Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie-listopad 2011r.

01.11.11, 08:28
No raz mi się udalo zacząćbig_grin
Obserwuj wątek
    • anetapzn Robin Cook- Interwencja 01.11.11, 08:30
      Zagadka ala Indiana Jones + dr Jack Stapleton w akcji big_grin
    • siostra_pelagia Michael Connelly - Strach na wróble 01.11.11, 10:29
      Motyw niesłusznie oskarżonego i dziennikarza, który chce mu pomóc, to już tysiące razy był wałkowany.
      Ale czyta się to dobrzesmile
    • amused.to.death Re: Co teraz czytacie-listopad 2011r. 01.11.11, 11:46
      Lee Child "The Affair" - czyli kolejna pozycja z serii o Jackusmile
      • matt.cobosco Jussi Adler-Olsen "Kobieta w klatce" 01.11.11, 12:05
        Właśnie skończyłem. Na pierwszych ok. stu stronach męczyło mnie trochę zbyt nachalne zaangażowanie polityczne tej książki, ale później się ono na szczęście gdzieś rozeszło albo ja przestałem je zauważać, bo tak mnie akcja wciągnęła. Daję 4,5/5.
        • judytta Leena Lehtolainen "Pod wiatr" 01.11.11, 14:23

Kolejna, którą zaczynam zaraz po Kobiecie ze śniegu ( choć "Spirala śmierci" już dawno za mną).
          Dobrze się czyta zwłaszcza że trochę wątku obyczajowego również jest.
          • cynamoon6 Re: Leena Lehtolainen "Pod wiatr" 01.11.11, 22:05
            Dla mnie ta ksiazka to bylo rozczarowanie wszechczasow, zwlaszcza ze Kobieta se sniegu i Spiarala smierci bardzo, bardzo mi sie podobaly.
        • bir.ke Re: Jussi Adler-Olsen "Kobieta w klatce" 09.11.11, 14:10
          tez wlasnie przeczytalamsmile swietna, bardzo podobal mi sie humor w tej ksiazce i postac Assadasmile czekam na kolejne tomy.
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Arne Dahl "Na szczyt góry" 01.11.11, 17:07
      • fatyko Rankin - The Complaints 01.11.11, 20:57
        Zacząłem Mortal Causes, ale podjąłem rękawicę rzuconą w innym wątku, tam też pierwsze wrażenia
        • moleslaw Deaver "Śpiąca lalka" 02.11.11, 06:40

• romy_sznajder Zofia Małopolska "Morderstwo tuż za rogiem" 03.11.11, 13:10
            Stylem i klimatem przypomina powiesci Klary S. Meraldy.
            Zapowiada sie gladka, "przyjemna" lektura. Nawet przyjemnie to trzymac w rece, bo seria "Asy kryminalu" jest bardzo ladna graficznie.
            • kasiulek1976 Re: Zofia Małopolska "Morderstwo tuż za rogiem" 03.11.11, 23:07
              Przeczytałam niedawno i bardzo mi się podobała. Doskonała na urlop, a ja właśnie podczas urlopu ją czytałamsmile.
    • opty2 I tylko czarna ścieżka - Asa Larsson 03.11.11, 13:48
      książka gruba ale mało zapisana (tak to mozna chyba nazwać), bo mało tekstu na stronie,
      pewnie migiem się to będzie czytać smile
      na razie zaczęłam, Rebeka dostaje propozycję pracy, ciekawe ciekawe
    • dachauka Jo Nesbo "Die Larve" 03.11.11, 16:16
      Odebrałam dziś z biblioteki najnowszego, pachnącego nowością Nesbo, tytuł oryginału "Gjenferd". Już się cieszę, początek (pierwsze dwa rozdziały) są bardzo obiecujące...
      • matt.cobosco Re: Jo Nesbo "Pancerne serce" 03.11.11, 20:36
        Jutro odbieram z biblioteki. Zostałem wprawdzie trochę z tyłu z Jo Nesbo, ale dzięki temu nie muszę już czekać w bibliotece w gigantycznej kolejce po jego książki (po "Karaluchy" jest zapisanych kilka osób w kolejce, a np. na "Syrenkę" Läckberg czeka 12 osób!). Na "Pancerne serce" czekałem tylko tydzień.
        • dachauka Re: Jo Nesbo "Pancerne serce" 03.11.11, 20:59
          Ja na "Larwę" zapisałam się dwa miesiące przed terminem wydania. Byłam druga w kolejce... Z reguły biblioteka zamawia po parę egzemplarzy takich superbestsellerów, ale tym razem jakoś poskąpili, dwa tylko zakupili. Lubię się zaczajać na wybrane nowości, jako pierwsza czytelniczka przynajmniej się porozkoszuję zapachem nowej, dziewiczej książki.
          • negev56 Stephen King - Bastion 03.11.11, 23:04
            To drugie wydanie powieści, a moje pierwsze czytanie. Przepadam za takimi katastroficznymi historiami, a tutaj mam tego po pachysmile. Jestem już na 504 stronie, zostało mi już tylko 660.
            • misiu_haribo Re: Stephen King - Bastion 08.11.11, 11:40
              Słyszałem, że Bastion w końcówce z klimatu postapokaliptycznego wpada w klimaty fantasy. Czy to prawda? Zastanawiam się nad przeczytaniem, więc z góry dzięki za wyjaśnienia smile
              • negev56 Re: Stephen King - Bastion 08.11.11, 12:15
                Już sama walka i próba sił Dobra ze Złem, wyjątkowo intensywne, ocierające się o magię przeżycia duchowe bohaterów i stojący na czele tych dwóch sił, osoby?, mają jak dla mnie wszystko z fantasy. Ale może być też tak, że taka apokalipsa uruchomiła w ludziach te wszystkie doznania, wizje i powrót do korzeni, o których nie pamiętali w świecie przed katastrofą i chyba to uznałabym za bardziej trafnesmile
                Osobiście nie lubię fantasy/fantastyki i różnych czarów, ale w Bastionie wszystko doskonale współgra, polecamsmile.
                • misiu_haribo Re: Stephen King - Bastion 08.11.11, 12:56
                  Dzięki smile No to mnie zaciekawiło, co napisałaś... Szkoda, że tego nie czytałem z 18 lat temu, jak byłem w liceum. Dziś trochę się obawiam czy proza Kinga spełni moje oczekiwania. Chociaż z drugiej strony to wczesny King i podobno jeden z lepszych, jeśli nie najlepszy...
    • siostra_pelagia Tana French-Lustrzane odbicie 04.11.11, 08:09
      Druczek-maczek, z lupą zaraz bedę czytaćsad
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Craig Russell "Krwawy orzeł" 04.11.11, 19:42
    • siostra_pelagia Romain Sardou - Nikt mu się nie wymknie 05.11.11, 08:38
      Moje pierwsze spotkanie z tym autorem. Jak na razie zaczyna się nieźle. W New Hampshire, pewnej zimowej nocy odnaleziono grób z ciałami 24 osób.
      • zorija Re: David Baldacci "Miasteczko Divine" 05.11.11, 08:52
        Po tym co zrobił w końcówce tomu "Oddział 666", Oliver staje się zbiegiem. Ucieka do miasteczka Divine, w którym jednak nie znajduje spokoju.
      • misiu_haribo Re: Romain Sardou - Nikt mu się nie wymknie 08.11.11, 13:19
        Nie chcę zniechęcać, ale później jest już o wiele gorzej...
    • anetapzn Donna Leon-Szlachetny blask 05.11.11, 09:47
      Uwielbiam Wenecję i Brunettiego.
    • kali_mera D.A.S. Stuckart "Dama z portretu" 05.11.11, 17:20
    • opty2 Mściciel - M. Billingham 06.11.11, 08:47
      Thorpe tropi zabójcę przesyłającego mu mmsy z fotkami swoich trupów
    • siostra_pelagia Jan Costin Wagner - Milczenie 06.11.11, 14:48
      Znowu giną dzieci, akurat tego motywu mam już u Skandynawów po dziurki w nosie.
      Ale Wagner pisze dobrze i dobrze się to czyta.
      • negev56 Re: Jan Costin Wagner - Milczenie 06.11.11, 15:02
        Wagner to akurat Niemiec, ale wyczytałam, że mieszka w Finlandii i tam tworzy swoje dzieła. I może dlatego pisze o tych dzieciach, zaraził sięsmile.
        • siostra_pelagia Re: Jan Costin Wagner - Milczenie 06.11.11, 17:30
          Ja go zawsze z rozpędu do Skandynawów zaliczamsmile.
          Mieszka w Finlandii, akcja jego powieści dzieje się w Finlandii, no i prowadzący śledztwo jest Finem - Kimmo Joenta.
        • cynamoon6 Re: Jan Costin Wagner - Milczenie 06.11.11, 19:27
          On jest fajny. Czytalam Księzyc z lodu i podobal mi sie. Takie skrzyzowanie Asy Larsson z Janem Seghersem wink I takie cudnie sniezne i lodowate to bylo pogodowo wink Nie wiedzialam, ze cos innego juz wyszlo, wpisuje sobie na liste must have wink
          • opty2 Re: Jan Costin Wagner - Milczenie- film 07.11.11, 09:24
            wg tej książki nakręcono film pt.: Cisza, który niedawno wszedł na ekrany ale oczywiscie nie w Polsce i zbiera ponoć niezłe recenzje, może ktoś go znajdzie w sieci? albo już widział?
            • siostra_pelagia Re: Jan Costin Wagner - Milczenie- film 07.11.11, 11:10
              Jeszcze w sieci nie ma. Ale znalazłam Harjunpaa i kapłana złasmile
              • opty2 Re: Jan Costin Wagner - Milczenie- film 07.11.11, 11:49
                siostra_pelagia napisała:
                > Jeszcze w sieci nie ma. Ale znalazłam Harjunpaa i kapłana złasmile

tak tak słyszałam, zdaje się, że to "Pogromca zła" ?
                widziałaś go? dobry? po angielsku?
                • siostra_pelagia Re: Jan Costin Wagner - Milczenie- film 07.11.11, 13:22
                  Oglądałamsmile. Po 21 zerknij na pocztę gazetową.
                • romy_sznajder Liza Markund 'Czerwona Wilczyca' 25.11.11, 01:14

Lubie Marklund.
                  Po czytelnieczej przerwie na przyciezkie i ambitne nie-kryminaly mialo byc wielkie bum: latwo, lekko i przyjemnie. A jest magmowato, mamejowato, rozwlekle, i wszyscy przegladaja sie w swoich odbiciach w zamarznietych szybach... Ani pary, ani bigla.
                  Zapowiadajacy sie watek spoleczny - egzotyczny.
                  Ja sie pytam, to ta sama Marklund???
                  Jestem raptem na 40str, ale mam wrazenie, ze cos tu mocno nie gra, zupelnie jakby pisal to ghost writer, a nie ta sama autorka. Jak mozna zapomniec o nawykach glownej bohaterki (ktora z pisania na mrozie olowkiem, zamiast odmwiajacym wspolpracy dlugopisem, zrobila swoj znak firmowy),walkowanych przez trzy poprzednie czesci?
                  Zly poczatek. Uprzedzilam sie. Doczytam do konca, bo w kolejce czeka 'Testament Nobla'...
                  Ale zaraz potem lece do empiku po 'Drwala' Witkowskiego i cos czuje, ze TO bedzie kryminal roku.
    • cynamoon6 Zastygłe życie- Karin Wahlberg 06.11.11, 17:04
      Jakaś nowość. Czytam trochę z przypadku, bo nic innego skandynawskiego nie mam pod ręką.

Nic nie wiem o autorce. Na skrzydełku o dziwo jej nie ukoronowali, ale za to nazwali jedną z najbardziej poczytnych szwedzkich autorek i bestsellerotwórczynią wink

Na razie przeczytałam około 50 stron, więc nie wiele moge powiedzieć. Poza tym, że drobiazgowość opisów jest iście barokowa. Jeszcze sie tym nie zirytowałam, ale zobaczymy potem.
      • elmar43 Nesbo: Łowcy głów 06.11.11, 18:38
        Dosłownie przed chwilą skończyłam i mam bardzo mieszane uczucia...
      • opty2 Re: Zastygłe życie- Karin Wahlberg 07.11.11, 09:29
        też mam w planie tę Karin smile
        powiedz, jak skończysz, czy warto sie nią zainteresować,
        tutaj o niej przeczytałam:
        kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=613
        • cynamoon6 Re: Zastygłe życie- Karin Wahlberg 08.11.11, 23:58
          Jasne, ze dam znac.
          Chociaz nie wiem, kiedy ja skoncze, bo dorwalam 3 tom Murakamiego, na ktory wyczekiwalam niezwykle niecierpliwie i porzucam wszystko, co sie da, aby czytac wink
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Val McDermid "Krwawa blizna" 07.11.11, 08:22
      • moleslaw Liza Marklund "Zamachowiec""Studio sex" i "Raj" 07.11.11, 10:44

• anetapzn Kathy Reichs-Diabelskie kości. 07.11.11, 11:37
      dr Temperance Brennan+ kult voodoo i satanizm...strach sie baćsmile Bardzo lubię tą serię.
    • agridulce Arnaldur Indridason: Grobowa cisza 07.11.11, 20:42
      Spokojna, bolesna i wciągająca. To lubię.
      • linka.raz Ake Edwardson, Taniec z aniołem 07.11.11, 22:20
        Dopiero zaczynam z Edwardsonemsmile właściwie zachęcona przez serial, który naprawdę mi się spodobał, choć widziałam na forum głosy bardzo różne...
        • opty2 Re: Ake Edwardson, Taniec z aniołem 08.11.11, 09:39
          no sama widzisz, że zdania są różne, dlatego trzeba samemu sie przekonać smile
          osobiscie uważam,że Edwardson rozkręca się z ksiązki na książkę,
          początek taki sobie, trzecia juz dobra
          • linka.raz Re: Ake Edwardson, Taniec z aniołem 08.11.11, 20:15
            A wiesz, że już "Taniec..." mnie wciągnął i to dość mocno! Mam teraz mało czasu i podczytuję tylko po kawałku wieczorami. Ale jeśli uważasz, że Edwardson rozkręca się z każdym tomem, to już nie mogę się doczekać, kiedy wezmę je do rękismile
          • anetapzn Re: Ake Edwardson, Taniec z aniołem 09.11.11, 14:19
            opty2 napisała:

> osobiscie uważam,że Edwardson rozkręca się z ksiązki na książkę,
            > początek taki sobie, trzecia juz dobra
            Ja jeszcze nic Edwardsona nie czytałam, moze wobec tego powinnam zacząć od 3.ksiazki?big_grin
            • opty2 Re: Ake Edwardson, Taniec z aniołem 10.11.11, 09:35
              anetapzn napisała:
              > Ja jeszcze nic Edwardsona nie czytałam, moze wobec tego powinnam zacząć od 3.ks
              > iazki?big_grin

eee raczej nie, bo sama widzisz, że Lince już pierwsza sie spodobała, to może Tobie też?

ja czytanie Edwardsona zaczęłam od piątej, która została wydana pare lat temu,
              dlatego trochę się rozczarowałam poziomem pierwszej
              • linka.raz Re: Ake Edwardson, Taniec z aniołem 10.11.11, 09:49
                opty2 napisała:

> anetapzn napisała:
                > > Ja jeszcze nic Edwardsona nie czytałam, moze wobec tego powinnam zacząć o
                > d 3.ks
                > > iazki?big_grin
                >
                > eee raczej nie, bo sama widzisz, że Lince już pierwsza sie spodobała, to może T
                > obie też?
                >
                > ja czytanie Edwardsona zaczęłam od piątej, która została wydana pare lat temu,
                > dlatego trochę się rozczarowałam poziomem pierwszej
                I podtrzymuję to, co napisałam kilka dni temu - przeczytałam 3/4 książki i wciąż mi się podoba. Ponieważ obejrzałam kilka odcinków serialu, czytając książkę, widzę Wintera we wcieleniu Kreppera, ale jakoś też mi to nie przeszkadzasmile Mam już na półce drugi tom i chyba trzeci również kupięsmile
    • misiu_haribo Michael Connelly - Poeta 08.11.11, 11:45
      Książka rewelacyjna. Przynajmniej na poziomie najlepszych Boschów. Burszta i Czubaj w swojej książce "Krwawa setka" umieścili ją w dziesiątce kryminałów wszech czasów. Teraz mnie to nie dziwi. Mroczna, realistyczna...
      • negev56 Re: Michael Connelly - Poeta 08.11.11, 12:17
        Kanał jest niejako kontynuacją Poety i też świetny, jak zresztą wszystkie boschesmile.
        • misiu_haribo Re: Michael Connelly - Poeta 08.11.11, 12:48
          Warto dodać, żeby osoby, które nie czytały tych dwóch książek, a zamierzają to zrobić, unikały wszelkich opisów "Kanału", bo stracą sporo przyjemności z czytania "Poety". Ja co prawda "Kanał" czytałem, ale było to z sześć lat temu, więc na szczęście nie pamiętałem zbyt wiele. "Kanał" jest bardzo dobry, ale "Poeta" chyba jednak lepszy.
          • elmar43 Re: Michael Connelly - Poeta 08.11.11, 18:42
            Obie książki dobre smile

A ja czytam nowego Miłoszewskiego: Ziarno prawdy
    • wanilka77 "Zły" Tyrmand 08.11.11, 19:43
    • muminka21 Re: Co teraz czytacie-listopad 2011r. 09.11.11, 10:10
      Cóż chciałabym mieć więcej czasu na czytanie
      ostatnio przeczytałam Sześc świętych kamieni,Kryształowa czasza...tak dla relaksu
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Anna Fryczkowska "Kobieta bez twarzy" 09.11.11, 17:18
    • opty2 Liza Marklund - Czerwona wilczyca 10.11.11, 09:40
      Annika na tropie smile
      nie było to takie złe, jak się wydawało,
      jedynie wciąż mnie dziwią i śmieszą ciągoty Szwedów do ruchu maoistycznego,
      • siostra_pelagia Re: Liza Marklund - Czerwona wilczyca 10.11.11, 10:00
        Im się z dobrobytu w głowach poprzewracałosmile
        • zorija Re: Jonathan Kelermann "Album morderstw" 10.11.11, 10:22
          Kellermana czytam to, co znajdę w bibliotece, więc jest trochę nie pokolei.
        • opty2 Re: Liza Marklund - Czerwona wilczyca 11.11.11, 08:17
          siostra_pelagia napisała:
          > Im się z dobrobytu w głowach poprzewracałosmile

może tak smile
          nie wiem czemu ale nie mogę tego tematu traktować poważnie,
          to chyba jakieś skrzywienie czy cós smile
          idea komunizmu (wg mnie) jest spalona w Polsce, więc jak się do tego odnieść z powagą
    • anetapzn Caroline Graham-Śmierć w przebraniu. 10.11.11, 10:46
      Z serii- Morderstwa w Midsomer. Nadinspektor Barnaby i morderstwo w sekcie...
      • negev56 Ian Rankin - Sprawy wewnętrzne 10.11.11, 21:17
        Tylko dlatego czytam, ponieważ jest to pierwszy tom serii, w której miejsce emeryta Rebusa zajmie Malcolm Fox z Wydziału Spraw Wewnętrznych. Nie chcę zapeszyć, ale zaczyna się zupełnie przyzwoicie.
        • opty2 Re: Ian Rankin - Sprawy wewnętrzne 11.11.11, 08:20
          mam nadzieję na lepszą lekturę niż Otwarte drzwi,
          żarty się skończyły panie Rankin wink
          • negev56 Re: Ian Rankin - Sprawy wewnętrzne 11.11.11, 10:12
            tak panie Rankin, dostał pan ostatnią szansę, proszę jej nie zmarnowaćsmile
            • siostra_pelagia Re: Ian Rankin - Sprawy wewnętrzne 11.11.11, 11:51
              Pozbawimy Rebusa emerytury i będzie musiał wrócić do pracysmile
    • siostra_pelagia J.B.Livingstone-Morderstwo w British Museum 11.11.11, 07:40
      J.B.Livingstone to pseud. znanego egiptologa Jacqua Christiana piszącego również jako Carter Christopher.
      Tematyka tego kryminału również jest związana z Egiptem, a śledztwo prowadzi emerytowany inspektor Scotland Yardu Higgins. Wszystko zgodnie z sadami klasycznego kryminałusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka