way2short.rm 18.09.06, 14:50 Jestem nowa nauczycielka i mam miec zastepstwo, jak to jest platne?czy jest rozliczane na koniec miesiaca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toolkien Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 14:54 rozliczanie zastępstw jest zawsze na koniec miesiąca. Płatne są tylko zastępstwa czyli przeprowadzone lekcje, a nie tzw. organizacja zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
way2short.rm Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 15:23 i rozumiem ze te zajecia sa rozliczane wedlug dziennika zastepst i ja nie musze nic od siebie robic? Odpowiedz Link Zgłoś
gorzatax Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 17:49 W większości szkół - a we wszystkich, w których pracowałam - musisz sama wypełnić arkusz zastępstw. Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 19:00 Nie zawsze, czasem zastepstwa sa odgornie spisywane i liczone. Co oczywiscie idealne nie jest, bo trzeba wierzyc na slowo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 18:36 A co to za zjawisko ta "organizacja zajęć"? Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 19:00 organizacja zajec jest wtedy kiedy uczysz swoja klase, a druga masz przypilnowac, zerknac co robia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 19:24 A to tak można? Poważnie mówiąc, dla mnie nie do pomyślenia . No bo kto faktycznie sprawuje nad uczniami opiekę? Odpowiedz Link Zgłoś
duch-duch7 Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 15:55 > Jestem nowa nauczycielka i mam miec zastepstwo, jak to jest platne?czy jest > rozliczane na koniec miesiaca? Na tego typu pytania i całą masę innych z powodzeniem może dopowiedzieć opiekun stażu, którego bankowo masz. Odpowiedz Link Zgłoś
asia23bb Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 19:02 Zastepstwo jest platne jesli jest w Twoim wolnym czasie, np na okienku, po godzinach etatowych itp. Rozliczane jest na koniec miesiaca. O szczegoly polecam sie dopytac: opiekuna, panie w ksiegowosci albo w sekretariacie. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbani Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 22:32 Może w teorii zastępstwa są płatne, ale w praktyce w mojej szkole nikt za nie nie płaci - co najwyżej usłyszeć można coś o 40-godzinnym tygodniu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ajala1 Re: Zastepstwo-platne??? 18.09.06, 19:29 Zapłacone będziesz miała tak, jak za godzinę ponadwymiarową wg swojego osobistego zaszeregowania, czyli w Twoim przypadku zapewne stażysty lub kontraktowego. Radzę jednak dopytać się dyrekcji /badź opiekuna stażu/, czy otrzymasz wynagrodzenie. Niestety znane mi są /również z autopsji/ przypadki stosowania przez dyrektorów tzw. "zastępstw koleżeńskich", czyli bezpłatnych. Zastępstwo koleżeńskie, to zupełnie coś innego i nigdzie w przepisach tego nie znajdziesz. W praktyce jest to nieformalne zastępstwo, czyli Ty wchodzisz na lekcję za koleżankę, a ona Ci to kiedyś "odrabia" - oczywiście bez żadnej samowolki, wszystko za wiedzą i zgodą dyrekcji. Ale to tylko w przypadkach wyjątkowych,kiedy koleżance potrzebna jest ta wolna godzina czy dwie, a nie chce brać zwolnienia lekarskiego /a jak wiadomo nauczyciel nie może wziąć sobie urlopu, kiedy chce i kiedy mu akurat potrzeba/. Natomiast osobiście znam dyrekcje /sztuk - 2/, które w ten sposób wykorzystują nauczycieli do dziś, wysyłając ich na "koleżeńskie", czyli bezpłatne zastępstwa, za nauczycieli przebywajacych na zwolnieniu lekarskim. Inna wersja dyrekcji - to zastępstwo w ramach 40-godzinnego tygodnia pracy obowiązujacego nauczyciela /w tym 18 dydaktycznych!/. Toteż lepiej się zorientuj i popytaj innych nauczycieli, w jaki sposób ten temat funkcjonuje w tej konkretnej placówce. Godziny nadliczbowe i zastępstwa płacone są zawsze "z dołu", czyli po przepracowanym miesiącu. A tzw. "zajęcia opiekuńcze" lub "organizacja zajęć" to lenistwo lub nieudolność dyrektora, któremu nie chce się kombinować ze zmianami w planie i wpycha jednemu nauczycielowi dwie klasy. W ten sposób lekcje w obydwu klasach są stracone. Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś