Dodaj do ulubionych

studia:2 kierunki

09.02.08, 20:50
W tym roku zdaje mature, i chce rozpoczac studia na 2 kierunkach
jednoczesnie. Chcialbym sie zapytac tych, ktorzy sa bardziej
doswiadczeni oddemnie : kiedy musze zglosic taka chec (komu), czy
bede miec jakis specjalny plan zajec (slyszalam cos o indywidualnym
toku studjow), no i jeszcze jedno, jak to wyglada w praktyce...tj.np
w lipcu dowiaduje sie gdzie mnie przyjeli, i co dalej....?? Mam
nadzieje ze mi ktos pomoze.... z gory bardzo dziekuje!
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: studia:2 kierunki 09.02.08, 21:37
      W praktyce to najprawdopodobniej na pierwszym roku nie dostaniesz zgody na 2
      kierunki studiów. Czasem wręcz musisz podpisać zobowiązanie, że rozpoczynasz
      tylko jeden kierunek. Jeśli myślisz o dwóch różnych uczelniach to możesz
      spróbować zacząć oba "nielegalnie", ale wtedy nie liczna żadne ułatwienia.
      Oczywiście nie dotyczy to specjalnych programów studiów równoległych typu MISH
      czy MISMAP.
      • zaklop-otana Re: studia:2 kierunki 10.02.08, 12:10
        dzieki za informacje:) a moge na 1szym roku studiowac dziennie i
        zaocznie legalnie?? czy po ukonczeniu 3 lat zaocznie, moge
        kontynuowac dziennie??:)
        • leni6 Re: studia:2 kierunki 10.02.08, 13:29
          Zgody nie dostaniesz, pytanie tylko czy faktycznie Ci ona potrzebna skoro
          zajęcia i tak nie będą Ci kolidować ze sobą. Kłopot jaki możesz mieć to to, że
          obie uczelnie mogą żądać oryginału świadectwa maturalnego. Mogą, ale nie muszą.
          Nie wiem co zamierzasz studiować i gdzie, ale przykładowo w Warszawie UW wymaga
          podpisania oświadczenia, że nie podejmujesz innych studiów i oryginału
          świadectwa, PW wymaga tylko oryginału, a SGH żadnego z powyższych. Dowiaduj się
          na konkretnych uczelniach.

Po ukończeniu licencjackich studiów, niezależnie od trybu możesz przystąpić do
          rekrutacji na studia uzupełniające magisterskie o ile dla Twojego kierunku takie
          studia są prowadzone. Z rekrutacja jest różnie czasami są to egzaminy więc
          wszyscy maja równe szanse, czasami preferowane są osoby które na danej uczelni
          ukończyły (np dziennie, choć nie koniecznie) studia licencjackie, a dla reszty
          zostaje zaledwie kilka miejsc.
          • zaklop-otana Re: studia:2 kierunki 10.02.08, 13:47
            Jeszcze raz dziekuje!! ale pojawiło mi się jeszcze 1 pytanie: czy
            studjujac jezyki(filologie) , i jakis 2 kierunek, to czy jestem
            zwolniona z zajec jezykowych np .J.Angielski... czy moze wystarczy
            tlyko certyfikat potwerdzajacy poziom B2??
            • leni6 Re: studia:2 kierunki 10.02.08, 14:02
              Zależy gdzie. Zwykle możesz przepisać lektorat z poprzedniego roku na drugim
              kierunku. Czasami możesz go zaliczyć certyfikatem lub wewnętrznym egzaminem.
              Nieliczne uczelnie nie pozwalają na takie praktyki (np SGH, gdzie możesz zacząć
              walczyć o zaliczenie języka, jak na filologii jesteś na 4-5 roku).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka