Dodaj do ulubionych

System edukacji w Austrii

03.09.09, 13:20
Czy ktoś wie jak on wygląda? Co po kolei? U nas jest kolejno podstawówka,
gimnazjum i dalej liceum, techniku itp i studia. A tak wygląda to trochę
inaczej. Mieszkam właśnie w Austrii, ale kogo się nie pytam to każdy mi tak
tłumaczy, jakby to było i dla mnie oczywiste. Najbardziej chodzi mi o to , ile
lat trwa każdy etap i w jakim wieku dziecko znowu musi wybierać szkołę. A
niedługo moje dziecko przecież też będzie szło do szkoły.Z góry dzięki za posty.
Obserwuj wątek
    • janu5 Re: System edukacji w Austrii 03.09.09, 13:46
      Obowiązek szkolny w Austrii trwa 9 lat. Dziecko może się uczyć też w domu, ale
      wtedy po zakończeniu każdego roku szkolnego musi przystąpić do egzaminu
      zaliczającego dany rok. Uczniowie, którzy po 9 latach edukacji nie kontynuują
      nauki w szkole, tylko idą do pracy, muszą obowiązkowo uczestniczyć w kursach
      doskonalenia zawodowego, trwających zwykle trzy lata. Obowiązkowa edukacja
      rozpoczyna się po ukończeniu szóstego roku życia.

Pierwszy etap edukacji to szkoła podstawowa lub klasa wstępna- przygotowawcza,
      zależnie od stopnia dojrzałości szkolnej. Po pozytywnym ukończeniu klasy
      czwartej uczniowie przechodzą do następnego etapu edukacji, jakim jest szkoła
      Średnia.

Drugim etapem jest czteroletnia niższa szkoła średnia, ogólnokształcąca.Trafiają
      tu uczniowie bez ocen niedostatecznych na świadectwie klasy czwartej. Uczniowie,
      którzy na świadectwie klasy czwartej mają z języka niemieckiego, obcego i
      matematyki oceny bardzo dobre kontynuują naukę po szkole podstawowej w
      ośmioletnich szkołach średnich akademickich. W pierwszych latach nauki w szkole
      średniej możliwe jest przeniesienie uczniów mających najlepsze wyniki w nauce,
      ze szkoły ogólnokształcącej do akademickiej jak również uczniów nie radzących
      sobie w szkole akademickiej do ogólnokształcącej.

W szkołach ogólnokształcących uczniowie obok tradycyjnych przedmiotów maja też
      przedmioty zawodowe. Około 60% z nich kontynuuje naukę na wyższym kursie szkoły
      o profilu akademickim. Pozostali przechodzą do różnych typów szkolnictwa zawodowego.

Szkoły zawodowe dzielą się na dające wyłącznie dyplom zawodowy niższego stopnia
      ( czteroletnie ) lub dające dyplom zawodowy wyższego stopnia i prawo
      przystąpienia do egzaminu maturalnego (pięcioletnie ).

Egzamin maturalny jest egzaminem państwowym. Składa się z trzech lub
      czterech egzaminów ustnych i pisemnych.

Wszyscy absolwenci, którzy pozytywnie zdadzą egzamin maturalny, mają prawo
      podjąć studia. Niektóre uczelnie, gdzie wymagane są specyficzne umiejętności,
      przeprowadzają dodatkowe egzaminy sprawdzające.
      • nikia00 Re: System edukacji w Austrii 05.09.09, 09:17
        To ciekawie, chociaż trochę skomplikowane jak dla mnie po tej klasie 4 :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka