Dodaj do ulubionych

zniecz.do operacji

02.07.07, 11:26
Przygotowuję się do operacji torbieli.Lekarz powiedział,że będę miała zniecz.w
kręgosłup.Bardzo się takiego zniecz.boję.Czy któraś z Was miała to zniecz. i
jak się czułyście?Słyszałam coś o bólach głowy,czy też miałyście?
Obserwuj wątek
    • olka981 Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 15:00
      znieczulenie w kregoslup to jest takie same co daja przy porodzie kobietom i
      prawie kazda to bierze a zaleta jest tez taka ze po operacji jak ci to jeszcze
      zostawia bedziesz miec znieczulenie i nie boli
      • mariola19761 Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 16:07
        Witaj Gosia > miałam laparotomie i byłam znieczulana własnie w kręgosłup . Nic
        sie nie bój nie jest to takie straszne . Lekarz najpierw posmaruje Ci miejsce
        wkucia srodkiem znieczulającym ,tak więc nie będziesz nic czuła . Palcami
        wybada miejsce ukłucia i bardzo ważne jest aby w chwili gdy bedzie wbijał igłe
        nie poruszyc się ,nie wolno nawet drgnąc .Przy takim znieczuleniu ,bedziesz
        przytomna ,nie będziesz czyła nic od pasa w dół .Ja jednak nie chcialam byc
        przytomna i słuchac tego co robią i mówią ,dlatego poprosiłam anastezjologa o
        srodek nasenny . Przespałam całą operację ktora trwała 1,5 godziny . Po
        wszystkim głowa nie bolała mnie wcale ,tylko potwornie wymiotowałam ,ale to
        jest normalne po narkozie. Głowa do góry !!!!!!!!!! będzie dobrze!!!!!!!
        • efka1986 Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 16:27
          hej a mozna sobie wybrac rodzaj znieczulenia?? czy to zalezy od lekarza?? bo ja
          bym nawet chciala slyszec co mowia i co robia... hihi
          • calama Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 16:31
            efka1986 napisała:

> hej a mozna sobie wybrac rodzaj znieczulenia?? czy to zalezy od lekarza?? bo
            ja
            >
            > bym nawet chciala slyszec co mowia i co robia... hihi

Można.
            1) jeśli mają
            2) jeśli nie masz tatuażu na krzyżu :) Nie ryzykują wtedy zewnątrz-oponowego,
            by barwnik nie dostał się do środka.
            3) jeśli pacjentka przeżyje to psychicznie ( ja bym nie przezyła ;) ).

• efka1986 Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 16:39
              a jak zasne i sie nie obudze?? hihih dlatego wole nie spac:P a tak na serio
              wlasnie nie boje sie operacji ale tego ze sie nie obudze...
              • siola Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 17:02
                Hehe, rozczaruję Cię- ale nawet przy POP-ie czyli zniaczuleniu w kręgosłup
                podaje się środki nasenne- zeby się pacjenci nie stresowali słuchajac co się im
                tam grzebie.. Albo przynajmniej byli lekko "otumanieni"- wtedy szczęk narzędzi i
                przekleństwa operatora nie powodują zawału u pacjentki :-p
                Za wyjątkiem cesarskiego cięcia- bo każda mamusia chce od razu zobaczyć że z
                dzidzia wszystko ok!!

Pozdrawiam!
                • gosianowa2 Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 17:44
                  Dziękuję za odpowiedź.Kiedy podają zniecz.nie można się ruszyć,nawet trochę?Ja
                  nie dam rady,już teraz mam dreszcze a na sali,to pewnie jeszcze więcej.Co
                  będzie,jeżeli się poruszę?Może poproszę o zwykłą narkozę,ale czy mi dadzą?Ile
                  czasu trzeba leżeć nieruchomo,ja jestem bardzo ruchliwa i jak bardzo długo to
                  nie wytrzymam?
                  • efka1986 Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 17:56
                    tylko chwilke pewnie, dasz rade:) to cos podobnego pewnie do punkcji. nie martw
                    sie sa siostry od tego zeby Cie przytrzymaly, one nie pozwola Ci sie poruszyc..
                    • mariola19761 Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 18:00
                      Gosia nie panikuj ! znieczulenie dają nie na leżąco tylko na siedząco.Mnie
                      posadzili na łożku operacyjnym ,głowe kazali mi dac do dołu.Miejsce ukłucia
                      znieczulają -nic nie będziesz czuła .
                      • siola Re: zniecz.do operacji 02.07.07, 20:15
                        Przed operacją podaje się premedykację- coś uspokajającego, zeby pacjent się tak
                        strasznie nie bał. Więc pewnie wjedziesz na salę z błogim uśmiechem i piosnką na
                        ustach ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka