Dodaj do ulubionych

List Ministra Edukacji Narodowej

01.09.06, 10:29
z okazji rozpoczęcia roku szkolnego

www.xoops.kuratorium.szczecin.pl/modules/wfsection/article.php?articleid=790

Ręka do góry, kto nie wysłał kartki do ministra!
Obserwuj wątek
    • chilly Re: List Ministra Edukacji Narodowej 01.09.06, 14:50
      Naprawdę? Byli tacy? Może nowa Miss Polonia? A może to Młodzież Wszechpolska
      (cokolwiek to znaczy). Chciałbym zobaczyć te kartki...
    • kazek100 Re: List Ministra Edukacji Narodowej 01.09.06, 19:30
      Przecież ten list to po prostu expose Giertycha!
      Teraz tego rodzaju dokumenty, czyste ideolo, będzie się czytać na
      uroczystościach szkolnych?
      Biorąc ten list na poważnie (trudna sprawa) - to teraz prezydent będzie czuwał
      nad kształtem podręczników do j. polskiego? Kolejny dowód, że komuna wraca. W
      wydaniu kościelno narodowym, ale jednak zwykła komuna.
      • bonadeux [...] 02.09.06, 13:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mirkar1 Re: List Ministra Edukacji Narodowej 02.09.06, 13:49
      IMHO list takiej treści w ogóle nie nadaje się na uroczystość rozpoczęcia roku
      szkolnego.
      Zastanawiam się też, czy Roman sam to wszystko planuje, obmyśla i realizuje,
      czy ma jakichś doradców? I jaki był klucz ich doboru?
      • krysiaa7 co to znaczy "IMHO"? 03.09.06, 20:15
        co to znaczy "IMHO"?
        • unsatisfied6 Re: co to znaczy "IMHO"? 03.09.06, 20:25
          krysiaa7 napisała:

> co to znaczy "IMHO"?

moim skromnym zdaniem - i moim zdaniem w tym przypadku nie znaczy "skromnym":))
    • unsatisfied6 buhahahahaha 03.09.06, 19:20
      if_ona napisała:

> z okazji rozpoczęcia roku szkolnego
      >
      > www.xoops.kuratorium.szczecin.pl/modules/wfsection/article.php?articleid=790
      >
      >
      > Ręka do góry, kto nie wysłał kartki do ministra!
      >
      >

abstrahując od swoich poglądów na politykę edukacyjną R.Giertycha , którą
      będę mógł ocenić pewnie za kilka lat , ale również znając z doświadczenia
      realia szkoły , gdzie awans w dużym stopniu zależy od takich miłych gestów
      w kierunku swoich przełożonych , twierdzę że tych karteczek było bardzo bardzo
      dużo - jak zwykle zresztą ..., ilość wpisów do twojego wątku nie świadczy
      o tym , że było ich mało :)) - niewiele rączek się podniosło .

ja też nie wysłałem ani do R.Giertycha ani do innego ministra , mimo że
      na razie nie mam większych zastrzeżeń do jego planów wprowadzenia zmian .
      podoba mi się między innymi , że chce wykluczyć łacinę z przedmiotów
      obowiązkowych , historię sztuki i coś tam jeszcze - najwyższy czas .
      zmniejszenie wymagań maturalnych , to plus dla Giertycha - ja wogóle bym
      optował za systematycznym zniesieniem matury i oddał uczelniom decydowanie o
      przyjeciu kandydatów na studia - to cały rok
      ciężkiej pracy nad powtórkami ( w USA nie ma matur a uniwersytety dobrze
      dają sobie radę w selekcji przyszłych stuntów ) . Podoba mi się , że
      R.Giertych podejmuje dyskusję z społeczeństwem , traktując Polaków jako
      partnerów do dyskusji nie jak stado baranów bez prawa głosu .
      jak on uważam , że lista lektur obowiązkowych powinna ulec gruntownej zmianie
      kształtując odpowiednie postawy obywatelskie niezbędne w czynnym udziale
      członków naszego społeczeństwa w budowaniu demokracji . uważam , że uczniom
      potrzebne są wzorce które mogliby czerpać z lektur , a których w obecnym
      programie edukacji moim zdaniem brak - niewiele się ten zestaw lektur zmienił
      od czasów komunizmu bynajmniej .

R.Giertych najczęściej jest krytykowany za błędy swoich poprzedników lub
      gdy wychodzą jakieś nieprawidłowości , gdy próbuje zmienić nurt edukacji
      wytycznony przez byłych ministrów MEN .

jak to było , że do tej pory nikt nie krytykował ministra edukacji - brakowało
      ku temu podstaw ? zawsze inny minister był nieomylny i nikt nie wyrażał swojego
      niezadowolenia - nie było matematyków twierdzących , że to absurd
      by znieść matematykę jako przedmiot obowiązkowy na maturze ? też
      nie jestem za tak obładowanym programem matematyki obowiązkowo i..
      czy znisłbym maturę z matematyki ? albo bym ją zniósł albo wprowdził
      znacznie mniejszy program minimum z matematki - no ale jak już wspomiałem
      wogóle optowałbym za likwidacją tego zbędnęgo egzaminu i pozwoliłbym uczelniom
      na ich własną selkcje w naborze . ponadto , po co tyle egzaminów od 1-szej
      klasy szkoły pdst do 3 klasy liceum ? system ma wyselekcjonować efektywnie- w
      jaki sposób jak tą selekcję przeprowadza się już w szóstej klasie - to są
      dzieci , a w praktyce ten niby nic nie znaczący egzamin w szóstej klasie
      jest pierwszym niemałym krokiem w kierunku wyższej uczelni - absurd .

w praktyce nie ma jednego egazaminu na studia dzienne - jest ich kilka .
      pierwszy odbywa się w szkole pdst . to jest ogromne marnowanie potencjału
      które można by było spożytkować na pogłębaniu wiedzy .

wyraźniej to uwstecznianie widać u maturzystów - stres ich wręcz paraliżuje .
      mało można ich w tym okresie nauczyć czegoś nowego - powtórka za powtórką ,
      kucie i stres . moim zdaniem to rok zmiarnowanego wysiłku ucznia na papierek ,
      który praktycznie nie ma żadnej wartości .
      • kazek100 Re: buhahahahaha 03.09.06, 21:04
        Twój list świadczy o absolutnej nieznajomości zagadnień oświaty, o czym można
        by długo... Posłużę się póki co kilkoma przykładami Twojej nieświadomości:

podoba mi się między innymi , że chce wykluczyć łacinę z przedmiotów
        > obowiązkowych , historię sztuki i coś tam jeszcze - najwyższy czas .
        > zmniejszenie wymagań maturalnych , to plus dla Giertycha ejszenie wymagań
        maturalnych , to plus dla Giertycha

Czy na pewno wiesz, o czym mówisz? Wykluczanie przedmiotów obowiązkowych bowiem
        nie zmniejsza wymagań maturalnych, ale właśnie zwiększa. Bowiem te przedmioty
        sa "do wyboru" (spośród obowiązkowych - tak by to należało nazywać). Czyli ta
        wymieniona przez Ciebie historia sztuki jest właśnie wielką ulgą dla uczniów
        szkół artystycznych, którzy dzięki temu w ramach przedmiotów obowiązkowch mogą
        zdawać coś, w kierunku czego przez wiele lat się kształcili (a mają oni o wiele
        lekcji więcej, niż uczniowie "zwykłych" szkół). Tak więc wszechminister po
        prostu robi im wielką krzywę by jak zwykle zadowolić gawiedź (która łatwo kupi
        argument o "historii tańca" jako śmiesznym egzaminie) no i oszczędza pieniądze
        na egzamin z religii...

Podoba mi się , że
        > R.Giertych podejmuje dyskusję z społeczeństwem , traktując Polaków jako
        > partnerów do dyskusji nie jak stado baranów bez prawa głosu .

No. Dawno się tak nie obśmiałem. Szczególnie fakt wyrzucenia ze stanowiska
        dyrektoa ODN za dwa zdania książki publikowanej w całej Europie jest formą
        dyskusji. To się właśnie nazywa łże-prawda.

Obecny zestaw lektur można uznać za archaiczny (najnowsza lektura niepolska
        pochodzi z... 1952 roku), zbyt hermetyczny, dyskusyjny literacko, ale na pewno
        nie jest on pozbawiony "wzorców". Ty chyba po prostu niewiele na temat tych
        lektur wiesz. Akurat od moralności to tam aż iskrzy. Więc jeśli wszechminister
        chciałby zmieniać zestaw pod kątem jego zaktualizowania, to jestem za, ale na
        razie nic takiego nie usłyszałem. A znając go obawiam sie tendencji wprost
        przeciwnej.

Reszta Twoich pogląów to już taki galimatias, że trudno podjąć dyskusję.
        • unsatisfied6 ja nic nie wiem - to moja nauczyciela z USA wie 03.09.06, 23:18
          kazek100 napisał:

> Obecny zestaw lektur można uznać za archaiczny (najnowsza lektura niepolska
          > pochodzi z... 1952 roku), zbyt hermetyczny, dyskusyjny literacko, ale na
          pewno
          > nie jest on pozbawiony "wzorców". Ty chyba po prostu niewiele na temat tych
          > lektur wiesz. Akurat od moralności to tam aż iskrzy.

ja nic nie wiem na temat lektur , tylko je czytałem- to moja nauczyciela z USA
          wiedziała ( pewnie o naszej edukacji się uczyła albo przedtem miała
          studentów po praniu mózgu polskiej szkoły ) . gdy miałem do przeanalizowania
          "the man died" po prostu nie byłem w stanie - zapytała się skąd jestem i
          jak powiedziałem , że z Polski ,jakby sprawa dla niej była oczywista rzekła -
          "no , wy nic innego nie czytaliście " i bez żadnej dyskusji dała mi do analizy
          inną książkę - o zwyczajnym człowieku , który chce uczciwie i rzetelnie pracować
          dla siebie i dobra swojej lokalnej społeczności - polecam "one L" , Turrow .

nie wiem jakie lektury chce wprowadzić R.Giertych ale na bazie tych lektur
          co są , nie da się wykształcić obywatela kraju demokratycznego , który weźmie
          aktywny udział w budowaniu współczesnych standardów - takiego z krwi i kości , a
          nie takiego co walczy ze zmorami , albo jakieś trzynastozgloskowca który
          może jest dobry dla poetów ale nie dla inżyniera , matematyka czy przyszłego
          polityka , albo jakieś średniowieczny styl , który tak przydaje się w
          kształtowaniu postaw jakie kształtowano 200 lat temu , albo o jakimś
          Kmicicu co wyrżnął kilku , innych wybatorzył , poszedł do spowiedzi i mu
          wybaczono jego kryminalną przeszłość , bo Częstochowy bronił .

nie jestem w stanie ocenić R.Giertycha dzisiaj ale może za kilka lat .
          ale mogę ocenić jego poprzedników - krótko mówiąc do bani co widać
          po kształcie wykształcenia naszego społeczeństwa - jak jeżdżą samochodami ,
          dziecka z tornistrem na przejściu dla pieszych nie przepuszczą - powszecha
          sojopatia , bo na socjopatycznym Kmicicu hodowana .
          • kazek100 Re: ja nic nie wiem - to moja nauczyciela z USA w 04.09.06, 16:21
            A, to Ty ze Stanów piszesz? Wybacz, ale uwazam, że jak sie siedzi w Stanach i
            polskie realia zna z daleka, to lepiej byc bardziej wyważonym w sądach. Bardzo
            mnie np. irytuje, że ludzie mieszkający na stałe w Stanach i płacący tam
            pdoatki mają prawo głosowac w wyborach w Polsce. I potem wybierają mi Giertycha.

Z tego, co (chyba) udało mi się zrozumieć z Twojego pisania o lekturach, to
            wniosek jest tym bardziej taki, że nie znasz rzeczywistości polskiej wcale. Co
            prawda myślę, że Twoja nauczycielka angielskiego jest arogancka (bo nie ma
            prawa dyskutować z kanonem lekturowym innego kraju - a może dla mnie kanon
            amerykański to symbol kiczu?). Ale niezależnie od tych opinii, to akurat jestem
            pewien, że Giertych ma na myśli wprowadzanie do kanonu zupełnie innych lektur,
            niż te, o których Ty myślisz. Raczej będzie więcej tego Kmicica, którego
            (słusznie) krytykujesz. Bo niektore Twoje uwagi co do spisu polskich lektur sa
            moim zdaniem trafne (ale nie wszystkie - np nie widzę nic słego w tym, że
            inzynier nie będzie głąbem znającym się tylko na jednej dziedzinie zycia i że
            będzie w nim można pogadac także o trzynastozgłoskowcu. Wiesz, warto miec
            jakies horyzonty).

To co piszesz o polskiej socjopatii to też w dużej części racja. Ale nie
            winiłbym za to poprzednich ministrów (mają na koncie inne winy ;-)). Bardziej
            właśnie tę polską mentalność aroganckiego i zapatrzonego w siebie buca., A to
            właście charakteryzuje widzenie świata w wersji Giertych. To stąd się biorą te
            nasze cechy. Ty masz wiele racji w swych spostrzeżeniach, ale mieszkasz daleko
            i chyba Ci radio nieprawdziwych winnych wmówiło. Zeby skończyć z polską
            socjopatia, trzeba skończyć przede wszystkim z aroganckimi, ciasnymi umysłami
            vide Giertych, Kaczyńscy, Orzechowski etc. Pozdrawiam.
            • unsatisfied6 nie znam tych ludzi , by ich oceniać 04.09.06, 16:44
              kazek100 napisał:

> Zeby skończyć z polską
              > socjopatia, trzeba skończyć przede wszystkim z aroganckimi, ciasnymi umysłami
              > vide Giertych, Kaczyńscy, Orzechowski etc. Pozdrawiam.

tej oceny za mnie dokonują media - ja nie znam tych ludzi .

ps.
              nie piszę ze stanów - od wielu lat mieszkam w Polsce i mam takie
              samo prawo głosu jak ty .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka