Dodaj do ulubionych

Chcę szyć! Wybór maszyny, pomocy

17.10.12, 18:46
Cześć, nie wiem dlaczego dopiero teraz, ale zabieram się za szycie. Nie znam się na maszynach i dlatego proszę o pomoc w wyborze. Będę szyła różne rzeczy - od zabawek dla dzieci, przez ozdoby, poszwy, dodatki, aż po ubrania... Nie wiem, jak będzie mi to szło, ale zdolności manualne mam, więc przewiduję, że wprawię się szybko. Chciałabym, żeby maszyna nadawała się również do zszywania dżinsu, czy cienkich elementów skórzanych, grubszego płótna. Fundusze mam niewielkie.
Wypatrzyłam sobie Łucznik 2015 Zofia. Co myślicie? A może inne propozycje za podobną kwotę, które podołają moim wymogom? Proszę o rady, chciałabym jutro kupić tę maszynę :). Póki wena się mnie trzyma :). Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Chcę szyć! Wybór maszyny, pomocy 17.10.12, 20:48
      Na forum jest sporo watkow o maszynach. Zacznij od ich przeczytania. Lucznika nie znam, ale odradzam kupowanie maszyny do szycia w pospiechu: jutro musze miec. Przejrzyj opinie w necie. Co nagle to po diable.
    • gemmi18 Re: Chcę szyć! Wybór maszyny, pomocy 18.10.12, 09:38
      Poczytałam wiele opinii, nie tylko tu na forum - zdania podzielone.
      Z racji tego, że nie znam się, powierzchownie zapoznałam się z danymi technicznymi i ich znaczeniem, obstawiam dwie maszyny:
      Łucznik Zofia i Singer 8280.
      Nie znalazłam negatywnej opinii na temat marki Singer, natomiast wiele osób odradza Łucznika.
      Proszę o głosy - kto jest za Zofią a kto za Singer 8280?
      • gemmi18 Re: Chcę szyć! Wybór maszyny, pomocy 18.10.12, 10:27
        Znalazłam jeszcze Singer Curvy, chyba o niebo lepsza od Singer 8280, mogę dołożyć pieniądze, jeżeli ma się lepiej sprawować. Proszę o porady
        • linn_linn Re: Chcę szyć! Wybór maszyny, pomocy 18.10.12, 14:04
          Ja wiem tylko, ze to juz nie sa te Singery co kiedys. Ja mam Huskvarne, a Lucznika mialam przed laty w Polsce i raczej milo nie wspominam.
          O Singer Curvy 8763 znalazla pozytyne opinie na stronie wloskiej, ale wiesz jak to bywa z opiniami. Singer 8280 raczej odradzaja.
          • kaja500 Re: Chcę szyć! Wybór maszyny, pomocy 21.10.12, 11:58
            Jeżeli można radzić to ja kupiłabym maszynę firmy Janome taką, na jaką mnie najbardziej byłoby stać.Wg. mojego doświadczenia maszyny tej firmy są na ogół niezawodne i mają świetny serwis. Ponadto dokupisz dużo akcesoriów (np. stopki) w sklepach internetowych. Nadmieniam, że jest to tylko moja rada po wnikliwej analizie i doświadczeniach własnych z maszynami. Łucznik to dla mnie koszmarna opcja.Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru, bo przy źle szyjącej maszynie można się szybko zniechęcić.
            • b-b1 Re: Chcę szyć! Wybór maszyny, pomocy 29.10.12, 08:20
              Ja się podpisuję pod powyższym postem. Wejdź na stronkę Janome i wybierz taką maszynę na jaką masz kasę. Przeszłam z Łucznika (serwisowanego przez fachowca co pół roku, bo się namiętnie rozregulowywał)na Janome i niebo a ziemia-a ja szyję tylko amatorsko.
    • headvig Re: Chcę szyć! Wybór maszyny, pomocy 09.11.12, 17:59
      hej, ja mam Husqvarnę Emerald, fajne wyposażenie, maszyna fajnie szyje, nawet ma taki pseudo overlock, można też wiele części dokupić, ale to koszt ok 1000zł. jeśli masz ograniczony budżet, to zerknij na niższą półkę Husqvarny - Huskystar.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka