gocha9205 18.12.05, 10:57 Jestem ciekawa jaką ksiązkę aktualnie czytacie???Ja "Karty na stół" A.Christie oczywiście Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aka10 Re: Co teraz czytacie????? 18.12.05, 15:47 "The Concrete Blond" M.Connely.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
braineater Re: Co teraz czytacie????? 18.12.05, 16:13 Śmiertelny Pocałunek - Mickey Spillane'a skończyłem, a w kolejce stoi Imperium Wilków jakiegoś francuza, za 50 gr na przecenie nabyte Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie????? 18.12.05, 18:37 a ja zaczęłam "Nagie słońce" Asimova ( za namową Drugiej Połowy) i ciągle czytam, bo właściwie tak sobie dawkuję Kofty "Gdyby zamilkły kobiety". Odpowiedz Link
nchyb Re: Co teraz czytacie????? 19.12.05, 08:28 zaginiona ewangelia i widma w mieście Breslau... Odpowiedz Link
carollcat Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 12:26 Właśnie sończyłam Morderstwo w Riverside Villas. Nawet niezła intryga, tylko sporo pobocznego lania wody. Ogólnie dosyć dobre. Odpowiedz Link
jusska1 Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 13:51 "BUICK 8" Stephena Kinga (troszkę mnie rozśmiesza i zawodzi) dodam że to mija pierwsza książka Kinga. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 15:30 Skończyłam "Przylądek pozerów" i zabrałam się za "Sen numer 9", zobaczymy, jak mi będzie szło... Odpowiedz Link
gatta5 Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 15:51 ja skonczyłam "nieścisle tajne" Doncowej i czytam "Mordercę bez twarzy" Mankella. To była pierwsza moja Doncova i super się czytało Rosyjska Chmielewska. Odpowiedz Link
foxie777 Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 18:53 Dostalam pod choinke Strangers on the train, Patrici Highsmith i musze powiedziec, ze na razie bardzo mi sie podoba i trzyma w napieciu. Czytam w lozku przed spaniem, i przerywam w bardzo ciekawym momencie,. Nie moge sie doczekac do nastepnego wieczoru. Temat intrygujacy i doskonale przedstawiona psychologia bohaterow. Oby tak dalej. pozdrawiam Odpowiedz Link
braineater Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 19:49 Sen numer 9 - arcydzieło. To samo Widmopis tegoz pana. Napisz może jak skończysz, czy Ci się podobało A u mnie z kryminalnych rzeczy Podejrzany Michaela Robotham'a - jak na razie (130 stron) mało sie dzieje, ale za to dobrze wkręca P Odpowiedz Link
annabellee1 Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 21:23 Dzis Gwiazdkowy zlodziej HIggins Clark.Zaczynam sie zastanawiac czy one pisza obecnie dla idiotow.Co raz to glupsze.Ta pani dedektyw z broszka i w ogole jakies takie byle jakie.Zawsze bylo dosc schematyczne ale teraz to juz robi wrazenie, ze pisze to osoba o niskim ilorazie po prostu. Moze starsza pani padla juz a mlodsza nie dorasta? Ja tak nawykowo.Czytam to. Odpowiedz Link
foxie777 Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 22:55 Zgadzam sie , ze Pani Mary Higgins Clark, troszke sie popsula. Najbardziej podobaly mi sie Jej ksiazki dawniejsze.Np Likes music, likes to dance, lub The stranger is watching. Jej kolaboracja z corka jest beznadziejna. pozdrawiam Odpowiedz Link
catalinka Re: Co teraz czytacie????? 29.12.05, 18:05 Tak naprawdę czytasz książkę matki i córki Mary Higgins Clark i Carol Higgins Clark. Może właśnie dlatego to już nie jest to. Ja zaś czytam moją pierwszą Marininę "Ukradziny sen". Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie????? 27.12.05, 23:05 braineater napisał: > Sen numer 9 - arcydzieło. To samo Widmopis tegoz pana. Napisz może jak > skończysz, czy Ci się podobało No, to dzięki za dobrą opinię o "Śnie..."... Mam nadzieję, że się rozkręci, na razie się "wciągam"... Hmmm, nie wiem, czemu, ale te początki kojarzą mi się trochę z Murakami? No nic, zobaczymy. Jeśli tylko skończę czytanie, to napiszę opinię. Odpowiedz Link
chiara76 Do Braineater'a 02.01.06, 11:15 A więc zakończyłam lekturę wczoraj w nocy. Skutkiem czego dziś rozpaczliwie łaknę kawy Ale opłacało się. Ja o książkach niestety ładnie mówić ani pisać nie umiem, więc mogę tylko powiedzieć, że ta książka baaardzo mi się podobała, zachwyciła mnie, wciągnęła w jej tajemniczy, niezwykły świat od pierwszych stron i trzymała do ostatnich. Bardzo się cieszę, że mogłam ją przeczytać i teraz będę szukać "Widmopisu", chyba został wydany po polsku? Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
braineater Re: Do Braineater'a 02.01.06, 18:04 widmopis jest tylko szukaj po Tanich Jatkach, bo inaczej skasują Cię over 40PLN, a tak wydasz max 16 P Odpowiedz Link
patekku1 Re: Co teraz czytacie????? 29.12.05, 12:32 Kolejnego Maigreta z trupem bez głowy Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 29.12.05, 14:49 a! to jeden z moich ulubionych! napiłbym się w tym bistro, w którym Maigret przesiaduje Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 29.12.05, 17:06 Ja tam wybredny nie jestem Zacząłem szukać na półce - nie ma, ktoś ukradł, myślę sobie. A to żona wczoraj zaczęła czytać. Ha! Odpowiedz Link
kaaarolinkaa Re: Co teraz czytacie????? 30.12.05, 11:53 Muarakami, ale nie "Owce..."-"Sputnik", Kinga, I Roberta MCCammona "Stinger" Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 30.12.05, 23:19 i to jeszcze jak! czasem też się tu udziela Odpowiedz Link
nchyb Re: Co teraz czytacie????? 31.12.05, 15:59 a do którego nicka to się żona przyznaje, ha? Odpowiedz Link
pani.kien Re: Co teraz czytacie????? 02.01.06, 11:53 niewiele się niestety udzielam... ale kriminałożerna jestem jak najbardziej, a apetyt rośnie w miarę jedzenia juz leży ogromne zamówienie w merlinie dobrane według waszych wskazówek, a jakże wszystkich pozdrawiam Odpowiedz Link
nchyb Re: Co teraz czytacie????? 02.01.06, 13:16 Pani Kazisowa - jak to ładnie brzmi Również pozdrawiam ) Odpowiedz Link
pani.kien Re: Co teraz czytacie????? 05.01.06, 11:02 Dzień dobry ja to sobie dawkuję ostatniego Somozę "Szkatułka z kości słoniowej"... bardzo mi się widzi cały Somoza Odpowiedz Link
patekku1 Re: Co teraz czytacie????? 01.01.06, 22:25 "Śmierć w Lizbonie" Roberta Wilsona Odpowiedz Link
zuzia_i_werka Re: Co teraz czytacie????? 06.01.06, 19:58 Conan Doyle'a trzytomowe wydanie Sherlocka Holmesa I Martwy aż do zmroku Ch.Harris. Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 06.01.06, 20:34 zuzia_i_werka napisała: > Conan Doyle'a trzytomowe wydanie Sherlocka Holmesa po polsku takie cudo wyszło?! Odpowiedz Link
nchyb Codex - Grosmana 09.01.06, 14:01 na zmianę z Historią powszechną - Średniowiecze Manteuffela i znowu Klub Dantego i Reguła czterech poszły w odstawkę... Odpowiedz Link
kazisi Re: Codex - Grosmana 09.01.06, 14:10 nchyb napisała: > na zmianę z Historią powszechną - Średniowiecze Manteuffela żeby wyłapać błędy autora? Odpowiedz Link
nchyb Re: Codex - Grosmana 09.01.06, 14:30 nie, dla przyjemności. Na zmianę z Dziejami Polski Topolskiego. Jako, że nie są to utworki beletrystyczne, nie czytam ich jak miły lekki kryminałek, tylko tak, jak mi się rzuci. Wczoraj od waldensów metodą skojarzeń doszłam sobie poprzez inkwizycję, poszczególne zakony aż do Kubusiów *(żakerii) i do pastuszków. Jednak Manteuffel taki suchy mi się zdaje, jeno fakty. Gdy pisał o Henryku V, nic o jego żonie nie wspomniał, nawet imienia, jeno, że córką swego ojca Karolka 6 z kolei była... A przecie Henryk pono do Katarzyny miłością zapałał i to tak łanide możńaby opisać... Coś muszę poszukać milszego w czytaniu Odpowiedz Link
kazisi Re: Codex - Grosmana 09.01.06, 14:41 Z przeszłości można by się przerzucić w przyszłość, zamiast historii coś Tofflera albo Lema? Tylko tam o żonach też raczej cisza... Odpowiedz Link
nchyb Re: Codex - Grosmana 09.01.06, 14:56 tylko co mam zrobić, jak mnie Lem nie zachwyca? Odpowiedz Link
kazisi Re: Codex - Grosmana 10.01.06, 15:52 jak to nie zachwyca, skoro wielkim poe... filozofem i pisarzem jest?! Odpowiedz Link
nchyb Re: Codex - Grosmana 11.01.06, 10:55 wieszcz "mię" też nie zachwycił, jeno Ballady i Romanse, za to Dziady cz.3 i Pan Tadzio to jużnie moja bajka... Do Słowackiego mi bliżej i do zachwytów nad nim Odpowiedz Link
kazisi Re: Codex - Grosmana 11.01.06, 11:39 A to skoro lubisz lektury równoległe, proponuję powtórkę z wieszcza z komentarzem w postaci "Mickiewicza hermetycznego" Z. Kępińskiego. Lepsze to może być niż czytanie kolejnego "mistycznego" kryminału, którymi nasz rynek od kilku lat nasiąka. A Lema nic a nic? Odpowiedz Link
hajota Minette Walters 10.01.06, 15:21 "Wędzidło sekutnicy". Przegapiłam ostatni odcinek filmu nadawanego kiedyś na BBC Prime i chcę się dowiedzieć KTO ZABIŁ Generalnie książka podoba mi się bardziej niż film. Odpowiedz Link
irenka82 Re: Minette Walters 11.01.06, 18:42 krytyczny moment baldacciego na zmiane z testem krwi kellermana i koniec swiata w breslau krajewskiego Odpowiedz Link
nchyb Re: Minette Walters 12.01.06, 07:56 W moim Mitford autorstwa Jan Karon. Tak cudownie odprężające, żadnych zbrodni, żadnych przekrętów, teorii spiskowych i polityki... W przerwach Linię centralną Meave Binchy, by sprawdzić, czy dobrej orpowiedzi udzielono na forum książki, a także dla przyjemności, bo opowiadania Binchy lubię... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie????? 12.01.06, 10:04 a ja kończę "Roboty z planety Świtu" i zastanawiam się, co dalej. Odpowiedz Link
nchyb Reguła czterech 14.01.06, 16:31 Zawzięlam się, muszę skończyć, a potem sięgnę na siłę po Klub Dantego... Odpowiedz Link
kkokos Rękę Giotta 19.01.06, 12:11 rozkoszny, lekki, bez trupów (no, prawie), elegancki i z zaskakującym zakońćzeniem... aż mi żal, że nic tego autora poza tym nie wyszło po polsku Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie????? 19.01.06, 12:51 "Demon ruchu" Stefana Grabińskiego, oczywiście za rekomendacją kogoś z FK. Powinni mi zabronić tam zaglądać Odpowiedz Link
nchyb Re: Co teraz czytacie????? 19.01.06, 15:37 A ja w ramach rozrywki odświeżam znajomość rodu Borejków. pod ręką mam Kalamburkę, Noelkę oraz Tygrysa i Różę... Odpowiedz Link
nchyb Historyk 24.01.06, 11:44 Właśnie kupiony, poczytam, mimo że Vlad Palownik w kryminały się nie wpisuje, ale zapowiada się ciekawie... Odpowiedz Link
annabellee1 Re: Co teraz czytacie????? 24.01.06, 19:53 Napisz jak ci sie podoba.Ja bylam pod wrazeniem wielkim ongis lat temu sto.Nawet prace mag.z niego popelnilam.. Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 25.01.06, 10:55 Rymkiewicza powieści-eseje to często takie prawie kryminały. Jeśli spodoba ci się "Baket", to po skończeniu trylogii sięgnij po "Juliusz Słowacki pyta o godzinę" - wspaniała rzecz. Odpowiedz Link
annabellee1 Re: Co teraz czytacie????? 25.01.06, 17:19 Dzieki.Czytam Baket po Zmucie. Zmut byl jeszcze lepszy.I mam solenny zamiar siegnac po dalsze.Jeszcze jest Aleksander Fredro jest w zlym humorze. Zdaje sie.I chyba od tego zaczne bo Fredre lubie sobie bardzo.Jak i Rymkiewicza za caloksztalt.Wiersze z Milanowka po prostu..no, nie bede tu sie pensjonarkowac Moje one. Teraz czytam M jak Mickiewicz.Łubienskiego. Nie mam czasu a on czyli Ł napisal jakas ciekawa ksiazke o swoim chyba szwagrze agencie bezpieki litewskiej.Czas sie powinien mnozyc. Jak chleb w cudzie No ale gdyby czlowiek nie wchodzil w net.... Podobno w tym roku otworzyli jakis odwyk w ELku. Chociaz tu tez mozna sie dowiedziec wielu ciekawostek.Kupilam Badgers end np.Ale nie mam czasu.Pozyczylam kolezance i sie podobalo Ale ja czasu ... Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 25.01.06, 17:48 Ale wszystko przebijają ostatnie "Encyklopedie" Rymkiewicza! O Słowackim i Leśmianie. To dopiero detektywistyczna robota Odpowiedz Link
annabellee1 Re: Co teraz czytacie????? 26.01.06, 09:07 A o Lesmianie nie wiedzialam. Tak sobie mysle o Fredrze.Czy skoro jestes tak mily/a to ew. moze mi podrzucisz cos co powinnam przeczytac? Mysle o biografii. Ja sie z upodobaniem nurzam w biografiach i pamietnikach.Wlasnie wyczytalam u Lubienskiego,ze o FR. pisal Ludwik Jablonowski.Byl jego szwagrem.Mam jego pamietniki,ale nie czytalam.Teraz zajrze.I tak od łyczka.. Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 26.01.06, 09:36 Trochę odchodzimy od tematyki kryminalnej, ale chyba nas za to nikt z tego forum nie wyrzuci. Na Fredrze to ja się dobrze nie znam, ale pamiętam, że nieźle przed kilku laty czytało mi się książkę Zakrzewskiego - taki wstęp do przyszłej monografii - "A.F. nie tylko komediopisarz". I jest jeszcze Kuchowicza "A.F. we fraku i w szlafroku". Ale takiej klasycznej biografii to nie znam, niestety. Odpowiedz Link
annabellee1 Re: Co teraz czytacie????? 27.01.06, 09:05 Bardzo dziekuje..tym bardziej,że dosc gapkowate to bylo pytanie bo wk oncu od czego sa katalogi.Ale jakos.. Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 27.01.06, 13:41 Wcale nie "gapkowate". Jeśli trafisz na jakąś ciekawą rzecz o Fredrze, daj znać. Sprowokowałaś mnie i sięgnąłem wczoraj po Boya Żeleńskiego. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie????? 27.01.06, 13:54 A ja dzięki Tobie Kazisi przypomniałam sobie o dzisiejszej muzycznej rocznicy Dobra, bo teraz zupełnie skręcam temat. Ale, co czytam? Wciągnęłam się w Kroniki Narnijskie. I teraz czytam część trzecią, która bardzo mi się podoba. Ot, taki powrót do dzieciństwa Odpowiedz Link
chiara76 o, to do mnie było? 24.01.06, 19:58 No Wiesz, bardzo mi się podobało ...aczkolwiek jak dziś słuchałam o tej katastrofie kolejowej w Czarnogórze, to tak jakoś mi się dziwnie zrobiło... Ale generalnie bardzo mi się podobało. No i ta polszczyzna przedwojenna. Mam zamiar polecić mojemu P. bo myślę, że też mu się spodoba. Odpowiedz Link
kazisi Re: o, to do mnie było? 25.01.06, 10:52 Warto pociągnąć tego Grabińskiego, jeszcze przynajmniej kilka opowiadań, kiedyś wydano dzieła, więc w bibliotece powinnaś znaleźć. Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Nierozerwalne więzy - Margolina... n/t 01.02.06, 01:53 Ja czytam "N jak nieslawa" Sue Grafton ("O is for outlaw"). Jestem w ciagu "graftonowym". Niestety koncza juz mi sie jej ksiazki przetlumaczone na polski (i znalezione w mojej bibliotece, w ksiegarniach chyba nic nie ma), teraz musze zaczac szukac pozostalych w oryginale. Odpowiedz Link
nchyb Niewinny Cobena 01.02.06, 07:47 Miał być od 10 lutego, ale oto wczoraj w empiku się pojawił,. Nie mogłam się powstrzymać... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Niewinny Cobena 01.02.06, 13:07 może powinnam tak pójść poszukać Marininy, na którą już się nie mogę doczekać... Odpowiedz Link
carollcat Re: Co teraz czytacie????? 10.02.06, 14:53 Samotność w sieci. Nie lubię tego typu kiążek, ale to nawet da się czytać. Odpowiedz Link
annabellee1 Re: "Złowrogą pętlę" Marininy, właściwie zaczęłam 12.02.06, 12:57 Goddarda ale po raz drugi to sie pewnie nie liczy.. Odpowiedz Link
nchyb HP i Książę Półkrwi 14.02.06, 13:58 drugi raz też się liczy, jak najbardziej, a nawet podwójnie Ja na nowoą Marininę się czaję, u mnie jeszcze nie widziałam ( a teraz na DŚ jestem). Za to zabrałam dziecku najnowszego Harrego Pottera i czytam, czytam... Odpowiedz Link
mary_joe1 Re: Co teraz czytacie????? 15.02.06, 23:14 "Tyranki. Najokrutniejsze kobiety w historii" H. Werner. - oj kobiety też potrafia być złe Odpowiedz Link
kazisi Re: Co teraz czytacie????? 16.02.06, 10:36 mary_joe1 napisała: > oj kobiety też potrafia być złe niemożliwe! Odpowiedz Link
nchyb Re: Co teraz czytacie????? 16.02.06, 13:01 nareszcie ktoś, kto bezkrytycznie wierzy w dobroć wynikającą z samej płci słabej i niewinnej kobiety... Odpowiedz Link
chiara76 "Morza południowe" Montalban'a. 18.02.06, 11:05 wczoraj dopiero zaczęłam, więc trudno mi coś na razie powiedzieć o książce. Odpowiedz Link
cachemire Re: Co teraz czytacie????? 23.02.06, 11:57 Wlasnie zaczelam "Deal breaker" Harlana Cobena (niestety nie znam tytulu polskiego) Odpowiedz Link
nchyb Re: Co teraz czytacie????? 23.02.06, 12:18 > Wlasnie zaczelam "Deal breaker" Bez skrupułów... Odpowiedz Link
marcspecial Re: Co teraz czytacie????? 25.02.06, 08:56 to s1.bitefight.pl/c.php?uid=21275 Odpowiedz Link
tygru_mrau Re: Co teraz czytacie????? 04.03.06, 01:33 przeczytałam wszystko Henninga Mankella, co wyszło po polsku (wiele tego nie ma, ale pyszne) i usycham... niech coś więcej wydadzą, albo zacznę się uczyć szwedzkiego! (no, albo kubpię anglojęzyczne wydania...) Pozdr PS.: Osobom posługującym się angielskim i lubiącym Agatkę sugeruję nabycie jej kryminałów w formie słuchowisk BBC (słuchowisk! nie w wersji czytanej przez jednego aktora). Mniaaaaaaaaaaaaam! Odpowiedz Link
preslaw Re: Co teraz czytacie????? 10.03.06, 17:59 Czytam teraz "Widma w mieście Breslau", ale jakoś mi nie wchodzi. Napisana bardzo dobrze, Breslau odtworzony odelanie, z pietyzmem, ale intryga się nie klei, słaba narracja. Odpowiedz Link
pilulka Re: Co teraz czytacie????? 10.03.06, 21:01 Albo słuchanie bbc7. Średnio raz w miesiacu albo częściej pojawia się słuchowisko w odcinkach. Cudo!!!!! Czytam 1 tom z Sherlockiem in english, bo po polsku nie widziałam wydania. Odpowiedz Link
zoe13 Re: Co teraz czytacie????? 17.03.06, 07:46 Daria Doncowa ' Zupa ze złotej rybki" Polecam wielbicielom Chmielewskiej i nie tylko Odpowiedz Link
margarita23 Re: Co teraz czytacie????? 17.03.06, 09:36 "Śmierć pustego człowieka" Caroline Graham. Odpowiedz Link
tygru_mrau Re: "Casual. Zwyczajna historia" Oksany Robski nt 18.03.06, 02:55 i co? fajne? bo się przymierzam do kupna --------- miau miau Odpowiedz Link
zoe13 Re: Co teraz czytacie????? 18.03.06, 08:51 Opłaca się? Ostatnio pozycje Cooka troche mnie rozczarowały. Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie????? 18.03.06, 09:08 Jestem w połowie i podoba mi się, wartka akcja, trup się ściele, miłość, weekend z głowy Odpowiedz Link
nela0809 Re: Co teraz czytacie????? 18.03.06, 19:56 A ja ostatnio pochłaniam książki Wiśniewskiego. Polecam! Szczególnie "Samotność w sieci" Odpowiedz Link