Dodaj do ulubionych

FORMATOWANIE DYSKU

IP: 213.17.223.* 01.03.04, 12:14
mam kompa zakupionego z xp.Chcę wszystko usunąć i zainstalować go od nowa.
CO należy zrobić?Oprócz plytki głównej dostałam jeszcze cztery inne,
czy będą mi potrzebne?
Obserwuj wątek
    • gray Re: FORMATOWANIE DYSKU 01.03.04, 12:20
      Gość portalu: EWA napisał(a):

> mam kompa zakupionego z xp.Chcę wszystko usunąć i zainstalować go od nowa.

po co?

> CO należy zrobić?

sformatować dysk tudzież spartycjonować go od nowa i zainstalować system? czy z
      komputerem dostałaś kopię systemu windows xp? jeżeli tak, to prawdopodobnie
      jest to wersja do instalowania jedynie na "czystych" komputerach zatem bez
      formatu się nie uda. oczywiście nie musi tak być.

> Oprócz plytki głównej

co to jest płytka główna? jest takie duże urządzenie w środku komputera, które
      nazywa się płyta główna ale o płytce głównej nie słyszałem...

> dostałam jeszcze cztery inne, czy będą mi potrzebne?

czyli mam zgadywać jakie to cztery płytki dostałaś? mam wybierać spośród
      wszystkich płytek, które kiedykolwiek powstały czy może dasz jakieś wskazówki?
      • Gość: cs Re: FORMATOWANIE DYSKU IP: 195.215.5.* 01.03.04, 13:22
        oczywiscie sformatowac po utworzeniu partycji, jezeli w ogole bedziesz tworzyc
        nowe partycje, bo nie musisz.
        "plytka glowna" to chyba myslisz o instalacyjnej Win XP ?
        A te 4 dodatkowe to beda drivery do plyty glownej ( nie mylic z CD do
        Windows :o)) ), audio, grafiki, moze LAN itp.
        Inteligencja widac tez jest potrzebna informatykom...

No to napisz teraz, co to za plytki.
        • gray Re: FORMATOWANIE DYSKU 01.03.04, 19:05
          Gość portalu: cs napisał(a):

> A te 4 dodatkowe to beda drivery do plyty glownej ( nie mylic z CD do
          > Windows :o)) ), audio, grafiki, moze LAN itp.

po driverze na płytę.

> Inteligencja widac tez jest potrzebna informatykom...

nom, widać. :>
          • maciejpoczta Re:Wiem Gray... 01.03.04, 19:23
            ...czemu Ty taki niekumaty. Od kiedy zająłeś się kompilacją jąder, zapomniałeś, że drajwery były kiedyś dołączane do kart graficznych, płyt głównych, napędów optycznych itd, itd. Teraz, biedacy, musicie w pocie czoła przeszukiwać zasoby światowej pajęczyny w nadziei, że uda wam się znaleźć coś, co pozwoli uruchomić urządzenie.
            • gray wiem maciej 02.03.04, 10:44

że nie kumasz, że robię sobie żarty. zastanów się co mnie interesuje jakie ona
              ma płytki w zestawie. zastanów się również czy da się zgadnąć jakie to są płyty
              skoro nie masz żadnych informacji o sprzęcie zrozpaczonej użytkowniczki. jeżeli
              ma nową płytę główną (wysokie prawdopodobieństwo że ma) to do samej plyty i
              dzwieku jest jedna płytka. użytkowniczka ma modem - czy do modemu daje się
              płytę CD czy dyskietkę? dawno modemu nie widziałem. dochodzi karta graficzna -
              3 płyty. i co dalej? a dopuszczasz możliwość, że jest jakiś skaner? a może
              program dorzucili?

zajmij się też kompilacją - daje do myślenia.
              • maciejpoczta Re: wiem gray... 02.03.04, 11:16
                ..., że żartowałeś. To, co ja napisałem też miało zabrzmieć jak żart i nie miałem zamiaru nikogo urazić. Bo ja z rezerwą traktuję wszystkie przepychanki pomiędzy Win i Lin.
                Wiem natomiast z własnego doświadczenia , co potrafi się znaleźć na płytach dołączonych do komputerów i nie dziwię się, że początkujący mogą mieć nielada problemy. Ja kiedyś z płytą MSI dostałem CD ze sterownikami i programem PC-Cillin. Wszystko było opisane w koreańskim, czy tajskim języku. Antywirus nie miał nawet wersji angielskiej. Spotkałeś się z czymś takim? Co ma zrobić użytkownik niepotrafiący ocenić przydatności programów, któremu się wydaje, że skoro płytkę dostał razem z komputerem, to jest ona napewno potrzebna, trzeba tylko ustalić do czego?
                Masz natomiast całkowitą rację, że opisując problemy za pomocą skrótów myślowych, pytający sami narażają się na nieotrzymanie rozwiązania, dodatkowo zabierając cenny czas innym użytkownikom forum.
                • Gość: ania Re: wiem gray... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.04, 11:24
                  a na co poświęcają cenny czas poza przepychankami słownymi?
                  • gray Re: wiem gray... 02.03.04, 19:36

skoro nie ma nic ciekawszego do roboty to się przepychamy - zasadniczo jest to
                    o wiele lepszy sposób nauczenia się czegoś oraz zaprezentowania własnej wiedzy
                    niż próby domyślania się 'co poeta chciał powiedzieć' :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka