Dodaj do ulubionych

Jo Nesbo - Syn

29.04.14, 22:58
smile)
Data premiery 18.06. Bez HH:
www.nportal.no/news/2337/jo-nesb-filmowo-i-ksiazkowo
Sønnen
W norweskich księgarniach właśnie ukazała się najnowsza książka Nesbø, wspomniany już Sønnen (Syn). Głównymi bohaterami powieści jest narkoman Sonny Lofthus, który siedzi w więzieniu za cudze grzechy oraz Simon Kefas, dawny kolega jego ojca - zamordowanego policjanta. Zadaniem Kefasa będzie rozwikłanie sprawy morderstwa, w które był zamieszany Sonny. Ten jednak ucieka, pragnąc zemścić się na tych, którzy go skrzywdzili…

Wydawnictwo Aschehoug przygotowało ascetyczną okładkę o mocno symbolicznej wymowie – dwie pary kajdanek na białym tle. Znaczący i symboliczny jest również tytuł powieści, mający konotacje biblijne, podobnie jak inne elementy tego kryminału (np. relacja między ojcem a synem).

Mimo, że recenzent dziennika Dagbladet Torbjørn Ekelund (Harry Hole er det eneste som mangler, Daglabladet, 24.03.2014) trochę narzeka na zbyt dużą ilość biblijnych odniesień, to dla mnie jest to, intrygujące i przesądza o tym, że na pewno przeczytam tę powieść, mimo, że… nie występuje w niej Harry Hole.

I choć mogłoby to być znaczącym brakiem, to podobno nie jest, jak twierdzi Ekelund, który na zakończenie swojej recenzji stawia sobie pytanie Savner jeg Harry Hole? (Czy tęsknie za Harry’m Hole?) i zaraz sobie odpowiada, że zupełnie nie.

Wygląda na to, że Nesbø udało się po raz kolejny nie rozczarować czytelników.

a to empikowa zapowiedź
www.empik.com/syn-nesbo-jo,p1096714743,ksiazka-p
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 06:04
      czekamy, czekamy
      prawie podskakuję z niecierpliwości smile
    • opty2 Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 07:49
      no nie Negev, udało Ci się mnie kompletnie zaskoczyć!
      jak tyś to wykopała? smile
      w poniedziałek przeszukiwałam empikowe nowości i bez takiego rezultatu,

jednym słowem, jest na co czekać smile
      • dachauka Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 08:00
        News dnia, ba, miesiąca! Zupełnie się tego nie spodziewałam, nie tak szybko po "Policji", zwłaszcza, że na spotkaniu autorskim na jesieni Nesbo nawet słówkiem się nie zająknął, że pisze dalszy ciąg. Wręcz sugerował, że na razie ma dość Harry'ego (może dlatego książka będzie o synu smile). Negev, medal dla Ciebie za research!
        • negev56 Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 09:04
          dachauka napisała:

Nesbo nawet słówkiem
          > się nie zająknął, że pisze dalszy ciąg. Wręcz sugerował, że na razie ma dość H
          > arry'ego (może dlatego książka będzie o synu smile).

Eee... bo to nie jest ciąg dalszy, ten "Syn" bez Hole'a będziesmile.
          • dachauka Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 13:40
            Acha. W euforii pominęłam ten nieważny szczegół wink Tak czy siak, po angielsku "The Son" już jest. I właśnie się zastanawiam, czy sobie nie kupić...
            • negev56 Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 13:44
              dachauka napisała:

< I właśnie się zastanawiam, czy sobie nie kupić...>

Nie sądzę, by to dobry był pomysł. Poczekaj na polskie wydanie i czytaj jak się należy... z namismile)
    • taka_prawda500 Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 15:22
      Już po zobaczeniu tytułu wątku wiedziałam co tu zastanę (ochy i achy) wink
      Moja reakcja jest raczej łatwa do przewidzenia - kolejna lektura obowiązkowa, którą trzeba będzie zmęczyć i jeszcze do tego biblijne odniesienia... łomatko sad
      • negev56 Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 15:36
        Nie rozumiem, po co zmuszać się do czytania czegoś, na co nie ma się ochoty. Lektura ma być przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Odpuść.
        • taka_prawda500 Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 15:41
          Niestety, ze stuprocentową pewnością znajdzie się w finale konkursu, dlatego napisałam - lektura obowiązkowa.
          • negev56 Re: Jo Nesbo - Syn 30.04.14, 16:00
            Nie chce mi się wchodzić w jałowe dyskusje, ale nie trzeba wszystkiego traktować ze śmiertelną powaga i misją do wykonania. Konkurs jest formą zabawy i tak go traktujmy, więc odpuść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka