kelo 17.06.06, 23:09 czy raczej ukwiecenie. Gołonóg, skrzyżowanie 1000lecia, Kosmonautów, rondo tonie w kwiatach. Centrum też niczego sobie. Zapewne następna władza zrezygnuje z tego wyliczając straszne koszty ukwiecania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamkube Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 17.06.06, 23:44 za to u nas na osiedlu wszystko powycinali.....a było tak ładnie zielono:) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 18:35 Na Kasprzaka, czy na Starówce? Choć to bez znaczenia, cięli wszędzie jak leci. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 20:20 Na Starówce tną nie to, co trzeba :-( Przed oknem kuchennym mam uschniętą akację (od mniej więcej trzech lat nie ma ani jednego zielonego listka) - nie ruszają jej. Za to przy sąsiednich blokach cieli ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 21:37 kurczę a gdzie jest starówka???? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 22:34 Stare bloki w Gołonogu (między Tysiąclecia, Kosmonautów, Kasprzaka, Wybickiego, Krasickiego[?]) - niech mnie ktoś poprawi, jeśli mieszam :-) Kelo? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 09:53 no to chyba mieszkam na starówce:) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 10:50 Bardzo dobrze. Można też inaczej. Prostokąt Plastyk, Klinika Stomatologiczna, Plus, Kiosk Ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 15:36 Ale wtedy obejmuje to tylko jedną stronę Piłsudskiego - lewa strona (patrząc w stronę Kościoła na górce od Manhattanu) to już nie starówka? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 23:22 no właśnie??? Bo wtedy to ja już nie starówka Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 23:42 To może ktoś dookreśli położenie nowej "starówki" na mapie Gołonoga. Po mojemu prawdziwa Starówka zaczyna się za torami tramwajowymi, Siedmiu Szewców, Działki, Gwardii Ludowej czyli dawna Starowiejska. Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 07:56 Wybaczcie, mieszkam w Dabrowie od 17 lat, jestem od urodzenia Zagłębianką, lecz nie wiem gdzie ta piękna Aleja........ Zbytnio sie nie interesuje topografią miasta, lecz tej pieknej nazwy w odniesieniu do dąbrowskich ulic,nigdzie przypisać nie potrafię... Funkcjonuje takie określenie - toponomastyka - lecz jego zastosowania wobec ulicy jaka w mieście istnieje, nie znajduje racjonalnych podstaw...... Może wysadzić owymi pieknymi kwiatami rzeczoną ulicę, a może zmienić jej nazewnictwo (?) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 08:57 Aleja Róż? Od skrzyżowania koło dwójki albo Merkurego w górę. Pierwej tam były róże, mogę zaświadczyć pamięcią. Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 09:22 "pierwej" tzn.kiedy ??????? i w ktorym miejscu, tam przecie tylko torowisko... :) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 12:48 no właśnie pomiędzy torami a jezdnią, szczególnie na rondkach, i tulpy tez były w centrum, nie róże, a tulpiki właśnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 15:34 alpepe napisał: > no właśnie pomiędzy torami a jezdnią, szczególnie na rondkach, i tulpy tez były > w centrum, nie róże, a tulpiki właśnie :-) Nie jestem szydercą i prześmiewcą, zżyłam sie z miastem, będę patriotyczna wobec niego :-) ale nazwa , cokolwiek by znaczyła, powinna nawiązywać do stanu faktycznego , lecz może byłoby łatwiej podpiąć się "zazieleniającym" do tabliczki i walnąc całe połacie tych krzaków,wtedy nie będzie pytalskich takich jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:21 konczę, po namyśle: wszak Prezydent Miasta postawił na jego rozwój (zielony) i turystykę, a trafiło mi się kiedyś udzielać kierowcy informacji ( teraz się przyznaję) gdzie ta Aleja stoi.Oj, przeklinał mnie chyba kierowca zdrowo. Ale gdyby było tak, jak pisałam wyżej, kierowca ten szybciej dojechałby na rzeczoną Aleję Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:39 > Nie jestem szydercą i prześmiewcą, zżyłam sie z miastem, będę patriotyczna > wobec niego :-) ale nazwa , cokolwiek by znaczyła, powinna nawiązywać do stan > u > faktycznego , lecz może byłoby łatwiej podpiąć się "zazieleniającym" do > tabliczki i walnąc całe połacie tych krzaków Właśnie w zeszłym roku posadzili sporo róż na klombach na pasie zieleni rozdzielającym jezdnie. Niestety, zimy (albo ludzi) nie przeżyły. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:25 Pod koniec lat 70. Od rondelka w górę, do granicy DG i Zagórza. Ten podjazd do Zagórza to naturalny fragment niegdysiejszego wzgórza. Po bokach wykopali kiedyś dołki. I w środku posadzili róże i tak se to nazwali: Aleja Róż Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:51 Kelo!!!!!! teraz już wiem, gdzie ta Aleja (hahaha) Lecz w dalszym ciągu nie pasi mi ta nazwa, aleja, to tam gdzie chodzi się lekko, swobodnie,a ta, ktorą określiłeś bardzo dokładnie, pnie sie chyba trochę do góry..... Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Aleja Róż ?????????? 20.06.06, 16:58 Ale tylko trochę :-) Poza tym, to nie aleja zasłużonych, żeby się nią miało lekko chodzić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 zielona estetyka wg administracji 25.06.06, 23:25 kwietniki czynią w starych, zużytych oponach,tudzież wysepki zieloności, poobkładane, z zachowaniem pozornej przypadkowości, kamieniem, jakby piaskowcem... co w odbiorze przypomina raczej zaśmiecenie tego kawałka, zrobionej niedawno, zieloności Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 20:22 Szkoda tylko, że próba przywrócenie sensu nazwy "Aleja Róż" się nie udała. Choć nie wiem, czy to skutek zimy, czy zapobiegliwości obywateli (łatwiej jednemu z drugim złodziejowi wykopać krzaczek z klombu niż parę złotych za niego zapłacić) - tak jak było z iglakami na rondzie koło liceum plastycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 21:57 Ostatnio koło plastyka rwali tulipany garściami. Mamusia szła z dzieckiem przy wózku z tulipankiem w ręce, inne dziecko rwało tulipanki dla mamusi. Ot taki ładny kraj nad Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 18.06.06, 22:35 Pół biedy, jeżeli rwą tylko kwiaty (zwłaszcza, jeżeli nie ścinają, jak leci i nie idą z tym pod cmentarz). Gorzej, jak wyrywają wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 09:13 za komunistów też było zielono :-P Odpowiedz Link Zgłoś
to_tylko_ja2 Re: Jak Wam się podoba "uzielenienienie" miasta 19.06.06, 15:18 u mnie na osiedlu malowali krawęzniki w ramach wiosennych porządków, ale że im farby zabrakło, to teraz część jest na biało a część na szaro... taka mała wiosenna awangarda. Odpowiedz Link Zgłoś