Dodaj do ulubionych

Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detektywów

12.03.07, 07:13
www.crimeandinvestigation.co.uk/games/3/Solve_The_Murder.htm
No bo co tak będziemy tylko czytać i czytaćsmile
Na początek więc sympatyczne graficznie morderstwo niewiernej żony. Metoda: klasyczny point'n'click, czyli miziamy ekran kursorem myszy, aż kursor podpowie nam, że warto kliknąć
Możemy zwiedzać miejsce zbrodni, zbierać dowody, poddawać je badaniom, przeprowadzić autopsję i przesłuchiwać świadków. Wszystkie instrukcje bezbolesnie podane zostają nam w trakcie gry.
Jako, że to pierwsza propozycja, postawiłem na gierkę, która kończy się w jakies 1,5 godziny i jest dośc prosta. Jesli się Wam spodoba, przywlokę tego więcej, niektóre po mojemu nie do przejściasmile
Aha - niestety in inglisz, ale wydaje mi się, że ze słownikiem w reku nawet bez znajomości się dasmile

Psmile
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 12.03.07, 09:55
      No i tak miziałam kursorem po ekranie, miziałam i oczywiście nie
      zidentyfikowałam prawidłowo podejrzanego. Może się jeszcze podciągnę w dedukcji.
      Gra fajna, tylko czasochłonna. Przywlecz pozostałe, będę miziać dalej.
    • tool1978 Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 12.03.07, 10:34
      dopiero zacząłem - ale już mi się podoba smile))

bardzo ładnie zrobione, fajna zabawa
    • siostra_pelagia Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 12.03.07, 11:12
      A teraz mizia mąż i zidentyfikował prawidłowo ślady opon samochodu głównego
      podejrzanego. I jak się cieszysmile.
    • chiara76 Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 12.03.07, 11:23
      chyba za dużo Was mizia, bo mnie się strona nie otwiera. I dobrze, bo mam
      robotę, którą powinnam zacząćwink
      Pozdrawiam, a na stronę zajrzę później, bo uwielbiam takie gry (jestem fanką
      Samorosta na przykład, a podejrzewam, że zasady nieco podobne, jeśli chodzi o
      mizianiewink.
      • braineater bonus dla Chiary:) 12.03.07, 22:30
        www.donpixel.com/play/en/060615205053/
        Dla mnie pobiło Samorosta.
        Jak na razie nierozwiązywalnasmile

Psmile
        • chiara76 Re: bonus dla Chiary:) 12.03.07, 23:20
          braineater napisał:

> www.donpixel.com/play/en/060615205053/
          > Dla mnie pobiło Samorosta.
          > Jak na razie nierozwiązywalnasmile
          >
          > Psmile

dziękiwink wrzuciłam w ulubione i w wolnej chwili zaciągnę moją Drugą Połowę do
          gry (uwielbiamy razem graćwink.
        • tool1978 Re: bonus dla Chiary:) 14.03.07, 10:43
          hmmmmmmmm
          Samorost zajął mi kilka minut dłużej (ok. 30) niż ten donpixel. Samorost
          rozczulił mnie grafiką, a ten jest całkiem logiczny smile
          Jakby coś to służę jakąś podpowiedzią smile))
          • agridulce Re: bonus dla Chiary:) 14.03.07, 11:46
            To ja poproszę cokolwiek na początek. Nic nie rozumiem. Chodzę z kąta w kąt
            ewentualnie kolekcjonuję jakieś przedmioty. Po co mi one? Dlaczego nie pojawia
            się żaden tekst? I o co chodzi z balonem? Ciotka odleciała?
            • tool1978 Re: bonus dla Chiary:) 14.03.07, 14:45
              Pozbieraj wszystkie przedmioty - nie jest ich dużo. I spróbuj je połączyć ze
              sobą. Jak wyjdzie jakis zestawik - to dalej łącz smile)
              No i używaj je na wszystkim "aktywnym" - a tych aktywnych rzeczy jest też
              niedużo.
              Lokacji jest kilka:
              1. z samochodem - możesz wejść do windy, do baraku, albo w prawo
              2. w baraku możesz zrobić coś dzięki czemu pojedziesz windą smile
              3. na górze masz lokację z lunetą, potem w lewo, tam masz nastepny barak oraz
              coś co zobaczyłem dopiero po jakimś czasie - następna lokacja za ptakiem (mniej
              więcej jak biegnie droga).
              Jakby coś - to daj znać smile)
              • braineater Re: bonus dla Chiary:) 14.03.07, 17:20
                też skończyłem i jak generalnie fajnie to jak się złapie ten jeden mało typowy knif z przedmiotami to kończy się szybciutko i niestety dziwniesmile
                A skoro bonusy się podobają to do bonusów deser, mój odkryty niedawno cokolwiek szalony yapończyk, Wada Che Nanhiro i dwie gierki jego autorstwa:

Things that come out from my brain

trochę w klimatach Terry'ego Gilliama, utknąłem na prawie samym początkusmile

Tresure box

Na razie jestem na etapie kontemplowania grafik bo gwiazdki znalazłem dwiesmile

Psmile
                wieczorkiem dorzucę parę linków kryminalnych
                • chiara76 Re: bonus dla Chiary:) 14.03.07, 20:10
                  Brejn, Ty masz chyba trzy życia albo siedem, jak Kotwink (wczoraj tak
                  powiedziałam do mojego P.), że ina książki masz czas i na gry (za które wielkie
                  podziękowania składamwink. Pozdrawiam.
                  • braineater Re: bonus dla Chiary:) 14.03.07, 20:15
                    nie, ja po prostu jestem aktualnie szczęsliwym bezrobotnym i pracuję tylko wtedy kiedy potrzebuje <tfu, brzydkie słovo> pieniędzysmile, co w sumie nie zajmuje mi więcej niz parę godzin dzienniesmile

Psmile
                • agridulce Re: bonus dla Chiary:) 15.03.07, 11:49
                  Jakie gwiazdki w treasure box? Czy znowu coś mi umknęło? Myślałam, że tam
                  tylko o kontemplację chodzi? -)
                  • braineater Re: bonus dla Chiary:) 15.03.07, 17:36
                    Gwiazdki w Thingssmile pomieszałem linki - 5 należy odnaleźć

W tresure najprawdopodobniej trzeba przejśc na sam dół ekranu - z poczatku puszczamy czerwona kuleczkę.

Psmile
                    • noida Re: bonus dla Chiary:) 01.05.07, 19:47
                      A odnalazłeś? Ja znalazłam 4 i ni diabła nie wiem, gdzie piąta.
              • agridulce Re: bonus dla Chiary:) 15.03.07, 11:15
                No cóż, mnie to zajęło ponad godzinę, i to za drugim podejściem. I skłamałabym
                twierdząc, że to nie przypadek mną kierował. No cóż, to jest wyższa logika. -)
                Dzięki za podpowiedzi. I co się stało z ciotką? To w następnej części? Czy
                coś przeoczyłam? Wsiadłam do windy i tyle.
                • braineater Re: bonus dla Chiary:) 15.03.07, 17:34
                  po windzie jest to be continued.
                  Napisałem do pana co stworzył tą gierkę i uzyskałem w odpowiedzi maila, że pracuje nad ciągiem dalszym i że najprawdopodobniej zostanie to oficjalnie wydane. Co oznacza, że żeby odnaleźć ciotkę musimy być a cierpliwi, b zaopatrzyć się w gotówkęsmile

Psmile
                  • chiara76 Brejn, masz tę moc;) 15.03.07, 20:29
                    ja też do niego napisałam i do mnie nie odpisał ani słowa (chyba, że poczta
                    gazetowa znowu dała ciała:0). W każdym razie czekamy na ciąg dalszy.
    • braineater Nick Bounty 12.03.07, 22:28
      Skoro tamto mizianie Państwu pasuje, to przechodzimy na kombinatorykę na wyższym poziomiesmile

Tym razem Nick Bounty, czyli Pinhead Studio w natarciu:
      www.otterarchives.com/cotc.html
      Klasyczny p'n'c jak Solve the Murder, z tym, że tu już nie ma tylu podpowiedzismileGraficznie sympatyczne, utrzymane w lekkiej parodii noire z detektywem wykazującym się nieco przycięzkawym dowcipemsmile

Na poczatek jedynie podsunę, że przedmioty, które mamy w inventory możemy ze soba łaczyć na rózne sposoby. Jesli ktoś z państwa jest w wieku emeryckim, tak jak jasmile i przed 20 laty zabawiał się legendarnymi gierkami Sierry - Police Quest, Space quest, to nie powinno byc problemu z przypomnieniem sobie podstawowych zasad poruszania się.

Wskazówka na dobry poczatek - zbieraj wszystko, co nie jest przybite do podłogi i staraj się używać w róznych kombinacjach - typu 'klik: 'use', klik: przedmiot z inventory', klik: inny przedmiot z inventory lub ekranu gry.

Wskazówka druga - do lokacji wracamy po wielokroć. Za każdym razem może się zdarzyć, że odnajdziemy przedmiot, który posunie nas dalej w śledztwie.

Jesli jest to Wasz pierwszy raz, to nad własciwym ekranem gry jest zakładka 'Hints', gdzie krok po kroku jest podane co z czym, jak i kiedy, z tym, że wtedy zabawa trochę traci senssmile

Czas ukończenia bez hintów - do dwóch godzin.

Psmile
      • tool1978 Re: Nick Bounty 13.03.07, 11:27
        Pamiętam te gierki (no ale nie 20 lat temu smile) - ale to były późniejsze części.

A Nick Bounty całkiem ciekawy, jeszcze nie skończyłem, ale w miarę logicznie
        się to wszystko rozgrywa. Pamiętam gry, gdzie pewne rzeczy trzeba było używać
        na wszystkim, bo a nuż widelec będą do siebie pasować, zupełnie bezsensownie.
        Tu na szczęście jest inaczej.

Dawaj więcej linków smile
    • siostra_pelagia Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 13.03.07, 08:25
      Miziamy dalej. Z tym, że jest to mizianie już na wyższym poziomie i bardzo nam
      się podoba. Kto przegrywa, ten sprząta i robi obiad. Jest więc dodatkowa
      motywacja.
    • braineater reklamówki BBC 17.03.07, 02:27
      a dokładniej mystery case oparte na nieistniejącej sztuce Szekspira:
      www.bbc.co.uk/drama/shakespeare/game.shtml
      czyli odcięci od świata, pośród wrogich aktorów, kombinujemy po co zaproszono tu nas, krytyka teatralnego, który parę lat temu doprowadził do klęski sztuki z ich udziałem. Sporo wiadomości o Szekspirze i teatrze elżbietańskim, fajny klimat nawiedzonego teatru, dośc statyczne, jak Solve the mystery, ale wciąga. Wygląda na dośc długie - jeszcze nie skończyłem.

www.bbc.co.uk/drama/wakingthedead/game.shtml
      reklamówka serialu "Budząc zmarłych", chyba leciał w polskiej tv niedawno o jakiś dziwnych godzinach, bo mi jakiś odcinek mignął. Klasyczna intryga, trzy trupy na dzieńdobry, zbieranie dowodów, rozmowy, ograniczony czas na ukończenie gry. Dośc drastyczne zdjęcia. Też nieskończone.

Psmile
      • siostra_pelagia Re: reklamówki BBC 17.03.07, 09:04
        Waking the dead jest świetne i nawet zawiera wątek związany z Polską. Dokończę
        wieczorem, bo muszę zabrać się wreszcie do roboty.

"Because murder is more fun away from home"
        • braineater Re: reklamówki BBC 17.03.07, 20:34
          wrrrr
          killer jest <tak mi się wydaje> oczywisty, tylko jak go złapać?smile

Psmile
          • siostra_pelagia Re: reklamówki BBC 17.03.07, 21:43
            Też mi się nie udało.Chciałam trochę na skróty i szybciej dokonać aresztowania,
            ale mnie odesłali i kazali badać dowody. I kiepsko u mnie z dźwiękiem, coś
            ciągle przerywa i scenki są praktycznie niesłyszalne. Ale zabawę mam przednią i
            oto chyba chodzi. No i trzeba wziąć urlop, bo te gry to trochę czasu zjadają.smile
    • braineater CDX 18.03.07, 10:00
      Najlepsza graficznie z tych, które dotąd znalazłem, bardziej nawet film interaktywny niż gra.

cdx-thegame.com/
      Założenie klasyczne, ludlumowskie - mamy potężna pourazową amnezję i jesteśmy trochę unieruchomieni na wózku, a mnóstwo ludzi coś od nas chce - a szczególnie pewien sztylet z 2 wieku n.e. Klimat jak z cudnego filmu Memento, po godzinie byłem ledwie trochę dalej niż na samym poczatku gry, znaczy skończyłem Episode one, a epizodów jest foursmile
      Dwie wady - brak sejwów <albo nie potrafię ich znaleźć>
      - cały dialog jest podawany tylko głosem, nie ma napisów, a niektóre postacie mamroczą, szcególnie przez telefonsmile
      Natomiast wciaga gierka niesamowicie, polecam od razu wrzucić na pełny ekran.
      Też produkcja BBC.

Psmile
      • siostra_pelagia Re: CDX 18.03.07, 10:03
        Ok. Będziemy grać. Nie ma innego wyjściasmile.
        • braineater Re: CDX 18.03.07, 10:30
          niedziela jest w końcusmile

Psmile
          • chiara76 Re: CDX 18.03.07, 10:43
            braineater napisał:

> niedziela jest w końcusmile
            >
            > Psmile
            hehe, ja będę miała motywację, żeby się sprężyć i szybciej machnąć korektę
            własnego tekstu wink w nagrodę może będzie gra, tym bardziej, że mój w domu, to
            ze mną pewnie chętnie zagrawink
            • siostra_pelagia Re: CDX 18.03.07, 17:44
              I jak Wam poszło? Ja utknęłam na 1 epizodzie, nie odebrałam telefonu (w grze
              oczywiście)i klapasad.
              • chiara76 Re: CDX 18.03.07, 19:06
                siostra_pelagia napisała:

> I jak Wam poszło? Ja utknęłam na 1 epizodzie, nie odebrałam telefonu (w grze
                > oczywiście)i klapasad.

ja w rezultacie zajęłam się tekstem i szczerze mówiąc, ekran komputera, to
                ostatnia rzecz, na jaką mam dzisiaj ochotę patrzeć;P Pewnie zrobię sobie jakiś
                wieczór pięknościwink
                • siostra_pelagia Re: CDX 18.03.07, 19:22
                  Dziś sobie uświadomiłam, że egzamin mam coraz bliżej i wzięłam się za pisanie.
                  Powoli czuję oddech komisji egzaminacyjnej na karku i chyba sobie na razie
                  odpuszczę i kryminały i kryminalne gry komputerowe. Ale bym się z chęcią
                  sklonowała i pognała klona do robotysmile
      • panikarola Re: CDX 16.05.07, 00:25
        sluchajcie, moge, moge sie przylaczyc na to forum? Gralam we wszystkie gierki (procz jednej), do ktorych linki sa w tym watku - powinnam sie chyba nadawac?

ale w tej grze z amnestia nie moge przejsc epizodu z wynoszeniem tajemniczego przedmiotu z piwnicy, juz z tysiac razy zlapali mnie straznicy, jak wyszlam na schody...
        • siostra_pelagia Re: CDX 16.05.07, 06:21
          My to głównie czytamy sensacje i kryminały, ale Brian krecią robotę robi i od
          czytania nas odciąga. Pewnie, że możesz się przyłączyć. Może za 1001 razem uda
          Ci się umknąć strażnikom. Zresztą mnie też ciągle łapią i w dodatku jeszcze nie
          mogę nigdy prawidłowo wskazać zabójcysmile.
          • panikarola Re: CDX 16.05.07, 10:25
            w sumie to ja tez raczej czytam kryminaly niz w nie gram, a do momentu, gdy odkrylam te linki sadzilam nawet, ze zadnych gier komputerowych nie lubie, hehesmile
    • braineater CSI 20.03.07, 18:34
      czyli to co Tajgery lubią najbardziejsmile
      Jeśli ktoś ma 350 mb miejsca to warto ściągnąc demówkę:
      www.gamershell.com/download_6960.shtml
      a sama gra, przynajmniej cześć pierwsza kosztuje na Cenedze i w marketach jakieś 15 zet, czyli nie majątek.
      Z tym, że z góry zaznaczam warunek wymagany - urlop lub bezrobociesmile
      Jeśli chodzi o szcegóły to jest to na kilka tygodni grania rozbudowana wersja tych gierek w które graliśmy dotychczas. Demówkę męczę już 2 dzień i jestem w fazie mocno początkowej, natomiast radochy mam tylę, co dziecko w sklepie z cukierkami.smile
      Z tychże przyczyn na parę dni zapewne pożegnam Państwasmile

Psmile
      • siostra_pelagia Re: CSI 01.05.07, 20:17
        Co racja to racja. Trochę nad tym czasu trzeba spędzićsmile.
        • noida Re: CSI 02.05.07, 12:32
          Mnie się jakoś dramatycznie wolno ściągało to demo. Wam też?
          • siostra_pelagia Re: CSI 02.05.07, 14:18
            Moja uwaga o czasochłonności gier była tzw. uwagą ogólną, nie skierowaną do tej
            gry konkretnej. Ja tego demo nie zamierzam ściągać. Ostatnie moje zabawy z
            linkami do gier które podał Brian, wyrwały mi dwa tygodnie z życiorysu. Bo
            otwierasz jedno, tu Ci obok zachwalają znowu coś innego, co też chciałabyś
            zobaczyć, a tu dni mijają. Do końca czerwca żadnych gier!
    • panikarola Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 09.12.07, 00:31
      nie macie tego wiecej przypadkiem? tak mnie naszlo, bym jakiegos morderce zlapala...

brain, gdzie sie tego szuka? skad Ty te zagadki wziales?
      • siostra_pelagia Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 09.12.07, 08:38
        Zostań Holmesemsmile

sleuth.hypoware.com/
        • panikarola Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 09.12.07, 13:38
          znalazlam to wczoraj, ale zanim znalazlam i sie zaznajomilam to mi sie spac zachcialosmile ale na pewno do tego wroce, fajnie sie zapowiada. grasz w to? trudne zagadki?

• siostra_pelagia Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 09.12.07, 13:57
            Dla mnie to one najłatwiejsze nie są. Najgorsze że bardzo
            czasochłonne i bardzo wciągające. A niestety czasami człowiek do
            pracy wyjść musi.
    • braineater Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 09.12.07, 21:33
      Żeby nie było, że nie dabm o czaqs innych, to robie to na wyraxne życzenie i nie biorę odpowiedzialności za zarwane nocki.
      Do rzeczy
      Hotel - czarnobiała fikcja interaktywna by Hogerbrugge i Wiggle, jak dla mnie w tym momencie najbardziej twórczą grupę zajmująca się tworzenie fleszy.
      www.hoteloscartangoecholima.com/splash.html
      10 rozdziałów, całośc zajmuje od 3-5 dni w zalezności od stopnia zaangażowania.

Special Investigation Unit - sytuacja jak z noirów Caina, czyli oszustwo ubezpieczeniowe, któremu nalezy zapobiec - daje sie zrobić w pół godziny.
      games.yahoo.com/free-games/special-investigations-unit
      Murder Mansion - mój faworyt w temacie klimat grozy i obgryzionych pazurów
      Klasyczny whodunit, zrobiony na zdjęciach i nastrojowych dźwiękach.
      www.gamershood.com/flashgames/917
      A tu jeden z lepszych BBCiaków - Ghosts of Walford, w dodatku o dziwo oparty o kretyńską telenowelę EastEnders, ale za to z nieżłym klimatem.
      www.bbc.co.uk/eastenders/fun_games/ghosts/flash.shtml
      Jakby tza było więcej, to prosze o znak/sygnał smile

Psmile
      • braineater Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 09.12.07, 21:34
        za literuffky tesh nie biorem odpowiędzialnoźci.

Psmile
        • siostra_pelagia Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 09.12.07, 21:40
          Precz kusicielusmile. Jutro do pracy skoro świt muszę wstać.
      • panikarola Re: Szerlokizm domowy - kącik domorosłych detekty 10.12.07, 01:13
        och, stukrotne dzieki!!!!! kurcze, ze tez mam gosci....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka