Dodaj do ulubionych

Po maturze FCE

25.07.07, 18:38
Hej własnie zdałam podstawową mature na 72%. I teraz planuje zapisac sie na specjalistyczny kurs przygotowujący do FCE. Czy z takim wynikiem maturalnych mam szanse zdac FCE. Bardzo lubie angielski, a certyfikat FCE jest moim marzeniem. Co o tym myślicie? Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • randybvain Re: Po maturze FCE 25.07.07, 18:39
      Poszukaj sobie w internecie, jak wygladaja pytania do FCE. Teoretycznie po
      maturze powinnas zdawac CAE.
      • brokatowymotyl Re: Po maturze FCE 25.07.07, 18:41
        o FCE dużo już czytałam na internecie. Ale jak myślisz podstawowa matura sięga poziom zaawansowania do FCE, nie porywam się z motyką na księżyc, więc chciałam troche ludzi popytac na forach. Dziekuje
        • randybvain Re: Po maturze FCE 26.07.07, 18:54
          Skoro FCE nie zalicza matury, to sa podstawy twierdzic, ze na niej poziom jest
          wyzszy:^)
          • baba67 Re: Po maturze FCE 26.07.07, 21:08
            Nie rozsmieszaj mnie :-)
            • randybvain Re: Po maturze FCE 27.07.07, 15:01
              Hehe. Ale i bez tego nie sadze, zeby FCE przekraczalo mozliwosci nastolatka,
              ktory zdal mature. Nie znam na tyle programu nauczania angielskiego w szkolach,
              ale wydaje mi sie, ze za duzy nacisk jest polozony na nauke gramatyki, a za
              maly na mowienie, pisanie i sluchanie.
              • nauczycielka_biologii Re: Po maturze FCE 27.07.07, 15:30
                Tego samego zdania sa kolezanki-anglistki. Jeden z uczniów ( I klasa) zdał FCE
                na A, nieźle pisze, ma obrytą gramatykę, nieźle rozumie ze słuchu, ale fatalnie
                mówi.
      • yoka1 Re: Po maturze FCE 25.07.07, 18:42
        taki wynik na podstawie jest za niski, aby zdać FC. Poziom tego egzaminu jest porównywalny z matura pisemna rozrzeszona tylko zadania sa inne. szkoda pieniedzy, powinnas sie jeszcze pouczyc.
        • brokatowymotyl Re: Po maturze FCE 25.07.07, 18:45
          Kurcze, ale tak myslałam jak już bym się decydowała, to wczesniej uczeszczała bym na kurs przygotowawczy pod kątem FCE.
          • yoka1 Re: Po maturze FCE 26.07.07, 10:38
            tylko wiesz, że na takim kursie rozwiązuje się testy i uczy się strategii egzaminacyjnych, a cała reszta, czyli nadrobienie braków w gramatyce i słownictwie należy do ciebie. Poza tym przygotowując się do matury zapewne widziałaś zadania z poziomu rozszerzonego - jeśli te teksty czytane i słuchane były zbyt skomplikowane, to masz kupę do zrobienia. No i parafrazy, słowotwórstwo też, jeśli nie umiałaś ich przekształcić i utworzyć nowych słów, albo udała ci się jedna z nich, to szkoda wydawać pieniędzy na FCE w najbliższym roku, bo ten egzamin kosztuje kilka stówek. Lepiej najpierw pójść na kurs na poziom Upper-intermediate, uzupełnić braki, wyćwiczyć je, a dopiero potem na kurs przygotowujący do FCE. Zresztą, każda porządna szkoła językowa i tak ci każe pisać test i odpowiadać, aby zakwalifikować cię na odpowiedni poziom.
            • baba67 Re: Po maturze FCE 26.07.07, 15:40
              teoretycznie po poziomie upperintermediate plus jakis trening powinno sie zdac
              FCE bez problemu.
              Natomiast podstawowa matura zdana na siedemdziesiat pare punktow to nie jest
              nawet intermediate. Zwazywszy, ze FCE nic Ci wlasciwie nie daje procz
              satysfakcji, to lepiej zaczac od poziomu intermediate, potem upperintermediate.
          • kociamama Re: Po maturze FCE 27.07.07, 21:30
            To moze zrob probny test i zobaczysz?
            Jak masz min 30 % mozna sie zmialo zapisac na kurs do FCE. Choc
            kurs "specjalistyczny" do Fce brzmi jakos smiesznie;>

PZdr,
            Kociamama.
            • baba67 Re: Po maturze FCE 28.07.07, 13:40
              Dobra mysl, matura mogla nie pojsc.Tylko testyu to nie wszystko, moze dziewczyna
              niech uczciwie cos napisze w przeznaczonym czasie i da do sprawdzenia
    • jeremaiah [...] 27.07.07, 00:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka