Dodaj do ulubionych

do nauczycieli

19.05.08, 14:34
czy ktoś wie, ile nauczyciel zarabia na ustnej maturze z jezyka
obcego za 1 ucznia?

Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: do nauczycieli 19.05.08, 19:34
      nic nie dostają. Oblicza się, ile godzin siedzą, a ile mają planowych lekcji i dopiero, gdy przekroczą planowe godziny dostają za te ponadwymiarowe pieniążki - nie wiem, jak stawka.
      • mist3 Re: do nauczycieli 19.05.08, 21:11
        stawka zależy od tego jakim jesteś nauczycielem - kontraktowy za godzinę zarabia
        mniej niż dyplomowany, a więc i odpowiednio mniej dostanie. Na maturze z j.
        angielskiego płacą tylko za 10 minut za ucznia (a więc nie liczą czasu na
        przygotowanie, ani też na wypełnienie dokumentacji i ustalenie wyniku po danym
        uczniu), podobnie jest na poziomie rozszerzonym - płacą tylko za 15 minut oraz
        na j, polskim (nie jestem polonistką, ale wiem, że też są stratni). Ale jak już
        ktoś napisał - płacą dopiero od punktu, w którym liczba godzin w etacie została
        przekroczona.
        • yoka1 Re: do nauczycieli 19.05.08, 21:33
          tak. Wniosek prosty - lepiej nie być obsadzonym za wiele razy, bo lekcji mało w maju po odejściu klas 3 i nie denerwujesz się, że siedzisz, a kasy nie zobaczysz. Wynika z tego, że głównie robisz to ku chwale ojczyzny - zwłaszcza czekanie 5 minut przy każdym uczniu aż się przygotuje i przy wypełnianiu papierków.
          • anka123123 Re: do nauczycieli 20.05.08, 08:57
            my pytamy tylko po lekcjach, dlatego pytam o stawke, z tego co wiem
            pytamy od dwóch lat właśnie PO lekcjach, ponieważ płaca mniej za
            maturę niz za lekcje.

inna kwota nalzey sie przewodniczacemu inna czlonkowi komisji

a absurdem jest placenie za mature w zaleznosci od stopnia awansu
            tym barziej jezeli ktos jest egzaminatorem i robi ta samą robote
            • yoka1 Re: do nauczycieli 20.05.08, 09:08
              no dla mnie tak samo jest dziwne, że ta samo nauczanie i prowadzenie lekcji dostajemy różne płace zależnie od stopnia awansu:) Często jest tak, że ci młodzi o wiele więcej się wysilają niż ci mianowani i dyplomowani, a i tak zarabiają mniej, nie mają dodatków tzw "motywacyjnych" i jeszcze żyją pod presją nagłego wypowiedzenia lub nie przedłużenia umowy. A do tego jeszcze w TV powiedzą, że mianowani i dyplomowani to nauczyciele z najwyższymi kwalifikacjamia, haha! Awans powienien być związany z zasługami, a nie z przpracowanymi latami i zebranymi papierkami, nie wspominając o tym, że ci starej daty dostali mianowanie a często i dyplomowanie z urzędu - jak weszła ustawa, to były różne możliwości preferencyjnego zrobienia szybkiego awansu bez wysiłku
              • wojdaszkak Re: do nauczycieli 20.05.08, 17:15
                Zgadzam się w 100%. Ja dopiero zaczęłam pracę w szkole i, mówiąc potocznie,
                haruję jak wół. A płaca marniutka. I na dodatek żyję w ciągłym stresie, bo teraz
                nauczyciel jest winien wszystkiemu.
              • anitka221 Re: do nauczycieli 26.05.08, 19:43
                A jakie Ty yoka masz zaslugi jako mloda nauczycielka? Zloz papiery
                na mianowanego, to komisja oceni czy masz zaslugi. Zapytaj w swoiej
                szkole ilu nauczycieli skladalo 'papiery' na dyplomowanego i ilu
                dostalo. Jezeli zaden to z pewnoscia maja takie same 'zaslugi' jakie
                Ty masz, czyli kiepskiej jakosci.Dla Twojej informacji - Nauczyciela
                Dyplomowanrgo dostaja rowniez mlodzi nauczyciele , ale tylko
                wybitni. Pewnie Ty mozesz sobie tylko o tym pomarzyc.
                • anka123123 Re: do nauczycieli 26.05.08, 21:50
                  i anitka221 zgadzasz się z tym, że płaca za matury powinna być
                  zalezna od awansu? czyli siedzi dwoje nauczcieli, jeden - nauczyciel
                  mianowany (egzaminator oke) i drugi czesto bez pojecia wiekszego o
                  nowej maturze(ze stazem 25 l.), ale dyplomowany i to ten drugi
                  dostaje więcej kasy TO JEST OK?

ps juz wiem jak placą - to jest na stronach kuratoriów i bedzie
                  oprotestowane jutro w niektorych szkolach, bo placą tylko za 10
                  minut egzaminu
                • yoka1 Re: do nauczycieli 27.05.08, 09:19
                  anitka wypraszam sobie takie uwagi, nic o mnie nie wiesz, więc wyżyj się gdzie indziej.

A temat dotyczył zapłaty za siedzenie na maturach ustnych, więc jak nie masz nic do powiedzenia w tym temacie, to nie dopisuj złośliwości na mój temat czy innej osoby tu wypowiadającej się.

Może czas zmienić zawód zgorzkniały nauczycielu dyplomowany, domagający się podwyżki, bo przecież 2000 zł netto, to za mało za poobijanie się kosztem młodych "muszących" się wykazać nauczycieli!
            • szkolny100 Re: do nauczycieli 27.05.08, 01:22
              Nie ma podziału przewodniczący /członek. Płacą tyle samo w całej
              Polsce; ponieważ sa to godziny ponadwymiarowe, więc zależą od
              stopnia awansu zawodowego.
              Rozumiem wasze rozgoryczenie i żal, ale niestety w każdej firmie sa
              pracownicy młodsi stażem, którzy zarabiają mniej i tacy, którzy
              pracują od x lat i zarabiają więcej. Szkolnictwo nie jest wyjątkiem.

Wynagrodzenie za ustne:
              www.men.gov.pl/menis_pl/listy_ministra/list_20080402_t2.doc

• yoka1 Re: do nauczycieli 27.05.08, 09:21
                szkolny100, dzięki za normalną odpowiedź. Taka jest prawda, ale do innych czepialskich w tym wątku - każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka