kryminalna.ciocia.zosia 01.07.12, 15:58 "Uczeń" Hjorth/Rosenfeldt Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negev56 Re: Jo Nesbo - Upiory 02.07.12, 19:18 Też to czytam i faktycznie trzyma w napięciu. Cały czas martwię się o Harry'ego. Odpowiedz Link
linka.raz Re: Jo Nesbo - Upiory 02.07.12, 19:53 Ja też "Upiory", ale dopiero wczoraj w nocy zaczęłam Odpowiedz Link
opty2 Re: Jo Nesbo - Upiory 03.07.12, 08:44 negev56 napisała: > Też to czytam i faktycznie trzyma w napięciu. Cały czas martwię się o Harry'ego ja już kończę i dalej sie martwię, tak jak Ty, strasznie dołujące ale za to jakie tempo Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo - Upiory 05.07.12, 00:00 opty2 napisała: > nie, nie , nie, nieeeeeee! przyłączam się Odpowiedz Link
jgiovanna Re: Jo Nesbo - Upiory SPOILER 13.07.12, 21:19 Jasna cholera, co jest z tymi Skandynawami, Mankell zafundował Wallanderowi alzheimera, a Nesbo zabił Harrego Czy ktoś może wie czy to już ostatnia książka o Harrym Hole? Może zdarzy się jakiś cud.... Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Jo Nesbo - Upiory 28.07.12, 23:35 opty2 napisała: > trzyma w napięciu Minelam 80ta strone i mnie nudzi. Po entuzjastycznych recenzjach spodziewalam sie literackiej pirotechniki, a co rusz tu zdania w stylu: -Mhm. - Harry sie zaciagnal. Poczul, ze zabija glod we krwi. Nikotyna. Czterosylabowe slowo konczace sie na -yna. Dodajac klimaty meliniarsko-narkotyczno-wiezienne - nie moja bajka. Dam szane jeszcze i przeczytam kolejne 80stron, ale bez oczekiwan; nigdy nie bylam fanka Nesbo, dla mnie wciaz powielal ten sam pogmatwany schemat narracji. Odpowiedz Link
malgorzataka Aleksandra Marinina 04.07.12, 14:37 Postanowiłam przeczytać całą posiadaną Marininę, w kolejności chronologicznej, jak powstawały kolejne kryminały. Na pierwszy ogień poszła Kolacja z zabójcą, a teraz czytam Grę na cudzym boisku. Odpowiedz Link
wanilka77 Jo Nesbo - Upiory 04.07.12, 23:01 skończyłam w końcu Łowców głów - nie bardzo mi się spodobała i z przyjemnością sięgnęłam po Harrego - nie zawiodłam się - wciągnęło mnie od samego początku! Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Jo Nesbo - Upiory 09.07.12, 10:30 Wanilka, zaczełaś czytac serię z Harrym od Upiorów?? Odpowiedz Link
wanilka77 Re: Jo Nesbo - Upiory 11.07.12, 20:53 Eeee, nie serię o Harrym zaczęłam czytac od środka czyli od Czerwonego Gardła Człowieka-nietoperza przeczytałam chyba jako przedostatnią pozycję. Chodziło mi o porównanie dwóch książek tego samego autora, które czytałam jedna po drugiej - Łowców głów (ktrórą przeczytałam, ale bez rewelacji, raczej mnie zmęczyła) i Upiorów (które pochłonęłam, bo wciągnęły mnie od samego początku) Odpowiedz Link
zawsze-dorzro John Grisham - Kancelaria 05.07.12, 09:09 Bardzo dobrze się czyta. Już dawno nie czytałam tego autora książki, która tak mnie wciągnęła. Odpowiedz Link
zawsze-dorzro robin cook - polisa śmierci 05.07.12, 09:12 Po jego ostatnich książkach ta jest zaskakująco dobra. Nie jest to "coma", ale może być. Odpowiedz Link
basiakia "Morderstwo pod cenzurą" Marcin Wroński 08.07.12, 13:26 Zauważyłam, że jest mało wpisów, ale mamy lato i pewnie stąd mniejsze zainteresowanie forum. I to nie tylko w tym temacie. Wypowiadają się tylko najwytrwalsi. Po wakacjach wszystko wróci do normy, taką mam nadzieję. Odpowiedz Link
cynamoon6 Co widziały wrony A.M Mcdonald 09.07.12, 18:30 Wracam do przerwanej dla Nesbo ksiazki. To chyba moje 5 podejscie do niej. Ta ksiazka ma 850 stron, wiec wymaga opdowiedniej oprawy do czytania Tym razem na pewno ja skoncze. Bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link
negev56 Dan Simmons - Letnia noc 09.07.12, 21:18 Wstrzeliłam się idealnie z lekturą, jest upalnie, trochę strasznie i na dodatek na prowincji. Odpowiedz Link
dachauka Re: Dan Simmons - Letnia noc 10.07.12, 07:44 Ciekawa jestem Twoich wrażeni PO lekturze... Sama nie czytałam, ale ludzie gadali, że Simmons skopiował jedną z książek Kinga. Odpowiedz Link
opty2 Thomas Enger - Bóle fantomowe 11.07.12, 08:23 druga z serii o dziennikarzu Henningu Juulu, który wciąż wraca do swojej tragedii osobistej tropiąc sprawców Odpowiedz Link
negev56 Re: Thomas Enger - Bóle fantomowe 19.07.12, 14:16 zaczęłam czytać i podoba mi się, ale to dopiero początek jest. Odpowiedz Link
malgorzataka Georges Simenon - Maigret et la Grande Perche 11.07.12, 11:53 Czyli Maigret i Wielka Tyka. Taką to pieszczotliwą ksywką obdarzona była pewna prostytutka. której zatrzymanie sprawiło przed laty sporo kłopotów początkującemu policjantowi, jakim był wówczas Maigret. Teraz Wielka Tyka jest żoną Smutnego Alfreda, znanego z pecha włamywacza, specjalisty od kas pancernych. Alfred udał się na kolejny włam i już z niego nie wrócił, bowiem w trakcie pracy odkrył w tym samym pokoju trupa kobiety, po czym oczywiście drapnął najdalej, gdzie się dało. Maigret ustala adres właściciela kasy pancernej, dobrze sytuowanego dentysty, dowiaduje się, że przed kilkoma dniami opuściła go żona, ale... nie ma trupa, nie ma doniesienia o włamaniu, nie ma nic. Pozornie sprawa wydaje się beznadziejna. Odpowiedz Link
basiakia Aleksander McCall Smith "Moralność dla pięknych .. 12.07.12, 20:36 dziewcząt" Odpowiedz Link
negev56 Peter Robinson - Niebezpieczny chłopak 13.07.12, 22:25 Jeszcze nie doczytałam, czy rzeczywiście niebezpieczny... Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Yrsa Sigurdardottir "Pamiętam cię" 15.07.12, 10:59 Rekomendacje, że głowa mała... Bardzo jestem ciekawa Odpowiedz Link
kali_mera Donna Fletcher Crow "Morderstwo w klasztorze" 15.07.12, 17:42 Na razie ciężko mi idzie, ale może się jeszcze rozkręci? Odpowiedz Link
opty2 Krzyk pod wodą - Øbro Jeanette, Tornbjerg Ole 18.07.12, 09:35 I część serii duńskiej pary, z psycholożką kryminalną Katrine Wraa, nawet ciekawe (w kazdym razie lepsze niż Handlarz śmiercią) Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Krzyk pod wodą - Øbro Jeanette, Tornbj 20.07.12, 21:24 "Øbro" Opty, skad masz taka czcionke! Kopiuj-wklej, czy kombinujesz w klawiaturze? Odpowiedz Link
opty2 Re: Krzyk pod wodą - Øbro Jeanette, Tornbj 21.07.12, 08:03 romy_sznajder napisała: > "Øbro" > Opty, skad masz taka czcionke! Kopiuj-wklej, czy kombinujesz w klawiaturze? he he póki co, nie mam skandynawskiej klawiatury Odpowiedz Link
black-cat Joanne Fluke Śmierć za cukiernią 19.07.12, 13:25 Po prostu mniam. Koniec października, Minnesota, małe miasteczko, tajemnicza śmierć młodego pracownika mleczarni Pod Krówką Łaciatką, rudowłosa detektyw i spowijający wszystko aromat świeżo zaparzonej kawy i jeszcze ciepłych, pysznych ciasteczek. Czytam, piję hektolitry kawy i z trudem powstrzymuję się przed zjedzeniem kolejnej porcji chrupiących czekoladowych piegusków (tak, upiekłam je sama, przepis jest podany w książce). Odpowiedz Link
moleslaw Daria Doncowa "Słodki padalec" 20.07.12, 05:42 Wcześniej Agathę Christie "Entliczek pentliczek" Odpowiedz Link
meme7 Re: Joanne Fluke Śmierć za cukiernią 20.07.12, 17:57 Zabrzmiało super ciekawie, muszę się rozejrzeć. Teraz czytam "Drogę cienia" Brenta Weeksa a z kryminałów chyba zacznę "Dziewczynę ze śniegiem we włosach". ksiazkiagaty.blogspot.com/ Odpowiedz Link
magdarynka29 Gardner "Sprawa upartej kłamczuchy" 20.07.12, 21:27 Jak już napisałam, czytam hurtem Gardnera Odpowiedz Link
dachauka PM Nowak "Ani żadnej rzeczy..." 22.07.12, 13:11 Początek nowej serii warszawskiej o śledczym Zakrzeńskim i prokuratorze Wilku. Wciągam się jeszcze. Jednocześnie czytam niemiecki thriller "Operation Blackmail" (znakomity!) i drugi tom o Dühnforcie Inge Löhnig (wciąga). Mam roztrojenie jaźni. Odpowiedz Link
matt.cobosco Bernard Minier "Bielszy odcień śmierci" 22.07.12, 21:06 Bardzo dobre! Myślę, że w plebiscycie na kryminał roku może być bardzo wysoko. Odpowiedz Link
linka.raz Re: Bernard Minier "Bielszy odcień śmierci" 22.07.12, 22:05 Ale się cieszę, że przypomniałeś tę książkę zwłaszcza że mam podobne wrażenie. Odpowiedz Link
zorija Max Allan Collins "Zabójcze umysły. Ostre cięcie" 23.07.12, 09:28 Całkiem fajnie się czyta. Odpowiedz Link
nchyb PM Nowak "Ani żadnej rzeczy..." 29.07.12, 09:11 ja też właśnie to czytam - Czarna seria i coś polskiego Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: R.J. Ellory "Śmiertelnie proste rozwiązanie" 23.07.12, 13:19 "Wstążkowy" morderca w Waszyngtonie? Ale wybrałam.... Odpowiedz Link
nchyb M.C. Beaton - Agatha Raisin i ciasto śmierci 23.07.12, 17:47 za książce znalazłam napis - Agatha Raisin to nowa panna Marple... Odpowiedz Link
negev56 Sylwester Latkowski - Czarny styczeń 27.07.12, 10:14 Główny bohater pije łyski i stara się być dżentelmenem, oraz nie lubi policjantów, tyle w temacie noir. Odpowiedz Link
egmond Re: Kto zabił panią Skroft?, Mika Waltari 27.07.12, 13:34 Hm, dopiero 3 rozdziały i sama nie wiem jeszcze co o tym sądzić. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Sylwester Latkowski - Czarny styczeń 28.07.12, 23:25 Nie dalam rady skonczyc. Moze to formula noir sie wyczerpala, moze Latkowski jak to on, duzo klepie i bez puenty. Tzn. mialam nadzieje, ze ktos to przeczyta, zalapie i powie, ze "przeciez to jasne, ze chodzilo o tego!", ale z recenzji z bloga widze, ze nie... Klimat oddal dobrze. Ale calosc raczej dla fanow staroswieckich kryminalow, coby z satysfakcja pomysleli: "kiedys to sie pisalo ksiazki... a teraz panie... mielizny same i belkot". Jednak uwaga: nie brac powaznie ww. Mam powazny kryzys kryminalny i za wysokie wymagania. No i czytam dokladnie, bez omijania tzw. opisow przyrody. Odpowiedz Link
maniaczytania "Ostre ciecie" Max Allan Collins - 28.07.12, 13:19 kryminal napisany na podst. serialu "Criminal Minds" - dla milosnikow ciekawy i fajny, dla tych, co nie ogladali - trudno mi powiedziec ... Odpowiedz Link
dachauka Krzysztof Kotowski "Kapłan" 29.07.12, 16:41 Wreszcnie mam, wreszcie się zabrałam. Początek wielce obiecujący. Odpowiedz Link
zorija Re: James Rollins "Amazonia" 31.07.12, 13:00 Nawet mi się podoba. Wyprawa w poszukiwaniu zaginionej w Amazonii ekipy, dziwne krwiożercze zwierzęta, tajemnicze plemię no i "źli" wysłani tropem naszych bohaterów. Odpowiedz Link
dachauka Re: John Verdon - Wyliczanka 31.07.12, 19:48 O, bardzo jestem ciekawa tej książki. Słyszałam dobre opinie Odpowiedz Link