damian636 09.12.08, 09:09 Podajcie mi 5 cyfr naturalnych żeby ich suma równała się 14.Przypominammm... nie mogą byc to liczby ujemne ani 0. Pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gobi05 czemu nie zero? 09.12.08, 11:02 Zero jest cyfrą, jest też liczbą naturalną, jak najbardziej. 2 + 2 + 2 + 2 + 6 = 14 Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: czemu nie zero? 09.12.08, 11:14 1 2 3 4 4 straszne problemy ma "dzisiejsza młodzież" :) Odpowiedz Link Zgłoś
damian636 Re: czemu nie zero? 09.12.08, 13:13 Przepraszam was ale pomyliłem się to mają być liczby natyralne nieparzyste i bez zera gdyż ono jest obojętne. To pytanie zadał mi mój nauczyciel i za cholibcie nie moge go rozwiązac. Ale on zna odpowiedzi i nie chcem mi powiedzieć. wię licze na pomoc z waszej strony. Pozdrawiam heh Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: czemu nie zero? 09.12.08, 20:57 jest taka regóła że suma parzystej ilości liczb nieparzystych daje zawsze liczbę parzystą. nieparzysta ilosć daje zawsze nieparzystą.. pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_parzyste_i_nieparzyste w balona Cię robi i tyle ;) no chyba że chodzi o inny zapis niż dziesiętny np pietnastkowy czyli 14=> 1*15+4=19 3 3 3 5 5 KPW? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
damian636 Re: czemu nie zero? 09.12.08, 13:12 Przepraszam was ale pomyliłem się to mają być liczby natyralne nieparzyste i bez zera gdyż ono jest obojętne. To pytanie zadał mi mój nauczyciel i za cholibcie nie moge go rozwiązac. Ale on zna odpowiedzi i nie chcem mi powiedzieć. wię licze na pomoc z waszej strony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czpw Re: Zagadka:DD 11.12.08, 22:01 primo: cyfra jest znakiem służącym do zapisu liczb, więc cyfr (znaków) się nie dodaje; secundo: jak weźmiesz 5 liczb (!) nieparzystych i każdej zabierzesz wszystkie pary, które się w niej mieszczą, to zostanie Ci 5 = 2 kolejne pary i 1 reszty. Więc suma 5 liczb nieparzystych jest nieparzysta. Nie może być więc =14. Nie zalezy to od systemu (układu), w którym się liczy, jak sugeruje ktoś niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
belkor Re: Zagadka:DD 12.12.08, 10:42 > kolejne pary i 1 reszty. Więc suma 5 liczb nieparzystych jest > nieparzysta. Nie może być więc =14. Nie zalezy to od systemu > (układu), w którym się liczy, jak sugeruje ktoś niżej. Zależy, bo np. w systemie piątkowym liczba 14 (9 w dziesiętnym) jest nieparzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi ale mądrala... 12.12.08, 19:34 > primo: cyfra jest znakiem > secundo: > Nie zalezy to od systemu jakiś Ty ucony... 1+1=10 :P Odpowiedz Link Zgłoś