Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - styczeń 2021

01.01.21, 13:55
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Oby był lepszy niż poprzedni i obfitował w ciekawe książki, kryminalne i nie tylko smile
Obserwuj wątek
    • silenta Robert Małecki - Wada 01.01.21, 20:47
      Ogólnie książka mi się podoba tylko autorowi nie wychodzą dialogi w sytuacjach konfliktowych, lub w takich, w których ma pokazać, że ktoś jest chamem/bucem. I jeszcze ma chyba problem z pogodą, w tym samym czasie, miejscu z perspektywy różnych osób jest niesamowity upał, straszna burza, straszny upał, trzeba palić w kominku. Trochę mnie to razi.
      A poza tym wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
      • latarnik88 Anders de la Motte Jesienna zbrodnia 02.01.21, 13:50
        Bardzo mi się podobała ta książka , trochę czasu minęło od ostatniego przeczytanego przeze mnie skandynawskiego kryminału.Czytałam coś tego autora wcześniej , cieszę się , że znalazłam go na półce.
        • latarnik88 Re: Anders de la Motte Koniec lata 03.01.21, 13:09
          Równie ciekawe.Czytam z przyjemnością.
          >
          >
          >
          >
          • andaba Re: Anders de la Motte Koniec lata 03.01.21, 13:11
            Zupełnie nie znam tego autora, chyba muszę nadrobić.
            • latarnik88 Re: Anders de la Motte Koniec lata 06.01.21, 10:32
              andaba napisała:

> Zupełnie nie znam tego autora, chyba muszę nadrobić.

Mam teraz w czytaniu Koniec lata.Lubię takie tajemnice.
              • latarnik88 Susan Lewis Nie ukryjesz się 06.01.21, 10:37
                Unikam tego typu książek.Ale przeczytałam.W odróżnieniu od Porozmawiajmy o Kevinie , koniec jest bardziej optymistyczny.Nawet spłakałam się trochę.
              • latarnik88 Re: Anders de la Motte Koniec lata 06.01.21, 13:27
                latarnik88 napisała:

> andaba napisała:
                >
                > > Zupełnie nie znam tego autora, chyba muszę nadrobić.
                >
                >
                > Mam teraz w czytaniu Koniec lata.Lubię takie tajemnice.
                >

Sorry, teraz w czytaniu mam Zimowy ogień a Koniec lata przeczytana 2 dni wcześniej.
            • andaba Re: Anders de la Motte Koniec lata 12.01.21, 14:40
              andaba napisała:

> Zupełnie nie znam tego autora, chyba muszę nadrobić.

No i nic dziwnego, że nie znam, w całym dużym mieście, z 56 filiami biblioteki, są słownie 4 książki z tej serii, w dodatku każda na innym końcu miasta.
              Więc chyba nie poznam...
      • inka_a43 Re: Robert Małecki - Wada 11.01.21, 00:14
        Jakub Małecki - Horyzont
      • inka_a43 Re: Robert Małecki - Wada 11.01.21, 00:19
        Cała seria jest bardzo wciągająca
    • andaba Remigiusz Mróz - Precedens 07.01.21, 10:27
      Bez niespodzianek...

• andaba Przemysław Piotrowski - Piętno 07.01.21, 10:30
      Trudno mi ocenić tę książkę. Niby się dobrze czyta, ale przekombinowana i tendencyjna.
      • andaba Re: Przemysław Piotrowski - Sfora 09.01.21, 16:23
        Tylko Czerwongo Kapturka brakuje.

Ale lepsza niż poprzednia, choć równie przedobrzona.
    • silenta Ben H. Winters - Opuszczone miasto 09.01.21, 20:20
      Kontynuacja SF "Ostatni policjant". Nie jest zła ale jakaś bardzo dobra też nie. Można przeczytać ale bez wypieków na twarzy. Pozostało 77 dni do zderzenia asteroidy z Ziemią. Henry Palace, były policjant, pomaga swojej znajomej odnaleźć jej zaginionego męża, co nie jest łatwe w świecie, w którym wszystko się kończy, ma miejsce reglamentacja żywności, prądu, paliwa, telefony nie działają.
    • dimitrowka Re: Co teraz czytacie? - styczeń 2021 10.01.21, 07:37
      Erica Spindler "Tylko chłód"
    • opty2 R. Jonasson - Wyspa 10.01.21, 10:36
      2 tom serii "komisarz Hulda"
      dwa zabójstwa upozorowane na wypadki,
      mały krąg podejrzanych
      i błędy policji,
      nie porywa - przeciętne
      • latarnik88 Anders de la Motte Ultimatum 10.01.21, 14:30

Ciekawe , właściwie to II tom , pierwszy o tytule Szczątki pamięci , jeszcze do przeczytania.Ale Ultimatum to odrębny byt, także nic nie straciłam
      • opty2 Re: R. Jonasson - Mgła 12.01.21, 13:00
        3 tom serii "komisarz Hulda",
        tym razem Hulda jest w depresji,
        ale kurczowo trzyma się pracy,
        więc jedzie na wschód Islandii,
        żeby rozwiązać sprawę zaginięcia oraz zabójstwa,
        ten tom lepszy niż poprzedni

• drilka Georgette Heyer - Zbrodnia wigilijna 13.01.21, 12:29
      Na początku wymagała dużej ilości czasu i cierpliwości ode mnie. Od morderstwa rozkręciła się trochę i wczułam się w klimat. Od początku czułam "kto kogo" więc przewidywalna.
    • drilka Cicha noc. Świąteczne opowiadania kryminalne 13.01.21, 12:32
      Zapragnęłam podtrzymać wigilijny klimat retro - kryminalny więc teraz to. Jest dobrze, mimo że nie przepadam za opowiadaniami.
    • drilka Bernard Minier - Dolina 13.01.21, 12:38
      Słucham kojącego głosu Piotra Grabowskiego. A sama Dolina klimatem przypomina Bielszy odcień śmierci, pierwszą część, która zrobiła na mnie największe wrażenie więc to słuchanie jest podwójnie przyjemne.
      • latarnik88 Sarah A.Denzil Śmiertelne Kłamstwa 14.01.21, 12:59
        Niby ciekawa , rosnące napięcie , ale w końcu lekkie rozczarowanie.Chociaż takie patologiczne
        społeczności zdarzają się i w realnym świecie.
    • silenta Arthur Conan Doyle - Pies Baskerville'ów 14.01.21, 20:03
      To teraz się podłożę pewnie ale uważam, że ta książka jest okropna smile Jakiś czas temu próbowałam obejrzeć serial z Benedictem Cumberbatchem ale po pierwszym odcinku dałam sobie spokój tak mnie drażniła postać okropnie przemądrzałego Holmesa. A teraz czytam tą książkę i się okazuje, że ta postać taka jest w pierwowzorze, nie ma co winić twórców serialu, że jest niestrawna. Normalnie zęby mnie bolą od zaciskania szczęk przy czytaniu smile Wkurza mnie taki sposób prowadzenia śledztwa i czytelnika, że genialny i przekonany o swojej zajebistości detektyw wszystko już wie od pierwszej strony ale nic nie powie tylko rzuca półsłówka i rozkazy a wszyscy latają z nabożnym zachwytem i je realizują.
      Czytałam dawno temu książki z Sherlockiem ale wtedy widać mnie nie wkurzały bo nic nie pamiętałam.
      • andaba Re: Arthur Conan Doyle - Pies Baskerville'ów 14.01.21, 20:35
        Mnie nie, tez nie jestem fanką Sherlocka smile
    • andaba Jarosław Sokół - Wyspa zero 16.01.21, 11:31
      Jedna z lepszych, jakie ostatnio czytałam, mimo nadmiaru akcji. Ale może po prostu pasuje mi tematyka - wojenne tajemnice i tzw. Ziemie Odzyskane tuż po wojnie.
      Podobno ma być kontynuacja.
      • latarnik88 Cara Hunter Kto chce ich śmierci? 17.01.21, 09:41
        Bardzo dobry thriller psychologiczny .Ciągle otwierały się nowe karty kierujące śledztwo w dobrym kierunku.Znakomite.Seria z Adamem Fowleyem.Jeszcze dwie pozycje reklamują , może są w bibliotece.
    • maniaczytania Pruskie baby - Małgorzata Starosta 17.01.21, 19:38
      Taki trochę kryminał z przymrużeniem oka. Ale całkiem przyjemnie się czyta, jest fajny Augustów, ciekawe historie rodzinne. Tak dla relaksu bez jakichś okrutnych zbrodni.
      • latarnik88 Max Czornyj Wielbiciel 18.01.21, 10:15
        Rozczarowana jestem po przeczytaniu tej książki , takiej trochę na koturnach wg mnie.
        >
        >
    • andaba Ninni Schulman - Tylko ty 23.01.21, 13:30
      Oklepany ostatnio, denerwujący motyw. W momencie, gdy zaczyna się robić fajne książka się kończy.
      Akurat do czytania w autobusie, trudno stracić wątek...
      • latarnik88 Kate Quinn Sieć Alice 26.01.21, 09:45
        Kryminał wojenno -powojenny , wspomnieniowy jednocześnie i bieżąco realizowany(rok 1915 i 1947).Kiedyś funkcjonowało określenie , literatura dla kucharek.Przepraszam wszystkie kuchareczki.
        • latarnik88 Sarah A.Denzil Jedyne dziecko 26.01.21, 09:48
          Autorka dozuje napięcie kroplówką.Czytelnik unieruchomiony treścią , ciekawy końca , czyta , żeby poznać finał.
          Nie najwyższych lotów.
          >
          >
          >
          >
    • silenta Robert Małecki - Zadra 26.01.21, 19:06
      Mam problem z tymi książkami. Z jednej strony naprawdę mnie wciągają i czytam z zainteresowaniem, a z drugiej pełne są jakichś takich niedorzeczności np. wszystkie sprawy w trylogii z przeważającej części książek w zasadzie nie zaistniałyby formalnie w rzeczywistości jak sądzę - chociażby nikt nie angażowałby ludzi i środków tak jak w "Zadrze" do samobójstwa czy jak w pierwszym tomie do śmierci bezdomnego na mrozie. Poza tym w dalszym ciągu kuleją dialogi w sytuacjach konfliktowych, są sztuczne. I nie lubię rozwlekłych opisów sklejania modeli.
      • latarnik88 Sarah A.Denzil Ktoś musi umrzeć 28.01.21, 12:34
        Trzecia książka tej autorki .Do niczego! Przeczytana , bo skoro męczę się pokonując zaspy śniegu , to muszę przeczytać.Ale słabizna.
    • andaba Marek Stelar - Blizny 31.01.21, 00:12
      Pierwsza przeczytana przeze mnie książka z koronawirusem w tle, nawet zgrabnie wplecionym w treść.
      I ogólnie bardzo dobra, kolejny raz autor nie zawiódł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka