Dodaj do ulubionych

odpowiedzi do probowki

IP: 213.199.204.* 09.05.03, 12:48
mnie to sie wydaje ,ze odp D . Zasada sodowa ma wlasciwosci zrace , dlatego
jak nalejemy na cos tam(nie pamietam co to bylo) , to wytworzy sie CO2 i
zmetnieje woda wapienna. A Wy jak zaznaczyliscie??
Obserwuj wątek
    • Gość: lolka Re: odpowiedzi do probowki IP: *.nwn.pl / 192.168.10.* 09.05.03, 13:03
      ja też tak zaznaczyłam ,ale podobno miało być to z kwasem , ale w każdym razie
      mieliśmy podobny tok myslenia;)
      • Gość: hmm.. Re: odpowiedzi do probowki IP: 62.233.138.* 09.05.03, 13:34
        też mam z tą zasadą sodową......
        • Gość: NiuńQa Re: odpowiedzi do probowki IP: *.ilabs.pl 09.05.03, 13:43
          Odp. miała być z kwasem octowym. W drugiej klasie chyba było o skałach
          wapiennych itd. Jest tam napisane, że aby wykryć to polewa się jakimkolwiek
          kwasem, który czymś tam się różni od węglowego. Przy tym wydobywa się
          dwutlenek węgla, a przy zasadach nie. Skorupka jajka posiada w sobie coś
          tam... zamieszałam się, ale na bank ma być kwas octowy.
          • Gość: Sikorka Re: odpowiedzi do probowki IP: 213.17.136.* 09.05.03, 14:35
            Ja zaznaczylam kwas, bo... tak. Strzelalam, bo nie mialam bladego pojecia...
            Zadnego innego pytania nie bylam tak niepewna jak wlasnie tego.
      • Gość: krabbe CH5COOH IP: *.visp.energis.pl 09.05.03, 13:55
        hm.......kwaes, zdecydowanie kwas!! pytałm belferke od chemii
    • Gość: pior Wedlugmnie tez kwas gdyz: IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 13:59
      Trzeba skorzystać ze sposobów otrzymywania soli
      kwas + wodorotl -> sól + woda
      zdecydowanie mozna odrzucic odpowiedz z zasada bo nie ma sposobu zasada +
      wodorotl
    • Gość: GŁĄB Re: odpowiedzi do probowki IP: *.toya.net.pl 09.05.03, 14:12
      Matko co za głąby z was! Jak tego nie wiecie to ja wam współczuję w liceum! Lepiej się douczcie, test był banalny a chemia to już poniżej normy! W ogóle wszystko było po prostu na poziomie 6 klasy podstawówki, ja nie wiem czego wy się baliście, pewnie tego ze nie chodząc do szkoły przez całe gimnazjum myśleliscie ze moze coś wam się przypomni! Jesteście śmieszni!

Trzeba zadziałać kwasem octowym, gdyż jest on mocniejszy od reszty kwasu węglowego w węglanie wapnia. Wydzielający się kwas węglowy jest nietrwały i rozpada się na wodę i dwutlenek węgla!
      • Gość: kajjjaaa Re: odpowiedzi do probowki IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 14:29
        >" Wszystko było po prostu na poziomie 6 klasy podstawówki"
        skoro ty juz miales chemie w 6 klasie..to co to za szkola?:PP uahahhahaa
        i nie rób z siebie nie wiadomo kogo bo takie zarozumialstwo nie zawsze na dobre
        wychodzi
      • Gość: Sikorka Re: odpowiedzi do probowki IP: 213.17.136.* 09.05.03, 14:42
        Nazwałeś się GŁĄBEM, nieprawdaż? Ja bynajmniej się za coś takiego nie uważam,
        choć nie znałam odpowiedzi na to pytanie i strzeliłam --> kwas.
        Nie poniżaj innych egoisto! ZObaczymy jaki będzie Twój ogólny wynik! A jaki
        miałeś z próbnego? Mnie wystarczyły moje 92 punkty.
    • Gość: Zeg Re: odpowiedzi do probowki IP: *.chomiczowka.net.pl 09.05.03, 14:36
      Dzwoniłem do jednej znajomej chemiczki. Kwas octowy i to jest odp. na 1000%
      pewna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka