keli77 01.09.07, 12:07 czy integracja ma pozytywny wpływ na rozwój dzieci z autyzmem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukasz.gendek Re: autyzm - edukacja w integracji 15.09.07, 14:36 Witam!Oczywiście, że ma.Jednak zależy to od środowiska, w którym ma znaleźć się dziecko(przedszkole integracyjne czy np. tradycyjna 30- osobowa klasa szkolna).Kluczowe jest pytanie, czy dziecko mówi i jak się komunikuje ze światem (oprócz osób znaczących).Polecam książki Pani Ewy Pisuli.Świetny specjalista.A jeśli integracja w przedszkolu, to brałam udział w takim przedsięwzięciu jako opiekun,osoba wspierająca dziecko w nowym środowisku(inicjowałam kontakt dziecka z kolegami, sama proponowałam odpowiednio przygotowane zabawy).Warto!Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
samson.miodek Re: autyzm - edukacja w integracji 17.09.07, 04:51 Moja corka chodzi do klasy gdzie chlopiec ma autyzm.Dzieci bardzo lubia tego chlopca.MAja inne spojrzenie na swiat, wiedza ze sa inni wsrod nich.Jest tez tak ze ten chlopiec ma swojego nauczyciela.Ciagle jest ktos z nim i jak dziecko zaczyna sie zachowywac troszeczke ponad norme zostaje wyprowadzane z klasy by sie uspokoilo.Nauczyciel prowadzacy lekcje nie musi sie dwoic i troic, co nie znaczy ze nie ma kontaktu z autystycznym dzieckiem.Konrad upodabal sobie akurat moja corke i kilkoro innych dzieci z klasy.Dzieciak ma ograniczony kontakt slowny - klasa sie uczyla jezyka migowego, co uwazam za wielki plus. Odpowiedz Link Zgłoś