siostra_pelagia D. Lehane-Gdzie jesteś, Amando? 01.05.08, 05:23 Daję Lehanowi kolejną szansę. Odpowiedz Link
nchyb Re: D. Lehane-Gdzie jesteś, Amando? 08.05.08, 19:43 Siostro Pelagio - i co z tą Amandą? Strawna?... Odpowiedz Link
opty2 Re: M.Y. Joensuu - Harjunpaa i kapłan zła 02.05.08, 11:16 autor pokazał nam wszelkie mroczności duszy ludzkiej, coś ci Finowie są mocno zakręceni, czyżby opinia innych skandynawów o nich była słuszna (mroczni, zamknięci w sobie, żyjący posród lasów i bagien, wciąż pod wpływem guseł i czarów?) no a nazwy własne świetnie się wymawia, daję im pierwsze miejsce a za nimi zaraz nazwy islandzkie Odpowiedz Link
chiara76 Re: M.Y. Joensuu - Harjunpaa i kapłan zła 02.05.08, 13:49 opty2 napisała: > no a nazwy własne świetnie się wymawia, daję im pierwsze miejsce > a za nimi zaraz nazwy islandzkie prawda? Chociaż jak dla mnie chyba zbyt mroczne to było i trochę zbyt przerysowane, ale pewnikiem takie rzeczy dzieją się w duszy ludzkiej. Aż strach jechać kiedyś i zwiedzać Północ Odpowiedz Link
siostra_pelagia K. Ekman-Czarna woda 03.05.08, 07:54 Wody to dzisiaj od rana nie brakuje. A książka jak na razie świetna. Odpowiedz Link
opty2 Re: K. Ekman-Czarna woda 03.05.08, 10:11 też dużo dobrego słyszałam o tej książce ale niestety nakład wyczerpany, w bibliotece brak, na allegro ceny astronomiczne, więc zostaje polowanie w innych bibliotekach napisz proszę czy rzeczywiście warta "grzechu" ta Woda Odpowiedz Link
carollcat Re: Charlotte Link - Echo winy 03.05.08, 18:52 Ja właśnie skończyłam. Jako kryminał średnie, ale ogólnie niezłe. Odpowiedz Link
rene-76 Re: Charlotte Link - Echo winy 04.05.08, 19:02 P.Margolin "nie zapomnisz mnie"-fajne.Dzisiaj zaczęłam "zagubioną tożsamość" tego samego autora. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: K. Ekman-Czarna woda 11.05.08, 09:43 Książka warta grzechu. Bo świetnie oddane jest tło obyczajowe, losy ludzkie tak są poplątane i przejmujące, a w takich egzystencjalnych opisach Skandynawowie celują. Duch Strindberga się nad Czarną wodą unosi. Ale wstrzymaj się jeszcze trochę z kupnem, może wreszcie ceny spadną, jak nie będzie chętnych do płacenia takich kwot. Odpowiedz Link
opty2 Re: A. Edwardson - "Niebo to miejsce na ziemi" 05.05.08, 10:44 bardzo dobry kryminał mam nadzieję na nową serię policyjną tym razem z Goteborga, z nowym bohaterem-policjantem Erikiem Winterem, ale co by nie mówić, analogie z Mankellem są widoczne i pewnie dlatego tak ciepło został przez nas tu przyjęty p. Ake Odpowiedz Link
kkokos Faye Kellerman 05.05.08, 13:03 wykorzystałam długi weekend na Zabójczy pocałunek, Prześladowcę i Berkeley/Nashville. ta pierwsza książka rozczarowująca: intryga moooocno (a zwłaszcza sposób, w jaki Decker ją rozwikłał)naciągana, ale realia żydowskie jak zwykle fascynujące a potem jeszcze Angielski zabójca Daniela Silvy - by po raz kolejny się przekonać, że wole kryminały od opowieści szpiegowskich teraz przyjdzie czas na ominiętego do tej pory jakimś cudem Midsomerka - i pewnie starczy go na tydzień-dwa, długi weekend minął Odpowiedz Link
nchyb Tajemnica Vivaldiego - Pedro Mendozy... 05.05.08, 15:04 tylko mam z biblioteki, więc bez płyty z muzyczką ale sensacja a'la Dan Brown jest, a ja to lubię czasami... Odpowiedz Link
judytta Charlotte Link "Echo winy" 05.05.08, 17:04 Całkiem niedawno miałam okazję przeczytać jej " Dom sióstr" które zrobiło na mnie silne wrażenie, tymbardziej ucieszyła wiadomośc o jej kolejnej pozycji dostępnej w księgarniach. Dopiero zaczynam ) judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
zorija Re: Tajemnica Vivaldiego - Pedro Mendozy... 06.05.08, 08:01 Czytałam. Napisane dość prostym stylem, ale ciekawe. Odpowiedz Link
drfell1 Death on the Family Tree Patricia Sprinkle 05.05.08, 19:27 Książka miała dobre recenzje, a ja lubię "morderstwa z przeszłością". Na razie raczej rozczarowuje, ale da się czytać. Czarny charakter niestety dla mnie dość oczywisty, ale motywy jeszcze nieznane. Pierwsza z serii. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Death on the Family Tree Patricia Sprinkle 08.05.08, 21:03 Mam jakąś jej książkę z wcześniejszej serii z Maclaren Yarbrough, ale oczywiście stoi w kolejce. I właśnie dobre recenzje skłoniły mnie do zakupu. Odpowiedz Link
nzuri Kathy Reichs "Nagie kosci" 05.05.08, 20:44 Do Patricii Cornwell (tej wczesnej) jeszcze daleko, ale i tak da się czytać. I gruba a to zaleta. Jak ktoś nie kocha serii może sobie odpuścić. No i kurczę, tak ładnie się zapowiadało, wydali pierwszą z serii jako pierwszą, drugą jako drugą, myślałam, że po kolei będzie, a tu szósta. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Robert van Gulik-Sędzia Di w labiryncie 06.05.08, 21:45 W tym tomie sędzia ma bardzo dużo pracy, ale ze wszystkim daje sobie radę. Odpowiedz Link
zorija Re: Heinz Hohne "Zakon trupiej czaszki" 08.05.08, 15:38 Bardzo ciekawa rozprawa o kulisach działania SS. Odpowiedz Link
minkipinki John Connolly "Kraina cieni" 08.05.08, 16:33 Kolejny seryjny, mnóstwo okrucieństwa i bezwzględności. Odpowiedz Link
nzuri "Detektyw Monk i dwie asystentki" 09.05.08, 08:03 Nawet nie wiedziałam, że wyszło. Chichotałam od poczatku - scena zakładania gipsu Julie - bezcenna Odpowiedz Link
judytta Leena Lander "Niech się rozpęta burza" 09.05.08, 12:11 Leena Lander "Niech się rozpęta burza" judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
negev56 Erica Spindler - Naśladowca 10.05.08, 13:09 Tak jakoś padło na nią, tym bardziej, że nic jej nie czytałam... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Erica Spindler - Naśladowca 11.05.08, 08:44 No i jak ta Spindler?. Trochę jej na allegro kupiłam i tak stoi biedna, stoi.... Odpowiedz Link
negev56 Re: Erica Spindler - Naśladowca 11.05.08, 10:16 Może być, jak na mój debiut z tą autorką, to jestem mile zaskoczona. Pech tylko taki, że to już chyba trzecia książka, w której ofiarami są małe dzieci, można się solidnie zdołować . Zaczynam tęsknić za porządnym, z nałogami gliniarzem... Odpowiedz Link
opty2 Re: Sjowall i Wahloo - Jak kamień w wodę 11.05.08, 07:00 "stare" ale dobre, w ogóle się nie starzeje Odpowiedz Link
drfell1 Sovereign - C J Sansom 11.05.08, 13:28 Przyszła kolej na (podkupionego ale niechcący)Sovereigna. Ksiązka bardza gruba, nie można tez powiedzieć, zeby była lekka rozrywką. Niezbyt lubię tę epokę. Co nie zmienia faktu, że książka jest dobra. Chetnie przeczytam kolejna ksiązke z serii - Revelation. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Sovereign - C J Sansom 15.05.08, 00:00 Wyrzuty sumienia u mnie sie zmniejszają. I czekam na opinię. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Sovereign - C J Sansom 15.05.08, 06:16 W przyszłym tygodniu dostawca zjawia się u mnie z paczką i zabieram się do czytania. Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: Co teraz czytacie? - maj 11.05.08, 14:04 - po raz drugi Leena Lehtolainen "Spirala śmierci" - po raz trzeci czy czwarty Tomasz Konatkowski "Przystanek śmierć" Poza tym parę rzeczy niekryminalnych: felietony Boya-Żeleńskiego i "Walden" Thoreau Czekam na nowego Mankella... Odpowiedz Link
rene-76 B.Meltzner "Milionerzy" 12.05.08, 08:37 pierwsze 150 stron przeczytałam błyskawicznie a dalej było różnie.Nie wciągnęła mnie jednak tak do końca pomimo baaardzo zachęcających recenzji z okładki)ale ogólnie-polecam. Odpowiedz Link
negev56 Re: B.Meltzner "Milionerzy" 12.05.08, 09:19 Też jestem lekko rozczarowana, przede wszystkim finisz to już jazda na czas forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=73761348 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Noel Randon-Dwie rurki z kremem 12.05.08, 12:01 Czyżby kryminał z branży cukierniczej? Odpowiedz Link
drfell1 Re: Noel Randon-Dwie rurki z kremem 15.05.08, 00:05 Chyba jednak nie. Już tak dobrze treści nie pamietam ale te kryminały Kwiatkowskiego dobrze mi się (w dzieciństwie chyba czytały), Nie pamietam też Donoszę Ci Luizo, które chyba było w pewnym stopniu kontynuacją rurek z kremem - ta Luiza powinna tam sie pojawic. Dośc dobrze pamietam Zbrodnie na konkurs. A prawdziwych rurek z kremem w cukierniach już nie ma Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Noel Randon-Dwie rurki z kremem 15.05.08, 06:10 Trochę Randona przy rozpakowaniu kolejnej paczki znalazłam. Dobrze się czyta, chociaż to raczej ramotka. Dziadek koleżanki był cukiernikiem, ile myśmy rurek z kremem i napoleonek w siebie wchłonęły. To były czasy. Teraz aerobik i pieczywo dietetyczne nam zostały. Odpowiedz Link
dedukcja_watsonie Re: Co teraz czytacie? - maj 14.05.08, 15:57 donne leon odkrywam wiec juz 3 z serii (chronologicznie ide) Odpowiedz Link
drfell1 A Reconstructed Corpse - Simon Brett 15.05.08, 00:20 Niezły pomysł, ale autor na nim niestety nie buduje niezłego kryminału jak w pierwszej 1/3 książki wyglądało ale raczej utwór satyryczny, dość makabryczny zresztą. Seria - Charles Paris Odpowiedz Link
judytta Morderstwo w Madingley Grange 15.05.08, 16:07 Caroline Graham " Morderstwo w Madingley Grange" judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
siostra_pelagia Hakan Nesser-Karambol 16.05.08, 05:29 Bardzo chwalony pisarz. Ja go osobiście to tak średnio lubię, ale zobaczymy... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Hakan Nesser-Karambol 16.05.08, 10:02 siostra_pelagia napisała: > Bardzo chwalony pisarz. Ja go osobiście to tak średnio lubię, ale zobaczymy... ciekawe jakCi "Karambol" się spodoba. Mnie bardzo...pozdrawiam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Hakan Nesser-Karambol 17.05.08, 20:58 Lekko się tego nie czyta, ale podoba mi się. Odpowiedz Link
drfell1 The Waxman Murders - Paul Doherty 17.05.08, 10:19 Juz 15 część cyklu, której bohaterem jest Hugh Corbett. Mamy AD 1303, w Anglii rządzi Edward I. Czytam trochę z obowiązku - przeczytałem poprzednich 14. Czyta się nieźle, ale polecam wcześniejsze np pierwsze z serii Satan in St Mary's. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: The Waxman Murders - Paul Doherty 17.05.08, 20:57 Poszaleliśmy na allegro? I co lepsze od Cadfaela? Odpowiedz Link
drfell1 Re: The Waxman Murders - Paul Doherty 17.05.08, 21:24 Faktycznie ostatnio zwiekszyłem aktywnośc zakupową na allegro (i ebayu), ale do szaleństw (mierzonych aktywnością gdzieś 2 lata temu) jeszcze daleko. Moim zdaniem nie jest lepsze od Cadfaela. Z licznych serii Dohertego najbardziej mi sie jednak podobała: Canterbury Tales of Mystery And Murder: 1. An Ancient Evil: The Knight's Tale of Mystery and Murder As He Goes on Pilgrimage from London to Canterbury (1993) 2. A Tapestry of Murders: Being the Man of Law’s Tale (1994) 3. A Tournament of Murders: Being the Franklin’s Tale(1995) 4. Ghostly Murders:Being the Priest's Tale, (1997) 5. The Hangman's Hymn: The Carpenter's Tale (2001) 6. A Haunt of Murder: Being the Clerk’s Tale (2002) Oczywiście nawiązujace do The Canterbury Tales Chaucera. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: The Waxman Murders - Paul Doherty 17.05.08, 22:30 Ależ masz przerób. Mnie już zasypało, nie wyrabiam się zupełnie. Średniowiecze lubię, więc pewnie sięgnę. "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link
drfell1 Re: The Waxman Murders - Paul Doherty 17.05.08, 23:05 Na razie skoncentrowałem sie na anglojęzycznych pisarzach. Specjalnie nie zabieram sie za Skandynawów i innych. Z historycznych też lubie średniowiecze, także XIX wiek. Odpowiedz Link
zorija Re: S. Hill "Ludzie czystego serca" 18.05.08, 08:22 Drugi tom trylogii o Simonie Serallierze. Pana inspektora odwołują tu z urlopu. Odpowiedz Link
negev56 Re: Bernard Werber - Imperium mrówek 19.05.08, 21:35 tak na gorąco, książka jest genialna. Nie przypuszczałam, że można świat mrówek pokazać w tak intrygujący i ciekawy sposób, i jednocześnie wpleść sensacyjną intrygę z ludźmi w tle. Inaczej dziś spojrzałam na maleńką mrówkę, biegnącą w sobie znanym kierunku po moim tarasie... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Peter Clement-Inkwizytor 18.05.08, 21:44 Tajemnicze zgony pacjentów na oddziale paliatywnym. Chyba jednak Cook lepszy... Odpowiedz Link
redy99 T.Szlendak "Leven" 20.05.08, 13:17 Przepołowiłem i mogę śmiało polecić. Klimat bardzo podobny do "Ryx'a" Wollnego, piętnastowieczny Toruń, zmagania mieszkańców z krzyżakami. Bardzo wesołe... Odpowiedz Link