Dodaj do ulubionych

Autor podobny do P.D.James

09.04.18, 15:42
Jak w tytule. smile To chyba moja ulubiona autorka kryminałów, kto zna - ten wie, bardzo angielskie, ze świetnie rozbudowanym podłożem psychologicznym. Sam język powieści smakuje jak wino. smile)) Czy kojarzycie autora, który pisałby choć trochę podobnie?
Obserwuj wątek
    • opty2 Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 13:51
      nie wiem jakich innych autorów czytujesz,
      mnie kojarzy się Caroline Graham
      ale też Ann Cleeves, Ruth Rendell,
      z nowszych Kate Atkinson,
      rozumiem, ze Agathę znasz,
      to tyle, jesli chodzi o brytyjski kryminał
      • krystalla Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 14:28
        Dzięki, opty!! smile Tak, Caroline Graham - to też jest TO; Ruth Rendell udało mi się dorwać tylko jedną pozycję (podobała mi się). Ann Cleeves i Kate Atkinson nie znam - dziękuję!!! Zaraz zaczynam poszukiwania. Ależ się cieszę!!! smile
        • opty2 Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 14:32
          a proszę bardzo smile
          jest sporo dobrych kryminałów,
          zależy co kto lubi
        • drilka Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 15:43
          Znowu forum się robi choć trochę inspirującesmile P.D. James nic nie czytałam ale w końcu chciałabym. Pamiętam, że Andaba polecała.
          Ann Cleeves bardzo lubię i zazdroszczę, że jeszcze nic jej nie czytałaś bo ja bym chętnie pochłonęła coś nowego z Verą a tu nic nie masad
          • krystalla Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 16:00
            P.D. James polecam bardzo - książki są doskonałe, naprawdę. Wracam do nich co jakiś czas - a to jest najlepszy dowód na to, że kryminał po prostu świetnie się czyta. smile Piękny, bogaty język, wiarygodnie zbudowane postaci, spójny obraz głównego bohatera - no miodzio. Wszystkie inne postaci są soczyste, wiarygodne, życiowe. A i zagadka niełatwa, autorka umiejętnie uprawdopodobnia różne rozwiązania. Polecam! smile

Ja miałam fazę na kryminały skandynawskie - głównie chyba z poleceń i recenzji. Owszem, są inne - mnie jednak przytłoczyły te wieczne zimy, mrozy, śnieg, lodowata pustka... No jakieś takie wrażenie miałam.
            Chcę więc wrócić do angielskości, która działa na mnie dobrze. smile
    • andaba Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 15:38
      Ruth Rendell napisała kilka powieści pod pseudonimem Barbara Vine - te podobały mi się najbardziej.

A znasz Elizabeth George? To obok P.D. James jedna z moich ulubionych autorek. Niestety, niewiele ich wyszło po polsku.
      • krystalla Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 16:13
        Nie, nie znałam Elizabeth George. Mam co nadrabiać! smile
        I dziękuję też za info o pseudonimie Ruth Rendell, jakoś mi ta informacja umknęła.
        • kki13 Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 19:52
          Może jeszcze Martha Grimessmile
          • krystalla Re: Autor podobny do P.D.James 11.04.18, 13:57
            dzięki, kki13!! Kolejne nieznane mi nazwisko. smile Och, trzeba było dawno 'foruma' zapytać... wink
    • siostra_pelagia Re: Autor podobny do P.D.James 25.05.18, 19:57
      Dorzucę jeszcze Val McDermid.
      • siostra_pelagia Re: Autor podobny do P.D.James 25.05.18, 20:03
        I warto Susan Hill przypomnieć i jej serię kryminałów z inspektorem Simonem Serraillerem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka