Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? marzec

• malgorzataka Simenon - Maigret et les petits cochons sans queue 13.03.12, 15:36
      Czyli Maigret i świnki bez ogonka. Tytuł z Maigretem okazał się mylący, bo to zbiór opowiadań o tematyce kryminalnej, z których zaledwie dwa króciutkie traktują o komisarzu. Za to jedno z tych pozostałych, Mały krawiec i kapelusznik, coś mi przypomina... był taki film z Charlesem Aznavourem, o szalonym kapeluszniku... widział ktoś?
      • kameleon-super Re: Simenon - Maigret et les petits cochons sans 13.03.12, 21:01
        malgorzataka napisała:

> Czyli Maigret i świnki bez ogonka. Tytuł z Maigretem okazał się mylący,
        > bo to zbiór opowiadań o tematyce kryminalnej, z których zaledwie dwa króciutkie
        > traktują o komisarzu. Za to jedno z tych pozostałych, Mały krawiec i kapelu
        > sznik
        , coś mi przypomina... był taki film z Charlesem Aznavourem, o szalony
        > m kapeluszniku... widział ktoś?
        Czyżby chodziło o film "Sprzedawca Kapeluszy " Claude'a Chabrola z 1982 r.?
        csw.art.pl/kino_lab/film.php?id=721
        Niestety nie widziałem,dużo bym dał,żeby zobaczyć.Rezyserzy francuskiej "Nowej Fali" kręcili znakomite kryminałysmile
        • malgorzataka Re: Simenon - Maigret et les petits cochons sans 13.03.12, 21:24
          Tak, to ten. Nawiasem mówiąc, jakiś analfabeta pisał tę zajawkę smile
          Chodzi mi po głowie, że kiedyś ten film widziałam, bo czytając nowelkę miałam wrażenie déjà vu... może wieki temu w tiwiszu? Pamiętam na sto procent, że w TV właśnie oglądałam tegoż Chabrola Niech bestia zdycha. W szkole byłam jeszcze.
          • kameleon-super Re: Simenon - Maigret et les petits cochons sans 13.03.12, 22:06
            malgorzataka napisała:

> Tak, to ten. Nawiasem mówiąc, jakiś analfabeta pisał tę zajawkę smile
            > Chodzi mi po głowie, że kiedyś ten film widziałam, bo czytając nowelkę miałam w
            > rażenie déjà vu... może wieki temu w tiwiszu? Pamiętam na sto proce
            > nt, że w TV właśnie oglądałam tegoż Chabrola Niech bestia zdycha. W szko
            > le byłam jeszcze.
            Zajawka wyszła istotnie spod pióra jakiegoś idiotysmile Cytat:"Doprowadza jednego z bohaterów doprowadzi do śmierci, drugą do szaleństwa". Rozbiór logiczny i gramatyczny tego zdania niektórych doprowadzi do szaleństwa,a pozostałych do śmiercismileTo naprawdę genialny pomysł, ze w notce zachęcającej do obejrzenia filmu zdradza się,ze jednego z bohaterów coś doprowadzi do szaleństwa ,a drugiego do śmiercismile...Bez komentarza.Po przeczytaniu czegoś takiego ,zawsze jeszcze mozna obejrzeć film po to,aby stwierdzic ,który oszalał,a który umarłsmile. jakaś zagadka w tym jest...Sorry za tę zajawkę,ale po przeprowadzeniu prywatnego sledztwa Aznavour/Kapelusznik/Simenon,google wypluło coś takiego...To wkleiłem,zeby łatwiej było zidentyfikować...
            Chabrol w TV,powiadasz?
            "Niech bestia zdycha" z 1969? Albo to bylo baardzo dawno temu,albo w TVP Kulturasmile
            Chabrola w TVP,jak żyję,nie pamiętam....
            • malgorzataka Re: Simenon - Maigret et les petits cochons sans 14.03.12, 08:09
              Nikomu się wówczas nie śniło o TVP Kultura. Programy były dwa: pierwszy i drugi smile
              Ponieważ zapamiętałam (na całe życie) tytuł Que la bête meure, starając się go używać we wszelkich możliwych okolicznościach smile musiałam się już wówczas uczyć francuskiego. A więc w czasach liceum czyli 1977-1981.
    • cynamoon6 A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewczynce 14.03.12, 18:41
      Zaraz zaczynam. Ciekawe, czy dobre.
      • opty2 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 15.03.12, 07:30
        super, czekam z niecierpliwoscią na Twoja opinię smile
        • anetapzn Sprawa Ewy Moreno - Hakan Nesser 15.03.12, 12:58
          Cieniutkie jak na Nessera.
        • cynamoon6 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 13:26
          Jasne, ze dam znać po.
          Na razie przeczytałam niewiele i muszę przyznać, ze to jest zupełnie inne niż typowy skandynawski kryminał. Nie mamy trupa (przynajmniej na razie) i policjantów z rozdrapami. Gdybym miała do czegoś to porównać, to ewentualnie do Lapidusa (wiem Opty, że dla Ciebie to nie będzie zachęta, ale nie zrażaj się smile chociaż właściwie sama nie wiem w jakims sensie to jest podobne. Może poprzez nieco podobny sposób pokazania powiązań między postaciami. Ale u Lapidusa język i tempo są goraczkowe, tutaj zupełnie nie.

W każdym razie wydaje mi sie to niezłe.
          • opty2 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 14:15
            uuh, tylko nie do Lapidusa, Cynamoon zlituj się sad
            ale rozumiem, że czytasz teraz?

a jak to sie stało,ze juz masz tą książkę, premiera miała być 21.03 ?
            (mam jeszcze czas na zastanowienie)
            • negev56 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 14:23
              opty2 napisała:

> a jak to sie stało,ze juz masz tą książkę, premiera miała być 21.03 ?

no właśniesmile.
              • cynamoon6 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 14:39
                negev56 napisała:

> opty2 napisała:
                >
                > > a jak to sie stało,ze juz masz tą książkę, premiera miała być 21.03 ?
                >
                > no właśniesmile.
                >

Bo jest od paru dni dostępna w pewnej sieci "księgarń", która oprócz książek lubi pohandlować garnkami i mopami ;/ jako przedsprzedaż z nowego katalogu.
                • anetapzn Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 16:29
                  cynamoon6 napisała:

> negev56 napisała:
                  >
                  > > opty2 napisała:
                  > >
                  > > > a jak to sie stało,ze juz masz tą książkę, premiera miała być 21.03
                  > ?
                  > >
                  > > no właśniesmile.
                  > >
                  >
                  > Bo jest od paru dni dostępna w pewnej sieci "księgarń", która oprócz książek lu
                  > bi pohandlować garnkami i mopami ;/ jako przedsprzedaż z nowego katalogu.

Jest w tej ksiegarni co to najwięcej ma garnków, kubków, figurek etc.
                  • anetapzn Wallace- Ben Hur 16.03.12, 16:30
                    A ja tym razem nie kryminalnie, ale w klasyke lecęsmile.
    • chiara76 "Z krwi i kości". Kathy Reichs. nt 15.03.12, 19:06

• kameleon-super Marcin Wroński-Morderstwo pod cenzurą 15.03.12, 23:40
        Właściwie jeszcze nie czytam,a mam zamiar w najbliższej przyszłości-za jakieś dwa dni.Kupiona w Taniej książce na przecenie za 4 zł70 gr.Wydana z serii "Lato z kryminałem" .Pozostałe książki z tej serii-Marinina,Mankell,Grimes,Carofiglio,Indridason,Konatkowski.Także jak ktoś ma ochotę na tani kryminał,szukajcie w sklepach z tanią ksiązką w Waszych miejscowosciach.
        • nchyb Bielszy odcień śmierci - B. Minier 16.03.12, 13:48
          po tych ochach i achach - nie mogłam zostać obojętna - dziś początek lektury - zaraz po seansie he he Klossa smile
          • matt.cobosco Don Winslow "Z psich pazurów" 16.03.12, 15:24
            Wygrzebane w stacjonarnym Dedalusie za 15 zł. Po siedemdziesięciu stronach całkiem ok i zapowiada się dalej zupełnie nieźle. Pamiętam, że wcześniejsza powieść tego autora "Kalifornia - ogień i życie" bardzo mi się podobała, więc mam nadzieję, że i ta nie będzie zła.
            • matt.cobosco Re: Don Winslow "Z psich pazurów" 17.03.12, 13:29
              Przeczytałem kolejne kilkadziesiąt stron i niestety, ale akcja za bardzo się rozłazi. Zbyt wielu bohaterów, zbyt gwałtowne zwroty, przestałem to ogarniać. No i ten irytujący nadmiar przekleństw w dialogach, żeby niby było bardziej po męsku. Jednak nie, już tylko przekartkuję do końca. Don Winslow tym razem zawiódł.
      • anetapzn Re: "Z krwi i kości". Kathy Reichs. nt 16.03.12, 16:28
        chiara76 napisała:

>

Daj znać po lekturze, jakież toto jestsmile.
        • chiara76 Re: "Z krwi i kości". Kathy Reichs. nt 16.03.12, 17:06
          na razie zapewne przerwę, chociaż rozkręca się, ale dotarła lektura niekryminalna, na którą czekałam, więc Kathy będzie musiała poczekać.
    • siostra_pelagia P. Pollak-Gdzie mól i rdza 16.03.12, 16:59
      Po irrrrrytującej Kanalii miłe zaskoczeniesmile
    • maniaczytania Pan Potwor - Dan Wells 17.03.12, 09:42
      czyli druga czesc teen-crime wink
      nawet wciagajace obie, ta druga jeszcze bardziej drastyczna
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Stuart MacBride "Otwarte rany" 17.03.12, 17:35
      Miałam czytać nowości, ale coś słabo mi to wychodzi, ach tam...
    • malgorzataka Daria Doncowa - Figura legkogo epataża 18.03.12, 18:33
      Co znaczy tytuł, pewnie się dowiem na końcu (albo wcale) smile
      Jest to dziewiętnasty tom przygód Lampy Romanowej. Pracuje ona sobie dzielnie (czytaj: siedzi i czeka) w tej nieszczęsnej agencji detektywistycznej, co to pies z kulawą nogą do niej nie zagląda, aż tu pewnego dnia umówiła się z nią na spotkanie klientka. W oczekiwaniu na nią Lampa zajrzała do sąsiedniego sex-shopu do zaprzyjaźnionej ekspedientki, na herbatę. W charakterze zakąski wystąpiły zjadalne stringi - nowość w sklepiku. Cóż, poczęstunek jak poczestunek, tyle że posiłek spowodował u Lampy atak alergii, na twarz wystąpiły jej straszne plamy. I na to znalazł się sposób: krem koloryzujący, a żeby wygląd cery pasował do włosów, Lampa założyła czarną perukę i tak ucharakteryzowana na Cygankę ruszyła na spotkanie z klientką. No i co ja paczę? Klientka też Cyganka.
      W jaką tym razem sytuację wpakowała się Lampa, przeczytajcie sobie sami smile dodam tylko, że i w domu udało jej się narozrabiać: coby dzieciska odciągnąć od komputerów wieczorową porą, nabyła nowość na rynku - blokator sprzętu elektronicznego, taki pilot. Wieczorem wyłączyła, rano wyskoczyła z domu, w międzyczasie blokator zaginął, a pod koniec dnia okazało się, że nie działa nic: ani pralka ani lodówka ani toster ani czajnik ani co tam tylko jego jest. Po czym okazało się, że tylko tym samym egzemplarzem blokatora można sprzęt na powrót włączyć...
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Carlos Ruiz Zafon "Światła września" 19.03.12, 09:17
      Kryminalnie i młodzieżowo, czyli coś dla mnie uhahah
    • dachauka Arne Dahl "Europa Blues" 19.03.12, 09:25
      Właśnie zmęczyłam. Nie jest to jakieś objawienie, ale solidne. I trudno się czyta.
    • opty2 Umierajacy detektyw - L. Persson 19.03.12, 10:40
      specyficzny styl, ze tak powiem,
      jeszcze nie wiem czy do kleski, czy do zwycięstwa prowadzący
    • cafeszpulka Głębiej niż grób - Tami Hoag 19.03.12, 10:48
      Zbrodnia w 1985 roku - bez komputerów, telefonów, badań DNA. Tylko profiler, detektyw i nauczycielka. Całkiem czytna.
    • agridulce Donna Leon: Mętne szkło 19.03.12, 22:41
      Dobrze mi sie czyta. Wśród forumowiczów ma opinię nudziary - ale ja takie przynudzanie lubię.
    • anetapzn J. Patterson - Tropiciel 20.03.12, 07:36
      Doskonały, akcja świetna, jak to u Pattersona.
    • dachauka Jeffery Deaver "Carte Blanche" 20.03.12, 11:54
      Najnowsza reanimacja agenta 007, tym razem pióra Deavera. Zaczyna się świetnie.
    • judytta Gardner "Sprawa odłożonego morderstwa" 20.03.12, 13:29

• siostra_pelagia J. Jodełka - Polichromia 20.03.12, 19:03
      Laureatka nagrody Wielkiego Kalibru.
      • negev56 Rosamund Lupton - Siostra 20.03.12, 19:23
        Świetna. Niech to diabli, na 67 stronie rozbeczałam się, ale może dlatego, że oczy zawsze miałam mokre.
        • siostra_pelagia Re: Rosamund Lupton - Siostra 21.03.12, 08:07
          Aż tak sugestywnie napisana?
          • negev56 Re: Rosamund Lupton - Siostra 21.03.12, 21:05
            Bardzo.
            • dachauka Re: Rosamund Lupton - Siostra 22.03.12, 07:48
              Ja myślałam dotychczas, że to jakieś romansidło (zmyliło mnie imię autorkismile, ale okazuje się, że to coś zupełnie innego. Zamówiłam w bibliotece.
          • anetapzn Re: Rosamund Lupton - Siostra 22.03.12, 07:59
            siostra_pelagia napisała:

> Aż tak sugestywnie napisana?

Ja też jeszcze nie czytałam. Sporo doskonalych recenzji czytałam, ale aż tak napisana ????
        • lipka02 Re: Rosamund Lupton - Siostra 21.08.13, 10:21
          Bardzo wzruszająca powieść o siostrzanej miłości i niespodziewanej śmierci.Ja również polecam
      • dachauka Re: J. Jodełka - Polichromia 21.03.12, 08:17
        No jak ta Jodełka? Mam ochotę na tę książkę...
        • anetapzn Re: J. Jodełka - Polichromia 22.03.12, 10:24
          dachauka napisała:

> No jak ta Jodełka? Mam ochotę na tę książkę...
          >

Ja nie strawiłam, niestety. To jeszcze przed blogiem było, więc recenzji nie ma.
        • siostra_pelagia Re: J. Jodełka - Polichromia 22.03.12, 14:11
          Coraz gorzej mi idzie czytanie. Lepiej wypożyczyć niż kupić.
    • siostra_pelagia Ake Edwardson-Niech to się nigdy nie kończy 21.03.12, 08:11
      Wintera lubię bardzo, to i książka mi się podoba.
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Val McDremid "Ostatnie kuszenie" 22.03.12, 09:53
      Nie wiem, czy dobrze trafiłam, oby nie był to temat z cyklu przewidywalnych...
      Dam szansę smile
    • anetapzn Kyra Galvan - Niewyznane grzechy siostry Juany. 23.03.12, 11:48
      Troche sensacji to tam jestsmile
    • chiara76 H. Nesser, "Samotni". 23.03.12, 22:59
      Przesyłka z księgarni dotarła szybciej niż się spodziewałam i oto weekend rozpoczynam z najnowszym Nesserem.
      • opty2 Re: H. Nesser, "Samotni". 24.03.12, 08:01
        o! świetne rozpoczęcie weekendu smile
        mam nadzieję,że będzie tak samo dobra jak inne

ps. no tak, do mnie jest dalej, więc ja jeszcze nie mam książki sad
        • chiara76 Re: H. Nesser, "Samotni". 24.03.12, 09:40
          ja się pogubiłam z zamówieniami i zamawiałam w czwartek wieczorem (przekonana, że dawno już zamówiłam) a tu proszę, wczoraj udało się odebrać. W dodatku paczka obfitowała w różne inne smakowite różności książkowo filmowe, więc będę się rozpieszczaćwink
    • judytta "Sprawa rezolutnej rozwódki" 24.03.12, 14:50

Po krótkiej przerwie od kryminału sięgam po kolejnego Gardnera i wiem czego się spodziewać smile
    • cynamoon6 L. Lupton- Siostra 24.03.12, 14:57
      Miałam czytać co innego, ale Negev mnie skusiła smile
      Rzeczywiscie, całkiem niezłe.
      • negev56 Re: L. Lupton- Siostra 24.03.12, 19:52
        Cieszę się, że się podobasmile.

I w końcu jak ta Asa Lantz, warto czytać?
        • cynamoon6 Re: R. Lupton- Siostra 24.03.12, 21:44
          Widze ze literowke strzelilam, oczywiscie R. Lupton

Ase Lanzt warto. Skonczylam 2 dni temu, ale celowo sie wstrzymalam, zeby mi sie ulozylo w glowie. Napisze wiecej jutro, dzis mi sie nie chce, wole czytac Siostre smile
    • siostra_pelagia Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 17:35
      Ależ irytująca narracja + nieustanne monologi wewnętrzne bohaterów. Ale trzeba być twardym nie miętkim, więc czytam dalejsmile
      • negev56 Re: Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 19:53
        Po zaprawie z Kallentoftem, nic nie jest strasznesmile.
        • siostra_pelagia Re: Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 19:57
          Tak w ramach postu się trochę pokatujęsmile
          • negev56 Re: Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 19:59
            eee, lepiej rzuć słodycze, ludzie tak robią, seriosmile.
            • siostra_pelagia Re: Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 20:02
              To już wolę czytać Engerasmile
              • negev56 Re: Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 20:04
                Dobry wybórsmile.
        • negev56 Jan Costin Wagner - Milczenie 24.03.12, 19:58
          Długo czekała w kolejce, ale za to jaka dobra, pewnie przez leżakowaniesmile.
          • siostra_pelagia Re: Jan Costin Wagner - Milczenie 24.03.12, 20:10
            Na podstawie tej powieści powstał film Cisza. Niestety nie oglądałam.
    • agridulce Charlotte Link: Dom sióstr 25.03.12, 21:35
      Czytam z zainteresowaniem, choć bez zachwytu. W kategorii czytadła wyżej cenię Rosamunde Pilcher, no i jej Anglia prawdziwsza. Chciałam skrytykować tłumaczenie, ale sprawdziłam - jego autorem jest doświadczony i ceniony p.Ryszard Wojnakowski. A mnie niejednokrotnie "zgrzytało" w czasie lektury. Może się czepiam?
      • opty2 Reginald Hill - Ostatnie słowa 26.03.12, 12:05
        dalsza część serii Daziel i Pascoe,
        tym razem Andy grubas ma duuże kłopoty, został wysłany na urlop,
        reszta prowadzi śledztwo w sprawie trzech zgonów straszych panów,
        jak zawsze dowcipne dialogi i opisy, pełen relaks
    • cafeszpulka R.J. Ellory - Śmiertelnie proste rozwiązanie 26.03.12, 17:29
      Seryjny zabójca, policjant po przejściach i przemyślenia złoczyńcy pomiędzy śledztwem - całe szczęście bez przemyśleń trupa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka