Dodaj do ulubionych

Windows 2003 i NTFS

IP: *.wodgik.katowice.pl 21.05.04, 10:20
Planuję zainstalować Windows 2003 ,
teraz mam dysk z dwiema partycjami na FAT32
Czy podczas instalacji Windowsa 2003 można zmienić na NTFS partycję
systemową nie ruszając drugiej z danymi ?
Wiem ,że jest taka możliwość podczas instalacji XP ale nie orientuje sie jak
to jest z Win2003.
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: Windows 2003 i NTFS 21.05.04, 10:31
      Można, tylko gdzie tu logika? Chyba, że chcesz na tej drugiej partycji posadzić np. Win98. Innego rozsądnego wytłumaczenia nie widzę. NTFS jest szybszy, wydajniejszy i bezpieczniejszy od Fat32, a partycję możesz przekonwertować bez utraty danych.
      • Gość: Jasiutek Re: Windows 2003 i NTFS IP: *.wodgik.katowice.pl 21.05.04, 11:28
        Przeciez ja właśnie chce zmienić Windowsa 98 ( Fat 32 ) na Windowsa 2003 a więc
        chce przejśc z FAT32 na NTFS .
        Na drugiej partycji ma tylko duzo danych i dlatego nie chce jej ruszać.
    • Gość: da sie Re: Windows 2003 i NTFS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:53
      > Planuję zainstalować Windows 2003
      heheh ja juz mam kilka miechow:D

> Czy podczas instalacji Windowsa 2003 można zmienić na NTFS partycję
      > systemową nie ruszając drugiej z danymi ?
      Instalacja wyglada identycznie jak przy XP :) Tez mozesz wybrac partycje do
      sformatowania czy konwersji na NTFS identyko jak w XP. Tylko ekrany instalacji
      wlasciwej sa szare a w XP kolorowe:D:D:D Jak zainstalujesz w2k3 to nie zpaomnij
      o przerobieniu go na workstattion bo inaczej czarno widze uzywanie go jako
      system do codziennego uzytku;) Po ztaym polecam, ktos tu mial screena z tego
      w2k3:) Pozdrawiam
    • Gość: da sie Re: Windows 2003 i NTFS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 13:56
      to jescze raz ja.. zpaomnialem napisac jescze, ze... zostaw sobie partycje
      systemowa9ta z windowsem na fat 32. wiesz w zyciu roznie to bywa a potem
      bedziesz sklinal, jak ci cos padnie to w dosie bedziesz sie musial jebac z ntfs-
      em i suzkac odpowiednich narzedzi wnecie a po co?? Pozostale partycje daj na
      NTFS a ta systemowa zostaw w FAT32. w przyszlosci jak ci cos niedajboze padnie(
      w co watpie:D przy tym systemie - chyna ze sam cos namieszasz) to fat32 i
      dyskietka stratowa z win98 to nie ocenione narzedzia... choc juz przestarzyale
      z deka
      • Gość: Jasiu Re: Windows 2003 i NTFS IP: *.wodgik.katowice.pl 21.05.04, 14:02
        Dziekuję za informacje :)
        • Gość: Royal Re: Windows 2003 i NTFS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 14:45
          NTFS nie jest najszybszy. Najszybszy jest FAT16. NTFS jest wolniejszy od FAT32,
          ale pozwala na szyfrowanie i zaoszczędzenie miejsca (4kb rozmiar alokacji)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka