krystalla 09.04.18, 15:42 Jak w tytule. To chyba moja ulubiona autorka kryminałów, kto zna - ten wie, bardzo angielskie, ze świetnie rozbudowanym podłożem psychologicznym. Sam język powieści smakuje jak wino. )) Czy kojarzycie autora, który pisałby choć trochę podobnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opty2 Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 13:51 nie wiem jakich innych autorów czytujesz, mnie kojarzy się Caroline Graham ale też Ann Cleeves, Ruth Rendell, z nowszych Kate Atkinson, rozumiem, ze Agathę znasz, to tyle, jesli chodzi o brytyjski kryminał Odpowiedz Link
krystalla Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 14:28 Dzięki, opty!! Tak, Caroline Graham - to też jest TO; Ruth Rendell udało mi się dorwać tylko jedną pozycję (podobała mi się). Ann Cleeves i Kate Atkinson nie znam - dziękuję!!! Zaraz zaczynam poszukiwania. Ależ się cieszę!!! Odpowiedz Link
opty2 Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 14:32 a proszę bardzo jest sporo dobrych kryminałów, zależy co kto lubi Odpowiedz Link
drilka Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 15:43 Znowu forum się robi choć trochę inspirujące P.D. James nic nie czytałam ale w końcu chciałabym. Pamiętam, że Andaba polecała. Ann Cleeves bardzo lubię i zazdroszczę, że jeszcze nic jej nie czytałaś bo ja bym chętnie pochłonęła coś nowego z Verą a tu nic nie ma Odpowiedz Link
krystalla Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 16:00 P.D. James polecam bardzo - książki są doskonałe, naprawdę. Wracam do nich co jakiś czas - a to jest najlepszy dowód na to, że kryminał po prostu świetnie się czyta. Piękny, bogaty język, wiarygodnie zbudowane postaci, spójny obraz głównego bohatera - no miodzio. Wszystkie inne postaci są soczyste, wiarygodne, życiowe. A i zagadka niełatwa, autorka umiejętnie uprawdopodobnia różne rozwiązania. Polecam! Ja miałam fazę na kryminały skandynawskie - głównie chyba z poleceń i recenzji. Owszem, są inne - mnie jednak przytłoczyły te wieczne zimy, mrozy, śnieg, lodowata pustka... No jakieś takie wrażenie miałam. Chcę więc wrócić do angielskości, która działa na mnie dobrze. Odpowiedz Link
andaba Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 15:38 Ruth Rendell napisała kilka powieści pod pseudonimem Barbara Vine - te podobały mi się najbardziej. A znasz Elizabeth George? To obok P.D. James jedna z moich ulubionych autorek. Niestety, niewiele ich wyszło po polsku. Odpowiedz Link
krystalla Re: Autor podobny do P.D.James 10.04.18, 16:13 Nie, nie znałam Elizabeth George. Mam co nadrabiać! I dziękuję też za info o pseudonimie Ruth Rendell, jakoś mi ta informacja umknęła. Odpowiedz Link
krystalla Re: Autor podobny do P.D.James 11.04.18, 13:57 dzięki, kki13!! Kolejne nieznane mi nazwisko. Och, trzeba było dawno 'foruma' zapytać... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Autor podobny do P.D.James 25.05.18, 19:57 Dorzucę jeszcze Val McDermid. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Autor podobny do P.D.James 25.05.18, 20:03 I warto Susan Hill przypomnieć i jej serię kryminałów z inspektorem Simonem Serraillerem. Odpowiedz Link