carollcat 01.02.07, 18:44 A tu link do styczniowego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=54815664 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nzuri Kanion tyranozaura Prestona 01.02.07, 19:35 Na razie doszłam do jednego zniknięcia dokumentów oraz jednego trupa... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Lindsay Jeff-Dekalog dobrego Dextera 01.02.07, 22:16 Opowieść o seryjnym mordercy który zabija tylko seryjnych zabójców. Podobno nakręcono na jego podstawie serial telewizyjny. Odpowiedz Link
kamkap Re: Lindsay Jeff-Dekalog dobrego Dextera 04.02.07, 12:07 No nakręcili, widziałam parę odcinków. Całkiem ciekawy. A ta książka to po polsku wyszła? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Lindsay Jeff-Dekalog dobrego Dextera 06.02.07, 12:40 Tak, po polsku. A serial na jakim kanale oglądałaś? Napisz coś więcej. Odpowiedz Link
inblanco Rankin i Child 01.02.07, 22:31 Popołudniu skończyłam Rankina "Próbę krwi".I jak zwykle świetnie mi się czytało. Bardzo mnie cieszy zapowiedź kolejnego tomu przygód Rebusa pt. "Zaułek szkieletów". A jakieś dwie godziny temu zaczęłam "Eden" L.Childa. To dla mnie zupełnie nowy autor. Ale jak na razie jest zupełnie znośnie. W kolejce czekają dwie ostatnie powieści D.Leon, "Krwawiąca blizna" V.Mcdermid oraz Klątwa siedmiu kosciołow M.Urbana. To wszystko efekt mojej wczorajszej wizyty w bibliotece Odpowiedz Link
amused.to.death Greg Iles 01.02.07, 22:49 "Sleep no more" to pierwsza jego książka, którą czytam. Całkiem się wciągnęłam - w połowie jestem i dzisiaj zamierzam skończyć. Odpowiedz Link
negev56 Re: Robert Wilson 02.02.07, 00:08 "ślepiec z Sewilli", zostałam obdarowana, więc priorytet ma ta książka. Odpowiedz Link
zorija egiptolog 02.02.07, 08:29 AAutorem jest niejaki A. Phillips. Strasznie ciekawe, akcja dość powolna, ale i tak nie mogę się oderwać... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Pisane krwią-C.Graham 02.02.07, 09:22 Mimo braku sympatii do głównych bohaterów czyta mi się to dobrze. I mam wrażenie że każda kolejna książka jest lepsza od poprzedniej. Odpowiedz Link
kazisi Re: Pisane krwią-C.Graham 02.02.07, 11:25 Jak to, Siostro Pelagio, nie lubisz Barnaby'ego?! Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Pisane krwią-C.Graham 02.02.07, 13:38 Głupio mi, bo wiem jakim jesteś wielbicielem Barnaby. Powiem tak-cenię go i szanuję, ale jakoś nie lubię. Może to dodatkowo wina tego aktora który patrzy na mnie z okładki, bo jego też nie lubię. Odpowiedz Link
matkazbud Re: Pisane krwią-C.Graham 02.02.07, 15:02 ja nie dość, że lubię Barnabyego, a jest za co, to lubie równiez obrzydłego Troya i zadowolona z siebie Cully. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Pisane krwią-C.Graham 02.02.07, 16:57 Poczułam się wyalienowana w rozentuzjazmowanym tłumie wielbicieli Barnaby`ego Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - luty 02.02.07, 13:22 Murakami, "Kafka nad morzem"... Odpowiedz Link
tommyknocker Re: Co teraz czytacie? - luty 02.02.07, 18:44 Zabieram się za zaległego Cobena "Bez śladu". Jak przeczytam, to zostanie mi tylko czekać na najnowszego. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Hawksmoor-Peter Ackroyd 03.02.07, 09:50 Tytułowy Hawksmoor to inspektor ze Scotland Yardu prowadzący śledztwo w sprawie morderstw dokonywanych na terenie starych kościołów w Londynie. Taki bardziej kryminał metafizyczny, gdzie przeszłość splata się z teraźniejszością. Wiele lat temu czytałam tę książkę w oryginale i ze smutkiem muszę przyznać, że tłumaczenie polskie jest dość niezgrabne i bez tego klimatu, który tak mi się podobał w oryginale. Odpowiedz Link
carollcat FNiN i pałac snów :) 03.02.07, 17:37 Podebrane synowi. Ale wątek sensacyjny jest. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - luty 04.02.07, 12:16 Ja w końcu dorwałam Marininę, Śmierć i trochę miłości. Podoba mi się! i może uda mi się potem przeczytać pozostałe. A niedawno skończyłam "labirynt" Mosse. Średnio mi się podobała. Aha i jeszcze jestem w połowie "Gromu" Koontza. Książki Koontza bardzo lubię... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - luty 04.02.07, 19:27 kamkap napisała: > Ja w końcu dorwałam Marininę, Śmierć i trochę miłości. Podoba mi się! i może ud > a > mi się potem przeczytać pozostałe. Polecam! Moim zdaniem ciekawe kryminały. > A niedawno skończyłam "labirynt" Mosse. Średnio mi się podobała. Mnie też raczej średnio podobała ta książka. > Aha i jeszcze jestem w połowie "Gromu" Koontza. Książki Koontza bardzo lubię... > Odpowiedz Link
rrooda Re: Co teraz czytacie? - luty 05.02.07, 09:47 > > A niedawno skończyłam "labirynt" Mosse. Średnio mi się podobała. > > Mnie też raczej średnio podobała ta książka. i teraz mówisz?ja ją ostatnio na merlinowej wyprzedaży kupiłam... Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - luty 05.02.07, 14:20 >i teraz mówisz?ja ją ostatnio na merlinowej wyprzedaży kupiłam... o, a ja bym sie swojej chętnie pozbyła Allegro mi pozostaje Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - luty 05.02.07, 15:39 rrooda napisała: > > > A niedawno skończyłam "labirynt" Mosse. Średnio mi się podobała. > > > > Mnie też raczej średnio podobała ta książka. > i teraz mówisz?ja ją ostatnio na merlinowej wyprzedaży kupiłam... było się mnie spytać? Napisałabym Ci. Ale może akurat Tobie się spodoba (chociaż fakt, że mamy chyba dość podobne gusta książkowe). > Odpowiedz Link
siostra_pelagia Susan Grafton-P jak potrzask 04.02.07, 16:02 W tomie z kolekcji Reader`s Digest który czytam są cztery powieści: Susan Grafton, Nicholas Evans-Serce w ogniu, Greg Iles-Śmiertelny sen, Luanne Rice Świetliste lata. Odpowiedz Link
zorija fantatstycznie 05.02.07, 08:24 Czytam "Blade runnera". Przeczytałam też w międzyczasie "Sprawę wesołego hazardzisty" Gardnera. "Egiptolog" jednak mi się nie podobaL. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Oko Ewy-Karin Fossum 07.02.07, 15:23 Jak się zacznie czytać, to trudno od lektury się oderwać. Do późna w nocy czytałam, co mi się ostatnio rzadko zdarza. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Oko Ewy-Karin Fossum 07.02.07, 21:43 Ja to wypożyczyłam. Przynależę do rewelacyjnej biblioteki, gdzie mają duuuuuuużo najnowszych kryminałów. Odpowiedz Link
opty2 Re: Oko Ewy-Karin Fossum 08.02.07, 11:01 ale dobre to? już dość dawno oglądam to w księgarni i oglądam i jakoś nie mogę się skusić Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Oko Ewy-Karin Fossum 08.02.07, 13:28 Ja prozę skandynawską bardzo lubię i mogę być nieobiektywna w ocenie, ale podobała mi się ta pozycja (moim skromnym zdaniem jest o wiele lepsza niż Preston czy Child). Odpowiedz Link
opty2 Re: Oko Ewy-Karin Fossum 08.02.07, 14:43 he, he nieobiektywna a kto z "namiętnych czytaczy" jest obiektywny ja też lubię Skandynawów pod każdą postacią to myslę,że jak dla mnie to ocena jest w sam raz dzięki Odpowiedz Link
agridulce Re: Oko Ewy-Karin Fossum 09.02.07, 11:54 A gdzie ta biblioteka? Podziel się tym bogactwem Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Oko Ewy-Karin Fossum 09.02.07, 21:01 Świetnie zaopatrzone są biblioteki uniwersyteckie, bo dostają egzemplarze z wydawnictw. No i nie ma kolejek, bo jakiemu pracownikowi naukowemu czy studentowi przyszłoby do głowy wypozyczać tam kryminały? Odpowiedz Link
ipanema_girl Re: Oko Ewy-Karin Fossum 11.02.07, 11:42 Rzeczywiście, biblioteki uniwersyteckie dostają egzemplarz obowiązkowy, ale w Opolu np. wszystkie tego typu książki dostają sygnaturę L (Lectorium) i można je wypożyczyć tylko do czytelni. Co jest moim zdaniem kopmpletnym nieporozumieniem. Kocham kryminały, ale czytać ich w nieprzytulnej czytelni UO nie będę !! I pewnie poza pracownikami biblioteki nikt ich czytać nie będzie. Czy to nie jest marnotrawstwo? Trzymają tak w zamknięciu i kryminały i fantastykę i inne dobra... Żżymam się za każdym razem jak o tym pomyślę. Odpowiedz Link
agridulce Re: Oko Ewy-Karin Fossum 13.02.07, 14:25 Na iberystyce w czasie egzaminu pani dr powiadomiła osłupiałą studentkę, czyli mnie, że ona w ogóle nie ma czasu czytać dla przyjemności. Moje oświadczenie, że ja zawsze znajdę na to czas przyjęła z nieskrywanym obrzydzeniem. Ale nigdy mnie nie lubiła. To chyba coś tłumaczy ... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - luty 07.02.07, 15:48 "Przystanek śmierć", Konatkowskiego. Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? - luty 08.02.07, 10:16 "Trzynastą opowieść". Mam pewne skojarzenia ze stoma laty samotności Marqueza, Odpowiedz Link
siostra_pelagia Douglas Preston+Lincoln Child - Relikt 08.02.07, 10:30 No cóż tu napisać. Dziwna proza, ale skoro wszyscy chwalą, to czytam dalej. Bo i co mam robić, jak zdobyłam jeszcze Relikwiarz i Taniec śmierci. Odpowiedz Link
negev56 Re: Douglas Preston+Lincoln Child - Relikt 08.02.07, 17:24 Oho, już widzę, że duet P&CH nie bardzo Ci leży . Spróbuj Rankina jeśli nie czytałaś, co prawda to inna bajka, ale jest super. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Douglas Preston+Lincoln Child - Relikt 08.02.07, 20:53 No niestety Rebusa już przeczytałam. Super jest. No i mój kochany Edynburg. Na wyjazd mam jeszcze przygotowane: Nicci French, Sapkowski Lux perpetua i Bojownicy Boży oraz Lee Child. A jakby co, to jakąś bibliotekę w górach odnajdę. "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
negev56 Re: Douglas Preston+Lincoln Child - Relikt 08.02.07, 21:13 Fajnie Ci, życzę udanego odpoczynku i powoli szusuj z tych stoków co by w jednym kawałku wrócić). Odpowiedz Link
nchyb Re: Co teraz czytacie? - luty 08.02.07, 21:40 nic kryminalnego, nad czym boleję. Czekam na nowego Cobena, a w trakcie różne biografie i pamiętnikarskie kawałki... Odpowiedz Link
opty2 Re: zaczęłam Kaskady - Rankina 09.02.07, 11:47 i wiele się spodziewam po Rebusie na razie leczy kaca po imprezce pożegnalnej Farmera Odpowiedz Link
zorija siarka 09.02.07, 15:09 Jest to moja pierwsza książka duetu Child i Preston. Od razu polubiłam holmesowatego Pendergasta i dowcipnego D'Agostę Odpowiedz Link
negev56 Re: zaczęłam Kaskady - Rankina 09.02.07, 16:58 Chiara zazdrości mi, że Marinina przede mną, a ja Tobie zazdroszczę , że zaczynasz Rebusa . Odpowiedz Link
opty2 Re: zaczęłam Kaskady - Rankina 12.02.07, 10:58 negev56 napisała: > Chiara zazdrości mi, że Marinina przede mną, a ja Tobie zazdroszczę , że > zaczynasz Rebusa no tak to już jest) Rebus znalazł właśnie ofiarę na Pieklisku, w związku z czym musi się napić, czemu on tyle pije? Odpowiedz Link
negev56 Re: zaczęłam Kaskady - Rankina 12.02.07, 17:08 Rebus pije, Marlowe pił, myślę, że twórcy tych postaci tak wyobrażają sobie "mocnego" faceta ). Odpowiedz Link
opty2 Re: Skończyłam już Kaskady - Rankina 14.02.07, 12:58 no tak i po sprawie nie udało się Rankinowi mnie zaskoczyć wiedziałam kto ale nie dlaczego, psychika ludzka jest nieprzewidywalna Odpowiedz Link
siostra_pelagia Relikwiarz-Preston i Child 10.02.07, 22:28 Nawet w tej głuszy bieszczadzkiej baca ma hot-spota. Jedyne 2 zł za godzinę to i korzystam. Skończyłam Relikt i wzięłam się za Relikwiarz. Baca zaś pożyczył ode mnie Relikt (za darmo). Uwagi na temat lektury wymienimy jutro przy śniadaniu. Nawet znośnie mi się to czyta. Odpowiedz Link
negev56 Re: Relikwiarz-Preston i Child 10.02.07, 22:35 Absolutnie odłożyłam wszystkie lektury i pływam w Oceanie, nie spodziewałam się, że tak mną zawładnie, coś niesamowitego. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Relikwiarz-Preston i Child 10.02.07, 22:50 Ja niestety tylko w basenie dzisiaj. Ale wreszcie mogę czytać tak, jak lubię. W nocy, z kawą, do rana. Odpowiedz Link
negev56 Re: Relikwiarz-Preston i Child 10.02.07, 22:55 Właśnie zaparzyłam kubek kawy, przyjmę z góry upatrzoną pozycję horyzontalną /prawie 1000 stron nie da czytać się inaczej/ i noc należy do Oceanu i mnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Relikwiarz-Preston i Child 10.02.07, 22:59 Załapałam dopiero teraz. Myślałam, że w oceanie prawdziwym pływasz i już pozazdrościłam, a Ty go po prostu czytasz. Odpowiedz Link
negev56 Re: Relikwiarz-Preston i Child 10.02.07, 23:04 No tak, przecież chodzi o "Odwet Oceanu" , pewnie nieprecyzyjnie się wyraziłam, często mi się to zdaża, połowę myśli mam w "rozumie". Odpowiedz Link
negev56 Re: Relikwiarz-Preston i Child 10.02.07, 23:08 powinno być zdarza się -jedynka Odpowiedz Link
finisterre Re: Co teraz czytacie? - luty 11.02.07, 14:02 H. Mankell "The man who smiled". Nie moge odżałować, ze to juz ostatnia ksiażka o Wallanderze, bo cała reszta juz przeczytana. Została mi tylko ta z Lindą (Before the frost), ale obawiam się, że to nie będzie to samo... Odpowiedz Link
agapa11 Re: Co teraz czytacie? - luty 12.02.07, 09:26 Simon Beckett-Chemia smierci. Szukam czegos po Kellermanie (jego przeczytalam juz wszystko, co bylo w bibliotece, kilkanascie pozycji) Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? - luty 12.02.07, 13:42 Skończyłam właśnie "Siarkę" Prestona i Childa-niesamowita! od ostatnich stron trudno się było odkleić i nawet pójście do WC było niemiłą stratą czasu Kupiłam sobie dwie ich kolejne książki-"Gabinet osobliwości" oraz "Taniec śmierci". Ale na razie czytam SF Bena Bovy dla chwilowego wytchnienia. A "Odwet oceanu" dobry? Bo zastanawiam się czy kupić... Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? - luty 12.02.07, 17:00 zorija napisała: > Skończyłam właśnie "Siarkę" Prestona i Childa-niesamowita! od ostatnich stron > trudno się było odkleić i nawet pójście do WC było niemiłą stratą czasu > Kupiłam sobie dwie ich kolejne książki-"Gabinet osobliwości" oraz "Taniec > śmierci". Ale na razie czytam SF Bena Bovy dla chwilowego wytchnienia. A "Odwet > > oceanu" dobry? Bo zastanawiam się czy kupić... tu napisałam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=56716574&a=57159286 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Minette Walters-Lodownia 12.02.07, 22:29 Wymieniamy się z sąsiadami książkami. Oczy im wyszły na wierzch jak zobaczyli, że mam Relikt i Relikwiarz, więc dokonałam wymiany (czasowej oczywiście, bo to książki z biblioteki. Dorzucili mi jeszcze Alexa Cavę i Koontza. Lodownia na razie niezła. Odpowiedz Link
nzuri Lekcja jej śmierci Deavera 14.02.07, 10:23 Lubię jego książki (a mimo to dopiero teraz odkryłam, że na imię ma Jeffery a Jeffrey, jak myślałam), choć najbardziej z duetem Sachs - Rhyme. Ta ma masakryczne tłumaczenie, które mi strasznie przeszkadza, choć intryga, póki co, niczego sobie. Tłumacz może zna angileski ,ale z polskim ma duże kłopoty. Korekta też pokpiła sprawę (dziwaczny szyk, niepoprawne formy). Odpowiedz Link
judytta Donna Leon 14.02.07, 14:27 Dziś kupiłam i właśnie zaczynam czytać pozycję Donny Leon "Perfidna gra". judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link