Dodaj do ulubionych

Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta

17.06.06, 23:09
czy raczej ukwiecenie. Gołonóg, skrzyżowanie 1000lecia, Kosmonautów, rondo
tonie w kwiatach. Centrum też niczego sobie. Zapewne następna władza
zrezygnuje z tego wyliczając straszne koszty ukwiecania.
Obserwuj wątek
    • mamkube Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 17.06.06, 23:44
      za to u nas na osiedlu wszystko powycinali.....a było tak ładnie zielono:)
      • kelo Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 18:35
        Na Kasprzaka, czy na Starówce? Choć to bez znaczenia, cięli wszędzie jak leci.
        • le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 20:20
          Na Starówce tną nie to, co trzeba :-(
          Przed oknem kuchennym mam uschniętą akację (od mniej więcej trzech lat nie ma
          ani jednego zielonego listka) - nie ruszają jej. Za to przy sąsiednich blokach
          cieli ostro.
          • mamkube Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 21:37
            kurczę a gdzie jest starówka????
            • le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 22:34
              Stare bloki w Gołonogu (między Tysiąclecia, Kosmonautów, Kasprzaka, Wybickiego,
              Krasickiego[?]) - niech mnie ktoś poprawi, jeśli mieszam :-) Kelo?
              • mamkube Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 09:53
                no to chyba mieszkam na starówce:)
              • kelo Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 10:50
                Bardzo dobrze. Można też inaczej. Prostokąt Plastyk, Klinika Stomatologiczna,
                Plus, Kiosk Ruchu.
                • le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 15:36
                  Ale wtedy obejmuje to tylko jedną stronę Piłsudskiego - lewa strona (patrząc w
                  stronę Kościoła na górce od Manhattanu) to już nie starówka?
                  • mamkube Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 23:22
                    no właśnie???
                    Bo wtedy to ja już nie starówka
                    • kelo Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 23:42
                      To może ktoś dookreśli położenie nowej "starówki" na mapie Gołonoga. Po mojemu
                      prawdziwa Starówka zaczyna się za torami tramwajowymi, Siedmiu Szewców,
                      Działki, Gwardii Ludowej czyli dawna Starowiejska.
                      • baja47 Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 07:56
                        Wybaczcie, mieszkam w Dabrowie od 17 lat, jestem od urodzenia Zagłębianką, lecz
                        nie wiem gdzie ta piękna Aleja........
                        Zbytnio sie nie interesuje topografią miasta, lecz tej pieknej nazwy w
                        odniesieniu do dąbrowskich ulic,nigdzie przypisać nie potrafię...
                        Funkcjonuje takie określenie - toponomastyka - lecz jego zastosowania wobec
                        ulicy jaka w mieście istnieje, nie znajduje racjonalnych podstaw......
                        Może wysadzić owymi pieknymi kwiatami rzeczoną ulicę, a może zmienić jej
                        nazewnictwo (?)
                        • kelo Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 08:57
                          Aleja Róż? Od skrzyżowania koło dwójki albo Merkurego w górę. Pierwej tam były
                          róże, mogę zaświadczyć pamięcią.
                          • baja47 Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 09:22
                            "pierwej" tzn.kiedy ???????
                            i w ktorym miejscu, tam przecie tylko torowisko... :)
                            • alpepe Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 12:48
                              no właśnie pomiędzy torami a jezdnią, szczególnie na rondkach, i tulpy tez były
                              w centrum, nie róże, a tulpiki właśnie :-)
                              • baja47 Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 15:34
                                alpepe napisał:

> no właśnie pomiędzy torami a jezdnią, szczególnie na rondkach, i tulpy tez były
                                > w centrum, nie róże, a tulpiki właśnie :-)
                                Nie jestem szydercą i prześmiewcą, zżyłam sie z miastem, będę patriotyczna
                                wobec niego :-) ale nazwa , cokolwiek by znaczyła, powinna nawiązywać do stanu
                                faktycznego , lecz może byłoby łatwiej podpiąć się "zazieleniającym" do
                                tabliczki i walnąc całe połacie tych krzaków,wtedy nie będzie pytalskich takich
                                jak ja
                                • baja47 Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:21
                                  konczę, po namyśle: wszak Prezydent Miasta postawił na jego rozwój (zielony) i
                                  turystykę, a trafiło mi się kiedyś udzielać kierowcy informacji ( teraz się
                                  przyznaję) gdzie ta Aleja stoi.Oj, przeklinał mnie chyba kierowca zdrowo.
                                  Ale gdyby było tak, jak pisałam wyżej, kierowca ten szybciej dojechałby na
                                  rzeczoną Aleję
                                • le_szek Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:39
                                  > Nie jestem szydercą i prześmiewcą, zżyłam sie z miastem, będę patriotyczna
                                  > wobec niego :-) ale nazwa , cokolwiek by znaczyła, powinna nawiązywać do stan
                                  > u
                                  > faktycznego , lecz może byłoby łatwiej podpiąć się "zazieleniającym" do
                                  > tabliczki i walnąc całe połacie tych krzaków

Właśnie w zeszłym roku posadzili sporo róż na klombach na pasie zieleni
                                  rozdzielającym jezdnie. Niestety, zimy (albo ludzi) nie przeżyły.
                            • kelo Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:25
                              Pod koniec lat 70. Od rondelka w górę, do granicy DG i Zagórza. Ten podjazd do
                              Zagórza to naturalny fragment niegdysiejszego wzgórza. Po bokach wykopali kiedyś
                              dołki. I w środku posadzili róże i tak se to nazwali: Aleja Róż
                              • baja47 Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:51
                                Kelo!!!!!! teraz już wiem, gdzie ta Aleja (hahaha)
                                Lecz w dalszym ciągu nie pasi mi ta nazwa, aleja, to tam gdzie chodzi się lekko,
                                swobodnie,a ta, ktorą określiłeś bardzo dokładnie, pnie sie chyba trochę do
                                góry.....
                                • le_szek Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:58
                                  Ale tylko trochę :-) Poza tym, to nie aleja zasłużonych, żeby się nią miało
                                  lekko chodzić :-)
          • baja47 zielona estetyka wg administracji 25.06.06, 23:25
            kwietniki czynią w starych, zużytych oponach,tudzież wysepki zieloności,
            poobkładane, z zachowaniem pozornej przypadkowości, kamieniem, jakby piaskowcem...
            co w odbiorze przypomina raczej zaśmiecenie tego kawałka, zrobionej niedawno,
            zieloności
    • le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 20:22
      Szkoda tylko, że próba przywrócenie sensu nazwy "Aleja Róż" się nie udała. Choć
      nie wiem, czy to skutek zimy, czy zapobiegliwości obywateli (łatwiej jednemu z
      drugim złodziejowi wykopać krzaczek z klombu niż parę złotych za niego zapłacić)
      - tak jak było z iglakami na rondzie koło liceum plastycznego.
      • kelo Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 21:57
        Ostatnio koło plastyka rwali tulipany garściami. Mamusia szła z dzieckiem przy
        wózku z tulipankiem w ręce, inne dziecko rwało tulipanki dla mamusi. Ot taki
        ładny kraj nad Wisłą.
        • le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 22:35
          Pół biedy, jeżeli rwą tylko kwiaty (zwłaszcza, jeżeli nie ścinają, jak leci i
          nie idą z tym pod cmentarz). Gorzej, jak wyrywają wszystko.
    • alpepe Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 09:13
      za komunistów też było zielono :-P
    • to_tylko_ja2 Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 15:18
      u mnie na osiedlu malowali krawęzniki w ramach wiosennych porządków, ale że im
      farby zabrakło, to teraz część jest na biało a część na szaro... taka mała
      wiosenna awangarda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka