "odnową moralną" i "budową nowej, lepszej IV RP". 3 czerwca na rynku pokażmy, że Kraków nie godzi się na tak bezczelną obłudę i hipokryzję! Razem pokażmy swoją siłę!!! Ale uwaga! Jeśli przyjdziecie, poseł Wierzejski nazwie was lewakami inspirowanymi przez środowiska pedofilskie powiązane z mafią narkotykową!!!...Warto? Do zobaczenia na demonstracji :) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Rece precz od dzieci 30.05.06, 13:12 Kazda zbiorowa i przymusowa forma edukacji zabija indywidualnosc dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
rusal Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 13:33 Jak to dobrze, że nie mam dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.frankowski Zamiast Czarnym Ludem 30.05.06, 14:00 bede straszyl swojego synka, malego Stasia, duzym Romanem. Odpowiedz Link Zgłoś
jszania czy sa rodziny niepatologiczne? 30.05.06, 15:00 ciagle slysze ze dzieciaki musza coraz wczesniej zaczynac nauke zeby wyrownac szanse dzieciom z rodzin patologicznych. a co z tymi z rodzin niepatologicznych. i na dotatek jeszcze z takich, w ktorych rodzice uwazaja za patologie wczesne posylanie dziecka do szkoly. wy wszyscy ktorzy skonczyliscie juz edukacje, przypomnijcie sobie czego sie uczyliscie. i jak, potrzebna jest wam teraz wiedza o euglenie zielonej czy orogenezie kaledonskiej? po co skracac dziecinstwo, zeby wiecej glupot sie uczyc w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
ktosik1001 Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 15:42 I tak to jest jak resortem zajął się kompletny dyletant, ktory twierdzi, ze fachowcy nadrobią zaległosci. Panie Giertych, tego nie da nadrobić się. Mówienie o zabieraniu dzieciństwa jest przekomiczne! Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Państwo powinno niemowlaki już edukować! 30.05.06, 16:05 Od 6 miesiąca życia, panie Pacewicz! 5 lat to jakieś półśrodki, trzeba uczyć sześciomiesięczniaki o holokauście, stosunkach doodbytniczych i seksie oralnym. Oczywiście każde takie dziecko powinno mieć zapewnioną przez rodziców dzienną prenumeratę "The Maleshka & Tchaikowsky Gazette"...:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 17:21 Lepiej dzieci uczyc wczesnie, niz pozniej. Byc moze nawet oznaczaloby to podniesienie poziomu dyskusji na tym forum za kilkanascie lat, chociaz nie jestem tego do konca pewien. Natomiast dazenie do edukacyjnej urawnilowki uwazam wrecz za szkodliwe. Nie jestesmy jednakowi i kazde dziecko posiada pewne wrodzone predyspozycje, lub tez ich nie posiada. System oswiatowy powinien te predyspozycje wykryc i zaaplikowac roznym dzieciom nauczanie roznych przedmiotow, czy tez nauczanie ich w rozny sposob. NIestety w malych miasteczkach i na wsi byloby to trudne, ale w koncu istnieja autobusy, istnieje internet i mozna chociaz w jakims stopniu zindywidualizowac nauczanie. Pedagogiczny establishment twierdzi cala moca swego autorytetu, ze jesli sie dowolnego dziecku zapewni odpowiednie srodowisko wychowacze i edukacyjne, to wychowa sie nowego Szopena, Einsteina, itd, w zaleznosci od potrzeb. Jesli jest to prawda, to przynajmniej dzieci glosicieli takich pogladow powinni wziac sie do pracy i pokazac jak sie to robi. Czy obserwujemy ponadprzecietne wyniki w nauce i w zyciu wsrod dzieci pedagogow? Wrocmy jednak do rzeczy. Otoz nalezy zaczynac nauke jak najwczesnie, ale nie dlatego, by wyrownac poziom nauczania miast i wsi, ale by wczesniejdac kazdemu dziecku szanse rozwijania jego naturalnych zdolnosci. Wac Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 18:26 timoszyk napisał: > Lepiej dzieci uczyc wczesnie, niz pozniej. a skad to wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.stach Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 18:22 Bzdurą jest zdanie, że przedszkole zabiera dzieciństwo. Przedszkole było najpiękniejszym okresem w moim życiu. O wiele przyjemniej spedzalam tam czas niz w domu, gdzie brakowało kolegów, wymyślinych zabaw i różnych atrakcji. Nauka, która wiązała się z tym miejscem była niewyczuwalna, traktowana jako Dopiero dziś widze, ile mi przedszkole dało. To dzięki niemu w pierwszych kolejny konkurs, często z nagrodami... klasach podstawówki nudziłam się na lekcjach. A co, gdyby inne dzieci wiedziały wtedy to co ja? Na pewno rozwijałyby się szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 18:29 agnieszka.stach napisała: > Bzdurą jest zdanie, że przedszkole zabiera dzieciństwo. a skad to niby wiesz? no tak, bo sama jestes zadowolona z chodzenia do przedszkola. po co idei wczesnego posylania do szkoly przeciwnicy skoro ma takich zwolennikow Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 19:39 Nie cierpię Giertycha i z przykrością przyznaję mu rację. To był poroniony pomysł. Badania zachodnich psychologów (wieloletnie) nie potwierdziły zbawiennego wpływu wcześniejszej nauki. Nie wyrównano szans, nie wpłynęło to na dalsze sukcesy a często miało negatywny wpływ na psychikę dziecka. Zaburzone zostało poczucie bezpieczeństwa, poczucie własnej wartości wzrósł negatywny wpływ rówieśników (przejmowanie ich wartości) zmalał wpływ rodziców na zachowanie i poglądy dziecka. Badacze dopuścili model przedszkola 1 wychowawca na najwyżej 5 dzieci ale to nie jest możliwe. A co do wsi jeśli teraz nie ma tam przedszkoli to znaczy że pięciolatki uczyłyby się w zbiorczych szkołach dowożone tam skoro świt gimbusem.A jak wygląda szkoła każdy wie. Nie jest to miejsce dla małego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
herma99 Re: Giertych nie pośle do przedszkola 30.05.06, 19:56 Dzieci w Anglii zaczynają się uczyć od 5 roku życia. Dlaczego tak nie jest w Polsce?? Bo nie ma potrzeby. Dziecko z Anglii po trzech latach nauki czytania w szkole czyta tak jak dziecko polskie po pół roku nauki czytania. Co to ma za znaczenie że w innych krajach dzieci wcześniej idą do szkoły, tam uczą się innych rzeczy więc naukę też rozpoczynają inaczej. Poza tym dla części dzieci przedszkole to horror. Nikt nie ma czasu dowiedzieć sie o co temu dziecku chodzi, musi jeść to czego nie znosi... Pamiętam jak ja cieszyłam się z każdego dnia opuszczonego w przedszkolu. Nie lubię Giertycha ale tu akurat ma rację. Po co marnować pieniądze na bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
boomer88 Do Europy bardzo daleko 30.05.06, 19:59 Czytajac niektore komentarze 'obroncow' dziecinstwa rece i nogi sie uginaja. Golym okiem widacjak daleko jest nam do europy. W calym cywilizowanym swiecie dzieciaki zaczynaja nauke w wieku 4-5 lat. Tu przeciez nie chodzi o prawdziwa szkole, ale o nauke poprzez zabawe. Dzisiejsze dzieciaki sa o wiele madrzejsze. Sam jestem ojcem 3-latka ktory od ponad roku zna literki i umie liczyc. Dla niego to jest zabawa i frajda. W tym wieku dzieci sa jak gabka, czy lepiej zeby siedzialy przed telewizorem, albo w piaskownicy. Ciekaw jestem ile czasu niektorzy z 'obroncow' dziecinstwa poswiecaja dla swoich dzieciakow... Mieszkam w Kanadzie, tutaj dzieciaki zaczynaja szkole (bezplata) w wieku lat 4. Ucza sie wspolzycia w grupie, poprzez zabawe, piosenki, wycieczki... Odpowiedz Link Zgłoś
jszania Re: Do Europy bardzo daleko 31.05.06, 12:58 boomer88 napisał: > Czytajac niektore komentarze 'obroncow' dziecinstwa rece i nogi sie uginaja. > Golym okiem widacjak daleko jest nam do europy. szczegolnie Tobie ;-) > W calym cywilizowanym swiecie > dzieciaki zaczynaja nauke w wieku 4-5 lat. w calym cywilizowanym swiecie 20 lat temu zalecano karmienie pokarmem z butelki, dziecko po porodzie zabierano matce, a oddzialy poloznicze byly zamkniete dla odwiedzajacych. dziecko mogles sobie ogladac przez szybe, postepowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
arian3 Re: Giertych nie pośle do przedszkola 01.06.06, 16:48 jeźeli chcemy zrównoważyć możliwości edukacyjne dla wszystkich dzieci w polsce to przedszkola muszą byc bezpłatne.Kazde inne rozwiazanie jest tylko propagandowym ple,ple,ple.arian3 Odpowiedz Link Zgłoś