Dodaj do ulubionych

Jak odinstalować ekran powitalny Linuxa

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.04, 22:51
Miałem zainstalowane na jednym dysku XP na drugim Linux . Po odinstalowaniu
Linuxa pozostał mi ekran powitalny z 5 pozycyjnym menu . Jak sie tego
pozbyć ?
Obserwuj wątek
    • Gość: jose_g Re: Jak odinstalować ekran powitalny Linuxa IP: 136.167.58.* 02.02.04, 22:59
      to nie ekran powitalny tylkomenu startowe LILO...

najbezpieczniej - uruchom system z dyskietki startowej np. Win98
      wpisz fdisk /mbr
      wcisnij enter

gotowe
      • Gość: wikul Re: Jak odinstalować menu po Linuxie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.02.04, 23:57
        Gość portalu: jose_g napisał(a):

> to nie ekran powitalny tylkomenu startowe LILO...
        >
        > najbezpieczniej - uruchom system z dyskietki startowej np. Win98
        > wpisz fdisk /mbr
        > wcisnij enter

> gotowe

Tak masz rację menu ale z napisemi powitalnymi . Zastosowałem się do twojej
        rady i wszystko w porządku . Dzięki ! A ktoś mi radził by w katalogu
        systemowym Windows poszukać plik boot.ini i usunąć z niego wpis dotyczący
        linuxa . Dobrze że tam nie grzebałem .
        Przy okazji . Jak na drugim dysku zainstalować 98 i czy jest sens ? Przy
        próbie zainstalowania 98 straszy mnie okno że zamianie ulegną pliki systemowe
        i zalecane jest zrezygnowanie z tego pomysłu .
        • alfalfa Re: Jak odinstalować menu po Linuxie 03.02.04, 01:13
          Na drugim dysku? Chcesz mieć dwa systemy czy dwa dyski z dwoma systemami? W tej
          drugiej sytuacji najprościej jest odłączyć pierszy i zinastalować Win98 na
          drugim, potem przełączać. Można też pobawic się programem PartitionMagic i
          robić to bez przełączania fizycznego a jedynie zmieniając partycję. Poczytaj nt.
          pzdr.
          A.
          • Gość: wikul Re: Jak odinstalować menu po Linuxie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.04, 01:49
            alfalfa napisał:

> Na drugim dysku? Chcesz mieć dwa systemy czy dwa dyski z dwoma systemami? W
            tej
            >
            > drugiej sytuacji najprościej jest odłączyć pierszy i zinastalować Win98 na
            > drugim, potem przełączać. Można też pobawic się programem PartitionMagic i
            > robić to bez przełączania fizycznego a jedynie zmieniając partycję. Poczytaj
            nt
            > .
            > pzdr.
            > A.

Masz rację , muszę w końcu zapoznać się z partycjonowaniem i w ten sposób
            zainstalować drugi system .
            Pzdr.
            • mlekota Re: Jak odinstalować menu po Linuxie 03.02.04, 07:52
              Ja, jak miałem zainstalowane dwa różne systemy Windows na dwóch dyskach, do wybierania systemu stosowałem przełączanie dysku w BIOSie. Możesz też używać boot menu z Windows, ale ma ono tę wadę, że pierwsza partycja musi być w formacie czytelnym dla wszystkich systemów, czyli w praktyce masz do wyboru FAT albo FAT32. Jeżeli na tej partycji ma być zainstalowany Windows NT (włączając w to 2000 i XP) to jest to istotna wada. Jeżeli już masz na niej Windows NT i jest ona w formacie NTFS to jest to bardzo poważna wada. Ja w takiej sytuacji wolę instalować menu od Linuksa - nie ma ono tego ograniczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka