siostra_pelagia J. Butcher - Śmiertelne maski 01.03.10, 09:16 Przygód detektywa maga t.5. "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
opty2 A. Cleeves - Biel nocy 01.03.10, 10:37 druga część opowieści na Szetlandach tym razem podczas białych nocy, kiedy ludzie robią dziwne rzeczy, jakąś koncepcję kto mam, tylko nijak nie mogę zgadnąć motywu, chociaż..... Odpowiedz Link
zorija Re: Claire Matturo Kociokwik z winem w tle 02.03.10, 14:57 Sympatyczny kryminał o adwokatce wplątanej w kradzież wina i morderstwo wspólnika. Odpowiedz Link
negev56 Val McDermid - Syreni śpiew 03.03.10, 18:14 Moje pierwsze spotkanie z tą autorką. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Val McDermid - Syreni śpiew 03.03.10, 19:32 Muszę chyba jeszcze raz to przeczytać, bo wspomnienia z lektury mam jak najgorsze. Odpowiedz Link
negev56 Re: Val McDermid - Syreni śpiew 03.03.10, 19:57 No masz, a ja myślałam, że to fajne jest. Zresztą, okaże się w trakcie czytania. Odpowiedz Link
opty2 T. Kanger - Pogranicze 05.03.10, 14:18 nie chcę źle wieszczyć ale na razie nie wygląda to najlepiej, czyzby to jakas inna, podmieniona Elina była? dojade do konca to sie wypowiem Odpowiedz Link
judytta Słowo oficera 05.03.10, 14:59 Dopiero zaczynam "Słowo oficera" D. Leon po dłuższej przerwie. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
kamkap Grange Jean-Christophe 06.03.10, 16:44 Imperium wilków Myślałam, że to już czytałam, ale jednak nie. Odpowiedz Link
negev56 Dawid Rosenfelt - Nie mów nikomu 07.03.10, 14:27 Czekając na najnowszego Kinga, zgłębię twórczość p.Dawida R. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Dawid Rosenfelt - Nie mów nikomu 07.03.10, 15:21 Tytuł jakby znajomy. Czy i treść również? Odpowiedz Link
negev56 Re: Dawid Rosenfelt - Nie mów nikomu 07.03.10, 15:34 Jedna z książek Cobena ma identyczny tytuł, natomiast co do Rosenfelta to na razie odłożyłam, bo wsiąkłam w Kapuścińskiego non-fiction, a nie chce mi się czytać dwóch jednocześnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia D. Lehane-Modlitwy o deszcz 07.03.10, 15:18 Nieustannie czekam na coś w stylu Rzeka tajemnic. Ale chyba się nie doczekam Odpowiedz Link
negev56 Re: D. Lehane-Modlitwy o deszcz 07.03.10, 15:37 Miasto niepokoju jest dobre, oczywiście inne niż Rzeka tajemnic, ale warte przeczytania. Odpowiedz Link
elmar43 Maj Sjöwall, Per Wahlöö: Śmiejący się policjant 07.03.10, 16:15 Właściwie to przeczytałam całość wczoraj... Odpowiedz Link
wylinka7 "Kłamstwo na kłamstwie" Darii Doncowej 09.03.10, 09:08 ale w połowie się zorientowałam, że już kiedyś czytałam tę książkę Dziś idę do biblioteki polować na inne rosyjskie kryminały... Odpowiedz Link
januanio Spiąca laleczka - Deaver 09.03.10, 12:23 Pierwsza część cyklu z Kathryn Dance ja wiem? w sumie nie taka zła Odpowiedz Link
tommyknocker Cornell Woolrich "Kurtyna z czerni" 09.03.10, 18:47 świetna intryga, niesamowity język... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Susan Hill-The Vows of Silence 10.03.10, 07:29 Kolejna powieść z inspektorem Simonem Serraillerem, tym razem próbującym powstrzymać mordercę-snajpera. Odpowiedz Link
linka.raz Arnaldur Indridarson 10.03.10, 19:57 "W bagnie" - z lekkim opóźnieniem, ale w końcu czytam to. Odpowiedz Link
linka.raz Re: Arnaldur Indridarson 10.03.10, 19:59 linka.raz napisała: > "W bagnie" - z lekkim opóźnieniem, ale w końcu czytam to. Poprawka: oczywiście Indridason Odpowiedz Link
elmar43 Krajewski, Czubaj: Aleja samobójców 11.03.10, 20:48 Krajewski solo mi się nie podobał i z w duecie z Czubajem też mi się nie podoba Odpowiedz Link
negev56 Stephen King - Pod kopułą 12.03.10, 21:48 Komfort czytania prawie tysiącstronicowego dzieła w jednym kawałku, żaden. Oby wart był wysiłku dźwigania. Odpowiedz Link
cynamoon6 Droga- Cormaca McCarthy'ego. 13.03.10, 10:32 Ciekawe kiedy ekranizacja w końcu pojawi się w polskich kinach... Odpowiedz Link
nchyb Re: Stephen King - Pod kopułą 14.03.10, 08:19 Negev56, właśnie moje dziecię prosi o coś Kinga. A mnie interesuje, czy to bardziej z dziedziny horroru czy kryminału? Bo Kinga kojarzę bardziej horrorowatego... Odpowiedz Link
negev56 Re: Stephen King - Pod kopułą 14.03.10, 09:42 Z pewnością nie jest to horror w klasycznym rozumieniu, albo takim do jakiego King przyzwyczaił. Ale horrorem staje się sytuacja mieszkańców miasteczka uwięzionego pod niewidzialną kopuła, kilka morderstw już jest, krystalizuje się czołówka dobrych i złych, jak to w hermetycznie zamkniętym czymś. Jak do strony, do której przeczytałam, jest rewelacyjnie, nie spodziewałam się tak dobrej książki. Odpowiedz Link
nchyb Re: Stephen King - Pod kopułą 14.03.10, 16:52 to dobrze, bo syn bardziej sensacyjny, niż horrorowaty. A i ja już z Lśnień i Smętarzy chyba wyrosłam... Dzięki za info. Odpowiedz Link
opty2 M. Billingham - Podpalona 13.03.10, 11:30 Tom walczy z gangami, spodobało mi sie określenie go jako: chodząca łyżeczka (taka do mieszania) bo jak nie zamieszał/wstrząsnął to był chory Odpowiedz Link
siostra_pelagia Donna Leon-Death at La Fenice 13.03.10, 22:28 Trochę ostatnio na Donnę Leon marudzę, ale te starsze jej książki bardzo lubię. Odpowiedz Link
nchyb Hyperion - Dan Simmons 14.03.10, 08:10 Co prawda fantastyka, ale trupów mnóstwo, a i pani detektyw szukająca mordercy cybryda też się trafia. Dla mnie cudo, ale z tym forum nie ma wspólnego. Tyle, ze oderwać się nie mogę i na kolejne tomy niecierpliwie czekam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Hyperion - Dan Simmons 14.03.10, 14:16 Jak są trupy i pani detektyw, to jak najbardziej książka na to forum pasuje. A Butchera czytałaś, fantasy z detektywem-magiem Dresdenem? Jakie to fajne było Odpowiedz Link
nchyb Re: Hyperion - Dan Simmons 14.03.10, 16:48 Butchera nie znam, dzięki za pomysł A detektyw Lamia to ledwie jeden z wątków książki, która jednak kryminałem nie jest. czysta SF. Ale dla mnie naprawdę świetna. Odpowiedz Link
escott Re: Hyperion - Dan Simmons 17.03.10, 14:52 Hyperiona obydwie części po prostu pożarłam, nie odrywając się od tych cegieł. Moim faworytem był jednak sympatyczny bóg Chyżwar nabijający bohaterów na cierniowe drzewo Niezwykle wciagające. W każdym wątku tajemnica. Natomiast słyszałam bardzo różne opinie o drugiej dwutomowej części cyklu, Endymionie - czy ktoś już to liznął z tego forum? Odpowiedz Link
nchyb Re: Hyperion - Dan Simmons 20.03.10, 10:08 Chyżwar którejś nocy mi się śnił i nie był to sielankowy sen A Endymiona i jego Tryumf już mam, czekam aż dziecię przeczyta, bo na razie zamknął się z nimi w pokoju i nawet nie gra na komputerze, co dość dziwne bywa Odpowiedz Link
chiara76 "Mętne szkło", Donna Leon. 14.03.10, 17:44 dopiero zaczynam, mam nadzieję, że będzie OK. Odpowiedz Link
januanio rankin - kryptonim wiedźma 15.03.10, 14:13 pierwsza nierebusowa pozycja pana Rankina Odpowiedz Link
elmar43 Slaughter: Niewierny 15.03.10, 18:01 Książka fajna, tylko przekład miejscami trochę niezręczny... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Faye Kellerman-Księżycowa muzyka 17.03.10, 10:33 W tej rodzinie to wszyscy piszą ponuro i krwawo. Odpowiedz Link
chiara76 "Jeśli czegoś pragnę", Katarzyna Rogińska. 17.03.10, 12:23 jestem mniej więcej w połowie i jest OK. Odpowiedz Link
siostra_pelagia John Godey-Metro strachu 18.03.10, 08:13 Obejrzawszy sobie film, czytam teraz książkę. -- "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
januanio W dół rzeki / John Hart 18.03.10, 15:58 rezygnuje narazie z wiedźmy, jakoś mnie nie wciąga Odpowiedz Link
tryzmina Izabela Szolc "Cichy zabójca" 19.03.10, 19:15 Z opisu: Gdy na teren powieści gatunkowo zarezerwowany dla mężczyzn wkracza kobieta, można spodziewać się złamania zasad literackiej gry. Jednakże, gdy kobieta jest doskonałym śledczym z bagażem doświadczeń w policyjnym rzemiośle, przestępczy świat nie zazna spokoju w zderzeniu z przenikliwością i skutecznością zahartowanej w bojach policjantki, a ład świata zostanie przywrócony. Bohaterką trzymającego w napięciu kryminału Izabeli Szolc jest młoda policjantka, charakterologicznie przypominająca słynną agentkę FBI, Clarice Starling z "Milczenia owiec". Książka nawiązuje tym samym do najlepszych tradycji amerykańskiego kryminału ale, co atrakcyjne dla czytelnika zanurzonego w polskich realiach, akcja "Cichego zabójcy" rozgrywa się we współczesnej Warszawie. Odpowiedz Link
nchyb Ghostwritter - Robert harris 20.03.10, 10:06 filmu nie widziałam, pewnie za jakiś czas obejrzę. książka jak na razie wciągająca (jestem po 1/3). Nic wcześniej Harrisa nie czytałam, teraz sięgnę na pewno. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Kay Hooper-Sleeping with fear 20.03.10, 21:17 U nas wydana jako W objęciach strachu. Książka z cyklu o detektywach z FBI obdarzonych paranormalnymi zdolnościami. Głównie ględzą te detektywy i niewiele się dzieje. Odpowiedz Link
negev56 Lee Child - Podejrzany 20.03.10, 21:53 Czysta przyjemność poczytać o Jacku Reacherze Odpowiedz Link
kamkap Cook Kryzys 21.03.10, 13:30 Nie jest to najlepsza jego książka, ale da się czytać Odpowiedz Link
chiara76 Re: Lee Child - Podejrzany 21.03.10, 20:37 negev56 napisała: > Czysta przyjemność poczytać o Jacku Reacherze > szczęściara u mnie dorwała się Druga Połowa i nijak nie chce z garści wypuścić mnie więc przyjdzie poczekać. Odpowiedz Link
negev56 Re: Lee Child - Podejrzany 21.03.10, 21:00 Szczęściara i to jaka ,i znowu nie po kolei wydawany jest Reacher. Bo czytając Podejrzanego, dobrze jest być po Wrogu bez twarzy, jest powiązanie, ot choćby życie miłosne Jacka. I tutaj jest zupełnie inny niż z późniejszych Reacherów, co nie znaczy, że gorszy nie nie . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Donna Leon-Blood from a stone 22.03.10, 08:06 Tym razem Brunetti rozwiązuje zagadkę zabójstwa emigranta z Senegalu. Odpowiedz Link
januanio James Patterson - Druga szansa 22.03.10, 17:55 Kobiecy klub zbrodni powtórka numer 2 skończona Odpowiedz Link
januanio Re: James Patterson - Rejs 22.03.10, 17:57 czekałem i czekałem, spoko książka, co ja poradzę Patterson to mój ulubiony autor i tyle Odpowiedz Link
januanio siostrzyczki michael palmer 25.03.10, 17:12 skończona 2 podejście do wiedźmy jak się nie uda - to powrórka patterson - 3 oblicza zemsty Odpowiedz Link
negev56 Arnaldur Indridason - Grobowa cisza 25.03.10, 18:56 Ciekawe, czy po smutnym W bagnie, nastrój choć trochę się zmieni i ktoś się uśmiechnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Arnaldur Indridason - Grobowa cisza 25.03.10, 20:05 Dla mnie to jest książka 2010 roku. Tak sobie wieszczę Odpowiedz Link
negev56 Re: Arnaldur Indridason - Grobowa cisza 25.03.10, 20:25 Nie miałam jeszcze wizji, ale wszystko przede mną . Odpowiedz Link
chiara76 "Zjazd szkolny" Simone van der Vlugt. 26.03.10, 14:11 Jak się zastanowię, to nie wiem, czy to nie moje pierwsze spotkanie z literaturą z Holandii, nie licząc listów Van Gogha do brata, Theo Powieść kryminalna i thriller w jednym, podobno. To znaczy "Zjazd..." a nie listy Van Gogha Zobaczymy, bo dopiero zaczęłam. Odpowiedz Link
januanio james patterson - KKZ 04 - Czwarty lipca 26.03.10, 14:52 rezygnuję z rankina, jednak to nieciekawa książka, nie ma rebusa nie ma nic ciekawego między czasie skończyłem 3 oblicza zemsty w oczekiwaniu na szósty cel zostanie mi jeszcze piąty jeździec apokalipsy Odpowiedz Link
siostra_pelagia V. Andrews-Sherlock Holmes i słynny artysta estrad 26.03.10, 17:24 Sherlock Holmes i słynny artysta estradowy. Mocno taka sobie ta książka. Odpowiedz Link
elmar43 Connelly: Schody aniołów 26.03.10, 22:11 A w międzyczasie tegoż autora "Krwawa profesja". W kolejce "Ostatni kojot". Może uda mi się w końcu przeczytać całego Connelly'ego Nowości na razie czekają... Odpowiedz Link
nchyb Osaczony - Simona Kernicka 27.03.10, 09:07 to taki brytyjski Coben. Jego poprzednia książka, Ścigany, zapewniła mi sporo rozrywki, tu też na to liczę. Już pierwsze strony są ciekawe - bohater budzi się w łóżku z trupem bez głowy... Odpowiedz Link
es_zet_pe Konatkowski, Nie ma takiego miasta 29.03.10, 20:31 Wracam do kryminałów po chyba 3-miesięcznej przerwie. Jakoś przez te miesiące nie miałem w ogóle chęci sięgania do nich, ale już mi wraca Zaczynam od Konatkowskiego. Może i dobra jest taka przerwa, na półce zgromadziło się parę rzeczy do przeczytania. Odpowiedz Link
chiara76 Indridason, "Grobowa cisza". 30.03.10, 19:33 Dopiero się za to zabrałam, ale zaczyna się ciekawie... Odpowiedz Link
opty2 Re: Indridason, "Grobowa cisza". 31.03.10, 13:34 też się za to zabrałam te dzieci komisarza mnie też wykańczają (psychicznie) Odpowiedz Link
chiara76 Re: Indridason, "Grobowa cisza". 31.03.10, 13:54 opty2 napisała: > też się za to zabrałam > te dzieci komisarza mnie też wykańczają (psychicznie) mnie bardziej strzeliła tematyka Odpowiedz Link
januanio Rozrywka dla nikczemnych dusz - Louis Sanders 31.03.10, 14:02 W zacisznym francuskim Dordogne mieszka sporo Anglików, którzy uciekli od brytyjskich mgieł i kaprysów pogody. A może nie tylko od tego? Bo chyba także od od brudnej przeszłości. Tak wynika przynajmniej z pewnej powieści, którą można kupić w tutejszej księgarni. To porażający szczegółami kryminał z kluczem. I teraz Bollington, Carter, Olson i McGuire drżą na myśl, kto i kiedy rozszyfruje, że książka jest właśnie o nich. A może wcześniej uda im się rozgryźć, kto był tak podłym człowiekiem. I wymyślić dla niego karę – karę śmierci, jak szybko dojdą do wniosku... Choć to dopiero początek szokujących wydarzeń w tak spokojnym Dordogne... Odpowiedz Link
aga1972 Re: Karen Rose "Umieraj dla mnie" 03.04.10, 11:36 Za szybko wysłałam To jest pierwsza część z cyklu, kolejne to: "Krzycz dla mnie" i "Zabij dla mnie". Jestem w połowie 1 części i jest przyzwoicie, jak narazie Odpowiedz Link