13.11.02, 16:26
Ponieważ nie idzie nam pisanie historii liń chronologicznie (a więc od
jedynki w górę), postanowiłem wybrać jako pierwszą moją ulubioną linię, czyli
oczywiście 512.

Otórz o tej linii wiem tyle, że w lipcu 1967 roku uruchomiono linię "L" ktura
łączyła Zacisze z Okęciem (trasa zbliżona do obecnej 512). Jednak linia nie
zyskała powodzenia i wkrótce została skasowana.

Później (nie wiem dokładnie kiedy) połączone zostały linie 119 (z Zacisza do
Wileńskiej) i 128 (z Mariensztatu na Szczęśliwice) - lecz po protestach
pasażerów została przywrócona... Tak powstała moja ukochana linia 512.
Tyle wiem na temat linii. Czy ktoś mógłby przybliżyć dawne trasy 512, jak się
narodziła oraz daty. Byłbym także wdzięczny za informacje dotyczące dawnej
119. Jestem rządny wiedzy!!! :-)

Z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Linia 512 13.11.02, 17:01
      W lipcu 1967 Roku uruchomiono linię pospieszną "L" na trasie Zacisze-Generalska-
      Radzymińska-al.Świerczewskiego-most Śląsko-Dąbrowski-al.Świerczewskiego-
      pl.Dzierżyńskiego-Marszałkowska-al.Jerozolimskie-pl.Zawiszy-Raszyńska-al.Żwirki
      i Wigury-17-go stycznia-Port Lotniczy

Istniała ta linia 9 miesięcy i ponieważ zaczęto przebudowywać port lotniczy
      więc zamiast skrócić tą linię wykorzystano jej małe obciążenie i zlikwidowano
      ją.

W roku 1992 połączono linie 119 i 128 w jedną linię przyspieszoną 512.
      O tyle, że rolę linii 119 przejęło 120, o tyle w miejsce 128 zabrakło
      odpowiednika łączącego Powiśle z al.Jerozolimskimi. Wkrótce zmieniono trasę
      linii 350, której trasa to obecne 128.

Pisząc o Zaciszu muszę wspomnieć, że gdy byłem dzieckiem linia 120 kilka razy
      zmieniała przebieg.
      Najpierw od Kondratowicza przez Wincentego-Błotną-Gilarską-Samarytanka-
      Jórskiego-Generalską i dalej do Wileńskiej
      póżniej prosto Kondratowicza-Młodzieńczą-Generalską-Koscieliską-Krośniewicką-
      Samarytanka-Jórskiego-Generalską do Wileńskiej
      Po zawaleniu się mostku na Kondratowicza bardzo długo 120 jechało Wincentego-
      Borzymowską-Trocką-Radzymińską do Wileńskiej.
      • pawciod Re: Linia 512 13.11.02, 17:51
        A bardzo dawno temu to 120 i 119 miały pętlę na Wileńskiej zaraz za Targową.
        Ale to było koło 1980r. Dopiero później wydłużono je do Wschodniego.
        • iwo_ Re: Linia 512 13.11.02, 18:12
          pawciod napisał:

> A bardzo dawno temu to 120 i 119 miały pętlę na Wileńskiej zaraz za Targową.
          > Ale to było koło 1980r. Dopiero później wydłużono je do Wschodniego.

Wiem, na Wileńskiej zachowały się jeszcze zatoczki przystankowe.

119 i 120 robiły kółko (priorytet uliczny, tak?): Al. Świerczewskiego, Targowa,
          Wileńska, Szwedzka i spowrotem do Świerczewskiego.
          Jak byłem mniejszy zawsze intrygowało mnie co za linie się tam zatrzymywały.
          Zadawałem sobie pytanie; czemu są zatoczki, skoro nie ma autobusów? :-)
          • iwo_ Pogaduszki o komunikacji na Zaciszu i takie tam... 13.11.02, 18:15
            Wielkie dzięki Sloggi za wywody!!!
            Jakoś dzisiaj mnie naszło na wspomnienia dotyczące dawnych linii na Zaciszu.
            Trzymam teraz przed sobą plany z 1959, 1978 i 1987 roku. Trzeba podkreślić, że
            Osiedle (szczególnie w 1978 było "nieźle obstawione" – oczywiście, jak na
            Zacisze – 119, 120, 209 – podmiejska do Ząbek. Z tego co słyszałem od rodziców,
            120 zostało zabrane z Zacisza, kiedy zaczęła się budowa segmentów po zachodniej
            stronie Gilarskiej. Wtedy (podobno) cała ulica była rozkopana, samochody nie
            jeździły, a piesi chodzili po specjalnych kładkach. Potem 120 zostało już na
            Młodzieńczej i Kondratowicza. Do 1993 roku nic po Gilarskiej nie kursowało. Od
            1994 roku przez Zacisze ruszyło 132. Mieszkańcy (w tym niestety moja babcia)
            protestowali. To między innymi dlatego 132 ma tak kiepską częstotliwość. O
            częstotliwość 132 i nową linię jednak będę walczył...
            Dzisiaj 132 mile mnie zaskoczyło. Przy Trockiej o 15:05 wsiadłem w linię i
            patrzę, a komplecik miejsc siedzących, ludzi też sporo. Tłumek też czekał na
            ROLANDA 02. Co niedziela 132 spod Carrefoura wyjeżdża nabite na full, więc
            powinni dodać w weekend przynajmniej jedną brygadę, a i w powszedni przydały by
            się ze dwa wozy...

Do kiedy na Samarytanki (przed sklepem) była pętla i co się na niej
            zatrzymywało? Te wertepy to są pozostałości po krańcu?

Pozdr.iwo
          • pawciod Re: Linia 512 14.11.02, 15:52
            iwo_ napisał:

> Wiem, na Wileńskiej zachowały się jeszcze zatoczki przystankowe.
            > Zadawałem sobie pytanie; czemu są zatoczki, skoro nie ma autobusów? :-)

Teraz wykorzystywane są przez PKSy (nie prywaciarze) przez co na Solidarności
            jest trochę luźniej
      • pjeczarek Re: Linia 512 15.11.02, 22:06
        L to byla uwertura do 175, ktore zaczelo kursowac ok. 1969r. na trasie: Okecie-
        Lotnisko Miedz. - Swietokrzyska, a prekursorem 120 bylo 119bis.

sloggi napisał:

> W lipcu 1967 Roku uruchomiono linię pospieszną "L" na trasie Zacisze-
        Generalska
        > -
        > Radzymińska-al.Świerczewskiego-most Śląsko-Dąbrowski-al.Świerczewskiego-
        > pl.Dzierżyńskiego-Marszałkowska-al.Jerozolimskie-pl.Zawiszy-Raszyńska-
        al.Żwirki
        >
        > i Wigury-17-go stycznia-Port Lotniczy
        >
        > Istniała ta linia 9 miesięcy i ponieważ zaczęto przebudowywać port lotniczy
        > więc zamiast skrócić tą linię wykorzystano jej małe obciążenie i
        zlikwidowano
        > ją.
        >
        > W roku 1992 połączono linie 119 i 128 w jedną linię przyspieszoną 512.
        > O tyle, że rolę linii 119 przejęło 120, o tyle w miejsce 128 zabrakło
        > odpowiednika łączącego Powiśle z al.Jerozolimskimi. Wkrótce zmieniono trasę
        > linii 350, której trasa to obecne 128.
        >
        > Pisząc o Zaciszu muszę wspomnieć, że gdy byłem dzieckiem linia 120 kilka
        razy
        > zmieniała przebieg.
        > Najpierw od Kondratowicza przez Wincentego-Błotną-Gilarską-Samarytanka-
        > Jórskiego-Generalską i dalej do Wileńskiej
        > póżniej prosto Kondratowicza-Młodzieńczą-Generalską-Koscieliską-Krośniewicką-
        > Samarytanka-Jórskiego-Generalską do Wileńskiej
        > Po zawaleniu się mostku na Kondratowicza bardzo długo 120 jechało Wincentego-
        > Borzymowską-Trocką-Radzymińską do Wileńskiej.
        • iwo_ Re: Linia 512 16.11.02, 19:38
          Nie chce mi się wierzyć, że 512 mogła by zostać przekształcona w zwykłą -
          142... :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka