Dodaj do ulubionych

amerykańscy???? polecicie?

26.04.06, 13:43
Jak w tytule. Usiłuję sobie kupić spory zapas do czytania, ale kompletnie nie znam tutejszych autorów.
No, poza Jefferym Deaverem, ale jego wszystko mi się już przeczytało. Poradżcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: amerykańscy???? polecicie? 26.04.06, 14:15
      Zależy, czy wolisz sensację, czy bardziej klasyczny kryminał?

Może na początek Coben, Margolin, Crais, a z klasyków zajrzyj tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=37063925&a=37243478
      Francuz na tej liście też się trafia, ale nic to... smile
      • nchyb Re: amerykańscy???? polecicie? 26.04.06, 14:16
        przy okazji, aż mi wstyd że zapomniałam - Grisham z jego prawniczymi
        thrillerami się kłania... smile
        Wszystko zależy od preferowanego przez Ciebie gatunku...
        • lola165 Re: amerykańscy???? polecicie? 26.04.06, 14:54

• zettrzy Re: amerykańscy???? polecicie? 27.04.06, 20:10
      Patricia Cornwall jest bardzo dobra, rowniez Ken Follet i Tom Clancy, no i ten
      vintage hit Martina Cruz-Smitha, "Gorky Park" - to byl chyba autor jednego
      przeboju, bo po tej ksiazce jakos zamilkl
      • ab7777 Re: amerykańscy???? polecicie? 27.04.06, 23:09
        Tess Geritsen ( thillery medyczne) ,Hillary Norman,Clancy i Follet -KGB,zimna
        wojna ,szpiedzy,supermeni nudziarstwo raczej.
      • lola165 Re: amerykańscy???? polecicie? 27.04.06, 23:24

--O tak, Paricia Cornwell jest do czytania, z malym zastrzezeniem, warto ja
        czytac chronologicznie, pierwsze powiesci z dr. Scarpetta("Postmortem", " Body
        of Evidence", " All That Remains"}sa bardzo niezle.Te ostatnie jakby troche
        gorszawe{"Blow Fly", Predator"}
        --Martina Cruz'a czytalam jeszcze "Red Square", vintage bez hitu.
        --

...iii tam
        • ja_rena Re: amerykańscy???? polecicie? 28.04.06, 15:17
          wielkie dzieki za wszystkie rady. (Zimnej wojny, szpiegow, KGB i ogólnej spiskowej teorii dziejów nie
          znoszę w ogóle, a w wydaniu amerykańskim szczególnie, wiec dziekuje za ostrzezenia smile)
          Z ksiazkami tych autorów,którzy byli tlumaczeni w Polsce problem jest taki, ze jesli ich lubię, to zwykle
          przeczytalam juz wszystko, no, a jesli nie lubię, to po angielsku tez raczej nie polubię. A tych, co nie sa
          specjalnie chetnie tlumaczeni nie znam i kazda rada jest na wage złota.
          Od razu po waszych postach wykupiłam Sanfordy w miejsowym przybytku Armii Zbawienia, teraz
          wydrukuje sobie pozostałe rady i ruszam na polowanie. Szkoda, ze te limity wagi bagazu w samolotach
          sa takie bezlitosne. Jak sie komus cos jeszcze przypomni -dajcie znac, prosze

jarenka
          • jutka1 Re: amerykańscy???? polecicie? 28.04.06, 17:32
            Zobacz co maja Roberta W. Walkera - ma serie "Edge" i serie "Instinct". Swietne.

Polecam tez Williama Diehl: "Primal Fear", "Show of Evil" i "Reign in Hell".

Milego buszowania po polkach smile
        • zettrzy Re: amerykańscy???? polecicie? 02.05.06, 05:49
          > --Martina Cruz'a czytalam jeszcze "Red Square", vintage bez hitu.

o to to, wyszedl mu jeden super sukces i potem zrobilo sie nic
          "Red Square" nie czytalam, wiec nawet nie pamietalam ze cos takiego popelnil,
          ale jak widac zadna strata
          • staua Re: amerykańscy???? polecicie? 12.05.06, 02:58
            To co polecalam na forum: Grafton i Grimes. Dwie Amerykanki, zupelnie rozne,
            obydwoch przeczytalam juz wszystko, co wyszko (po kilkanascie tomow).
            • goonia Re: amerykańscy???? polecicie? 12.05.06, 17:20
              Janet Evanovich - seria o Stephanie Plum, lekki, smieszny kryminal, duzo humoru
              sytuacyjnego, taka nasza Chmielewska
              William Bernhardt - bardzo dobrze pisze, ciakawe pomysly, nie sa to takie
              sztampowe, plytkie kryminaly.
              PD James, ale trzeba miec cierpliwosc o jej bardzo poprawnego, zlozonego
              British English.
              Iris Johansen - wczesniejsze ( sensacja) ostatnie to kalka nie do czytania.
              Dan Brown "Whiteout"
              Nancy Atherton - seria z Aunt Dymity w tytule - dzieje sie w Anglii, lubie bo
              sa zupelnie inne niz typowy kryminal.
              Beverly Connor - rewelacyjna jest "Dead Secret"
              Michael Connelly
              Lisa Gardner
              Martha Grimes
              Jeff Archer
              • zettrzy Re: amerykańscy???? polecicie? 12.05.06, 18:44
                pytanie jest o amerykanskich autorow, wiec P.D. James i Jeff Archer chyba nie
                lapia sie na te liste
                innych autorow jakich wymieniasz nie znam, ale moze sprawdz czy to tez nie Brits
                czy Aussies
                • goonia Re: amerykańscy???? polecicie? 02.06.06, 18:59
                  racja, ale Archer nie pisze typowo, jak PD James czy Elizabeth George. Jego
                  styl i jezyk bardziej mi przypomina amerykanskich autorow. A poza tym i to po
                  angielsku i tamto, to co za roznicasmile
                  • zettrzy Re: amerykańscy???? polecicie? 05.06.06, 04:00
                    goonia napisała:

A poza tym i to po
                    > angielsku i tamto, to co za roznicasmile

roznica jest ogromna, bo jednak Amerykanie to nie Anglicy mimo ze posluguja sie
                    jezykiem o tym samym pochodzeniu; angielski amerykanski to nie angielski
                    angielski, nb., pomijajac drobiazgi typu zupelnie inne brzmienie, odmienne
                    slownictwo, idiomy, czy niezupelnie ta sama skladnia mamy do czynienia z takimi
                    sprawami jak inne spojrzenie na swiat, realia, interpretacja rozmaitych zjawisk

pamietam jak kiedys lecialam obok jakiejs Czeszki i zaczelysmy rozmawiac - ona
                    po czesku, ja po polsku, swietnie sie rozumialysmy chociaz ja nie znam czeskiego
                    a ona nie znala polskiego bo jednak oba jezyki sa bardzo sobie bliskie, czy wiec
                    polecilabys komus kto chce przeczytac polska ksiazke czeskiego autora? no bo
                    wlasciwie co za roznica, i to i tamto slowianski jezyk?
              • bella-donna Re: amerykańscy???? polecicie? 13.05.06, 19:16
                goonia napisała:
                > William Bernhardt - bardzo dobrze pisze, ciakawe pomysly, nie sa to takie
                > sztampowe, plytkie kryminaly.

mam kilka jego pozycji, ale jeszcze nie czytalam, czasu brak.
                Tez mi sie wydaje, ze swietnie musi pisac, prawnik z wyksztalcenia,
                zostal wyrozniony w 93r jako top lawyer razem z 25 mlodymi prawnikami,
                a to wiele mowi.
                • ja_rena Re: amerykańscy???? polecicie? 16.05.06, 23:50
                  coraz lepiej. Bardzo wszystkim dziękuję. Zrobiłam sobie zapasik tak pokaźny, że się jednak nie zabierze
                  do samolotu, bedziemy słać statkiem (szczęściem to jeszcze nie jest pełen kontener, bo cierpliwość
                  Mężczyzny Mego Życia zdaje sie byc nieco na ukończeniu).

A, przypadkiem odkryłam: Tony Hillerman, kryminały umiejscowione w rezerwacie Nawajów.

Ja_renka
                  • bosssska Re: amerykańscy???? polecicie? 22.01.07, 12:30
                    Ja kończę "C jak cisza" Sue Grafton - niezły kryminał. Ma to co dla mnie
                    najważniejsze - do końca nie wie się kto jest mordercą. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka