Dodaj do ulubionych

Studenci nie mają gdzie mieszkać

12.09.07, 08:42
Ja wynajmuje kawalerkę przy uczelni, od znajomego dzięki czemu
kosztuje mnie to w Warszawie tylko 1000zł, akademik kosztuje min.
300zł. Stypendium mieszkaniowe dla studentów w bardzo złej sytuacji
wynosi 80 zł.
Paranoja jak wszystko w tym kraju...
Obserwuj wątek
    • bleble2000 maskara! 12.09.07, 08:49
      we wrocku to juz powoli staje sie monthy python kto da wiecej kasy
      za cale mieszkanie! powinni cos z tym k** zrobic, doszlo do tego, ze
      obecnie za miejsce w dwuosobym pokoju w centrum to 400zl a pokoj
      miedzy pkp a rynkiem to nawet 700zl!
      • forum_wyborcza Będzie jeszcze drożej 12.09.07, 08:57
        Przecież ceny mieszkań mogą tylko rosnąć podczas nieustającej hossy :-D

Zatem również ceny wynajmu nie mogą stać w miejscu.
        • lech.taczka A studenci powinni mieć same piątki w indeksie 13.09.07, 06:31
          A studenci powinni mieć same piątki w indeksie, żadnych "warunków", żadnych
          sesji poprawkowych. To paranoja żeby nie mieć piątek i zaliczeń w terminach
          zerowych, trzeba coś z tym zrobić, ble, ble.
      • keradiusz Re: maskara! 12.09.07, 09:15
        witam, ja jestem z tej drugiej strony czyli wynajmujący. Też
        przeprowadzałem casting (do wynajecia był 1 dwuosobowy pokój w
        trzypokojowym studenckim mieszkaniu- w dwóch pozostałych mieszkają
        już trochę zasiedziali studenci) i moje uwagi co do tych którzy
        chcą coś wynająć:
        - jak dzwonisz to powiedz dzień dobry (cześć, witam) mam na Imię lub
        nazywam się!! ( na ogłoszenie odpowiedziało telefonicznie 78 osób
        tylko 3 sie przedstawiły jedna z nich wygrała).
        - czytajcie treść ogłoszenia (tam są często podane oczekiwania
        właściciela a pytanie o to co jest napisane w ogłoszeniu świadczy,że
        ciężko bedzie sie z kimś takim dogadać)
        - o cenach decyduje rynek ( po odzewie sondarzowym z lipca i
        przebiegnięciu sie przez moje mieszkanie 16 par z lipca podniosłem
        cenę o 75 zł od osoby na tym pokoju - wszyscy liczyli, że póżniej
        bedzie wiekszy wybór a we wrześniu miałem takich, którzy chcieli
        brać ten pokój w ciemno bez oglądania bo było tak ciasno na rynku)
        - pamiętaj, że właściciel jest trochę starszy(wapno jak nic nawet
        jesli jeszcze niegaszone) i oczekuje jednak poszanowania jego czasu
        (nie spóżniaj się na spotkanie albo powiadom go telefonicznie o ile
        się spóźnisz)
        I PAMIĘTAJ LICZY SIĘ PIERWSZE WRAŻENIE!!!
        • marcink_23 Re: maskara! 12.09.07, 21:24
          Spadaj trollu!!
      • mieczyslaw.dyrektor Re: maskara! 12.09.07, 11:09
        Jak to "powinni coś z tym zrobić"? I kto powinien? I co właściwie
        powinien zrobić? Może ograniczyć urzędowo ceny stancji? Czy tylko ja
        mam wrażenie, że studenci w Polsce mają wyjątkowo roszczeniową
        postawę? Wszystko im się należy i najlepiej za darmo, a jak się nie
        da, to jednak koniecznie z jakąś ulgą?
        • ochach 1200 za pokój z kuchnią...? 12.09.07, 11:12
          1200 w Warszawie?
          to chyba za daleki Tarchomin
          a w innej lokalizacji to za 25m. i nie nazwałabym tej wnęki
          kuchnią...
        • morning.calm Re: maskara! [do mietka] 12.09.07, 11:43
          Skoro Ty nigdy nie studiowales ani nie utrzymywales swojego dziecka na studiach
          to nie powinienes sie w ogole wypowiadac. Nie jest latwo utrzymac sie np. we
          Wroclawiu czy Warszawie kiedy musze placic 500zl za miejsce w mieszkaniu, do
          tego oplaty eksploatacyjne, materialy na studia, jedzenie, bilety, a o imprezie
          czy pizzy moge zapomniec jesli nie dorabiam gdzies na boku. I tak zyjac bardzo
          oszczednie trzeba sie liczyc z kwota okolo 1400zl miesiecznie (w tym oplaty za
          mieszkanie/czynsz).
          Dlatego nie dziw sie, ze "studenci maja postawe roszczeniową" w momencie, gdy
          dochod na osobe w ich rodzinie wynosi zalozmy 1200zl, a koszt jego utrzymania
          jest wyzszy o te dwiescie zlotych. Nie wspominajac o stypendiach, ktore sa
          smiechu warte...
          • susa23 Re: maskara! [do mietka] 12.09.07, 15:10
            Edukacja dzieci wszedzie kosztuje....
            Niestety przyzwyczailismy sie wszystko dostajemy za darmo. I tak
            poki co w Polsce studia panstwowe sa nieodplatne. Osobiscie mam
            nadzieje ze to sie zmieni. Dzieki temu uczelnie moglyby wprowadzic
            programy stypendialne dla zdolnych mlodych ludzi, pozwalajace im
            oplacic czesne i utrzymac sie. W wielu krajach dzialaja systemy
            kredytowania studentow.
            • aizuz Re: maskara! [do mietka] 12.09.07, 23:52
              dzięki temu że edukacja na państwowych studiach jest "bezpłatna" to kształcimy
              droga suso23 najzdolniejszych a nie najbogatszych za darmo
              w Polsce są przecież kredyty dla studentów
      • lech.taczka A sydenci powini mieć same pitki 13.09.07, 06:29
    • allerune Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 11:58
      Czy ktokolwiek zna jakieś wyliczenia w rodzaju:
      - ilość mieszkań oddawanych rocznie do użytku w danym mieście,
      - ilość mieszkań planowanych do oddania w najbliższych latach,
      - ilość studentów w danym mieście,
      - średnia cena wynajmu,
      - średnia cena metra mieszkania?

Chciałbym potwierdzić swoje wrażenie, że ten boom skończy się niedługo, jak
      tylko oddane zostaną inwestycje z 2006-2007. Co o tym sądzicie ?
      Uważam, że większość cen napędzanych jest przez wynajmujących, którym zaczyna
      się grunt palić pod nogami (wzrost cen już nie rekompensuje różnicy
      kredyt-dochód z wynajmu). W pewnym momencie osiągniemy poziom, gdzie (tak jak
      już za ceny całych nieruchomości) ludzie nie będą chcieli płacić więcej. W
      zależności od ilości nowych mieszkań na rynku, ceny potem się ustabilizują, albo
      rypną na maksa...
      • moore0803 Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 13:35
        W pewnym momencie osiągniemy poziom, gdzie (tak jak już za ceny
        całych nieruchomości) ludzie nie będą chcieli płacić więcej. W
        > zależności od ilości nowych mieszkań na rynku, ceny potem się
        ustabilizują, albo rypną na maksa...

prawa rynku, niestety.
        przewaga sprzedających i wynajmujących polega na tym, że oni te
        mieszkania posiadają, i być może wcale nie spieszy im się z
        wynajmem/sprzedażą. Z kolei kupująct/najemca - może ewentualnie spać
        pod mostem, skoro nie chce płacić więcej...
        moim zdaniem nic się nie rypnie, może nie będzie tak rosło
        ale na obniżki rzędu 20-30% na jakie liczą co poniektórzy - myslę że
        raczej nie ma szans
        • allerune Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 13:43
          pytanie po co ludzie trzymają mieszkania i wynajmują je? Część na tym zarabia,
          natomiast jest też duża rzesza ludzi, którzy kupili te mieszkania zaciągając
          duże kredyty i licząc na duży wzrost wartości. Wartość nieruchomości trochę
          stanęła, więc dopłacanie comiesięczne przestaje się opłacać (próbują to
          kompensować wzrostem cen czynszu, ale to moim zdaniem na krótką metę), zacznie
          się wyprzedaż (realizacja zysków)... Więcej ludzi wtedy będzie miało szansę na
          zakup mieszkania dla siebie i presja na wynajem spadnie... tzn. tak przynajmniej
          "może być". Osobiście na to liczę.

Rynek nie może rosnąć w nieskończoność, właśnie także ze względu na prawa
          rynku... jest popyt na domy, więc się ich dużo buduje, większa podaż może
          zahamować wzrost cen, zagrożeniem mogą być tu jedynie spekulanci i tutaj pojawia
          się rola państwa. Dla ogółu obywateli podatek katastralny stałby się zbawieniem...
          • kot_premiera czy wiesz na czym polega podatek katastralny ? 12.09.07, 22:28
            allerune napisał:

> zahamować wzrost cen, zagrożeniem mogą być tu jedynie spekulanci i tutaj pojawi
            > a
            > się rola państwa. Dla ogółu obywateli podatek katastralny stałby się zbawieniem
            > ...

Drogi Kolego Studencie

tak się składa, że wynajmuję mieszkanie studentom; od kilku lat tej samej ekipie

jako, że są spokojni i płacą zawsze prawie na czas - traktuję ich po przyjacielsku jako stałych klientów i nie podnoszę im czynszu, aż tak bardzo, jak wynikałoby z rynkowego trendu

ale zapewniam Cię, że jeśli będę miał płacić oprócz jednego dochodowego podatku od wynajmu (który płacę jako uczciwy obywatel RP 4.0 (4.5?) ver. demo) jeszcze podatek katastralny, to nie omieszkam go uwzględnić w cenie

pomyśl więc w czyim interesie chcesz tego podatku

• pinia1a Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 13:03
      A na stancji to nie łaska?
      Ale dziś student-panisko chce tylko samodzielnego mieszkania a te
      są za drogie. I dobrze bo studenci dewastują mieszkania, zachowuja
      się jak bydło.
      • allerune Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 13:36
        stancja, czyli wynajmowanie pokoju u kogoś, kto myśli, że może do niego wejść w
        każdej chwili (szczególnie podczas nieobecności lokatora), ktoś kto ustala
        zasady "co, gdzie, kiedy i z kim"?
        Panisko ? Kpisz sobie, ludzie powinni mieć prawo do mieszkania i zabawy tak jak
        młodzi na całym świecie. Pomagałem kiedyś szukać mieszkania dziewczynie i po
        kolejnej dygoczącej staruszce krzyczącej "tylko żadnych odwiedzin" daliśmy spokój...
        • latouche Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 13:53
          > stancja, czyli wynajmowanie pokoju u kogoś, kto myśli, że może do >niego wejść
          w każdej chwili (szczególnie podczas nieobecności >lokatora), ktoś kto ustala
          zasady "co, gdzie, kiedy i z kim"?
          i najbardziej ceni sobie lokatorow, ktorzy nie gotuja, nie myja sie, nie piora,
          a najlepiej zeby nie wydawali zadnych dzwiekow i nie oddychali. Dziekuje postoje.
          Ja na studiach i przez pierwsze lata po nich mieszkalam i na stancji, i w
          wynajmowanym w pare osob mieszkaniu - i naprawde to ostatnie to najlepsze
          rozwiazanie. Za wode, prad i gaz placi sie samemu, wiec odpadaja klotnie z
          wlascicielem o to ile sie zuzywa. A jak ktos sie tak trzesie zeby mu cos nie
          zdewastowali to niech nie wynajmuje, to nie jest obowiazek. Niestety jak sie
          mieszka, to sie i niszczy - sciany sie brudza, meble sie zuzywaja i tak dalej.
          • allerune Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 13:58
            dokładnie tak, czasami właściciele nie oddają kaucji tylko i wyłącznie z powodu
            naturalnego zużycia (a przez to czasem zniszczenia) wyposażenia mieszkania...
      • aizuz Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 23:57
        co ty za głupoty piszesz
        studenci są różni ale zdecydowana ich większość to naprawdę porządni lokatorzy
        a poza tym stancja wychodzi często drożej niż mieszkanie w kilka osób
        zastanów sie trochę na sobą
        i nie obrażaj ludzi bez powodu
    • allerune Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 13:59
      Jest jeszcze inna kwestia. Często jest tak, że jedna osoba podpisuje umowę z
      właścicielem na załóżmy 3-pokojowe mieszkanie za 1500 złotych, a potem bierze
      jeden pokój i 2 pozostałe podnajmuje za 800 każdy. Właściciel o niczym nie wie,
      podnajmujący też niewiele wiedzą. Tego typu "przedsiębiorczość" także wpływa na
      wzrost cen.
    • thebigzumzum Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 16:11
      W Pile 5 lat temu za 4 osobowy pokoj placilem jako student 90zl. Teraz musialbym
      zaplacic cos ponad 200zl.

Dla swiezych studentow polecalbym akademik. Dla starszych wynajem mieszkania 4
      pokojowego. Wychodzi troche drozej jak akademik ale idzie zniesc. Jeszcze lepiej
      to wychodzi gdy wszyscy sa w parach, wtedy w 4 pokojowym mieszkaniu moze byc
      nawet 8 osob a to ladnie rozklada koszty tylko ze jest troche tloczno.

Stancje? To sa po prostu kpiny. W wiekszosci przypadkow stancje nadaja sie
      jedynie dla osob samotnych majacych klopoty z nawiazywaniem kontaktow, zamkniete
      w sobie. Staruszka wynajmuje pokoj studentowi i mysli ze ten bedzie wracal przed
      20 i siedzial non-stop cicho. I do tego nikt go nie bedzie odwiedzal. Oczywiscie
      jeszcze trzeba bedzie robic pod jego nieobecnosc rewizje zeby regularnie miec
      kontrole nad tym co sie u niego dzieje. NIGDDY W ZYCIU

Jest jeszcze rozwiazanie posrednie - INTERNAT :)
      Sa restrykcje ale zwykle sa tansze od akademikow i sa w troche gorszym stanie.
      Sa tam opiekunowie ale impreze da sie spokojnie zorganizowac. Tylko klopot jest
      z weekendami ale jak ktos ma mniej niz 100km do domu to da rade.

Pozdrawiam
    • przecinq Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 16:46
      Dla ścisłości - kredka jest wyższa, ołówek niższy:).
      • ania_chlebek Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 17:46
        a ja akurat szukam mieszkania w Rotterdamie. w porownaniu z tym to sytuacja w Polsce moze sie schowac. ceny sa kosmiczne - conajmniej 300 euro, ale zazwyczaj wiecej, na komfortowe warunki nie ma co liczyc, zazwyczaj za pierwszy miesiac placi sie 3 razy, czynsz, kaucje i oplate dla posrednika. poza tym wg holenderskiego prawa w mieszkaniu moze mieszkac tylko tyle osob ile jest w nim sypialni, wiec nie ma mozliwosci kombinowania laczenia sie w pary i probowanie zbicia kosztow... trzymajcie za mnie kciuki, bo jestem tu juz dwa tygodnie i ciagle nic nie znalazlam, a slyszalam juz o ludziach, ktorym znalezienie mieszkania zajelo miesiac! poki co mieszkanie u znajomych - i tak dobrze, bo jak ktos nie ma na miejscu znajomych to pozostaje hostel - 20 euro za noc! :-)
        pozdrowienia dla wszystkich szukajacych
    • mamuskak [...] 12.09.07, 17:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • perseidaa Łódź 12.09.07, 19:01
      w Łodzi studiuje chyba ze sto tys studentów!! może byście napisali o sytuacji w
      tym mieście??
    • tester [...] 12.09.07, 21:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • arras_1333 Re: Za drogo??? 12.09.07, 23:49
        Gorzej ci kretynie?
    • ergoproxy Studenci nie mają gdzie mieszkać 12.09.07, 22:19
      W dobie gospodarki wiedzy wydatków na kształcenie nie wolno
      klasyfikować po stronie kosztów. To są po prostu inwestycje. Szkoda,
      ze pedzacy w amoku do wyborów politycy nie chcą o tym pamiętać.
      Jesteśmy więc zdani na siebie...

Inwestycja w edukację przypomina rozłożone na lata żmudne budowanie domu. Jednak wiedza jest nam potrzebna...
      • kasiaczek_168 Re: Studenci nie mają gdzie mieszkać 13.09.07, 07:43
        wlasnie,a wydatki na ksztalcenie a przez to jego jakosc wplywaja na wynik ,ja jakos nie wyobrazam sobie nauki w akademiku wylecialabym pewnie po 1 roku... mam wlasny pokoj na stancji i choc da sie uczyc to czesto bywaly spiecia np zacinajacy sie zamek w drzwiach wejsciowych <albo babcia po prostu zostawiala klucz w zamku zapominajac ze jeszcze nie wrocilam> w ten sposob utknelam o 8 rano przed drzwiami wracajac z sylwestra...albo pijani turysci ktory w czasie mojej sesji razem z kolegami zrobili impreze calonocna w wynajetym obok pokoju po czym jeden z nich wpadl do mnie budzac mnie.. i inne takie rzeczy ze mam byc w domu o 22, nawet moj chlopak mui sie przed 23 zmyc,podczas moejj neiobecnosci mam rewizje osobista a smieci podrzucam sasiadom bo nie ma u nas miejsca;/
        mimo to zostalam na tej stancji bo kawalerki kosztuja min 700 zl ijdenak dobrze jest miec kogos kto wiadomo ze zawsze pomoze :)
        a o wynajeciu mieszkanai studenckiego nie mam co marzyc jestem na takim wydziale ze albo ludie mieszkaja w akademikach/z rodzicami albo maja na tyle bogatych rodzicow ze wynajac mieszkanie ich dziecku to drobiazg ;]
    • tattara Studenci nie mają gdzie mieszkać 20.05.08, 21:44
      cIężka nasza dola z tymi mieszkaniami. JA to zastanawiam się czy zamiast płacic
      ratę za wynajem, nie zawierzyć w social lending i nie wziąć pożyczki z chociazby
      takiego kokos.pl ? rata ratą moge miec z tego albo ubytek ksay albo mieszkanie
      własne. W stanach social się sprawdził czemu w Pols ce ma byc inaczej ?
      pozdrawiam
    • kupagnoju Studenci to bydło, powinni mieszkać w chlewach 29.05.09, 13:42
      a nie w mieszkaniach między ludźmi

to niedorozwinięte małe dzieci, które uciekły z domu i zatruwają życie innym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka