Dodaj do ulubionych

Neo - bez transmisji; 0202 -transmisja jest! Help!

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 13:10
Sytuacja jest taka:
Neostrada: ikonka pokazuje, ze polaczenie jest, ale transmisji nie ma (zadna
strona sie nie otwiera)
Zwykle TPSA (0202...): Wszystko dziala normalnie;

Prosze pomoc:
Moje podejrzenia:
- modem sie zepsul (modem sagem zwykly na 1 komputer)
- jakis wirus (ale w domu jest drugi komputer i tak samo sie zachowuje (ale w
koncu moze zainfekowal obydwa kompy)

Z góry dziekuje za pomoc
Adam

Obserwuj wątek
    • Gość: bekes1 Re: Neo - bez transmisji; 0202 -transmisja jest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 13:46
      0800102102 - GORACA LINIA
    • Gość: Ktoś Re: Neo - bez transmisji; 0202 -transmisja jest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 10:07
      Też miałem ten problem i nawet założyłem tu taki post, ale się nie pojawił.
      Gorąca linia Neo nic nie dała. Zrobiłem totalną chamówę, tzn. restart modemu do
      ustawień fabrycznych i reinstalka windy i działa.

Jednak sprawa jest wielkiej wagi więc może znajdzie się tu jakiś dobry
      informatyk do tego problemu.
      Otóż strony nie otwierają się dlatego że nie działa żaden DNS, wiem bo
      pingowałem je, co ciekawe pingowałem też strony www: onet, wp, gazeta i
      odpowiadały, a przecież komendzie ping jest potrzebny DNS żeby zrozumieć co to
      jest www.onet.pl. Najpierw więc zrobiłem przywracanie systemu i nic, dalej może
      to wina IE, więc reinstalkę IE, a na koniec chamówę, ale nie o to chodzi.
      PS.Aha to na pewno nie wirus! Chyba że uszkodził mi router, bo drugi "komp"
      podłączony to Playstation2.
      • Gość: Viking Re: Neo - bez transmisji; 0202 -transmisja jest! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 10:44
        Jezeli jestescie z okolic Poznania to Neo padla w piatek i do soboty rano nie
        dzialala. "Specjalista" z "linii nic sie sie dzieje jestesmy zeby wam nie
        pomgac" twierdzil, ze wszystko jest ok, hehe tylko tracert mi mowil co innego.
      • Gość: adam Dzieki. A teraz konkrety - IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 12:27
        Sytuacja jest już dośc pewna:
        1. to nie wirus - sprawdzone najnowszym mks, a poza tym (!) w domu sa dwa kompy
        i obydwa nagle zaczely sie zachowywac tak samo (modem jest zwykly - mono;
        przelaczam go prostu z kompa na komp)

2. To nie USB (z powodu jak wyzej - to samo nagle na obu kompach)

3. To nie system (jeden komp W98; drugi millenium - jak wyzej: zaczelo sie w
        tym samym czasie na obydwu)

4. To na 50-80% nie modem, gdyż pala sie dwa swiatelka, a modem podobno jest
        dosc niezawodny i gdyby sie psul to by sygnalizowal swiatelkami (tak mowia co
        spece z neo)

5. Zostaja wiec dwie mozliwosci:

a) podobno oni tam maja w tych "centralkach" neo jakies porty, ktore po
        awariach moga zostac zablokowane i dziac sie moze jak u mnie

b) jakas magia z linia telefoniczna, ktora mimo ze na pozor zachowuje sie
        normalnie to nie puszcza sygnalu neo (brzmi to dziwnie, fakt, ale trzeba by
        spytac kogos znajacego sie na elektronice telekomunikacyjnej)

Wniosek:
        Czekam do poniedzialku moze poranny sluzby cos zrobia, jesli to jest awaria u
        nich.

adam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka