siostra_pelagia Karin Wahlberg-Szpital 02.02.13, 13:41 Autorkę lubię, więc czytam. Niestety przeczytałam streszczenie na okładce i już wiem, kogo jeszcze zabiją Odpowiedz Link
negev56 John Hart - Ostatnie dziecko 02.02.13, 14:29 Jeśli dalej tak będzie jak do 65 strony, to powiem, że to bardzo dobra książka. Odpowiedz Link
dachauka Re: John Hart - Ostatnie dziecko 02.02.13, 20:23 Na mnie też zrobiła jak najlepsze wrażenie. Fajnie, że ją wydali w Polsce... Odpowiedz Link
sowca Miłoszewski - Ziarno prawdy 02.02.13, 21:58 Moim zdaniem - znakomite. Choć mam parę uwag do głównego bohatera, nie czuję do niego wielkiej sympatii. Odpowiedz Link
opty2 Re: Karin Wahlberg-Szpital 03.02.13, 08:29 siostra_pelagia napisała: > Autorkę lubię, więc czytam. Niestety przeczytałam streszczenie na okładce i już > wiem, kogo jeszcze zabiją taaak, nie jeden raz się przekonałam, że nie warto bezpośrednio przed czytaniem książki, oglądać tylnej okładki - zawód murowany Odpowiedz Link
opty2 Hyperion - Simmons 03.02.13, 08:33 prawie jak kryminał he he jeszcze 200 stron do końca Odpowiedz Link
dachauka Dan Simmons "Upadek Hyperiona" 03.02.13, 10:34 Patrz, a ja wreszcie wzięłam się za drugi tom. Cudowne to jest! Odpowiedz Link
opty2 Re: Dan Simmons "Upadek Hyperiona" 03.02.13, 16:17 dachauka napisała: > Patrz, a ja wreszcie wzięłam się za drugi tom eee... to jest jeszcze drugi tom? znaczy w I nic się nie rozstrzygnęło??? >Cudowne to jest! może i tak ale Diuna lepsza Odpowiedz Link
dachauka Re: Dan Simmons "Upadek Hyperiona" 03.02.13, 17:47 > eee... to jest jeszcze drugi tom? > znaczy w I nic się nie rozstrzygnęło??? Nie do końca. A właściwie to nic. A po Hyperionie następują jeszcze dwa tomy o Endymionie... > >Cudowne to jest! > może i tak ale Diuna lepsza Diunę kocham miłością czystą i dozgonną Odpowiedz Link
negev56 Re: Dan Simmons "Upadek Hyperiona" 03.02.13, 17:59 Aa, "Hyperion" jest świetny, "Upadek..." przede mną Odpowiedz Link
nchyb Re: Dan Simmons "Upadek Hyperiona" 05.02.13, 17:29 bardzo lubię Hyperiona, moje dziecko starsze mnie wciągnęło. Ale do kryminałów i sensacji nigdy tego nie liczyłam Odpowiedz Link
opty2 Re: Hyperion - Simmons 05.02.13, 11:15 opty2 napisała: > prawie jak kryminał he he > jeszcze 200 stron do końca taaa, to było wielkie oszustwo !!! ta książka to dopiero preludium, powinni ją sprzedawać zaraz z drugim tomem, Odpowiedz Link
opty2 Asa Larsson - W ofierze Molochowi 05.02.13, 11:12 i znowu jestem w Kirunie Rebeka zostaje odsunięta od śledztwa ale radzi sobie całkiem nieźle, znaczy zdrowieje wątek historyczny ciekawy, ale jeszcze nie skonczyłam Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Asa Larsson - W ofierze Molochowi 05.02.13, 18:01 Ja też jestem w Kirunie Podoba mi się. Odpowiedz Link
bez_portek Re: Co teraz czytacie? - luty 2013 r. 05.02.13, 15:38 Nauczycielka z Villette - Ingrid Hedstrom kupiona przypadkiem w promocji w necie bardzo ciekawie się zapowiada Odpowiedz Link
bez_portek Re: Co teraz czytacie? - luty 2013 r. 06.02.13, 08:50 nie wiem czy papierowa, ja kupiłam w publio wersje na kindla promocja jest do dzisiaj Odpowiedz Link
bez_portek Re: Co teraz czytacie? - luty 2013 r. 06.02.13, 08:52 promocja, to za dużo powiedziane, zaledwie 2 zł mniej Odpowiedz Link
maniaczytania Przebisniegi-A.D.Millera i Drugi przekret Natalii- 05.02.13, 19:43 Olgi Rudnickiej Odpowiedz Link
zorija Re: "Ostatni dzień lipca" Bartłomiej Rychter 07.02.13, 09:53 Śledztwo podczas powstania warszawskiego. Odpowiedz Link
nchyb Christer Mjåset - Lekarz któru wiedział za dużo 07.02.13, 13:41 na razie nie mam zdania... Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Christer Mjåset - Lekarz któru wiedział 07.02.13, 19:43 Bo ta książka niestety nigdy się nie rozkręca.... Zapowiada się nieźle, potem marazm, około połowy następuje ożywienie i wydaje się, że "no to teraz się zacznie!", ale... na tym koniec emocji. Odpowiedz Link
nchyb Re: Christer Mjåset - Lekarz któru wiedział 08.02.13, 16:11 no właśnie, jakieś to takie nijakie... a szkoda... Odpowiedz Link
opty2 Stef Penney - Niewidzialni 08.02.13, 08:58 druga książka tej autorki po Czułości wilków (bardzo dobrej zresztą), historia dotyczy klanów Romów, gdzieś na środkowym wschodzie, w latach osiemdziesiątych XX w. zaczęło się tajemniczo Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Stef Penney - Niewidzialni 08.02.13, 20:09 Ciekawa jestem tej drugiej książki. Debiut był niezły Odpowiedz Link
basiakia Ross Macdonald "Chłód" 08.02.13, 19:27 Wracam do książek dawno napisanych, ale tak lubianych. Posłuchajcie, tak się zaczyna: "Nieszczelne czerwone story sali rozpraw przepuszczały słońce. Cytrynowy blask wlewał się szparami, łagodził światło żarówek pod wysokim sufitem i wydobywał banalne detale: ksztalt automatu z zimną wodą obok ławy przysięgłych, karmin lakieru na paznokciach palców stenotypistki, biegających po klawiszach maszyny, błysk przebiegłych, wlepionych we mnie zza stołu obronu oczu pani Perrine." Dla mnie super. Odpowiedz Link
nchyb Ofiara 44 - Tom Rob Smith 09.02.13, 20:25 na innym forum znalazłam opis i bardzo mnie zainteresowało, a potem tu znalazłam wpis Zoriji i innych i już nie mogłam się oprzeć Odpowiedz Link
elmar43 Elizabeth George: Czerwień grzechu 10.02.13, 17:55 Lubię książki George - szkoda, że po polsku jest ich tak mało... Odpowiedz Link
amelius Leif GW Persson "Umierający detektyw" 10.02.13, 20:45 Właśnie przeczytałem "Umierającego detektywa" Leifa GW Perssona. Powieść dobra, choć nie wybitna, nie zrobiła na mnie, pomimo obiecującego początku, wielkiego wrażenia. Sprawnie napisana z ciekawym, dobrze rozpisanym pomysłem, ale czegoś jej brakowało, może tego czegoś co znajduje u Mankella. Psychologii postaci i przestrzeni. Poza tym język chwilami zbyt prosty by nie powiedzieć prostacki, no ale może to celowy zabieg, choć mnie to chwilami drażniło. Dziwiły mnie takie sformułowania jak "mój osobisty parobek" o zatrudnionym do pomocy Rosjaninie czy maniera władana usta wielu bohaterom "słyszę co mówisz". Gdyby mówił to tylko główny bohater to mona by uznać, że takie ma powiedzonko, ale tak co chwilę mówili wszyscy! Poza tym kilka razy, nie wiem, dlaczego skojarzył mi się ze Stiegiem Larssonem, niektóre pomysły, bohaterów jakby wzorował właśnie na Larssonie, ale literacko wolę Larssona. Odpowiedz Link
siostra_pelagia PM Nowak-Ani żadnej rzeczy 11.02.13, 07:40 Autor debiutant. Nawet niezły kryminał. Odpowiedz Link
agridulce Jan Wróbel: Zbrodnia doskonała 11.02.13, 18:37 Bardzo zadowalająca lektura na ferie - opowiadania, przyjemne, o ile można tak okreslic opowieści o zbrodniach . Odpowiedz Link
agridulce W.J.Burszta, M.Czubaj: Krwawa setka 11.02.13, 18:39 Z przyjemnością wracam do tej książki co jakiś czas. Odpowiedz Link
negev56 Stef Penney - Niewidzialni 11.02.13, 18:45 Trudno powiedzieć coś konkretnego po przeczytaniu kilkudziesięciu stron, w każdym razie jest inna niż znane nam kryminały i sensacje. Odpowiedz Link
pszczolaasia natalii 5 i drugi przekręt natalii. 12.02.13, 13:38 podobalo mi sie bardzo dawno sie nie usmialam tak przy czytaniu ksiazek Odpowiedz Link
nchyb Nelson DeMille Żywioł Ognia 16.02.13, 07:34 John Corey i jego żona Kate - na tropie groźnych terrorystów... U DeMilla zazwyczaj szybko się zaczyna dużo dziać Odpowiedz Link
opty2 Kristina Ohlsson - Na skraju ciszy 17.02.13, 07:57 już tak dawno wydano poprzednie części, że trudno przypomnieć sobie całe towarzystwo Fredriki Bergman a tu spore zmiany, trup pojawia się dosyc prędko ale nie jest porządny, wciągające Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Ninni Schulman "Mężczyzna, który przestał płakać" 17.02.13, 10:27 Skończone. Odpowiedz Link
moleslaw P.Sturlese "Inkwizytor" 17.02.13, 11:06 Poza tym Janusz Tazbir "Okrucieństwo w nowożytnej Europie" w co dobrze wpisuje się na razie własnie Inkwizytor ,w końcu z jaiegoś powodu go z półki ruszyłam Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Elizabeth George - Czerwień grzechu 18.02.13, 10:21 A wcześniejsze powieści Elizabeth George czytałaś? Odpowiedz Link
negev56 Re: Elizabeth George - Czerwień grzechu 18.02.13, 14:00 Tylko jedną "Gdzie jest Józef" - chyba taki tytuł. Wiem, że zaczynam od środka, że ważna jest kolejność, bo życie prywatne detektywów również jest warte uwagi. Ale złamałam swoją świętą zasadę i zaczęłam od środka. Trudno. Odpowiedz Link
nchyb Hamish Macbeth - M.C. Beaton - Śmierć plotkary 18.02.13, 18:23 tom pierwszy nowej serii... Odpowiedz Link