negev56 13.10.08, 20:09 Na początku był duet Krajewski&Czubaj, a teraz solo www.wab.com.pl/index.php?id=7&bid=755 a tu fragment, długaśny, ale zaciekawił mnie www.wab.com.pl/tekst.php?id=1854&bid=755 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Re: 21:37 Mariusza Czubaja 13.10.08, 20:43 O profilerze polskim to chyba jeszcze nie było. Fragment raczej zachęcający niż zniechęcający. Już zamówiłaś? Odpowiedz Link
negev56 Re: 21:37 Mariusza Czubaja 13.10.08, 20:57 Nie no, jeszcze jest czas, ale zamówię . Jestem ciekawa, czy uczeń przerósł mistrza. Odpowiedz Link
pinos Re: 21:37 Mariusza Czubaja 14.10.08, 15:21 A co do polskich profilerów, to była jeszcze "Sprawa Niny Frank" autorstwa Katarzyny Bondy, dziennikarki, autorki także tekstów o wspomnianym nadkomisarzu. Odpowiedz Link
krymin2 Re: 21:37 Mariusza Czubaja 16.10.08, 12:20 to nie prawda w ubiegłym roku wyszła pierwsza książka o profilerze pt; "Sprawa Niny Frank", Katarzyny Bondy. Ponoc bardzo dobra Odpowiedz Link
pinos Re: 21:37 Mariusza Czubaja 14.10.08, 15:13 Proszę proszę, czyżby autor nawiązywał do sylwetki "profilera" ze Śląska, nadkomisarza Bogdana Lacha? Z sentymentu kupię sobie na urodziny ;o) Odpowiedz Link
krymin2 Re: 21:37 Mariusza Czubaja 16.10.08, 12:25 polecam, zwlaszcza jesli chcesz dowiedzieć się czegoś wiecej o profilowaniu, autorka przed napisaniem ksiazki konsultowala to z profilerem ze Sląska Odpowiedz Link
kazisi Re: 21:37 Mariusza Czubaja 14.10.08, 15:49 Książka jest świetna! Moim zdaniem jeden z lepszych polskich kryminałów ostatnich lat. Odpowiedz Link
jgiovanna Re: 21:37 Mariusza Czubaja 15.10.08, 20:04 Zapowiada się super, chyba też się skuszę. Odpowiedz Link
alitzja Re: 21:37 Mariusza Czubaja 15.10.08, 21:26 Dzień dobry, jestem nowa na tym forum (ale za to czytam je od dawna), więc chciałam się grzecznie przywitać I od razu pozwolę sobie pomarudzić... Nie przeczytałam do końca fragmentu książki Czubaja, bo już po kilku akapitach odrzuciło mnie z powodu dostrzeżonych błędów ("zbeszcześcił", zamiast "zbezcześcił"; "z trojgiem osób", zamiast "z trzema osobami" - jak na cztery akapity to moim zdaniem sporo). Wielka szkoda, bo gdyby zabrał się to porządny korektor czy redaktor, to pewnie naprawdę mogłaby to być niezła książka. I mam nadzieję, że fragment za strony wydawnictwa to tylko taka świeża, niepoprawiona wersja, którą jednak w wydaniu książkowym ktoś dopracuje. Pozdrawiam wszystkich kryminałoczytaczy Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: 21:37 Mariusza Czubaja 15.10.08, 21:31 Witam również. Mroczna seria to bardzo porządnie jest wydawana, więc pewnie w wydaniu papierowym te wszystkie błędy znikną. Odpowiedz Link
negev56 Re: 21:37 Mariusza Czubaja 15.10.08, 22:18 Może się tak stać, że te błędy pozostaną "niezniknięte", i wtedy lepiej, żeby fabuła była na tyle interesująca, by móc powiedzieć - wszystkie grzechy odpuszczono. Odpowiedz Link
nchyb Re: 21:37 Mariusza Czubaja 15.10.08, 22:55 dołączam do tych, co czytać będą... W duecie z Krajewskim podobało się nam rodzinnie to i singla poczytamy... Odpowiedz Link
minkipinki Re: 21:37 Mariusza Czubaja 16.10.08, 14:40 Z "trojgiem osób" to forma jak najbardziej poprawna. Używamy jej wtedy, kiedy te osoby (mowa i o dorosłych, i o nieletnich) są mieszanej płci. Odpowiedz Link
alitzja Re: 21:37 Mariusza Czubaja 16.10.08, 17:33 minkipinki napisała: > Z "trojgiem osób" to forma jak najbardziej poprawna. Używamy jej wtedy, kiedy te osoby (mowa i o dorosłych, i o nieletnich) są mieszanej płci. A nie. Owszem, gdyby to było "troje ludzie" (liczebnik zbiorowy + forma męskoosobowa = osoby płci mieszanej) - to tak, wszystko się zgadza. Z "osobą" już tak nie jest - to rzeczownik rodzaju żeńskiego, więc musi mieć i taką formę liczebnika, bez względu na płeć tychże osób. Mówi nawet o tym M. Bańko w poradni PWN-u. Odpowiedz Link
minkipinki Re: 21:37 Mariusza Czubaja 17.10.08, 07:56 Zatem w podręczniku do gramatyki dla klasy I gimnazjum jest błąd, co mnie z resztą tak bardzo nie dziwi. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: 21:37 Mariusza Czubaja 17.10.08, 08:45 Mam nadzieję, że reguły gramatyczne na przebieg śledztwa nie wpływają Odpowiedz Link
kazisi od dziś w księgarniach 06.11.08, 11:46 A tu kilka słów od autora: zbrodniawbibliotece.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=386&Itemid=30 Odpowiedz Link
kazisi recenzja, a konkurs juz niedługo 13.11.08, 14:45 zbrodniawbibliotece.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=397&Itemid=18 Odpowiedz Link
negev56 Re: 21:37 Mariusza Czubaja 14.11.08, 13:04 Myślę, że solowy debiut udany . Polubiłam głównego bohatera, intryga ciekawa a mylących tropów sporo, i o to przecież chodzi. Brutalne morderstwo kleryków, seminarium duchowne jako siedlisko zła , i prowadzący śledztwo policjanci, jawiący się jako banda pijaków i narkomanów, nieznoszących się nawzajem (a ja myślałam, że to jedna wielka szczęśliwa rodzina), ale jakimś cudem odnosząca sukcesy śledcze. A jeszcze nazwiska i przezwiska bohaterów, Rudolf Heinz - jak marka ketchupu przez samo H, Tadeusz albo Jan Rutger ( str.133 Tadeusz a str.246 Jan, więc nie wiem jak miał na imię) jak Rutger Hauer z Autostopowicza, Karloff jak Karloff i wiele innych, niekoniecznie fajnych wg mnie. W każdym razie książkę czyta się bardzo dobrze, i po następną sięgnę, szkoda tylko, że dopiero w 2010 roku. Tyle o tym, jak mówi Rudolf Heinz. Odpowiedz Link