Dodaj do ulubionych

Nowy SIMENON Maigret i sobotni klient

08.12.11, 22:28
Z pewnym zadowoleniem donoszę, że toruńska oficyna C&T uraczyła Nas, tuż przed Świętami, kolejną książką poświęconą zagadkom kryminalnym rozwiązywanym przez komisarza Maigreta.
Tym razem nosi ona tytuł Maigret i sobotni klient.
Warto zajrzeć:
Tekst linka
Obserwuj wątek
    • basiakia Re: Nowy SIMENON Maigret i sobotni klient 11.12.11, 14:33
      Bardzo dziękuję za informację, przeczytam.
      • nchyb Re: Nowy SIMENON Maigret i sobotni klient 11.12.11, 16:17
        ja też się szykuję na miłą lekturę smile
        • kameleon-super Re: Nowy SIMENON Maigret i sobotni klient 06.01.12, 01:35
          To miło,że kolejne tytuły Simenona,trafiają do rąk polskich czytelnikówsmile Napisał chyba ponad 450 powieści i opowiadańsmile Miał niezwykłą łatwość pisaniasmile
          Krążą o tym rózne anegdoty-podobno oddawał co miesiąc jedną powieść do drukusmile
          kilka dni zajmowało mu wymyślanie fabuły,potem poświęcał jeden dzień na szkicowanie,a przez kilka następnych pisal po 10 godzin na dobęsmile
          podobno znalazł się kiedyś sponsor,który zaproponował Simenonowi,zamknięcie się w oszklonej klatce i napisanie książki w 3 dnismile..pomysł nie doszedł do skutkusmile...
          Oprócz powieści kryminalnych o komisarzu Maigrecie warto wiedzieć,ze Simenon pisał też powieści psychologiczne.Są naprawdę znakomite!!! Dwie z nich czytałem-"Premier" i "Śmierć Augusta"-gorąco polecam !!!!
          Ciekawej lektury dostarczą też wspomnienia pisarza,zawarte w "Pamiętnikach intymnych".
          A na koniec cytat z Simenona ( bardzo zabawny):
          "Kiedy otrzymam nareszcie Nagrodę Nobla, zamianuję natychmiast nadkomisarzem policji mojego głównego bohatera, komisarza Maigret."
          Z tego ,co mi wiadomo,komisarz Maigret pozostał komisarzem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka